odhod v tujino

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
napisala je da v tujini ni med in mleko kot bi radi predstavili "uspešni" zamejci... (ker ipak jih večina ustvarja "foušijo" samo da si napolnijo ego...) in ni vse kar je doma samoumnevno v tujini tudi. eni pa seveda preberete:
- štundentka
- mejhna soba

in takoj posplošite da se nima kej pritoževat... pa o sobi sploh ni jamrala... ker je najbrž tudi v ljubljani spala na pogradu... ali boste izluščili da jo motijo prostoživeči zajci?!?!?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.387
5.662
113
Mogoce sem mal pristranski...ker mi "metelkova stayl" folk ni nikol potegnu...

Ampak jst si jo ne predstavljam z zulji na roki....pa nej bo to na tvojem dvoriscu..al na finskem al kje ze je...al pa u Tunguziji...

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.227
773
113
EU
Kot prvo v tujini kot študent brez težav najdeš neka začasna mala dela, da si lahko plačuješ vsaj najemnino in hrano. Ni nobenih napotnic nič, dela kolikor hočeš. Itak predvsem študiraš, tako da ne moraš delati na polno; ampak ta boljši del pa je, da lahko pa tudi, če hočeš, si pač prosto narediš urnik in koledar. Super stvar za fleksibilne.

In ni to treba spati na pogradu razen če res šparaš, spet imaš izbire, načine kork hočeš. Recimo se štirje študentje zmenite za neko stanovanje in razdelite najemnino. Dejansko lahko tako živite v dosti boljših lokacij kot bi sicer.

Ampak ne, da se pa tud jamrat seveda.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
jst si ja na mojem dvorišču predstavljam
smile-1.gif
)) hmm

drugače pa kaj je problem božič in pes? pač dve stvari ki sta "nam domorodcem" samoumnevni... tam se pa spremenita... pač ena ki je pocedala da v tujini ni med in mleko... ampak tudi "muka"... večina jih pač laže o teh zadevah...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.012
113
Alineja 3 kar nekaj? Alineja 3 so vsi mladi diplomanti, ki ne dobijo služb, pa si pomagajo s priložnostnimi deli, ki pa največkrat nimajo veliko skupnega s poklicom, za katerega se šolajo? Diploma brez izkušenj. So pa lahko da kelnarli, prodajali po štacunah, varnostnike špilali, kako administracijska dela delali ipd. Razlika med 3 in 4 je pa po mojih izkušnjah kar velika. Alinejo 3 se uči stroke in narave dela, za alinejo 4 se pa dostikrat izgubi trimač časa s tem, kje mu je mesto. Rada vidim, da ga to že nekdo drug nauči, da diploma še vseeno ne pomeni, da se ne začne po stopničkah hoditi na ta prvi štengi.

Po domače povedano, razlika med alinejo 3 in 4 je nekdo, ki mu ni tuje zavihati rokavov vs nekdo, ki misli, da denar raste v maminem tošlu.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Odvisno od poklica - pri poklicih, za katere kotira univerzitetno izobražen folk, povečini ne bo nič pomenilo, če si 5 mesecev delal v McDonadsu, ker se bo vedno našlo kakšnih 10 ljudi, ki imajo potrebne izkušnje.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Dokler se prvi dve alineji ne izčrpata, je brez veze da tisti na 3 alineji pošiljajo prošnje k enemu racionalnemu delodajalcu.

Razen sedaj, ko se država spet vmešuje v trg dela z subvencijami.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
A ni nekako logično: mnogo ljudi gre živet ven, nekaterim je super, drugim ne, tretjim je vseeno. Vsekakor pa je zadela point, da je med 'pojdi probat vn' in dejansko službo ter urejenim življenjem precej precej velik razkorak, o čemer večina nima pojma.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.227
773
113
EU
Ah prosim te, sedaj v EU pa res ni meja, sploh pa za mlade, vendar govorimo o delu ne zabušavanju, če se tukaj morda kaj zalomi pri razumevanju?!

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Kdor gre živet v tujo državo 'na suho' (torej brez zagotovljene službe) je po mojem mnenju malce nor. Dobiti službo iz domačega kavča pa je malenkost težje, kot si marsikdo predstavlja. Sploh glede na to, da je izobraženega folka preveč po celotni EU, dodane vrednosti (torej izkušenj) pa svež študent nima.

Kot drugo pa je večina ljudi zelo naivnih - to, da greš v London, delaš v Macu z diplomo v žepu, in potem naletiš na magično stranko, ki ti ponudi službo za 100k na leto - to je hollywood. V enosobnem stanovanju s plačo iz McDonaldsa lahko živiš pa precej bolje v Sloveniji.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.227
773
113
EU
Če nisi sposoben v Avstriji (ki ima eno najnižjih stopenj brezposelnosti) v treh mesecih dobiti službe (katerekoli pač; in to mislim maksimalno s čisto polomljeno nemščino
grin1.gif

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
By all means, pojdi in probaj. Mislim, da večina folka ne vidi pointa v odhodu v tujino, če bodo tam skladiščniki, kar so lahko tudi tu.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.227
773
113
EU
LOL jaz sem že v tujini, zakaj pa misliš, da pišem bom reku tko "samozavestno".
grims-1.gif

Kot jaz razumem je večino mladega folka v Sloveniji brezposelnih, tako da, če mene vprašaš, je vsako delo dobrodošlo (to ne pomeni da moraš delati pod ceno, suženjsko itd. ampak da nekaj delaš proti plačilu, v Avstriji majo itak strogo delovno zakonodajo). Ker če že nekaj delaš si tudi psihološko bolje pripravljen za razgovore za druga delovna mesta itd.
wink-1.gif

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Tudi jaz delam v tujini in zato pišem, da ni vse za vsakogar, kakor želite posplošiti in poenostaviti nekateri. In da vsekakor ni 'prišel, videl, dobil službo'
grims-1.gif

Kot jaz razumem, je Slovenija samostojna država in imajo mladi legitimno pravico pričakovati, da bodo delo našli v državi rojstva. Alternativa pa je seveda masovni eksodus mladih (kar je seveda nerealno in se tudi nikoli ne bo zgodilo) in referendum o ponovni pridružitvi Avstroogrski, ali pa državi SHS.

Psihološko si bolje pripravljen na razgovore za druga delovna mesta? You serious? Še desetič. v EU je manjko izkušene delovne sile, neizkušenih študentov pa je v tako rekoč vseh sektorjih preveč. Tako da resnično že nehajmo bluzit o 'american dream' scenariju, ker se to v RL ne dogaja. Če si brez izkušenj in denarja, bosta skupaj z diplomo ostala v skladišču in prelagala palete.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.227
773
113
EU
Noben ne govori o Ameriki, ampak o EU!

Poznam en kup ljudi, ki je v tujini dobilo službo v prvo in to na vseh mogočih delovnih področjih (sobarica, kelner, kuhar, gradbeni inženir, arhitekt, programer, pravnik, bančnik itd.), medtem ko so v Sloveniji mesece bili na zavodu oz. bili brezposelni, pač ni bilo dela za njih (pomen, da so sposobni ljudje pri nas crkavali za brezveze)
frown-1.gif

Tako da ne rabš še ti sedaj s tem slovenskim jamranjem, kako je v tujini slabo.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.