Okolju prijazni avtomobili

Steve

Guru
13. avg 2007
9.987
1.866
113
Sej, vsakemu svoje. Meni kaze za do tja pa nazaj v vsako smer cca 16 minutni postanek.
Na 4 urni voznji sem se se meda vedno ustavu za par minut.. Pa ce bo teh 16 min 2x letno moja edina težava v življenju bom prav super srecen :)

Pa smo spet tam...prisilno sranje, scanje, kavice in sendviči, takrat ko mi avto reče da moram. Kot praviš, vsakemu svoje...moje je, da se jaz vstavim takrat ko jaz hočem, za tako dolgo kot jaz hočem, ne avto. Ko smo ravno pri 4 urni vožnji. Sem jo imel prejšnji teden. Vstavil sem se za 5 min ko je mene scat stisnilo, ne avto.

• Všeč mi je
Reactions: NekdoK

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.125
6.694
113
Kako tankate dizel? Priznam, da sem ocitno nekaj vedno narobe delala, ker meni zelo eksaktno avto pove, da bo vsak cajt prazen in moram iti tankat. Tole skomandira in izsili in nimam kej.

Jaz, in seveda jaz osebno in ne posploseno, kot vedno radi vzamete, da se me nazaj za sporget lahko pošlje, pa v frekventnih poteh na Dunaj vidim problem ne tok v času, ki zapravim za tankanje/filanje, ker je arbitraren napram zapravljenem času med tem tankanji/polnjenji. A ta del pa nobenemu ni dealbrejker?

2. jul 2020
5.221
6.736
113
Kolk pa so električarji dejansko bolj čisti od klasičnega dizelaša?
Meni je že naslov teme zgrešen, "avto prijazen okolju"!!?

Definiraj kaj je okolju prijazno.

Največ je odvisno, od kje pride elektrika. En je na youtubu delal izračune, kako CO2 nevtralna so taka vozila, pa je upošteval iz kje posamezna zvezna država v ZDA pridobi elektriko. Pa je bilo od 3 leta (veliko hidro, jederske) do 17 let (termo elektrarne).

Kar se lokalnega onesnaženja tiče, EV res ne bo puščal plinov med Postojno in Ljubljano... Bodo pa še vedno raka dobivali kje drugje:

Pokazala je naslednje:

1. Verjetnost, da bodo prebivalci regije Zasavje zboleli za katerim koli rakom, je večja od povprečja v Sloveniji. Večje tveganje znotraj Zasavja je na vzhodu regije.
2. Med posameznimi lokacijami raka so največji javnozdravstveni problem v Zasavju pljučni rak pri obeh spolih, raki glave in vratu pri moških ter raki debelega črevesa in danke pri ženskah.
3. Prebivalci, ki živijo v bližini cementarne in termoelektrarne v Trbovljah ter v bližini steklarne in podjetja TKI v Hrastniku, so bolj ogroženi zaradi raka.

Podobno bo veljalo za pridobivanje surovin. Ampak hebeš otroke v afriki, katere na roke kopljejo.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.987
1.866
113
Kako tankate dizel? Priznam, da sem ocitno nekaj vedno narobe delala, ker meni zelo eksaktno avto pove, da bo vsak cajt prazen in moram iti tankat. Tole skomandira in izsili in nimam kej.

Jaz, in seveda jaz osebno in ne posploseno, kot vedno radi vzamete, da se me nazaj za sporget lahko pošlje, pa v frekventnih poteh na Dunaj vidim problem ne tok v času, ki zapravim za tankanje/filanje, ker je arbitraren napram zapravljenem času med tem tankanji/polnjenji. A ta del pa nobenemu ni dealbrejker?

Saj sploh ne vem kaj si hotela povedati, ampak očitno si že pozabila kako izgleda tankanje in kako pogosto je. Če nisi ravno iz primorske, na poti na dunaj in nazaj ne tankaš, prideš v enem šusu sem in tja. EVja pa moraš očitno 2x vmes polnit.

2. jul 2020
5.221
6.736
113
Ja, ampak računaj, da bi itak šel vmes 2x srat ali kofe pit. Se ravno poklopi. Sploh cena na polnilnicah ob avtocesti :fredi:
Da je v tej enačbi vključeno še tretje polnjenje na cilju je pozabljeno. Ampak dajmo reči, da ima destinacija prosto polnilno mesto.

Saj normalni slovenec itak tega ne rabi, ker vozi samo posao-kuča pa polni doma na sončnico.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.174
748
113
EU
Tega s tankanjem dizla tudi jaz ne razumem? V čem je zdaj problem? Če natankaš poln tank dizla, lahko narediš vsaj 1000 km, zakaj torej bi bila pot na Dunaj in nazaj problem, ali da bi sploh rabil razmišljati o kakšnem dodatnem tankanju?!?:sprasujemse: Vmes lahko z Dunaja še v Bratislavo pa nazaj skočiš, pa še vedno ne bi smel biti problem.

Jaz, ki pa sem kupil sedaj hibrida, pa tega ne morem več početi, ker imam žal premajhen tank za gorivo in moram vsaj še enkrat tankati vmes.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.384
2.750
113
Bistvena razlika je, da elektriko delaš doma v Sloveniji, celo doma v lastni hiši. Nafto pa je treba kupit pri sumljivih tipih in pripeljat domov... Če bi bil liter goriva 3 Eur, bi vsi EV skeptiki poniknili.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.451
4.226
113
Saj če polniš doma, npr tankaš na črpalki je cena že x3.
Ampak vsi bodo našli enega butla, ki je polnil na Avstrijski polnilnici z Petrol kartico za 1€ kwh.