Ogljikovi hidrati so krivi za debelost ljudi

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
btw, arašidi niso oreščki in jih večina tudi odsvetuje
wink-1.gif

Saj ne, da bi jaz dilal proteine, da ne boš tako mislil, ampak enkrat sem jih nabavil in mi ne sedejo, zato ker jaz uporabljam samo pure proteine (brez dodatkov) in še to samo zmešane v vodi (za med vadbo) in jajčni proteini in voda so sila neprijetna zadeva za pit
wink-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Mah, to je precej odvisno od genetike. Včasih sem malo postrani gledal ljudi, ki so govorili da ne morejo shujšati zaradi njihovega genetskega zapisa sedaj pa ugotavljam, ko sem sam v srednjih letih da je kar nekaj resnice v tem.
Celo življenje jem vse po vrsti. Kruh obožujem prav tako krompir pa naj bo ocvrt, kuhan ali "potenstan". Uf krofi noroooo in tako naprej kaj bi razlagal.
Pred pol leta sistematski pregled. Pregledali 50 postavk v krvi in vse v mejah normale. ITM sem si izračunal in je 23, kar je nekje zlata sredina. Res pa da sem celo življenje v zmernem gibanju. Tako, da se imam namen pri 50tih še vedno ene 10x dvignil na štangi recimo.
Jaz mislim, da genetika pri meni igra precejšnjo vlogo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Kaj pa si predstavljaš pod "odvisno od genetike", kaj bi naj to pomenilo?

To je, imo, podoben izgovor kot, "hiter metabolizem", "počasen metabolitem", ipd.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Vsak ima neko stopnjo tolerance na OH - občutljivost na inzulin in njegove vrednosti.

Tisti, ki slabo prenašajo OH, so debeli in imajo šlauf okol trebuha (to so zdaj pogruntali, da je prav značilnost). Nekaterim se odlično obnese "low" carb dieta, samo da cuker pa kruh npr. črtajo, drugi bodo rabili živet kot diabetiki na ketonski, da bodo dosegali podobne rezultate.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Saj če nekdo nima šlaufa še ne pomeni da ni debel, lahko imajo jetra fešto v špehu. Ali pa obratno, nekdo ima lahko šlauf in je zdrav kot riba.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Maš kak povzetek, oz vsaj kje so najbolj zanimive stvari za videt ali pa "ugotovitve", ker ne vem, če bi stran vrgel 90min za ene bedarije...

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Mah tipo ima neko redko bolezen imunskega sistema, ker mu le ta ne deluje ravno najbolje. Posledično mora na dnevni bazi pojesti celo pet tabletov, ob tem, da je itak konkretno predebel. Noben zdranvik mu ni znal dejasnko pomagati, zaot se je odločil zadevo spremeniti s prehrano. Odličil se je da 60 dni ne bo jedel "cele" hrane. Ampak samo zmiksano zelenjavo. ZMiksano samo zaradi tega, ker bi bilo količinsko malce težko cel dan biti na zelenjavi, zato je cele dneve pil samo te zelenjavo sadne sokove. Ker ni točno vedel, kako bo zadeva vplivala nanj si je redno kontroliral kri. Mislim, da je po 60tih dneh izgubil 40kg, kri se mu je neverjetno izobljšala, dejansko pa je lahko stran vrgel tudi vse tablete, saj bolezen ni več kazala znakov. Ob tem je enako navdušil še nekega tovornakarja z enako boleznijo, ki je bil še bolj zajeten in na robu smrti. Skratka sedaj je na to tematiko postenja z zelenjavno sadnimi sokovi v ameriki že celo gibanje, kjer se ljudje 60 dni pustijo na tak način. Skratka zanimaiva zadeva, ni potrebe po natančnem pregledu..lahko malce preletavaš in vse izveš.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Je kje omenjen "breakdown" njegove hrane? Recimo na tedenska ravni koliko kalorij, koliko hidratov, maščob in beljakovin? Imam namreč občutek, da ima zelo nizek vnos beljakovin, oz je to primerno zgolj za njega, ker pač ima neko bolezen, katero pa sploh?

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
sem bil premlao natančen, med zelenjavo in sadje so umeščeni tudi orešči, tako da nekaj beljakovin je vseeno dobival. Nekih točnih meritev ali analize pa ni, kar sem tudi sam pogrešal, niti kolikšne so dnevne količine zaužite hrane in podobno. No res pa da sem tudi sam ob delu to poslušal ampak teh podatkov nisem zasledil. Bolezen..uff kaj pa vem, neka zajebana zadeva, ki bi ti jo težko znal črkovati
smile-1.gif
Mi je nepoznana.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Ampak kaj ti nucajo te kratkoročne diete, ko pa se pol vsak zredi.
Dejstvo je prehrano uredit tako, da bo za celo življenje urejena.
Se pa da z manj OH shujšat brez večjih težav, ampak spet ne tak zelo.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Ker smo ravno pri oh in cukrih...

Ko "pade cukr" oz je vrjetno bolj psihološko, da takoj rabiš nekaj sladkega... vendar cukra zaradi določenih razlogov ne smeš. Kaj priporočate, da se poteši ta strašna želja??

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
pa une 90%, da te še naslednji obrok mine
wink-1.gif

thnx, dober predlog, tole s temno čokolado bi znalo pomagat ja.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Jaz imam ponavadi kake rozine, brusnice, včasih kak dober datelj...Pa ponavadi ne zato, ker bi mi padel cukr, ampak tko za vmes malo. Sicer pa tega 'padca cukra' ipd, ne občutim več odkar sem popucal ven te zadeve z moke. In to v veliki meri. Sem bil tudi sam presenečen, kako telo začne drugače funkcionirati.

Bolj kot se naješ, bol ti potem pade cukr...Več ko ješ OH in cukra, bol ti pade cukr..Pač začaran krog..

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Be a man.

Ljudje, ki so se lotili keto diete, so pričali o nekaj dnevni "bedi", od glavobola, nepotešene sile do čokolade, etc..pa so preživeli, tako da se da
smile-1.gif

Jaz na srečo nisem imel nobenih teh simptomov...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ni potrebno, da je tko... folk keto dieto čist zajeb*** zato so pa 1 mesc lahko v kurcu.

Pač nobenmu ni jasno, da se res lahko poje toliko maščob in SPIJE dodatnih 5g soli čez dan, ne samo kar je v hrani, potem pijejo premalo ipd. Veliko stvari lahko gre narobe, samo se splača, ker so "posledice" lahko skorajda čudežne, odvisno kolk v kur** si in ali imaš kako bolezen pri kateri keto lahko hudo pomaga (in OH škodujejo).

Padec cukra, zbijat s cukrom (ali živilom z visokim GI) je pa čista odvisnost, nič drugačna kot od cigaret, alkohola in drog. Ko si dlje časa na keto, teh potreb po cukru ni in tudi cel dan se BP zdrži brez hrane, še bolje pa če se popije kak kofe z maslom (mct oljem ipd.), ker telo ne "strada" (zaščitni mehanizem), je pa fizično prazno in razbremenjeno, kar se meni zdi kot zelo dobra stvar za zdravje. Podbono kot izredna zmernost pri hrani ali pa post vsake toliko časa... hrana je veliko breme za telo in jaz sem prepričan, da si ogromno škodo naredim, ko se ob kakem free foodu nažrem čez vsako mero, ponavadi tudi zbolim.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.567
9.809
113
40
MB
to slednje se je zgodilo tudi meni, sem bil nekaj časa že na keto režimu, v petek pa hardcore trening sredi dneva, zvečer pa preveč hrane ....

v soboto sem mel hujšega mačka kot kdajkoli prej od alkohola ... pa smo šli še v soboto ven pa sem par pijač spil ...

no zdaj pa že dva dni ležim v postli, bolan ko kuga
smile-1.gif

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Jas nisem na začetku mel nobenih problemov, tudi potrebe razen po kakem sadju ne, sem pa spil ogromno vode, tako da mozno, da je zato bilo vse ok. Ker čim greš na keto gre v kakem tednu ogromno vode iz tebe. Po 4 mescih sem 25kg dol, računam da je okoli 3kg vode. To je skupaj z cardio in utežmi 4-5x na teden po 1,5-2uri. Počutim se boljše kot kadarkoli, sladkega pa niti ne pogrešam. Edino sadje mi pa res malo manjka. Krvna slika pa je čisto ok.

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
ksz

Jaz sem predlani približno 6 tednov držal ketonsko dieto. Prvi teden je bil najhujši. Potem se je telo navadilo, redno sem treniral, bilo je vroče poletje in se je tudi odlično poznalo na telesu in počutju. Res pa je, da več kot 6 tednov nisem vzdržal ob treningu 4-5x na teden. To je bilo predvsem Pohorje, tek in calisthenics. Po šestem tednu mi je enostavno začelo zmanjkovat energije za treninge. Vse ostalo je bilo super. Za treninge pa premalo OH.

Letos se bom spet spravil na podobn režim. Sem probal že v januarju ampak vidim, da ketonske diete ne vzdržim, če poleg ne treniram. Sem želel, da bi najprej začel s prehrano in kasneje, ko bo dovolj toplo za treninge na prostem še s treningom poleg ketonske ampak mi ne gre
smile-1.gif

Zdaj sem na polovični "ketonski". Vse sem zmanjšal, da se pripravim na sezono, pol pa začnem na polno. Hvalabogu ne rabim dosti, ker nimam dosti maščob. Samo nekaj malega za zimsko spanje
smile-1.gif