Oddaja včeraj na SLO1

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.883
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Se pa vsi delodajalci izogibajo delavcev z "socialne ustanove", torej direketno z zavoda za zaposlovanje, ker so tam več ali manj res sami lenuhi in jih nočeš.

Smo iskali enkrat eno deklino za knjižit in poslali povpraševanje na zavod. No zavod je potem zrihtal nekaj teh biserov oziroma biserk, večinoma ženske srednjih let, tam med 38 - 45 let. Že na razgovor so prihajale s tako kislim ksihtom da si sam dobil slabo vest ker so morale zaradi tebe prit na razgovor, če si jo kaj vprašal pa je odgovarjala z da ali ne ali nevem. Seveda iz vsega ni blo nič. Pa je bla čist lepa službica, 8 ur, prevoz, malica, plača pa neka zlata sredina. Tak folk je dejansko samo za trak oziroma za enostavna opravila, ampak takih služb zdaj ni več. Oziroma se bolj splača doma se čohat.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.442
2.393
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
logično saj nisem hodil 12 let v šolo, da bom sedaj za jurja delal.

A se ti hecaš??
stupid-1.gif

Kaj ti ni jasno?
Poslušaj mladino dandanes, predvsem ti, ki naredijo kakšen družboslovni faks in mislijo da bo 1.5k€ neto, takoj padlo v žep. Za manj že ne grem delat.

North_face

Fizikalc
31. mar 2008
1.500
0
36
www.alter.si
Daj ji raje razloži, da nisi pisal v prvi osebi, ampak mnenje mladine, kaj pričakuje po zaključku faksa: najmanj jurja in pol plače.

No comment !

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
A zdej boste pa rekli, da je pa velika plača to? Za stroške v današnjem času? (stanovanje, avto, potovanja, otroc...... )

Pa jaz sem začel z 600€ z entolk resno diplomo v žepu
bonk.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
To kar si naštel je pa že malo več, kot pa osnovna potreba. Načeloma s 1500€ neto vse to lahko dosežeš, kar pomeni, da je to dober zaslužek.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Za tolk dohtar še spat ne gre na šiht....

za nas je pa.....
cheer.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Pri dohtarjih osnovne plače glede na vložen trud v izobraževanje niso takšne, da bi do stropa skakal od veselja... Se pa lahko z delovno dobo in dežurstvi marsikaj popravi. Plus za svoje delo praktično ne odgovarjajo, medtem ko navaden smrtnik komot leti iz službe zaradi malomarnosti.

North_face

Fizikalc
31. mar 2008
1.500
0
36
www.alter.si
Huh.
Za začetnika (pa četud s faksom, hukers) bi blo 1500 plače ogromno. Če razmišljaš drugače, si v zmoti.

Če sem realen, je teh 1500 EUR natanko toliko, da se lepo živi. In čisto nič več. Ampak v SLO imaš pod 1000 EUR al pa čez 2000. Ker srednji sloj pač počasi izginja. OK, moje mnenje.

Torej, ja. Če hočeš met (v SLO) dostojno življenje brez luksuza, bi moral met na mesec 1500 EUR plače (oz. dohodkov, čeprav 8 ur na dan bi moralo zadostovat). Spet IMHO.

Nazadnje urejeno:

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Se to tut pravim, za dostojno življenje je 1500€.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Mogoče, če si sam in hočeš nevem kakšno bajto, potem je 1500 hitro premalo. V paru je vleiko lažje za takšne stvari. Jaz sem sicer sam kupil stanovanje z nekaj kredita, pa nimam 1500€ plače. Avto bom zamenjal kmalu, na dopust pa tudi hodim. Zapravljam ne vsepovprek, manjka mi pa tudi nič. Ne vem kako se vi preseravate, da vam je 1500 premalo.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Nism čist zihr, ampak po mojem se ne bom dost zmotu, če rečem, da bi za tak neto v javnem sektorju moral bit višje od 45 plačnega razreda...

Ti bi pa to kr od šuba, direkt iz faksa?
hysterical-1.gif

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.442
2.393
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik North_face pravi:
Daj ji raje razloži, da nisi pisal v prvi osebi, ampak mnenje mladine, kaj pričakuje po zaključku faksa: najmanj jurja in pol plače.

No comment !

Se mi je zdelo, da ji ni potegnilo.

Pred 15 leti sem začel z 250€ plače. Zdaj jo imam x 5-7 odvisno od meseca. Delavnih ur- tam okrog 200.

Če se ta firma sesuje, sem takoj spet pripravljen začeti z 500€.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.365
6.152
113
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Ja tole se sliši super. Me pa zanima koliko je takih, ki bi odprli vrata revežu in ga podprli za vsem. Npr. pozvoni en čičo in reče, da vam opere avto za 3 evre. Recimo. Ali bi mu dejansko zaupali avto? NE! Recimo, da nekdo reče, da bi vam pokosil travo? Spet vprašanje, saj ima žena nasejene rožice, k jih je že mož ene parkrat pokosu in po vsej verjetnosti jih bo tud ta čičo. Problem je, ker dejansko ljudje "nebi odprli vrat".
V tvojem interesu je, da se potrudiš in ne kosiš rož, saj tako lahko pridobiš stalno stranko. Verjetnost odpiranja vrat lahko povečaš, če par dni prej raznosiš reklamo po hišah, da si ta vikend na voljo za košenje in urejanje vrta. To preverjeno poveča odzivnost.

Osnovni problem je, da nas v šolah nikoli niso učili poslovnosti in je podjetništvo pri nas na neke vrste slabem glasu. Ker ljudje ne znajo prodajati, se tudi ne znajo prodati bodočemu delodajalcu.

V Krakovu na cestah prodajajo preste - v dveh urah jih proda par deset (ljudje stotijo v vrsti) in odide domov. In tako vsak dan.

Če pogledaš v tujini, so mnogi sedanji uspešni ljudje pričeli na najnižjih delovnih mestih.

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
ksz...

dejstvo je da je pri nam 80% maldih ki študirajo in posledično vsi pričakujejo plačp po faxu kot ste rekli min 1500€.v tujini recimo nemčiji je popolnoma drugače.tisti ki vedo da faxa ne bodo opravili dovolj uspešno se pač podajo v obrtniške vode in so polagalci talnih oblog,knaufarji,vodovodarji,pleskarji,keramičarji... po večini z svojimi SPji.zaslužek je odvisen od njihove "pridonosti" ampak z trudom lahko zasluži enako ali več kot tisti ki je naredil fax le delat in uamazat se je potrebno pri nas so pa ti poklici "nezanimivi" saj slovenci šparamo te poklice za naše jugo brate in glumimo švicarje ali angleže kjer jim umazana dela opravljajo prišleki.vsi vemo koliko nam bo nek SP zaračunal za polaganje m2 ploščic ali pa izdelavo knauf stene in zaslužki v teh poklicih so vse pej kot slabi je pa res da je potrebno delat tudi kak vikend in pa da ob 14ih ni konec delovenga časa

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Kakor kje.

Jaz sem imel samo dva bosanca pri bajti, pa še ta dva sta zaposlena pri slovenskem podjetniku.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
Citat:
Uporabnik North_face pravi:

No comment !

Se mi je zdelo, da ji ni potegnilo.

Pred 15 leti sem začel z 250€ plače. Zdaj jo imam x 5-7 odvisno od meseca. Delavnih ur- tam okrog 200.

Če se ta firma sesuje, sem takoj spet pripravljen začeti z 500€.

Se mi zdi, da noben ni dojel mojega posta, kjer sem napisala :" A se ti hecaš?"

Moje mnenje je, da morš bit ornk srečnež, da dobiš 1000 evrov neto. Jaz jih nimam, pa delam podiplomski študij. V čem je potem problem? Ko sem se zaposlila, sem razmišljala o tem, da bo vsaj služba, da bom lahko v prihodnje pisala neke izkušnje in to je to. Ne pa, da sem dipl. ekonomist in da pod 1000 evrov ne grem. Mislim, WTF?!?

Danes sem zaposlena za nedoločen čas, vendar kjlub temu iščem kako boljšo službo. Vendar imam raje nižjo plačo, pa da vem, da je zihr, kot da mi nekdo ponudi 400 evrov več, pa da je firma u k....

Imam kredite in ne morem si privoščiti službo, ki je rizična kot zadetek na lotu.

Sicer je pa tema odprta glede socialne problematike in ne kok imajo dohtarji plačo in kok je 1500 evrovov malo. Da bi jaz dobila 1500 evrov neto plače, bi me po vsej verjetnosti kap pri teh letih.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
kaj se sociale tiče pa tu : http://www.vecer.com/clanekslo2010102205586625

Varuhinja Zdenka Čebašek-Travnik se sprašuje, ali je Slovenija še socialna in pravna država

Poslanke in poslanci se bodo na današnjem nadaljevanju oktobrskega zasedanja med drugim osredotočili na poročilo varuha človekovih pravic za lani. Varuhinja Zdenka Čebašek-Travnik se v poročilu sprašuje, ali je Slovenija še socialna in pravna država, in izpostavlja kršenje pravic delavcev.

V letnem poročilu so v ospredju kršenje pravic do zdravega okolja, diskriminacija manjšin, mobing na delovnem mestu in kršenje pravic v zdravstvu. Varuhinja izpostavlja nezadovoljstvo z izvajanjem javnih pooblastil zbornic v zdravstvu ter z nadzorom na tem področju.

Delež ljudi, ki so jim določene dobrine postale manj dostopne, se zelo povečuje, opozarja. Šolstvo, zdravstvo, pravna pomoč in zaposlitve so po njenih besedah področja, ki niso več tako dostopna, kot so bila oz. je dostopnost odvisna od gmotnega stanja družine.

Po ugotovitvah v poročilu številni kazalci kažejo, da Slovenija izgublja značilnosti socialne države. S tem, ko je dostopnost do javnih dobrin, ki naj bi jih socialna država zagotavljala, postala različna in za nekatere težko dosegljiva, bomo težko še naprej govorili o socialni državi, je prepričana varuhinja

North_face

Fizikalc
31. mar 2008
1.500
0
36
www.alter.si
Samo nekaj me zanima: maš otroke?

Če je odgovor DA, pol te podprem v celotnem tekstu, če NE .... se bojiš zamenjat za boljšo službo. Čeprav je firma v k...? Oz. se govori, da je "v k..."

Zdej mi pa povej, kera firma, ki je RES v k ... te bo zaposlila za 1500 EUR? Neko novopečeno študentko (predpostavljam) brez izkušenj?
Če imaš samo sebe za prežvet, pa četud s krediti, se splača mal potrudit. Dokler skrbiš zgolj za svojo socialno varnost, še gre. Ko pa skrbiš še za družino, magari z žensko vred (ali pač obratno), se situacija menja ... v tvojo obliko.

In ja, še vedno mislim, da nisi doumela đonijevega sarkazma ...

North_face

Fizikalc
31. mar 2008
1.500
0
36
www.alter.si
Pa da odgovorim še na samo temo. Doslej se nisem oglašal ravno iz točno določenega razloga (tiče se dobrodelnosti), a vseeno.
Oddaje nisem gledal, ker je verjetno niti ne bi mogel ([censored]*ga, čustva so zajebana stvar). Ampak, veliko folka si dela sploh ne išče, ker računajo na pomoč tega in onega, na pomoč socialnih ustanov, društev, organizacij. Potrebno bi bilo ločiti revščino od "revščine". Slednja je zgolj navidezna, a žal se ravno ta najbolj izpostavlja po raznoraznih medijih. Da je še huje, v ospredje porivajo kup otrok, da je zadeva še bolj očitna, tragična.
Če gledam zadevo malce drugače, ne samo v teoriji, lahko rečem, da smo vsi prej ali slej v neki stiski, ko potrebujemo pomoč. In niti ni treba, da pomoč prejemamo konstantno, pač le v določenem obdobju. Ravno toliko, da naredimo naslednji korak. Potem zadeva steče. In ravno v teh primerih se zdi, da je pomoč takim ljudem nadvse dobrodošla.
Žal je tako, da je tistim na dnu resnično težko pomagati, ker se stanje tudi po nekem obdobju ne bo spremenilo (bodisi, ker se ne more, bodisi zato, ker se oseba pač navadi na takšno pomoč in ji sploh ni treba več skrbeti, saj zanjo skrbijo drugi).
Za slednje je v večji meri (upravičeno ali ne) odgovorna, ali pač "odgovorna", država.
Moje mnenje je, da so lahko resnično hvaležni ljudje, ki jim družba, posamezniki, organizacije, w.ever, pomagajo iz trenutne stiske in le v določenem obdobju, vsaj dotlej, dokler se ne postavijo na noge in začnejo znova.
Za vse ostale je pomoč (brez neke pomoči države) prej ko ne podaljševanje pekla.

Sicer pa, reševanje revščine je nenavsezadnje breme vseh zaposlenih državljanov. Če ne drugače, posledično.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
ksz;

Imamo teoretično brata enojajčna dvojčka:

Enega naučimo delati ( strošek izobraževanja pri tem delu recimo 10k€)
Drugega ne naučimo nič. Ta oseba je odvisna od tuje pomoči, ki jo pridobiva daljše obdobje. Ti stroški so recimo ekvivalentni bratovim.
Vprašanje....kaj je bolj moralno in ali je lahko moralno tudi produktivno?
smile-1.gif