Ogrevanje onesnazevanje

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Citat:
Uporabnik dejan_ pravi:
Recimo vgradiš obično Orlanko, ki jo kupiš za 2 jurja al pa kwb za 9 jurjev - običajen uporabnik, ki se ne poglablja v delovanje peči, ne bo opazil nobene razlike.
Pa se opazi razliko. Ker te poceni peči imajo razen kakšne izjeme obupno izvedeno krmilje peči, slab šamot itd.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Upam, da te noben ne bere in tvojih četrtpismenih skrpucal, ker si že v nešteto temah dokazal, da nimaš pojma in spadaš med kvazi monterje, ki jim ne bi zaupal sestavljanja Ikea mizice za 10€.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
15 kubikov drv je cca 500€ plus prevoz.
na drugi strani je poraba plina verjetno tudi okoli 2000-2500€.

razlika v kotlovnici 10k. torej 6 let.

sem pravilno povzel cifre?
pa če se pri hobiju kaj zalomi, pa smo tam.

ne me narobe razumet. imam plin, mi ni všeč, bi menjal za tč, pelete, drva..a povsod najdem tok minusov, da je neverjetno.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Spet en post poln gluposti.

KWB za 9 jurjev mora bit kar za kako večstanovansjko stavbo ali pa industrijo (peč). Odločil sem se ravno po ogledu Orlana, ker bi ga dobil zelo ugodno, ampak mi je blo takoj jasno, da tega nikakor nočem doma (nobenega tlačnega). Tisti pri katerem sem bil na ogledu tudi ni bil najbolj prepričljiv in je dal vedeti, da verjetno ne bi ponovil nakupa, pa je zaposlen pri dealerju Orlana.

Tista seltron skrpucala kar imajte. Par enot ali pa ena zelo zmogljiva, ki je potem dražja kot pa fakin buderus precenjena roba. Kaj boš vezal sam? Ja, ne boš vezal, čeprav je pasulj, sem prevezal dve pumpi na kotlu pa bolj enostavno ne more biti, ker so navodila in support popolna! Vse je lepo urejeno in označeno, pa čeprav je veliko zadev za priklopit, ker ma veliko tipal ipd. Pri takem kotlu ti vse lepo zveže monter in se nič ne ***** da ma kaj veliko dela, potem pa v primeru buderusa pride zastopnik in PREGLEDA, kako ti je lokalni monter zvezal in šele nato potrdi garancijo ipd. Sliši se en kup komplikacij, dejansko je pa zaželjeno, saj dobiš drugo mnenje in veš, da je vse ok zmontirano in da bo stvar delovala kot mora!

Koliko je zdaj drek od Orlana in koliko potrebna elektronika? Mislim, da te najvišja klasa realno pride kakega tisočaka več....wau... pri investiciji za 20 let.
bonk.gif

Tony_Clifton

Fizikalc
18. okt 2014
1.635
2
36
Citat:
Uporabnik dejan_ pravi:
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Kot sem že napisal, sem dobil peč za kakega tisočaka več kot bi prišla VW term LT + seltron regulacija, da pridem na isti nivo kot buderuska. Tanove majo še huj elektronko pa web vmesnik ipd. , tko da sploh ni primerjave. Kotel je pa proti VW Term LT pač "mercedes".

Enkrat sem tu že dal cene, mislim da je peč 5k€ 30kW, celotna kurilnica pri nas pa 12k€ - 1500€ ekosklad.

Daj malo nehaj pretiravat. Peči froling, eta, kwb in podobno so malček precenjene. Recimo vgradiš obično Orlanko, ki jo kupiš za 2 jurja al pa kwb za 9 jurjev - običajen uporabnik, ki se ne poglablja v delovanje peči, ne bo opazil nobene razlike.

Pri Orlanki sekundarno avtomatiko rešiš s seltronom, ki ga zna zvezat vsak strojnik - pri kwb in podobnih rabiš pa skoraj u.d.i.e. da nastavi in poveže elektroniko.

Za moje pojme preveč kompliciranja za brezveze. Ni take razlike v delovanju in izkoristku, da upraviči 3x višjo ceno.

Pridi k meni, boš pogledal kaj omogoča vgrajena avtomatika na moji ETI (na pelete) in boš naračunal koliko pride vsa avtomatika pri Seltronu skupaj z zaslonom na dotik.
Aja, pa vse skupaj z ekspanzijsko posodo, dvema mešalnima krogoma in kar še paše zraven moraš spraviti v mere 110x105x60cm.

Pa odnašanje pepela mora biti stvar za 3 minute dela, brez šarjenja po "kahli", opletanja s sesalnikom za pepel...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Pri nas kotlovnice ne boš zvezal za 2k€.

Ne vem kolk je dober plinski kotel, verjetno kake 1500-2000€? Potem je pa odvisno kaj zna, če rabim za dva mešalna kroga, pripravo SV ipd. 1000€ dat Seltronu in potem še par 100€ za storitev je računica dosti manj naklonjena plinu. Sicer pa plina nisem nikoli sploh računal, potem bi ostali na kurilcu.

Za drva je največji pogoj PROSTOR, šele potem vsi ostali minusi. Jaz bi si uredil izolacijo in vgradil TČ, če drva ne bi bila opcija.

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
Citat:
Uporabnik dejan_ pravi:
... pri kwb in podobnih rabiš pa skoraj u.d.i.e. da nastavi in poveže elektroniko. ...

hysterical-1.gif
Priklop je nekje na nivoju zahtevnosti sestave PCja iz komponent.

Edit: Še okrog "3x višje cene" - znanec je istočasno nabavil nekega vzhodnjaškega uplinjaka (Vigas?) za nekje pol cene moje kište. Zadovoljstvo z njim je tako veliko, da tem okrog peči, ogrevanja, drv ipd. v pogovoru z njim raje ne načenjam. Sicer je IMO problem verjetno v integraciji oz. neznanju monterja pa vseeno. Na njegovem mestu bi jaz že zdavnaj vse skupaj vrgel ven. Je pa res, da ima na dvorišču precej novo ML mečko jaz pa ne.

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Pri nas kotlovnice ne boš zvezal za 2k€.

Ne vem kolk je dober plinski kotel, verjetno kake 1500-2000€? Potem je pa odvisno kaj zna, če rabim za dva mešalna kroga, pripravo SV ipd. 1000€ dat Seltronu in potem še par 100€ za storitev je računica dosti manj naklonjena plinu. Sicer pa plina nisem nikoli sploh računal, potem bi ostali na kurilcu.

Za drva je največji pogoj PROSTOR, šele potem vsi ostali minusi. Jaz bi si uredil izolacijo in vgradil TČ, če drva ne bi bila opcija.

vaillant best off elektronika 500€

drva je prvo gozd. pol prostor. pol moč in sposobnost.

k te stisne v križu je konc drv, peletov.

Tony_Clifton

Fizikalc
18. okt 2014
1.635
2
36
Citat:
Uporabnik softi pravi:
...
k te stisne v križu je konc drv, peletov.
13.gif

Pride s cisterno, napolni zalogovnik in gre. Mu sicer vsakič pomagam s cevmi ker ne morem križem rok gledat...
Potem celo sezono vse samodejno; edino posodo s pepelom je treba vsake toliko sprazniti; kot rečeno 3 min. dela, ki ga lahko opravi tudi otrok starejši od 12 let.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Upam, da te noben ne bere in tvojih četrtpismenih skrpucal, ker si že v nešteto temah dokazal, da nimaš pojma in spadaš med kvazi monterje, ki jim ne bi zaupal sestavljanja Ikea mizice za 10€.

Daj ne filozofiraj ni ne zali me ti si bednik ki zna samo vse na papirju nic druga.
Pokazal pa si da imas kurilnico za 12jurjev in se na veliko hvalis.
Kaj se pa tice mojega dela , me ti nemores ocenjevati, te pa vabim da se enkrat dobiva in ti pokazam nekaj kurilnic ki sem jih delal pa pol gobezdaj na forumu, teoretik.

pozdrav.gif

I

Izbrisan uporabnik 474

Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Kotel je pa proti VW Term LT pač "mercedes".

Tukaj se lepo vidi, kako se lahko na hitro ostriže ovčko, ko vidi napis "Made in Austria"

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.290
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Pošteno povedano za 9 jurjev se ne proda veliko peči. Naštete peči se prodajajo za 5-6 jurjev.

Karikirano, saj ne pravim da je točno 9000€.

Vidim da je tukaj kar nekaj mojstrov v stilu podsvojostreho in podobno. Ja zdaj če ste vi investirali po 10 jurjev ++ v kurilnice, verjamem da morate to zagovarjat.
Pa vsi veste kaj je naj, a imate izkušnje samo s svojo pečjo, ko ste gledali kako so jo montirali.
Ni vse v info iz forumov.
Še vedno trdim, da so top peči precenjene, oziroma niso toliko boljše kolikor so dražje.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.290
113
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Kotel je pa proti VW Term LT pač "mercedes".

Tukaj se lepo vidi, kako se lahko na hitro ostriže ovčko, ko vidi napis "Made in Austria"

Nekak tako je to, ja

Sem lani vgrajeval kwb - peč, 2x zalogovnik, 1x bojler 300L - skupaj 14 jurjev

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
LT pač ni primerljiv ni važno kaj boš zdaj nasral in hvalil kvazi Slo izdelek. Bil je favorit pa je dejansko potem zvisel na ceni.

Daj mal poglej lastnosti, izdelavo, elektroniko (PANEL!) ipd.

Ni primerjave in razlika v ceni je pač premajhna pa imam višek drv, tako da nisem gledal 5% razlike v izkoristku na papirju ipd. Sem pred nakupom konkretno študiral vse po spisku, ampak obiski kotlovnic so bili pa odločilni.

Si res biser, kako z besedami opletaš, da bi pa kaj pametnega spisal pa nisi sposoben?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Pavšalno...nabijaš.

Kako lahko tako ocenjuješ stvar, ki variira v ceni za 50%?
bonk.gif

Lahko govorimo samo o ceni peči, nerodno za primerjavo je, ker te boljše vplinjevalne vsebujejo že vso potrebno elektroniko, pri cenejših je pa treba vse dokupit in je lahko zelo drago. Če bi delal še enkrat bi vgradil samo peč in se povsem znebil kurilca, ki sploh ne deluje odkar imamo VK in 2000l zalogovnik. Ne bi vgradil dveh mešalnih krogov ipd. Za kakega tisočaka bi se investicija še pocenila.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Evo našel ponudbo za kurilnico z VWterm LT30 (4200€), cena 13200€.

Lahko zamaskiram monterja in moje podatke pa dobite na privat. Isti monter je za KWB želel 14k€..celih 800€ več!
cry12bpy.gif