Kot sem zapisal zgoraj. TČ porabi tam 1/4 elektrike, kot bi jo porabil električni bojler. Bojler ima npr. 2000 W toplotne in 2000 W eklektične moči, toplotna črpalka pa ima 2000W toplotne in 500 W električno moči. Če z električnim grelcem segreješ vodo v 1 uri jo boš tudi s toplotno črpalka v istem času.Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Koliko štroma pa porabi TČ ?
Samo ti govoriš o idealnem primeru, ki ga nikoli ne dosežešCitat:
Uporabnik telex pravi:
Kot sem zapisal zgoraj. TČ porabi tam 1/4 elektrike, kot bi jo porabil električni bojler. Bojler ima npr. 2000 W toplotne in 2000 W eklektične moči, toplotna črpalka pa ima 2000W toplotne in 500 W električno moči. Če z električnim grelcem segreješ vodo v 1 uri jo boš tudi s toplotno črpalka v istem času.Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Koliko štroma pa porabi TČ ?
Povratni vod potrebuješ, da imaš pri porabnikih takoj toplo vodo. Ker pa po povratnem vodu kroži voda tudi ob zaprtih pipah je pa logično, da imaš povečane izgube. Povratni vodi so smiselni za hotele, bolnišnice, šole... pač tam kjer veliko ljudi pogostokrat odpira vodo in so izgube zaradi kroženja vode nižje kot izgube zaradi spuščene hladne vode v odtok.Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Hm...tale vaša debata mi da misliti...in moj primer s povratnim vodom....
Če je recimo atrijska hiša, potem se povratnega ne rabi, ker so cevi relativno kratke. Če pa je večnadstropna bajta, pa je že fino imeti povratni vod, drugače čakaš "par minut" na vodo, pa še voda se brezveze troši.
Torej za male baje, kratke cevi, je štrom idealno, za daljše cevi pa TČ? Ali sem kaj spregledal?
Sem malo prelistal forum, pa mi je po tej izjavi vse bolj jasno.Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Da me ne boste prehitro napadli, da pojma nimam kaj govorim, naj povem, da sem na univerzitetnem študiju elektrotehnike oba izpita iz fizike opravil z oceno 8.
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Toplotna črpalka z dodatnim električnim grelcem je nateg. Tako kot je nateg kupcev z navajanjem idealnih pogojev za amortizacijo toplotne črpalke proti običajnemu bojlerju.
Sem zagovornik toplotne črpalke z zdravo pametjo. Toplotna črpalka o kakršnih je govora, da max 55°C.
Ponavadi inštalaterji 4-članske družine "napnejo" z montažo toplotne črpalke in 300l - 400l bojlerjem, kot da kdo potrebuje tolikšno količino tople sanitarne vode. Tak, ki želi biti energetsko varčen že ne.
Alternativa bi bila navadni 80l pretočni električni bojler, ki bi na "eco" mode najbrž porabil manj el. energije ob isti uporabi sanitarne vode zgoraj omenjene 4-članske družine.
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Ne ugovarjam montažam toplotnih črpalk. Imamo jo. Ni pa energetsko varčno montiranje takšnih sistemov. To trdim na primeru...
Se pozanimaš za nakup kolektorjev samo za sanitarno vodo. In ti prisveti majster in reče, dajmo tri gor in 400 ali 500l bojler, da bo prav delalo
Nihče pa prej ne poštudira dejanskega odjema tople sanitarne vode...
Je že res, da je ceneje spravit 400l gor s toplotno ali s kolektorji, vendar če ni določenega odjema tople vode ni smiselno, ni tašnu varčno.Investicija, amortizacija, uporaba. Je pa ekološko, če ti rabiš 200l + tople vode na dan.
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Brez zamere, a to je absolutna neumnostCitat:
Uporabnik darjan pravi:
ksz...
končno smo vgradili el. grelec, direktno v peč, da greje sanitarno vodo, gorilnik (na olje) pa je izklopljen....
Segrevaš celotno maso peči in vso vodo v njej, da ta voda nato preko izmenjevalca segreva vodo v boljlerju?! Vso energijo, katero vložiš zvečer v segrevanje peči in vode v njej se zjutraj izgubi. Sedaj pa si izračunaj, koliko l vode in koliko kg železja segrevaš, pa nimaš nobene koristi?
Daj vsaj grelec direktno v bojler ali pa si kupi poseben bojler- še bolje pa toplotno črpalko. Denarnica ti bo neizmerno hvaležna.
http://www.mimovrste.com/artikel/4120000714/toplotna-crpalka-gorenje-tc80e
kolko je subvencije na kaj takega?