Oprema

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Sam nimam pojma o tem, štromar mi je rekel da je to zvedljivo, sem naročil frekvenčnik, ki pa ni nikoli prispel (kitajc zasral :D)
Tako da od takrat delam brez nejga, ker sem si prilagodil opremo tako da ga ne potrebujem
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Dve opciji, ali je električar res smotan ali pa zelo izobražen
grin1.gif


Ko gre za običajnen 230V motor, je imel električar (najverjetneje) prav. Regulacija "velikih" motorjev se izvaja s frekvenčnikom in ustreznim motorjem. Razen, če je zadeva res narejena za priklop na t.i. "dimmer", za sam motor ni prav "dobro", da mu na navitje ne spuščaš (celega) sinusa. Kakor se spomnim iz predavanj, torej, ko na navitje motorja spustimo signal, drugačen od računsko predvidenega, gredo izgube v nebo, kar tebe pri 50W moči niti ne boli toliko, kot trpi navitje (izgube=gretje), kjer se zadeva lahko pregreje in gre rakom žvižgat.

Je res, da verjetno zadeva na bo crknila takoj in bo delalo, bi pa vseeno svetoval nekaj previdnosti in zavedanje, da če se zadeva na manjših obratih začne noro pregrevat, da pač ugasneš predno je prepozno.

p.s.: ni bolje uporabiti ventila na strani z večjim tlakom (iztok iz pumpe), da ne dela vakuuma...?

Ja na nek tak način mi je takrat obrazložil zakaj ne. Kar se pa tiče reguliranja na vlečni strani ,je pa iz praktičnih razlogov ,ker ,če zapiram pipico za črpalko mi hoče cev dol snet zaradi pritiska.
 

Muflon

Pripravnik
8. jan 2018
52
7
8
Zivijo vsem! Imam en "problemcek" in iscem nasvet..in sicer glede crpalke..imam 500l varilnico,ki res deluje dobro,ampak neznosne problem s crpalko.. Zanjo sem odstel 700e,pac profi crpalka,ki se na koncu izkaze za povsem neuporabno.Stvar je taka da pivine is kettla ne potegne in jo je potrebno po domace receno najprej "zaliti"..iscem kaksno cenejso her uporabnejso crpalko..kaksen nasvet?
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Tukaj ni problem da je črpalka neuporabna, ampak nima avtomatskega izpusta zraka. Ker je pa praktično nemogoče da ti na začetku nebi potegnilo vsaj malo zraka. Ta zrak se ujame v črpalko in le ta nis sposobna poriniti naprej.
Rešitve sta dve:
- kupiš novo črpalko ki omogoča da se zrak sam izpusti ven.
- takoj na izhodu šrpalke si montiraš sam ventil s katerim izpustiš moteči zrak.

Glede zalitja je pa tako, da ti bo težko kašna črpalka sama potegnila tekočino, niti ne razumem tvojega problema, ker ko odpreš ventil iz kotla ali fermentorja bo pivo/pivina sama zalila črpalko, ta bo pa potem potegnila ostalo tekočino.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Mislim da pri 500l sistemu bi moral pa kotel imeti spodaj izpust, razumem, da biab delaš na indijanca in se mučiš s takim pretakanjem...

skratka, pumpe za tekočino ki bi ustvarila dovolj podtlaka, da bo praktično z vakuumom potegnila pivo v cev še nisem videl. Sploh ne namenske "food grade". Večina črpalk tega ne zna, obstajajo, specialne za vodnjake, ki znajo vlečt, mislim da električne do 3m, bencinmašina do 9m (z zalivanjem, gasilska izvedba), so pa drage in zdi se mi škoda stran metat mašino za tolko denarja, če je zadeva dejansko ok pri primerni uporabi.

Ko smo ravno pri tem, s podobno dilemo sem se (v svoji glavi kaj pa) srečal ravno zadnjič, ko sem imel idejo, da bi bilo bolje pivino (iz fermentorja v sekundar/polnilno posodo) spraviti s črpalko in da bi pivino zajemal "od zgoraj", da se izognem premikanju vsedline in sesal dokler je v sodu pač pivo. Ravno podobna dilema, kako hudiča pripravit pumpo do tega da "potegne". Moje sklepanje je bilo sledeče, prosim popravite me:
- imam črpalko in dva konca cevi. Dokler je na dovodu luft, ne bo šlo nikamor.
- preden stvari pridejo v stik s pivom, jih je itq treba razkužit
- v en pisker pripravim ustrezno količino oxyja
- zalijem dovodno cev (magari z lijem) in jo pomočim v oxy
- naredim krog v pisker, tako da mi pumpa nekajkrat zakroži oxy
- dokler je (vsaj dovodna cev) polna oxyja le-to porinem v pivino in poženem črpalko

Ali je oxy dovolj nestrupen in brez okusa, da ne bi pivu škodoval? Al sem čist mimo vsekal
grin1.gif
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Oxi je načeloma norinse vendar sem ga sam prenehal uporabljati za čiščenje steklenic, ker se mi je zdelo, da pušča okus. Od kar uporabljam starsan teg problema nimam.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Mislim da pri 500l sistemu bi moral pa kotel imeti spodaj izpust, razumem, da biab delaš na indijanca in se mučiš s takim pretakanjem...

skratka, pumpe za tekočino ki bi ustvarila dovolj podtlaka, da bo praktično z vakuumom potegnila pivo v cev še nisem videl. Sploh ne namenske "food grade". Večina črpalk tega ne zna, obstajajo, specialne za vodnjake, ki znajo vlečt, mislim da električne do 3m, bencinmašina do 9m (z zalivanjem, gasilska izvedba), so pa drage in zdi se mi škoda stran metat mašino za tolko denarja, če je zadeva dejansko ok pri primerni uporabi.

Ko smo ravno pri tem, s podobno dilemo sem se (v svoji glavi kaj pa) srečal ravno zadnjič, ko sem imel idejo, da bi bilo bolje pivino (iz fermentorja v sekundar/polnilno posodo) spraviti s črpalko in da bi pivino zajemal "od zgoraj", da se izognem premikanju vsedline in sesal dokler je v sodu pač pivo. Ravno podobna dilema, kako hudiča pripravit pumpo do tega da "potegne". Moje sklepanje je bilo sledeče, prosim popravite me:
- imam črpalko in dva konca cevi. Dokler je na dovodu luft, ne bo šlo nikamor.
- preden stvari pridejo v stik s pivom, jih je itq treba razkužit
- v en pisker pripravim ustrezno količino oxyja
- zalijem dovodno cev (magari z lijem) in jo pomočim v oxy
- naredim krog v pisker, tako da mi pumpa nekajkrat zakroži oxy
- dokler je (vsaj dovodna cev) polna oxyja le-to porinem v pivino in poženem črpalko

Ali je oxy dovolj nestrupen in brez okusa, da ne bi pivu škodoval? Al sem čist mimo vsekal
grin1.gif

Za črpanje iz fermentorja v polnilni sod je idealna samočrpna črpalka shurflo. Res pa je, da je malce dražja. https://www.conrad.si/?websale...amp;rdebox=box1
 

Muflon

Pripravnik
8. jan 2018
52
7
8
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Mislim da pri 500l sistemu bi moral pa kotel imeti spodaj izpust, razumem, da biab delaš na indijanca in se mučiš s takim pretakanjem...

skratka, pumpe za tekočino ki bi ustvarila dovolj podtlaka, da bo praktično z vakuumom potegnila pivo v cev še nisem videl. Sploh ne namenske "food grade". Večina črpalk tega ne zna, obstajajo, specialne za vodnjake, ki znajo vlečt, mislim da električne do 3m, bencinmašina do 9m (z zalivanjem, gasilska izvedba), so pa drage in zdi se mi škoda stran metat mašino za tolko denarja, če je zadeva dejansko ok pri primerni uporabi.

Ko smo ravno pri tem, s podobno dilemo sem se (v svoji glavi kaj pa) srečal ravno zadnjič, ko sem imel idejo, da bi bilo bolje pivino (iz fermentorja v sekundar/polnilno posodo) spraviti s črpalko in da bi pivino zajemal "od zgoraj", da se izognem premikanju vsedline in sesal dokler je v sodu pač pivo. Ravno podobna dilema, kako hudiča pripravit pumpo do tega da "potegne". Moje sklepanje je bilo sledeče, prosim popravite me:
- imam črpalko in dva konca cevi. Dokler je na dovodu luft, ne bo šlo nikamor.
- preden stvari pridejo v stik s pivom, jih je itq treba razkužit
- v en pisker pripravim ustrezno količino oxyja
- zalijem dovodno cev (magari z lijem) in jo pomočim v oxy
- naredim krog v pisker, tako da mi pumpa nekajkrat zakroži oxy
- dokler je (vsaj dovodna cev) polna oxyja le-to porinem v pivino in poženem črpalko

Ali je oxy dovolj nestrupen in brez okusa, da ne bi pivu škodoval? Al sem čist mimo vsekal
grin1.gif

Problem je ker spodaj imam 30kw plinski gorilec pa se termo olje v zunanjem plascu
smile-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Oxi je načeloma norinse vendar sem ga sam prenehal uporabljati za čiščenje steklenic, ker se mi je zdelo, da pušča okus. Od kar uporabljam starsan teg problema nimam.
Oksi je itak čistilo in ne razkužilo.
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Citat:
Uporabnik anze92 pravi:
Točno te jaz uporabljam z istim namenom, zakon so!
Pa veš, kaj mislim?
Namesto, da bi na lonec dal ventil, bi dal tole in potem na ventil ženski del in lahko stikas in natikaš po mili volji...
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Jaz imam moškega za ventilom drozgalnika, ženski del pa dovodu pumpe, ki jo uporabljam za več stvari tekom kuhanja.

Ti bi rad samo lažje snemal ventil iz lonca? V čemu je point? Čiščenje česa? Kako imaš potem iz lonca naprej zamišljeno - cevka v fermentor?
Te spoji super dihtajo, niso pa najbolj čvrsti.
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Citat:
Uporabnik anze92 pravi:
Jaz imam moškega za ventilom drozgalnika, ženski del pa dovodu pumpe, ki jo uporabljam za več stvari tekom kuhanja.

Ti bi rad samo lažje snemal ventil iz lonca? V čemu je point? Čiščenje česa? Kako imaš potem iz lonca naprej zamišljeno - cevka v fermentor?
Te spoji super dihtajo, niso pa najbolj čvrsti.
Nekaj v smislu, kot ima Odisej, podobno.
Takoj iz lonca ženski, moški, t-kos, na eni strani termovel, na drugi ventil...
 

Muflon

Pripravnik
8. jan 2018
52
7
8
Vprašanje, morda neumno, ampak vseeno.. Zakaj se uporablja fermentorje pod tlakom (recimo do 2 bar)? So le-ti primerni za lagerje, ali se jih uporablja tudi za ostale stile piv? Pri tem mislim na konusne fermentorje, ne na bright beer tanke...Če smetim z neumnostmi, admin, prosim briši.LP
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.084
113
Fermentacijo pod tlakom proizvede manj estrov in je zato primerna za piva pri katerem iščemo nevtralni profil oz. omogoča hitrejšo fermentacijo pri višji temperaturi z isto količino estrov kot pri normalnem tlaku. To je pomembno za industrijsko pridelavo, za homebrewing ti je pa načeloma vseeno če pivo fermentira 12h več na nižji temperaturi.

Druga posledica je da višji tlak povzroči manj penjenja v fernetorju, posledično se lahko v fermentor napolni več piva. Spet je to super za komercialno dejavnost, za hombrewing pa ni tako pomembno.

Tretja posledica je vzporedna karbonizacija med fermenetacijo. Pri komercialnih postopkih ta del niti ni bistven ker se po fermentaciji itak preaka v "cenejše" brite tanke kjer se pivo itak "zbistri" in vmes tudi karbonizira. Pri homebrewingu pa je lahko dobrodošlo (če bi recimo iz fermentorja filal dirketno v keg kot "sekundarca") ali pa tudi ne (načeloma ko je pivo pod tlakom moraš ves čas skrbet za tlak oz. pretakanja so samo še tlačna, kar v končni fazi pomeni da rabiš tudi en kup CO2ja zraven oz. nisi nič prihranil z jeklenko).
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Zivjo kaj je bolje glede hlajenja pivine 40l bakrena spirala ali Ploščasti hladilnik pivine? Kaj se bolje obnese...lp