Kako je Janša prišel do te številke? Čigava pošta je vse na strežniku SDS?Citat:
Uporabnik telex pravi:
Torej tehtamo med: nalogom za zaseg računalnika določene osebe ali nalogom za zaseg strežnika več deset tisoč oseb.
Amis je dolzen dat podatke ce imas staticen IP (brez odredbe sodisca), ce imas dinamicnega pa je potrebna odredba sodisca. Proplus pa je v vsakem primeru dolzen dat podatke. Verjemi, ker ce bi drzalo kar si napisal potem pade par tisoc primerov sploh pri kakih nadlegovanjih otrok itd (pa na nic ne namigujem smao primer sem dal)Citat:
Uporabnik VanZ pravi:
Mogoče zdaj, 2012 po odvetnikovih besedah ni bilo. Po njegovih besedah sta temu nasprotovala Zakon o kazenskem postopku in celo ustava. Kasneje sem bral še poročila informacijske pooblaščenke in se čudil.
To se vse poštni naslovi tistih ki so pripeljani z avtobusi na protestne shode pred zapor in podobno. Prijatelj penzionist je tudi odšel z avtobusom v Ljubljano "molit". Plačan prevoz in malica. Ni točno hotel povedat zakaj je odšel.Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Kako je Janša prišel do te številke? Čigava pošta je vse na strežniku SDS?Citat:
Uporabnik telex pravi:
Torej tehtamo med: nalogom za zaseg računalnika določene osebe ali nalogom za zaseg strežnika več deset tisoč oseb.
Na kateri zakon (zkp, zekom, zvop ...) se nanaša tvoja trditev za statičnega in v kakšen primeru naj bi veljala tovrstna praksa ?Citat:
Amis je dolzen dat podatke ce imas staticen IP (brez odredbe sodisca),
Tu lahko namesto Proplus zamenjaš z poljubnim Slo forumom/portalom, kjer imajo komentiranje.Citat:
Proplus pa je v vsakem primeru dolzen dat podatke.
Citat:
Isto se, najbrž kar dnevno, dogaja tudi pri nas. Slovenska policija meni, da je upravičena do podatkov o imetniku IP naslova brez sodne odredbe, zato je tudi tarnala, ko jih nekateri operaterji teh podatkov več niso hoteli dati za dinamične IP naslove, medtem ko za statične so, ker so jih pač vzeli iz naročniške baze (vpogled v dinamične je zahteval vpogled v retencijsko bazo, za katero naj bi rabili odredbo). Isto so tarnali, da jim določen mobilni operater noče dati prometnih podatkov za celotno bazno postajo, namesto za posamični mobilni telefon, in v to smer skušali spremeniti ZKP.
Tu ti lepo pise kje je fora. Sicer pa 148 in 149b. Clen ZKP sta podlaga za take zahtevke. Policija dela na podlagi navodil tozilstva (ki usmerja predkazenski postopek), da pa si razlicni pravniki zaposleni pri operaterjih malo po svoje razlagajo posamezne clene pa je njihov problem. Enkrat bo ena odgovorna oseba fasala ovadbo zaradi pomoci storilcu po storitvi dejanja oz zaradi oviranja pravosodnih organov potem bo pa spet jok in stok. Meni je naceloma vseeno, za moje preiskave sem vedno komot dobil odredbe. Je pa zamudno za vsako stvar se z odredbami ukvarjat. Pac gre vse pocasneje - trpi itak narod ki ima posledicno manj ucinkovito policijo.Citat:
Uporabnik Ytbnd pravi:
Našel nekaj:
https://slo-tech.com/forum/t537632/p3744408
3. okt 2012
Citat:
Isto se, najbrž kar dnevno, dogaja tudi pri nas. Slovenska policija meni, da je upravičena do podatkov o imetniku IP naslova brez sodne odredbe, zato je tudi tarnala, ko jih nekateri operaterji teh podatkov več niso hoteli dati za dinamične IP naslove, medtem ko za statične so, ker so jih pač vzeli iz naročniške baze (vpogled v dinamične je zahteval vpogled v retencijsko bazo, za katero naj bi rabili odredbo). Isto so tarnali, da jim določen mobilni operater noče dati prometnih podatkov za celotno bazno postajo, namesto za posamični mobilni telefon, in v to smer skušali spremeniti ZKP.
Nekaj je če ti to misliš, drugo je kar pravi Informacijski pooblaščenec in vrhovno sodišče 1996 (sklicevanje na 148 člen).Citat:
Ce zakon doloca da je potrebna odredba je potrebna odredba, pa se podatki dajejo na podlagi zahteve policije pa je dovolj zahteva. Ce jo kdo zlorabi pa ga ovadis zaradi zlorabe uradnega polozaja
Citat:
Trenutno po vedenju Informacijskega pooblaščenca ne obstaja noben drug zakon, ki bi omogočal pridobivanje komunikacijskih podatkov mimo sodišč, nam je pojasnil Andrej Tomšič.
Citat:
Policija je januarja in februarja letos brez sodne odredbe od Primorskega vala zahtevala podatke o piscu komentarjev na spletnem portalu, čeprav je že decembra lani sporočila, da je s to nezakonito prakso prenehala.
Citat:
Drugega decembra lani je Informacijski pooblaščenec razkril dolgotrajno nezakonito prakso policije pri pridobivanju podatkov o bralcih spletnih portalov od upravljavcev portalov. Policija je namreč podatke o identifikatorjih internetnega priključka bralcev (IP naslovih) redno pridobivala brez odredbe sodišča, kar je v nasprotju z veljavnim pravnim redom RS. Ustava namreč določa, da lahko organi pregona podatke o komunikaciji posameznikov pridobivajo le na podlagi sodne odredbe (za namene kazenskega postopka ali varnosti države).