Okolju prijazni avtomobili

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.177
1.188
113
www.adriamedia.si
Stari ne seri. Kje sem napisal, da škatlice ne maram? Sam ti to prodajaš kot neki najnajnaajjačega po leseni žlici, gre pa za navaden krmilnik, s podobnimi možgani kot ena sodobna regulacija ogrevanja. Kot si že ugotovil, brez konkretnega vlaganja v omrežje podkrepljeno s podobnimi škatlicami, vlaganja v proizvodnjo, ti te škatlice ne bodo prav nič pomagale, ko bo kritična masa preklopila izključno na elektriko. Kle pa vidiš da jim ni jasno, da brez elektrarn, tud sončnice en klinc pomagajo. Me pa zanima kako bo šlo v situaciji, ko se bo 30 škatlic fajtalo za wate iz trafota letnik 73, ko bo v vseh bajtah treba dva avta nafilat, večerjo skuhat, toplotne bodo šibale, kak fen bo žena rabila in kako se bo zmenil še 100 trafotov za wate iz dslnovoda iz leta 70.
Mogoče že kje vidiš kaka konkretna vlaganja v omrežje? Kako vidiš filanje EVjev v BSu recimo? Maš tud za to kako škatlico na lagerju, al bo treba začet kable vlečt pred montažo škatlic.
No, sva že bližje.
V BSu bo pač treba naredit polnilne otoke (blizu trafotov, z DC polnilnicami). Smo (ne v BS, v drugih blokovskih naslejih) enkrat z oblčinarji malo te stvari pogledali in popisali, bi kar šlo. 1x DC + kupn 3,6 kW počasnih priključkov na delu parkirišča. EV only del parkinga. Pozitivna diskriminacija.
Škatlice se bodo pa zmenle, ne skrbi. Tehnično to ni problem. Problem bo, da se taka situacija, ki si jo opisal (kjer resnično fizično ni dovolj kapacitet), po navadi konča tako, da nekdo postavi neke razrede uporabnikov in tisti, ki bo lahko (veliko) več plačal, bo imel prednost. Reveži bodo pa reveži.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.656
9.458
113
To je tko k moje ogrevanje. Najjača regulacija dela super, tud sončne lohk krmilim, če bi mel, sam ko zmanjka toplote v zalogovniku ne pomaga prav nič, iz pipe v tušu je mrzla voda, radiatorji so mrzli...ko zakurim spet dela....

Steve

Guru
13. avg 2007
9.960
1.840
113
The future is here:valjamse:

1000037633.jpg

Ne vem edino kako ima rešeno z rezervacijo parkinga. Sumin da so gajbice v igri :)

• Haha
Reactions: krko

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.161
1.172
113
Stanovanje je v povprecju VEDNO drazje od hise. Jaz za stan 120m² na obrobju Lj pozimi dajem 600 za stroske. Kolega s hišo 300m² 200m od mene daje max 400.
To mora pa bit neka čudna slovenska matermatika. Kjer so vsa stanovanja po defaultu luksuzna športna premijska.
Drugje po svetu, so pa stanovanja v večstanovanjskih blokih stroškovno daleč najbolj optimalna varijanta.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.388
5.669
113
Ok, se opravičujem, če si vzel preveč osebno.
Streho in fasado bo v recimo 30ih letih potrebno zamenjati. .
Zakaj pa to?

živim v bajti pokriti leta 91 in je bila streha ok dokler nismo ostrešja podrli zaradi nadgradnje. Pleh

fasada tudi ok ni bila potrebna obnove. Ko sem jo opral je bila kot nova.

tako da to kaj zaj delam 15cm na 5cm stare ne vidim potrebe, da bi čez 30 let rabo menjavat. Tudi streha verjamem, da bo ok razen če pride orkan. Sekundarna kritina je DHF, ki sam po sebi opravlja delo strehe (je bil 3 tedne nepokrit in ni not teklo. Komplet ostrešje pa vakumsko impregnirano (al kak se pač reče. Zakaj bi to po 30 letih menjaval?

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.126
735
113
EU
Ok ni logike, da je hiša cenejša od stanovanja; najprej te stane najmanj 300.000 evrov, da smo sploh narediš, ko seveda že imaš parcelo za nekaj desetisoč evrov in si dal za komunalne priklope še ene 15k. Če si dal potem še 10k za ogrevanje in 15k za SE, pol imaš morda nižje obratovalne stroške. Na 15 let moraš poskrbeti za fasado, na 30-50 za streho, tudi znotraj je treba na neki točki vse obnoviti, napeljave ipd. verjetno po 50-ih letih spet malo preveriti hidroizolacijo itd.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.775
6.448
113
OK, sem vprašala sestro, koliko plačuje. Blok je nizkoenergetski, ogrevajo se in tudi SV s svojo TČ, niso priklopljeni na mestni plin (pa da bi še Domplan plačevali, ali karkoli imate že drugje) ali slično...

Poraba za ogrevanje stanovanja, ogrevanje SV in skupna elektrika = 50-60€/mesec. Pa recimo 50€ --> 600€/leto
Stanovanje je mlajše od naše hiše in 3x manjše. Mi imamo 10 letno povprečje za ogrevanje prostorov in SV --> 450€/leto (torej, če bi še plačevali)

Kar se SV tiče - nas je 5, tam pa 2. spet skoraj faktor 3.

primerjava je novih zadev, ki so kar kvalitetno grajene in govora je o tekočih stroških.

O gradnji/nakupu ne bi, ker ni primerljivo. Naša hiša je bila zgrajena leta 2014, parcela=0, vse ostalo pa jurja na meter za PH z vsem ostalim (papirji, komunalc), njuno stanovanje je bilo 5 let kasneje kupljeno za enako ceno (a 3x manjše). Primerjava je nehvaležna, ker vemo kaj se je s cenami dogajalo tačas, pa je bilo to pred korono, pol je pa itak vse skrenilo še dodatno.

Valda je hiša dražja za do nje prit, ker je praviloma bistveno večja, ampak potem je pa ceneje, če primerjamo primerljivo (lokacija in starost). Preveč enih služb se napaja zraven, da bi lahko bilo drugače.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.775
6.448
113
ker ne morem popravljati več:
Kar se mene tiče, sem končala na to temo. Od sestre stanovanje dajem za primerjavo, ker je od vseh, kjer sem pa jaz živela, daleč najcenejše. Da začnem s stroški, od koder sem prišla tik preden sem se selila v hišo, je sploh brez veze. Pa ni govora o stroških o novi fasadi in strehi, za polomljeno štengo na vhodu se ni našlo denarja v rezervnem skladu, kamor sem plačevala 14€/mesec.