Ogljikovi hidrati so krivi za debelost ljudi

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Dajte vi men na povsem enostaven nacin povedat kaj je fora te ketonske diete? Kaj se je, kaksni so obroki, pac na kratko in direktno, da vidim ce je to zame
smile-1.gif

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Oz. bom drugače vprašal. Ta zadeva po vašem mnenju verjetno ni zame, ker kolikor sem gledal se močno omejijo OH (kar je čist ok) ampak se omeji (v manjši meri v priemrjavi z OH) pa tudi beljakovine? KEr jaz nimam namena izgubljati kilograme. Sem imel pred časom cca 112kg, na višino cca 190cm...sedaj sem nekje na slabih 95kg in ob 4-5x tedenskih treningih (z kar visoko intenziteto - tabata, kettlebell, kalistenika) si težko predstavljam, da praktično nič ne jem, predvsem da bi si zniževal beljakovine, saj si hočem mišično maso kvečjemu dodatno zgraditi. Ok, nekajmalega oblog je še ampak ne prav veliko. Torej kaj bi priporočali?
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik 474

Fora ketosnke diete je spravit OH karseda na minimum, nekje pod 20g na dan. Telo potem začne potrebeno energijo pridobivati z predelavo maščob (ketoza).Kljub vsemu pa je v enotedenskem ciklu potrebno 1x obrnit "ploščo" in tisti dan jesti veliko kvalitetnih OH in beljakovin ter čim manj maščob.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Pomoje ni prav nič narobe, če pred zahtevnim treningom poješ kvalitetne OH, tudi po treningu. Recimo, da je nek časovnik okvir cca 1 urco po treningu, ki še tolerira vnos OH
smile-1.gif

On day to day basis ala pisarniški molji, pa res ne vidim neke strašne potrebe po OH, čeprav smo vsi tako gor rasli.

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Sej fora ketonske je prav to, da na kilaži in mišicah ne izgubljaš dosti, ker nivo tega držiš s treningom in prehranjevanjem. Poanta je, da se hitreje porabijo odvečni OH, ki si jih telo hrani za trenutke, ko le-teh primanjkuje, kot je naprimer v času ketonske diete.

Jaz v tem času pojem ogromno mesa, zelenjave, oreščkov, skute, sira, jajc, ... Ne delam si nepotrebnih skrbi in nekih zajebanih obrokov ampak enostavno odstranim kruh, sladkor, krompir in testenine. Prvih 14 dni se držim na polno, kasneje pa se 1x na teden "grešim", da v telo spravim dovolj OH za prihajajoči teden treningov. Res pa je, da je odvisno od človeka do človeka kolko ima viška OH in koliko rabi sprotnega vnosa OH. Jaz nekih velikih zalog nimam zato mi je dovolj 14 dni popolne diete, kasneje pa kot sem napisal.

Delam pa jaz vse to na rekreativni ravni, tako, da tudi ne prakticiram nobenih praškov, napitkov, itd. Tudi ne kompliciram, če vem, da bom se dva dni v tednu grešil, ker je pač tak naneslo. Držim se toliko, da zgubim odvečne maščobe in nekaj pridobim na postavi, da mam pol tud več veselja. Je pa to daleč od izrezane bodybilderske postave
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Citat:
Uporabnik SpEkTr pravi:
Pomoje ni prav nič narobe, če pred zahtevnim treningom poješ kvalitetne OH, tudi po treningu. Recimo, da je nek časovnik okvir cca 1 urco po treningu, ki še tolerira vnos OH
smile-1.gif

On day to day basis ala pisarniški molji, pa res ne vidim neke strašne potrebe po OH, čeprav smo vsi tako gor rasli.

Po treningu se rabi OH za glikogen, pred nima smisla, ker se ne nafila tako hitro. Pa tudi od prejšnjega dne ostane glikogen poln, edino če bi res imel kakšno fizično zahteno delo, namreč mišični glikogen se kuri (pri večini), šele v anerobnem območju, torej tam nekje nad 80% pulza, kar pomeni da že mora bit fajn napor.

Carb backloading je recimo ena varianta takšne "diete", če bo kaj googlal za bolj konkretno razlago/jedilnik
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
SPIJE dodatnih 5g soli čez dan, ne samo kar je v hrani

V eni drugi temi sem bil konkretno skurcan da to ni res, ker vse kar je nad 1g zelo škodi človeku, vsakemu
smile-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Hja... po drugi strani pa z "normalno" prehrano lahko požreš 100g cukra... ta doza pa je normalna?

Ketonska je pač mal specifika oz. low carb. Ko vse urediš in vidiš kako hudičevo dobro funkcionira te nič ne skrbi doza soli, sploh pa ne za pritisk ipd.

Zgoraj omenjenim, ki se bi šli ketonsko nekaj pol pol, jo odsvetujem, ker potem boste samo pametovali kako ni bilo dobrih rezultatov (sploh kar se tiče zdravja in počutja, glede teže pa že low carb pomaga ful 95% ljudi).

Maxximum forum ma posebno keto rubriko in tam si preberite sam par tem, pa bo 90% jasno. Dodatkov se na keto NE rabi oz. ne uživa v 90% primerov. Kreatin pa BCAA npr.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Ko omenjaš dodatke pri keto dieti..torej niti dodatkov proteinov po treningu? Od kje dovolj beljakovin, aktere so potrebne za obnovo/rast mišičnega tkiva? Mislim, ker jaz si malce težko predstavljam da po nekem visoko intenzitetnem treningu ne zaužijem neke dodatne količine beljakovin? Recimo na hitro kar sem gledal sem naletel na spodnji jedilnik...je to dejansko dovolj, da nahrani mojih 95kg, ob tem, da naredim visoko intenzitetni trening?
http://www.siol.net/sportal/rekreacija/prehrana/2012/05/ketonska_dieta_4_del.aspx

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Če pa primarna hrana na keto dieti je ravno meso, mastno meso in dodatne maščobe. Recimo mastno govejo meso, svinjina, ribe, ipd...pust piščanec ali pa puran ni tako priporočljiv.

Poleg tega pa so zelo redki ljudje, tudi športniki, ki bi potrebovali kaj več kot 1g beljakovin na kg telesne mišične mase, pustmo zdaj bilderčke...

Za visoko intenzivne treninge keto dieta ni, ker bodo treningi trpeli, oz bo performance s časom padel, edino pač če delaš to zgolj za sebe, brez nekih ciljev in te to ne bo motilo
smile-1.gif

Tisti link pa niti za smejat ni...1300 kalorij, kot je tam v celem dnevu, jaz ruknem v enem obroku, pa imam več obrokov dnevno
wink-1.gif

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
No sej ravno zato me je tisti primer jedilnika zmotil, ker ima v celem dnevu recimo 27g beljakovin...meni je to mal kritično, glede na kilažo in visoko obremenitev telesa.
Moj performance pa nočem da trpi, saj strmim k napredku. Pa ne v nekih tekmovalnih vodah ampak pri lastnih dosežkih (število muscle upov, rad bi prišel do t.i. flaga in podobno..). Sej napredek si že sedaj ogromen delam (že samo izguba skoraj 20kg je priča temu) ampak vseeno bi si rad še malce bolj prehrano preuredil, zato pa malce brskam in sprašujem.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Če te zanima bolj hardcore okoli ketoze, prehrane in športanja, ti lahko predlagam eno dobro čtivo, je na voljo v PDF, ampak mora človek malo poznat osnove, izraze, da sploh ve o čem se gre
wink-1.gif

Če bi rad dejansko potestiral ketozo in obdržal anaerobno sposobnost žal ne bo druge, kot trial & error. Ampak le redki poznajo lastno telo dovolj, da si lahko to privoščijo brez neke napravice, ki bi merila ketone v krvi, ker potrebno je najt točno tisto količino zaužitih hidratov, ki bodo na hitro napolnili glikogen brez da te vržejo iz ketoze.

Če pa bi rad na izi začel s tem, in te pač to bolj zanima iz..."raziskovalnega" vidika...potem pa začni lepo počasi...poglej katera hrana je priporočljiva, naredi si seznam živil, katere bi ti jedel, potem pa počasi začni kombinirat prehrano in obroke, naredi si tak, da bo tebi ustrezalo ne tak, kot piše nekje. Če nimaš rad mastnega mesa, pač vzameš pustno meso, a zraven konkretno naložiš maščobe, ipd.

Drugače pa fizična vadba človeka prej pahne v ketozo, tako da se nimaš za bat da bi tedne in tedne prestal v bedi adaptacije
wink-1.gif

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Debelost in ketonska dieta se ne bosta nikoli obnesle, ja ja že gre dol, kaj pa potem dobiš nazaj, ko mal popustiš.

Treba si sestavit kompromis za vse življenje, nas trgovine nategujejo v Lidlu/Hoferju se da dobit vso tisto hrano, ki je odlična.

Skuta, včeraj gledal oreščke, olivno olje, tuna v lastnem soku, ovseni kosmiči, mogoče kak manj mansten sir, dobi se v kakšni trgovini tud paradižnikov.mezgo z min.OH, pišč.meso/puranje/goveje, jajca, riž...

tomi

Guru
1. sep 2007
18.567
9.809
113
40
MB
ker ne ve kaj govori
smile-1.gif

drugače je pa meni postenje prineslo ful prednosti, seveda je povezano to s ketozo ko pač ne čutiš neke lakote, ampak že nasploh je praktično, takoj ko se mi izboljša zdravje grem nazaj na 16 ur posta, 8 ur okno za prehranjevanje
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
To je super metoda ja oz način prehranjevanja al lajfa nasploh
smile-1.gif
lepo ni zjutraj obremenjevanja in zapravljanja časa za zajtrk.

Problem je, kakor hitro prideš na vnos kalorij tam nekje nad 3500 kalorij je skoraj nemogoče, ker postanejo obroki preveliki in potem ni druge, kot dodati zajtrk.

PS, vsaj pri meni je tako bilo, sem en čas "bulkal" cca 3500-4200kcal dnevno, na srečo je trajalo samo dober mesec, ker sem že skoraj znorel od nažiranja
smile-1.gif

tomi

Guru
1. sep 2007
18.567
9.809
113
40
MB
jaz hujšam oz je taka moja vizija, tak da sem tam do 2400 na dan, kar gre z dvema večjima obrokoma, pa malo doštukanja
grin1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Na ketonski od 2001: http://yooying.com/darthluiggi

Še kar solidno nabildan, glede na to da ne dodaja nič posebnega. Če želiš keto je preveč beljakovin lahko bolj "škodljivo" kot OH iz zelene zelenjave npr. Zgoraj omenjeni luiggi tud pije vino zram npr. in ne preračunava razmerij in kalorij.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Hm, no ja...koliko časa pa tale "gvihta"? ker tam ima eno objavo da dela deadlift 165kg, kar skoraj ni vredno objave
wink-1.gif
Se pa vidi, da je bolj bilder, torej dela na masi mišic, ne dejanski moči.

Pa njegovo anaerobno kapaciteto bi rad videl, me zanima kolikokrat recimo lahko benchne lastno težo, ipd
smile-1.gif