Oškodovanec v prometni nezgodi (v Sloveniji/tuj tovornjak, tuja zavarovalnica)

JMR

Fizikalc
1. nov 2008
110
48
28
Slovenija
Zavarovalniške guruje prosim za nasvet.

Dejstva:
*Na AC (v Sloveniji!!) sem bil udeležen v prometni nezgodi,
*tuj tovornjak, počila mu je guma,
*dele gume sem prevozil in imam poškodovano prednjo stran vozila/odbijač s parkirnimi senzorji, parkirni senzorji zato...random...delajo/ne delajo,
*pridobil sem policijsko poročilo, kjer so navedeni vsi podatki povzročitelja, njegovo prometno dovoljenje, številka zavarovanja, ime zavarovalnice iz tujine,
*vse to sem poslal zavarovalnemu agentu, ki vztraja, da naj jaz sam pridobim še vse ostale podatke (korenspodenčna zavarovalnica v Sloveniji?),
*on je f...x$%"* zavarovalni agent. Zakaj on to ne poišče in zakaj svoje delo prelaga name?!
*Do kakršne koli cenitve pri cenilcu moje zavarovalnice sploh še nisem prišel, ker...kao...mu nisem dal (mojemu zav. agentu) vseh podatkov,
*zakaj potem sploh rabimo zavarovalnice, če smo očitno vozniki primorani gledati tudi od kod iz katere države je povzročitelj nesreče?
*Ali to pomeni, da je najboljše na cestah imeti 4 kratno varnostno razdaljo za vsemi vozili s tujimi registracijami, ker pač so slovenske zavarovalnice popolnoma nezainteresirane in samo obljubljajo, dokler plačuješ...nato pa ne želijo pomagati?!

Hvala za pomoč

/rant off

Garfildd

Guru
24. jul 2007
7.031
5.752
113
*Do kakršne koli cenitve pri cenilcu moje zavarovalnice sploh še nisem prišel, ker...kao...mu nisem dal (mojemu zav. agentu) vseh podatkov,

Cenitev boš opravil pri zavarovalnici, ki je po dogovoru korespondent za povzročiteljevo zavarovalnico v Sloveniji

*zakaj potem sploh rabimo zavarovalnice, če smo očitno vozniki primorani gledati tudi od kod iz katere države je povzročitelj nesreče?
Potrebuješ jo, da krije škodo ki jo morebiti ti povzročiš drugemu, z škodo ki jo nekdo tebi povzroči praviloma nima nič tvoja zavarovalnic

*Ali to pomeni, da je najboljše na cestah imeti 4 kratno varnostno razdaljo za vsemi vozili s tujimi registracijami,
Vedno je bolje imeti daljšo razdaljo kot krajšo, da se izogneš presenečenjem

ker pač so slovenske zavarovalnice popolnoma nezainteresirane in samo obljubljajo, dokler plačuješ...nato pa ne želijo pomagati?!
Malo splošnega poznavanja kako delujejo zavarovanja in kaj krijejo je dobro imeti, tvoje zavarovanje krije tisto kar je na zavarovalni polici navedeno da je zavarovano, škode ki ti jo povzroči nekdo drug ni v domeni zavarovalnice če gre iz police druge osebe, če pa imaš kasko ga lahko koristiš in popraviš
preko svoje zavarovalnice, če se ti mudi to prej urediti predno boš dobil potrjeno in plačano iz povzročiteljeve zavarovalnice.

Postopki s tujimi zavarovalnicami se lahko zavlečejo v mesece...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.762
1.386
113
Zavarovalniške guruje prosim za nasvet.

Dejstva:
*Na AC (v Sloveniji!!) sem bil udeležen v prometni nezgodi,
*tuj tovornjak, počila mu je guma,
*dele gume sem prevozil in imam poškodovano prednjo stran vozila/odbijač s parkirnimi senzorji, parkirni senzorji zato...random...delajo/ne delajo,
*pridobil sem policijsko poročilo, kjer so navedeni vsi podatki povzročitelja, njegovo prometno dovoljenje, številka zavarovanja, ime zavarovalnice iz tujine,
*vse to sem poslal zavarovalnemu agentu, ki vztraja, da naj jaz sam pridobim še vse ostale podatke (korenspodenčna zavarovalnica v Sloveniji?),
*on je f...x$%"* zavarovalni agent. Zakaj on to ne poišče in zakaj svoje delo prelaga name?!
*Ali to pomeni, da je najboljše na cestah imeti 4 kratno varnostno razdaljo za vsemi vozili s tujimi registracijami, ker pač so slovenske zavarovalnice popolnoma nezainteresirane in samo obljubljajo, dokler plačuješ...nato pa ne želijo pomagati?!

Hvala za pomoč

/rant off
Najprej se odloči, a bi rad uporabil zavarovanje odgovrnosti povzročitelja ali svoj kasko. Če (kar bi bilo logično) prvo, potem pač pogledaš katera SLO zavarovalnica je korespondent povzročiteljeve in greš tja (fizično ali preko spleta, kjer to omogočajo) in podaš zahtevek. Oni naredijo cenitev. To je vse. Če ne veš povzročiteljeve zavrovalnice, pa daš zahtevek na SLO zavarovalno združenje.
Če pa kasko, pa podaš pri svoji zavarovlanici, cenitev tvoje zavarovalnice ipd.
Kaj ima pa agent s tem? Povprečen agent sklepa zavarovanja, škode uveljavljaš sam. Ja, lahko ti svetuje ipd ... ampak načeloma (razen če je drugače dogovorjeno, kar po navadi pomeni tudi dodatno plačano) agent le sklepa zavarovanja, ne da te zastopa v postpku uveljavljanja škode.

• Všeč mi je
Reactions: JMR

delavec44

Guru
17. dec 2012
3.455
2.402
113
Agent nima nič s tem. Bo pa s takim odnosom verjetno OPjev bivši agent sedaj.

Če bi šel OP na svojo zavarovalnico, bi mu verjetno pomagali poiskati korespondenčno. Mogoče bi imel celo srečo in bi bila to njegova.

• Všeč mi je
Reactions: JMR

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.274
1.029
113
Agentu si €€ zanimiv, dokler redno podaljsujes “enako kot lani”. Ko postavis kaksno vprasanje “ima s tabo ogromno/nadpovprecno veliko dela”.. ko pride do problema si pa najveckrat sam.. posledicno gres naslednjic drugam - in upas, da bo bolje..

je najbrz res, da agentovo delo ni cenitev tvoje skode - ampak neko poznavanje zavarovalniskih postopkov in specifik je pa en tak pricakovan higienski minimum.

OP - dobr zrihti

JMR

Fizikalc
1. nov 2008
110
48
28
Slovenija
Hvala vsem za nasvete in pogled na realnost.

Ja,,,razumem. Bom obiskal naslednji teden korespodenčno zavarovalnico in tam nadaljeval postopek. Agent bo definitivno bivši. 10 let+ ni imel problemov z menoj, tudi to dejansko ni njegov problem, lahko pa bi mi razložil zadeva na bolj normalen način in potem ne bi vpraševal tukaj, na forumu.

Hvala in imejte dober vikend.