OŠ / razred za napredne

I

Izbrisan uporabnik 474

No, jaz sem preskočil razred in sicer drugega. Moji starši so bili proti, vendar so psihologi in psihiatri pritiskali. Res je lahko to dvorezen meč - nikoli nisem imel problemov recimo s samo snovjo, ampak sem zelo dolgo rabil, da sem se naučil hitro in lepo pisat. Socializacija mi je delala probleme tam nekje do 6., 7. razreda, zadnji razred je bil OK.
Na srečo moja starša nikoli nista zahtevala od mene "straight 5," oče se je z mano ukvarjal predvsem skozi igro (Lego, Fischer Technik, Mehano itd.) in vzpodbujal moje kreacije - s tem sem razvil odlično logično razmišljanje.

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.301
33
48
40
Nekje v naši ljubi kokoški
Bruham vedno ko slišim nekoga praviti kako je njegov otrok oh in sploh pameten in napreden in bolj odrasel od drugih. Otroka se da v šolo tudi zaradi socialnih vidikov, šola ni samo znanje.

Po izkušnjah pa vidim, da če si bil priden ko si bil mali, se ti potem utrga ko so v bistvu bolj pomembna leta. Tisti ki pa imajo noro otroštvo pa se potem znajdejo ker so že dali to skozi in se zresnijo. Isto je napaka, da otroka doma učiš naprej potem pa v šoli v luft gleda in dejansko misli, da je pameten medtem pa ne razvije delovnih navad in spopadanje z neuspehi.

In zapomnite si, pridni otroci so neumni otroci. Ker ne razmišljajo s svojo glavo.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.579
10.797
113
Pridobil nisi nič, izgubil pa si eno leto "otroštva". Jebat ga zdej, škoda je že storjena.

I

Izbrisan uporabnik 474

Eh, sem pol na faksu "nadoknadil" to eno leto
evil.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
to je popolna bedarija, preskakovanje..otrok ni vec otrok vrstniki so starejše, odfuk kasneje. Jaz bi take otroke kirabijo vč dal petek fraj, pa da so doma in delajo kar hočejo.

Se absolutno strinjam, dobra ideja
zmaga.gif

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Za kaj drugega naj porabi preostalh 40 minut? Naj odkoraka ven v knjižnico? In kar je še huje: teh 40 minuto bo razdrobljenih. En ralun, večina porabi 5 min, on 1 min. In spet ... In spet ... In naslednjo uro. In še naslednjo. In vse to mora naredit, vmes pa pač gleda v strop ... Metanje potenciala stran. A je težko da se da takemu učencu vsako od teh naslednjih ur eno zaj... nalogo za gruntat (ali kaj za prebrat, kako dodatno gredivo), pa se ga pusti pri miru, pa naj to počne (v mojih časih smo fasali za reševat naloge za pripravo na kaka tekmovanja) ...
.

Hahaha... dajmo se spomnit - tako kot je bilo že parkrat napisano - da gre za otroke.

Lahko še jaz dvignem roko, da sem se v oš praktično vedno pred ostalimi rešil stvari in potem malo zabijal čas tako ali drugače. Najbolj na ku.rac so mi šle v takih primerih ravno dodatne naloge - da me kao zaposlijo. Ma je.beš dodatne naloge, jaz sem prišel v šolo oddelat svoje, potem pa nabijat žogo in se razbijat s kolesom.

Če bi mi moj talent pomagal, da grem eno uro prej iz šole, bi podpisal takoj. Če pa to pomeni, da se bom moral drkati z nekim dodatnim delom - hvala lepa.

Res pa tudi nisem bil med tako brihtnimi, da bi račun rešil petkrat prej kot ostali. Za otroke, ki za račun porabijo eno namesto povprečnih petih minut, je pa najkasneje tam pri desetih treba orenk razmišljati o prijavi na kakšen Cambridge. Problem je samo to, da je takih otrok 5 na generacijo, staršev pa 5 tisoč...
grin1.gif

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
ksz

A če se otrok dolgočasi, je to nekaj slabega? Potrebno ga je naučiti tudi potrpežljivosti oz. lahko pomaga ostalim. Življenjske človeške vrednote, kaj je že to?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Za kaj drugega naj porabi preostalh 40 minut? Naj odkoraka ven v knjižnico? In kar je še huje: teh 40 minuto bo razdrobljenih. En ralun, večina porabi 5 min, on 1 min. In spet ... In spet ... In naslednjo uro. In še naslednjo. In vse to mora naredit, vmes pa pač gleda v strop ... Metanje potenciala stran. A je težko da se da takemu učencu vsako od teh naslednjih ur eno zaj... nalogo za gruntat (ali kaj za prebrat, kako dodatno gredivo), pa se ga pusti pri miru, pa naj to počne (v mojih časih smo fasali za reševat naloge za pripravo na kaka tekmovanja) ...
.

Hahaha... dajmo se spomnit - tako kot je bilo že parkrat napisano - da gre za otroke.

Lahko še jaz dvignem roko, da sem se v oš praktično vedno pred ostalimi rešil stvari in potem malo zabijal čas tako ali drugače. Najbolj na ku.rac so mi šle v takih primerih ravno dodatne naloge - da me kao zaposlijo. Ma je.beš dodatne naloge, jaz sem prišel v šolo oddelat svoje, potem pa nabijat žogo in se razbijat s kolesom.

Če bi mi moj talent pomagal, da grem eno uro prej iz šole, bi podpisal takoj. Če pa to pomeni, da se bom moral drkati z nekim dodatnim delom - hvala lepa.

Res pa tudi nisem bil med tako brihtnimi, da bi račun rešil petkrat prej kot ostali. Za otroke, ki za račun porabijo eno namesto povprečnih petih minut, je pa najkasneje tam pri desetih treba orenk razmišljati o prijavi na kakšen Cambridge. Problem je samo to, da je takih otrok 5 na generacijo, staršev pa 5 tisoč...
grin1.gif

Jaz pa iz lastnih izkušenj vem, da je zaj... In mi je bilo dolgčas (tudi po tem, ko sem sredi leta iz 2 preskočil v 3 razred - brez kakih problemov pri socializaciji). Najbolj tečno je bilo ravno uno, račun na tablo, izračunajte v zvezek. Pa 5 minut dolgčasa. Pa spet ... Pa spet ... In ker sem se s čim zamotil, je tudi kakšen manjkal, pa je bilo sranje. Če bi mi na začetku ure dala vse, pa potem do konca ure v miru berem, ali pa mi da dodatne, težje naloge, ga ne bi bilo. No ja, v srednji šoli je bilo lažje, tam tadobrim niso težili, ampak spodbujali. V OŠ pa je bil res obup in kolikor poznam, ni danes nič bolje, z redkimi izjemami.

quagga

Pripravnik
4. jul 2015
111
1
18
Ravno prava mera dolgočasja spodbuja domišljijo in ustvarjalnost otrok. Tega pa pri nas zelo manjka.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik quagga pravi:
Ravno prava mera dolgočasja spodbuja domišljijo in ustvarjalnost otrok. Tega pa pri nas zelo manjka.

Res je. Pri nas pa se jim teden razporedi na 15 minut natančno, da so kot roboti.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Ksz
ocitno, da smo na alterju sami geniji, ki so za salo preskakovali razrede , ipd...ni cudno, da smo druga švica..
cool-1.gif

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Morda je preskakovanje razredov samo potreben in ne tudi zadosten pogoj? Morda še to ne. Kdo bi vedel.

P.S.: Število prebivalcev Sloveniji ne govori v prid. Tehtnica je vedno na strani velikih.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Najbolj tečno je bilo ravno uno, račun na tablo, izračunajte v zvezek. Pa 5 minut dolgčasa. Pa spet ... Pa spet ... In ker sem se s čim zamotil, je tudi kakšen manjkal, pa je bilo sranje.

Ja.

Smo videli še na mobisuxu, da ti je bilo precej dolgčas pri osnovnošolski matematiki...
grin1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.579
10.797
113
Samo res, sami wunderkindi,elon muski in ostalo.
smile-1.gif
visimo pa na alterju.

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Tudi otroci alterašev so sami geniji, ki bi morali vsako sekundo prostega časa računati, brati in se učiti petih tujih jezikov.
grin1.gif

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.399
113
ksz...
Ko berem tole debati se mi res zdi, da večina današnjih staršev z otroki <6 let misli, da mora na njih izživeti vse svoje neujete želje oz. ambicije.
Dolgčas je del življenja in otroci se morajo navaditi in naučiti živeti s tem, da jim je kdaj tudi dolgčas. In otrok pri pouku, ki dela nemir, ker je kao napreden in je vse končal pa mu je dolgčas; no tak otrok ni nič drugega kot nevzgojen otrok. Najprej je potrebno vzgojiti svoje otroke, jih naučiti spoštovanja, jih naučiti da v šoli je pač učiteljica ŠEF in jo je potrebno spoštovani, pa je kakršna pač je. Vse to jim bo dobra osnova za šolo življenja, kjer se bodo velikokrat srečali s šefom, ki bo tečen, zadirčen, ne bo poznal dela,...., ampak bo njihov šef in bo treba z njim shajati in delati ter se mu prilagoditi.
Predvsem pa se je potrebno zavedati, da pretirano dodatno obremenjevanje otrok z raznoraznimi šolskimi in popoldanskimi aktivnostmi (nekateri otroci imajo vsak dan po šoli tudi 2 ali 3 ure dodatnih dejavnosti) ne prinese nujno boljših uspehov, ampak na dolgi rok otroci pregorijo in se jim vse skupaj obrne. Otroci so otroci in njihovo otroštvo naj bo sestavljeno iz veliko igre in veliko dolgčasa. Ne rabijo imeti 24 ur na dan vsako minuto splanirano in izkoriščeno...

barvica

Rent-a--MILF
11. feb 2013
1.601
144
63
Se s tem kar si napisal ne bi mogla bolj strinjati.
Vsi starši si želimo uspešnega otroka, vendar s tem, ko jih pretirano silimo in jih diktiramo tempo življenja naredimo več škode kot koristi, ker si potem ne znajo pravilno razporediti svoj čas in ne vedo, kaj narediti iz dolgega časa, pa delajo neumnosti.
Kako veš pri 6 letih, da je genij?? Ne veš.
Sicer sistem v našem šolstvu gre nekako tako. V prvi trijadi otroke več ali manj spremljajo in potem na koncu tretjega razreda poda razredničarka/psihologinja priporočilo kdo naj bi po njihovem menju bil nadarjen. Na dom dobiš potem soglasje, s katerim se strinjaš, da v 4 razredu preverijo/testirajo v šoli ali je tvoj otrok res nadarjen oz. na katerem področju je nadarjen. V zadnji triadi, ko se pri slovenščini in matematiki etc... naredijo skupine (slabi, srednji, dobri), dobi otrok, ki je nadarjen še dodatne zadolžitve in naloge. Prijavljajo se na razno razna tekmovanja in s tem krepijo svojo nadarjenost.
Kaj bo pa otrok naredil s svojo nadarjenostjo je pa že drugo vprašanje.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.778
1.595
113
Emona / Carnium
Men je zadost, da bo otrok odgovorno počel tisto, kar ga veseli in da ne bo MORAL početi nekaj, kar ga dolgočasi ali celo dela nesrečnega. Nima veze z IQ, ocenami, performansami...gre za to, da bo znal zase poskrbeti tudi tako, da izrazi svoje potrebe in ko reče, da mu je v šoli dolgčas, počne natanko to, česar večina odraslih (tudi v tej debati) ne zmore.
Veliko komentarjev izžareva pritlehno zavist v kombinaciji z ogroženostjo, vse skupaj začinjeno s funkcionalno nepismenostjo. Hvala vsem, ki ste delili in ne vsiljevali svoje mnenje ter sodili.
cheer.gif

Lucijan

Pripravnik
2. jun 2015
178
2
18
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Veliko komentarjev izžareva pritlehno zavist v kombinaciji z ogroženostjo, vse skupaj začinjeno s funkcionalno nepismenostjo.

Da ne prevajam Andriæa: Jadan je onaj koji mora nekoga poniziti da bi sebe uzdigao.