Po dolgem času dobra tema s tudi kar nekaj korektnimi odgovori. Bajkman, hvala za izračun, si potrdil moje domneve.
Vsekakor je pa to odvisno od posamezne situacije (kot si sam pravilno zapisal).
Da malo opišem našo:
2 odrasla, 2 froca (manj kot 5 let), vsi stroji vsaj A, če ne A+ kategorija, Gen-I. Smo precej ekološko usmerjeni, tako da ob umivanju zob in tuširanju se voda vedno zapira, itd.. Občasno si z ženo privoščiva kopel, torej gre tam nekaj vode. Ene 4-5 dni na mesec nismo doma.
Sedaj pa k podatkom: v zadnjih treh letih smo povprečno porabili 4,5 kubika vode mesečno, visoka tarifa 71kW in nizka tarifa 160kW. Ja vem, sem en od looonijev, kateri redno spremljamo te stvari, hehe. Od nizke tarife je treba računat, da se pralni in pomivalni stroj vrtita skoraj izključno v njej in pa sobote in nedelje so v celoti vključene v to tarifo. Na grobo sem računal, da pokurim nekje 100kW mesečno za ogrevanje vode, kar znese celo zgolj 7 EUR mesečno, ampak raje stvari gor zaokrožujem
. Bom pa sedaj konec meseca vštekal merilec porabe med bojler in bom videl dejansko porabo. Bojler je vštekan ponoči med tednom na 3/4 (ne vem koliko je to stopinj), razen če rabim zvečer skopat ta mala dva, ko ga ruknem na full. Čez vikend je na 2/3 ker je to dovolj, izgube (kljub temu, da je zelo dobro izoliran saj je novejši) so tako minimalne. Ko sva bila sama je bilo dovolj, da je bila nastavitev malo pod 2/3. V glavnem, pri meni ni smisla razmišljat o čimerkoli drugem. Razen, če bo potreba morda o večjem boljerju. Da bi se zadeva kvarila kot je nekdo omenjal ne vem. Smo sedaj že nekaj let tukaj, pri prejšnjem stanovanju sem isto delal 7 let na 15 let starem bojlerju in zadeva še danes dela brezhibno. Torej tukaj ne vidim težav zaradi mrzlo/hladnega bojlerja.
Seveda pa imam za vse to časovno stikalo, saj se mi ne da zadeve vklapljat in izklapljat ročno. Ko enkrat nastaviš zadeva dela in je... Stroški so zaenkrat sprejemljivi...
Se pa zavedam, da so vse moje "inovacije" vodile v to, da smo po porabi vode, elektrike in toplote za ogrevanje daleč pod povprečjem. Za vse namreč mesečno plačamo okrog 80 eur (z všteto čistilno napravo za vodo).
Aja, še to, če se bo kdo šel kaj takega je zadevo absolutno treba avtomatizirat, ker ročno zadeve ne šibajo. Ali pozabiš vklopit in si potem brez tople vode ali obratno in ti šiba na višji tarifi.
Parim kolegom in znancem sem razložil svojo filozofijo glede tople vode (tudi živijo v stanovanju in ogrevajo na elektriko). Par jih je naslednji dan zamenjalo priklop za bojler (običajno ni vtičnice) in kupilo avtomatsko uro (strošek ranga 20 EUR vse skupaj). Vsi so poročali, da se jim je strošek za elektriko zmanjšal, par jih je še čez dan malo vključilo ogrevanje, ker niso zdržali z bojlerjem čez dan.
Še glede dolžine cevi: tukaj so izgube definitivno velike: pa ne samo izgube toplote, temveč tudi vode. Namreč do kuhinje imam cca. 7 metrov cevi in gre kar nekaj vode, da pride topla voda. Potem pa se še energija izgubi, ko zapreš vodo. Tako da, še razmišljam ali bi pod lijak ruknil mali električni bojlerček, vendar trenutno nimam časa se s tem ubadat. Morda enkrat v prihodnosti, čeprav me kar žre tista voda, katera gre v nič, zraven pa še energija za sergrevanje...
Citat:
Uporabnik telex pravi:
štiričlanska družina porabi tam 4000 kWh za pripravo sanitarne vode (eni več, drugi manj).
Sedaj jaz ne vem kakšna je ta družina, ampak jaz sem nekje na 1200 kWh na leto. Verjamem, da je brez težav možno prit na 2400 kWh, ampak 4000kWh? A se kopajo 8x na dan?