Ogrevanje onesnazevanje

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Pišeš bedarije, kot so ti razjasnili se suha drva pač LEPO zložijo na sončno lepo prevetreno lego in se bodo posušila enkrat že! Če boš vlažno sranje zmetal v peč boš naredil škodo:

1. v "denarnici", če ima les nad 20% vlage potem skokovito začne padati kaloričnost in s tem skuriš veliko več za isti efekt. Če ista drva skuriš suha imaš nazaj popolno kalorično vrednost pa ni važno a je to perfekten trd les ali neki odpadki
2. narediš škodo pri sebi v peči/dimniku
3. narediš škodo v naravi, zasmrajen sosed v Slo spada pod plus, ni važno sploh, če mu smrdi, sploh če ma kake male otroke lepo na sončnem dvorišču si je sam kriv

Pri nas skurimo vse, ravno zato kupiš sodobno peč z lambdo in vlekom. Roba gori pri 1000°C ++ in ravno zaradi tega je veliko bolj primerna za kurjenje šare oz. manj kvalitetnega (raznolikega) lesa. Lamba zgladi razliko med gorivom in tako vedno gori optimalno. Klasično peč brez lambde bi tudi lahko naštudiral in jo optimalno nastavil na lepo SUHO bukev ali pa kako drugo vrsto lesa. Takoj ko bi blo notri kaj drugega bi bile pa težave, lambda pa to korigira, da so vrednosti take kot morajo bit (optimalne).

Potrebno je pa vpoštevat nekaj zadev, neke sekance in lubje pometen iz kurilnice pač ne smeš kar stresti notri ampak se ga nujno da na vrh! Isto kak velik kos lesa npr. štor s koreninami vred. Spodaj zložiš lepa drva, da peč lepo zalaufa in deluje optimalno, potem pa to pogori in počasi kuri tudi šaro na vrhu.

Pri nas imamo samo lastna drva, boli me k*** izkoristek, pa par polen več notri vržem bi lahko rekel, ampak ne mi je všeč Buderuska/ETA/KWB/Froling ipd. ker so res konkretno boljše. Sem bil na ogledu Orlan-a npr. pa sem takoj vedel, da ga nočem in potem na ogledu Frolinga, ki pa je že delal kot se šika. Dobil sem tudi ponubo za VWterm LT s super popustom a potem ugotovil da me z dodano seltron elektroniko, da prideš na nivo buderuske pride skoraj isto, odločitev je bila jasna in smo zelo zadovolnji. Pri novih je pa elektronski del še povsem online pa sploh ni debate kaj bi vzel.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Tudi drobiža uplinjevalne peči bolj ali manj ne prenesejo dobro, oziroma imaš hitro težave.
Ni problema. Samo pravilno moraš naložiti-najprej par debelih, na vrh pa drobiž
Povej v kakšni peči to prakticiras , pa pridem na izobraževanje. Bom pa gledal tudi dimnik in skozi kuhalo v IK če ga peč ima. Se bojim da boš razocaran nad obliko dima iz dimnika
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Tudi Malecky nalaga drobiz na vrh. Eta ma to celo v navodilih napisano. Jaz pa temu ne verjamem/zaupam . Če že, potem zakuris z drobizem, vendar ga ne sme biti preveč. Sosed ima Herza ki je eden izmed top kotlov, pa tudi ne prebavi drobiža.
Dokaz v sliki
2206736-20141217_143223-1-1.jpg
 

Priponke

  • 2206736-20141217_143223-1-1.jpg
    2206736-20141217_143223-1-1.jpg
    108,7 KB · Ogledi: 151
Nazadnje urejeno:

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
Ne dramatiziraj. Na Maleckyjevo pisarijo zgoraj ni kaj pripomniti in popolnoma drži. Imam praktično enak uplinjak kot on (ETA SH 30). Včeraj popoldne sem zakuril in šel ven gledat dimnik. Dim je bil svetel in komaj zaznaven. Ko se je peč po okrog 15 minutah ogrela na delovno temperaturo ga pa sploh ni bilo. Drva so seveda še preveč suha. Tiste slike, ki jih lepiš so pa od kakšnih poljskih "uplinjakov" in folka, ki v peči kuri smeti (tudi pri nas najdeš paciente, ki notri kurijo plastiko ipd.) in frišna drva.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Ta se mi zdi pa precej običajen. Nekaj metrov od dimnika vodna para izgine. Enako kot pri plinskem kotlu, avtomobilu....
rolleyes-1.gif

2206760-20150106_155803.jpg
 

Priponke

  • 2206760-20150106_155803.jpg
    2206760-20150106_155803.jpg
    59,7 KB · Ogledi: 327

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Tudi drobiža uplinjevalne peči bolj ali manj ne prenesejo dobro, oziroma imaš hitro težave.
Ni problema. Samo pravilno moraš naložiti-najprej par debelih, na vrh pa drobiž
Povej v kakšni peči to prakticiras , pa pridem na izobraževanje. Bom pa gledal tudi dimnik in skozi kuhalo v IK če ga peč ima. Se bojim da boš razocaran nad obliko dima iz dimnika
Misliš da jaz ne znam pogledati kaj se mi kadi z dimnika
confused-1.gif
Nisi ti in še par komadov iz pod svojo streho edini, ki imate naštudirano svojo peč.
Spodaj debelo, na vrh tega pa lahko naložiš komot tudi polovico nakladalnega prostora žaganja in drobiža, vse prav lepo pogori brez dimne bombe
wink-1.gif

Problem je samo, če imaš predrobno spodaj, ker se prehitro preveč vžge in regulacija ne ujame. Če je drobno na vrhu, se vžiga zelo počasi(na vrhu ni nič kisika) in ni težav.
Pečka je pa Froling S4
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
zmaga.gif


Malo pozno ste se spomnili, zdaj kurim vsak drugi dan. Bom probal posnet od takrat ko res dimi do konca, potem pa par ur gorenja ni vidno prav nič, ko so te zadeve ogrete.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Eden izmed zgornjih je res češki. Ostali so lepo "evropski", slovenski, eden je celo montiran kot "referencni" kotel pri pooblaščenem monterji določene znamke.
Nalepil sem ti tudi sliko Herza. In bojim se da tudi tvojo Eto z drobizem "zabases". Seveda takrat ko se drobiz vžge. In če si ga nalozil na vrh, se to ne zgodi prve pol ure gorenja, ampak bolj proti koncu.

In ja, vsi znamo hvaliti sodobne peči, jaz pa mojega slovaka z lambdo pljuvam po dolgem in počez ker občasno ne dela tako kot je treba, največkrat zaradi moje napake, čeprav ima tudi svoje muhe. Enostavno imam občutek da so uplinjevalni kotel trenutno podoben nakup kot nakup novega modela avta, kjer nikoli ne veš na koliko področjih boš poskusni zajček in boš hodil na vpoklice ( če bo proizvajalec sploh naredil vpoklic, če ne bo vztrajal da je vse ok s kotlom in krivdo valil na lastnika)
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
In bojim se da tudi tvojo Eto z drobizem "zabases". Seveda takrat ko se drobiz vžge. In če si ga nalozil na vrh, se to ne zgodi prve pol ure gorenja, ampak bolj proti koncu.
To se ne zgodi. Zakaj, sem pa že napisal višje.
No mogoče to kar pišeš velja za tvojega slovaka
wink-1.gif
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Kje imaš dovod primarca v pec? Na vrhu? In ti praviš da na vrhu ni nič kisika?
Ce pol peči peči pogori, je zaganje najbrž se kar na vrhu?
Nekaj časa sem kuril s tem spodaj.
In ja, občasno so bile težave. Če pa vržeš eno butaro v pec ti pa skoraj garantiram težave. Ker ko se butara vžge, verjemi da bo v 10 minutah vsa v ognju. Pa jo lahko postaviš zraven peči, namesto na vrhu peči. In tiste količine plina peč ne more sezgat. Vsaj moja, pa po slikah sodeč tudi druge peči.
2206780-20150123_181947.jpg
 

Priponke

  • 2206780-20150123_181947.jpg
    2206780-20150123_181947.jpg
    156,8 KB · Ogledi: 314

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Spodobne peči imajo dovod primarca spodaj
wink-1.gif


In kot vidim ti nimaš razčiščenega principa delovanja uplinjalne peči. Razmišljaš po logiki za klasične pečke.

Zakaj zdej tlačiš zraven goreče butare, pa nimam pojma, ker to nima veze z mojim pisanjem
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Butara je drobiž. Kup žaganja se tudi na sredi dvorišča ne bo vžgal naenkrat. Probaj s suho butaro. Bo pogorela kot bakla.
Sedaj boš rekel da butara niso drva. Imaš prav, les za butaro se bi moral danes zmeleti v sekance. Ampak tudi sekanci znajo narediti stalo v uplinjevalni peči. Dilc je zmanjkalo, sedaj kurim tole mi
2206789-20150302_085149-1.jpg
 

Priponke

  • 2206789-20150302_085149-1.jpg
    2206789-20150302_085149-1.jpg
    163,5 KB · Ogledi: 287
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Znova...
Žaganje, drobiž, butarce, xyz droben materjal... naložiš NA VRHU, spodaj pa nekaj DEBELIH polen. In nimaš NIČ problemov z izgorevanjem. Jasno pri spodobni peči
evil.gif
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Na ZS mi daj naslov, pa bom tvojemu sosedu dal kak evrov za serijo slik tvojega dimnika. Ali pa bom jaz z butaro in sixpackom prišel k tebi pa bova peč zakurila.
Katera peč ima spodaj dovod zraka? Tudi jaz to lahko naredim in sem tudi že naredil(odvijem 4 vijake) , pa ni bilo boljse
 

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
Tale foršprunk si narobe naložil zato se ti je vžgal ves naenkrat in sproduciral viške plina.
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Zanimiva tema. Ce v peci za 10k kuris smeti si premaknjen. Ce kuris zaganje, vejice si revez. Menda ja kuris polena, okroglice pogojno. Pa to ni glavni problem. Drva kuris kakrsna kuris. Kaj se dogaja s sekanci in peleti, kjer surovina ni vse kar pade pod roke. To me skrbi.

Drva majo kmetje, sekance on pelete se prodaja 'raji'.