obnovljene turbine

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Saj to je to, preveč je teh "domačih" obonov čeprav je nekdo trdil v tej temi (če se ne motim) da se ne da tega doma obnavljat.. Jaz pa rečem da se obnavlja. In tudi jaz sem slišal že za ogromno primerov ko so kupili v oglasniku obnovljene turbine in je bilo po nekaj dneh konec veselja..

Vaio

Fizikalc
22. jul 2007
1.223
0
36
Bom tole temo uporabil še jaz!
Potrebujem turbino za Audi TT 1.8T, l99,stara se ne da obnovit!
Motor z 180 KM

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Malo obnavljam temo ..

Na Passatu 1.8T (150KM AEB) je začelo čudno piskati pri mrzlem motorju pri cca. 1200-1800 obratov. Če je motor ogret piskanja ni, isto velja za obrate večje od omenjenih (se sliši samo sikanje in pufff efek če nenadno spustiš plin). Piska bržkone turbina, zvok je pa podoben zvoku "sirene".

Nenavadne porabe olja (še) nisem opazil, sem dolil sedaj do max. da vidim kako bo naprej. Piska mi pa par 100km in je začelo "iz nič" oz. kar naenkrat.

Avto nič ne dimi oz. ni opazit .. kar je opazit je mastna cev (olje), ki gre iz turbine, ampak ta je mastna že od vedno.

Zanimajo me ostali simptomi, ki so še povezani z okvaro turbine? Moram biti še na kaj pozoren?

Glavno vprašanje pa je; se splača preventivno zaviti do enega od mojstrov obnavljanja turbin, da zadevo stestira in po potrebi kaj zamenja? Verjetno že sam "test" (odmontaža, test, montaža) stane toliko, da je vseeno če vmes zamenjaš še ležaj in tesnila četudi so ok?

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.400
235
63
Najprej preveri, da ti ne pušča kakšna cev na poti od turbine, preko ID, do sesalnega kolektorja.
Ravno mastna cev je navadno pokazatelj mesta razpoke.

LP,

Milan

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.092
138
63
okolica mesta
Kako je zdaj s tem če turbina malenkos piska (doskrat slišano pri kakšnih reno lagunah, megan...) pri dizlih, večinoma ko se pospešuje. Je to normalno
confused-1.gif

lp

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
dokler piska voziš, ko pa začne konkretno piskat in kadit pa menjaš

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik turbobitch pravi:
Jah probaj ne uporabljat turbine ko je mrzla:D

Redno skrbim da je turbina v dobri kondiciji, torej mrzla ni nikoli obremenjena .. samo problem je ker začne delati na 1200 obratov, to je pa pri mrzlem bencincu mišja dlaka nad štandgasom.

Aja še eno vprašanje; bi lahko turbina piskala zaradi (napačnega) olja? Do sedaj je avto več ali manj redno tekel na 0W40, spomladi pa sem šel na 5W40. Glede na to da piska samo mrzla je verjetno nekaj na tem, da ima 5W40 olje slabše karakteristike pri neogretem motorju?!
rolleyes-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Hmmm zdaj odvisno o kakšnem piskanju govoriš? Razlika je tudi če ti turbina čist na "fino" piska ko ga pospešuješ visoko v obrate ali pa ti turbina tuli. Piskat more vsaka turbina ko pohodiš avtomobil v visoke obrate, ali...?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Hmmm zdaj odvisno o kakšnem piskanju govoriš? Razlika je tudi če ti turbina čist na "fino" piska ko ga pospešuješ visoko v obrate ali pa ti turbina tuli. Piskat more vsaka turbina ko pohodiš avtomobil v visoke obrate, ali...?

Piskanje, ki se prej ni pojavljalo. Prej je turbina "sikala" torej nekako v stilu sesalca, ki vleče zrak skozi cev. Je pa res, piskanje je enako kot se pojavi pri nekatrih dizlih (TDI, HDI) kot čisto normalen pojav ob delovanju turbine. Skratka če rahlo pritisnem gas do 1/4 in potem spustim se turbina oglasi kot policijska sirena nekje v daljavi (wiii-wuuu). Če pohodim do konca (turbina začne filati) se piskanja ne sliši ampak samo sikanje zraka.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Hmmm moral bi to slišat... Meni npr. ko sem na mestu in ga dam v ler in pohodim gas nič ne piska nič sika nič... Ko pa odprem sprednji 2 okni in ko 180 konjev pohodim 2 3 4 brzina piska, kar je tudi razumljivo, turbina se more slišat, njeno delovanje
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Hmmm moral bi to slišat... Meni npr. ko sem na mestu in ga dam v ler in pohodim gas nič ne piska nič sika nič... Ko pa odprem sprednji 2 okni in ko 180 konjev pohodim 2 3 4 brzina piska, kar je tudi razumljivo, turbina se more slišat, njeno delovanje
smile-1.gif

Ko se ogreje tudi pri meni ne piska več!
evil.gif

Se pa seveda sliši delovanje turbine in izpustnega ventila ko je potrebno!
grims-1.gif

No, bom počakal in če bo stanje slabše se bom poglobil v problem. Sicer pa kmalu sledi redni servis pa bomo videli če olje kaj vpliva na zvočno kuliso.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Malo šale, ne zamerit!
smile-1.gif

PS:. Prej sem poslušal, avtomobil mi ne piska ampak pod visokimi obremenitvami dela turbina pssss
shocked-1.gif

Nazadnje urejeno:

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
dajmo ločit oziroma se pravilno izražat.
Ali piska v značilnem visokofrekvenčnem pisku , ali žvižga z občutno manjšo frekvenco...

Ali po domače, v prvem primeru, kot bi sikal skozi zaprto čeljust (sssssssss), v drugem primeru če žvižgaš z usti na O.
Bo kaj lažje....?

Sedaj pa naprej...
grin1.gif