Ob tej 'debati' (ki je na trenutke videti kakor začetek 3 sv. vojne
) naj opišem dogodek, ki je verjetno lahko za marsikoga zanimiv, morda celo poučen:
Bilo je pred nekaj leti na Ljubljanskem barju, kamor sem hodil fotografirat ptice, nekajkrat tedensko. V nekem zgodnje poletnem jutru pa sem ob poti, kjer sem se vozil opazil novo 'naselje' - dva zmahana stara kombija, nekaj provizorično postavljenih šotorov iz rjuh in seveda ognjišče. Ko sem peljal mimo, mi je bilo jasno, da se je ena od družin, ki jih tukaj imenujete 'okvirji' odločila za naselitev. Vse je še spalo, le iz enega od šotorov je pogledala glava in morda je celo padla kakšna beseda, ne vem.
Naslednjič, čez kakšne tri dni, sem peljal po vzporedni poti, videti je bilo, da 'tabor' lepo uspeva.
Ko pa sem šel tam mimo po kakšnih dveh tednih, ni bilo nikjer več nikogar, le smeti so dokazovale, da je nekdo bil.
Ker sva se s kmetom, ki je tam obdeloval polje, na videz poznala in seveda redno pozdravljala, sem ga povprašal po 'naseljencih'.
Odgovor je bil lakonično miren: "Ja, so bli, ja, pa so tud šli"
Zanimalo me je zakaj. "nej bi vedu, jest sm le mal bolj na gustu polil gnojevko po njivah in jh ni blo več"
Potem sva še malo modrovala o tem, kako bi s klicem policije zadeve samo zakompliciral, s kakšnimi zahtevami po odselitvi iz NJEGOVE zemlje pa si nakopal še več težav in da gnojevka res smrdi, za njivo pa je menda dobra in še kaj o vremenu...
Kmečka pamet, pač.
Toliko.
LP