Očitno sem jaz malo naiven, kako bi se tega lotil. Sicer imam to nesrečno, da nimam nekega, ki ga ne morem pojasniti, pa vseeno.
Primer:
Imaš 20 let delovne dobe in povprečno plačo. Plačo dobivaš na TRR in iz TRR plačuješ vse stroške. Elektriko, vodo, hrano, telefon, potovanja, počitnice.... Na bankomat greš 1x mesečno ker dvigneš vsak mesec cca. 50 EUR gotovine, da imaš v žepu za kavico in parkirnino, kjer za vse ostalo uporabljaš kartico.
Torej je vse sledljivo. Tudi to, da nisi mogel privarčevati nekega zneska v gotovini, kjer dvigov ni bilo.
Sedaj pa imaš npr. dome 50k EUR dohodnine, kjer ne moreš pojasniti izvora in želiš to oprati. Bodimo konkretni. O.K., razumem, žena odpre normirani s.p. In potem? Mi izstavi fakturo za npr. 1.000 EUR. Če želim to fakturo plačati moji ženi v gotovini moram izpolniti UPN nalog in me na vsaki pošti vprašajo za osebno identifikacijo.
Sprašujem zato, ker res ne vem, kako to nekateri naredijo, ali pa sem naiven. Če bi imel 50k ali pa 100k EUR gotovine nimam pojma, kako bi to zapravil razen, da bi si s tem denarjem plačal počitnice, hrano, gorivo, ipd. Denarja na banko ne bi upal položiti, avta z gotovino ne mreš kupiti, da bi ženi plačal račun brez, da me na pošti identificirajo nimam pojma kako...
Očitno pa, da res ne vem, kako se to dela (niti nisem nikoli razmišljaš, ker se na žalost z viška gotovine nisem nikoli srečeval), ampak vidim, da nekaterim to očitno ratuje... Me res konkretno zanima kako.