Moje mnenje glede mletja slada. Vem, da ste izkušeni varilci piva to že večkrat poudarili, da he dober mlinček zelo pomemben venadr, ker sem enega imel doma, sem se držal kar tega in se vedno malo "boril" z efektivnostjo. Mlinček je gospodinjski, na dva vrteča se kamna, ki sta brusila tudi lupine. Vem, da s tem bolj izpiram tanine, pustimo zdaj to. Pred kratkim sem prišel še do enega lonca, naredil false bottom ter dobil zelo dober, maltimillerjev mlinček. Razlika je več kot očitna. Včeraj sem varil in danes preračunal efektivnost, ki naj bi bila kar nekaj čez 90 %. Mashal sem na 67-69 °C, sparge voda pa je bila segreta na 79 °C. No, kakorkoli, tudi, če je efektivnost samo nekaj cez 80 % in se lupinice samo lepo razprejo, je mlinček odličen nakup in vreden vsakega evra. Od kar imam ta mlinček sem varil 2. Prvo pivo ni več imelo tistega trpkega priokusa, ki ga zdaj pripisujem slabo mletemu sladu - preveč razcefrane lupinice, pri tem drugem pa je izračunana efektivnost zelo visoka. Torej nasvet vsem začetnikom, ali pa tistim, ki kolebate med nakupom novega mlinčka in med 'ah bo že', kupite mlinček, ki je namenjen mletju slada, rezultati so veliko boljsi.