Občasen smrad iz vtičnice

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Ksz.

Oki, jst sem še enkrat prebral celo temo in glede na zmešnjavo, dejmo začet od začetka in glede na to da ti (oz. štromarju) ni pol ku**a jasno kaj se dogaja, naredi sledeče:

- sprosti vse vtičnice v stanovanju, da imaš do njih nemoten dostop
- vzami list papirja in si nariši tloris stanovanja ter skiciraj elektro omarico (varovalke), označi si tudi moč varovalk!
- na tloris vriši vse DOZE na stenah in VTIČNICE ter stikala za LUČI
- ugotovi dovode in odvode iz doz, ter posledično, katera varovalka napaja kaj - ko izklopiš varovalko (vsako posebaj seveda) se sprehodi do VSAKE vtičnice (porabnika) v stanovanju in poglej, ali dela ali ne. Vzelo ti bo eno popoldne, ampak, nujno je da ugotoviš obstoječe stanje.
[ - ugotoviti, če barve vodnikov štimajo (modra nula, črna faza) ]

- načeloma bi moralo biti (glede na starost objekta) stanje tako:
-- za vse luči v stanovanju bi morala biti 1 varovalka 10A. Če boš to izklopil, ne sme delat nobena luč, vse ostalo MORA delat.
-- vsaka soba naj bi imela vtičnice na svoji varovalki
-- večji porabniki naj bi imeli lastne varovalke (infra pečka, pralni stroj, štedilnik, bojler)

Skratka, ko ugotoviš sledeče, se lahko pogovarjamo dalje. Prej pa so vse špekulacije samo nadaljno ogrožanje tebe, tvoje družine in stanovanja.

Če smo pa že pri tem, pa naj mi še nekdo nekaj pove, ker tole tule ne štima:
- predpostavimo, da je desno DOVOD
- levo je (pravilno) izveden odvod na nekaj pač
- zgoraj je sicer pravilno izpeljana nula, faza pa je v zraku (?).
Preveriti bi bilo treba v prvi fazi to nulo, da ni slučajno (ne bi bilo prvič!!!) nekdo pametno od nekje drugje pripeljal ene druge faze, ne pa nule. Ergo, pelješ za dve varovalki svoje kable in isto nulo (po vsaki fazi 16A, po nuli 2x16A). Glede na barvo, se pregreva nula...

Lp
Peter

To bi mu moral naredit štromar, ki je prišel pogledat. Eden izmed prvih nasvetov je bil, naj menja štromarja.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:

Ja vem, da daš na 1,5 kvadrat lahko največ 10A varovalko, po standardu, kar pa ne pomeni, da je to mejna vrednost, ki jo tak kabel zdrži in seveda to ne pomeni, da se lahko šlepaš na to, ko izvajaš inštalacijo. V kolikor ti to ni jasno, potem je s tabo brezveze debatirat.

Spojke so očitno pokromane, če bi bile bakrene bi se na njih lepo videlo pregrevanje, kot se na izolaciji kabla.

PS: Ko si tak vrli štromar mi pa povej, kolikokrat si imel v resnici kabel v rokah?
Sponke niso pokromane ampak pokositrene (cinane). Kositer ima tališče pri tam 230°C, PVC pa tam 210°C. Če se ti osmodi izolacija zaradi slabega spoja, potem mora biti na spoju višja temp. kot je potem na kablu (pač fizika in prehod toplote), zaradi tega spoj ob pregrevanju ne bi smel biti svetleč.
Če je kabel bil izpostavljen pregrevanju to najlažje ugotoviš tako , da se olupi izolacija malo stran (10...15 cm) od njegovega konca. Če baker ni lepe bakrene barve je bil kabel izpostavljen pregrevanju. Prav tako je pri takem kablu lahko deformirana izolacija.

PS- vsako električno napravo lahko obremeniš toliko, kot jo lahko hladiš. Če zagotoviš supraprevodnost lahko skozi 1,5 mm2 vodiš vso energijo iz NEK.
evil.gif

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
Še vedno nimam odgovora na to, koliko kabla si že položil, koliko doz zvezal in koliko podobnih napak si že odpravil. Ob slabem spoju skoraj vedno osmodi kabel in redko spojko. Malo poračunaj, koliko mase ima spojka in koliko dva centi kabla, greje se pa vijak spojke popolnoma enako, kot kabel. Podobne spojke so bile na starih stikalih, ki so bila montirana po pol stare Juge. Izolacija ene 10 cm od spjke zažgana, spojka pa lepa ko iz trgovine.

Moj nasvet je še vedno menjava spojk in opazovanje v kolikor gre za 2,5 kvadrat kabel. Če gre za 1,5 kvadrat, potem je potrebno menjat kabel.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Kaj je čudnega? nule so zvezane, odvod faze je pa v luftu..očitno se ne rabi..pravzaprav je pa brez veze modrovat- če je avtor iz LJ ali KR mu grem zastonj pgledat
rolleyes-1.gif

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
Tisto fazo, ki jo ti pogrešaš je nekdo očitno odklopil in jo "spravil" na prosto sponko.

V glavnem zase vem, da če vidim dvožilno inštalacijo povem, da se ne grem nobene štukarije amoak samo vse na novo. To bi moral narest prvi štromar, ki je prišel v stanovanje med adaptacijo. Pri nas bi pa vsak samo štrikal.V glavnem če bi prišel v tole stanovanje bi se najprej prepričal, da do štedilnika ni gor obešenega nobenega drugega porabnika, nato bi zamenjal spojke, potem bi blo treba pa mal opazovat. Razdret je treba še na drugi strani, kjer je priklopljen štedilnik in pogledat, če so kabli ožgani, v kar seveda dvomim.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Nič nenavadnega, Mogoče na drugi strani ni več porabnika pa je nekdo odstranil povezavo med faznimi vodniki, nevtralni vodnik pa je pustil kot je.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Še vedno nimam odgovora na to, koliko kabla si že položil, koliko doz zvezal in koliko podobnih napak si že odpravil. Ob slabem spoju skoraj vedno osmodi kabel in redko spojko. Malo poračunaj, koliko mase ima spojka in koliko dva centi kabla, greje se pa vijak spojke popolnoma enako, kot kabel. Podobne spojke so bile na starih stikalih, ki so bila montirana po pol stare Juge. Izolacija ene 10 cm od spjke zažgana, spojka pa lepa ko iz trgovine.

Moj nasvet je še vedno menjava spojk in opazovanje v kolikor gre za 2,5 kvadrat kabel. Če gre za 1,5 kvadrat, potem je potrebno menjat kabel.
Ne vem kakšne veze ima dolžina položenega kabla z omenjeno okvara. Običajno polagaš nove kable mar ne.
evil.gif

V zadnji povedi pa si povedal, kar sam že vseskozi sumim. Da je kabel le 1,5 in ne 2,5 mm2.

PS- sklicevanje na lastno avtoriteto se mi za forumske debate ne zdi primerno, zato tudi ne bom odgovori ali sem v življenju zvezal kakšno dozo. Lahko si misliš, kar hočeš.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
Tudi če kabel je 1,5 kvadrat ga na 16 amperih nebi smelo tako kurit, ker 1,5 kvadrat kabel z lahkoto zdrži 16 amperov, kar pa seveda ne pomeni, da je tako varno in prav, zato bi ga sam zamenjal.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Citat:
Spojke so očitno pokromane
A niso pokositrane?
Ne eno ne drugo-ponikljane.
wink-1.gif

Ja za zaščito kontaktov se lahko uporablja nikelj ali pa kositer za krom pa še nisem slišal. Kositrani naj bi bili bolj mat, nikljani pa svetleči kot bi bili kromani. Je pa nikelj skoraj 3x dražji od bakra.
No, lahko pa da so me narobe naučili
tongue-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Imaš čisto prav, da se za kabel čevlje za jaki tok uporablja Sn za zaščito pred korozijo, ker se lepo deformira skupaj s kabel čevljem, ko ga zategneš. Za navaden pofl, kot so sponke na sliki je pač pleh ponikljan, da ne zarjavi takoj. Je pa bolj trd seveda in se zlahka olušči, če pretiravaš.

blackberry

Pripravnik
29. jul 2008
409
0
16
Hvala za nasvete fantje, bom kar poštemal in vgradil nove kable.
nahrung002.gif

Potem bom vsaj mirno spal...

Black

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.637
727
113
prilepi še fotografijo razdelilca, da ne bo še kakšnega presenečenja
evil.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Srčika problema je ta da nisi poštimal elektrike ko je bila prilika...kolikor vidim zadeva ni v ceveh...prvi velik kiks...če bi bila bi zdaj poknil problematičnega ven ter noter šutnil 4 mm2...problem rešen.

Kaj zdaj? Pojma nimam...a kuhanje na plin in star štrom ne grejo skupoaj...to bi moral vedeti električar...in če se prej ni kuhalo na elektriko, ta elektrika garantirano nibila pripravljena za take tokove. Po možnosti je gor še pečica, pomivalec, hladilnik in vse vtičnice kuhinje...ni čudno da šmelca.

Zamiži na oba očesa in z električarjem poglej kako bi z čim manj štemanja prišla od el. Omarice do kuhinnje s cevjo...noter potem daš 3 x 2,5 mm2 in je zadeva rešena.

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
Cevi že fajn izgledajo, samo... Ko pa bi rabil kaj zamenjati itak ne gre. Večkrat preizkušeno in zeloooo redko uspe
frown-1.gif

sasos90

Zelenc'
26. nov 2014
5
0
1
Eno vprašanje na isti problem.
Smo v starem bloku v stanovanju v 1. nadstropju. Pod nami živijo kadilci in me zanima ali je možno, da je ta smrad iz vtičnice od cigaretov? Namreč ima isti vonj kot cigareti.

lp

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Vse pa tudi niso kadilci krivi..
tongue-1.gif

Če imaš inštalacijo v ceveh, bi teoretično lahko prišel dim po ceveh, ampak je skoraj neverjetno. Stari bloki pa imajo el. istalacije večinoma kabelske podomet, tako, da še ta majha verjetnost odpade..vohaj kje drugje-napa, okna itd

sasos90

Zelenc'
26. nov 2014
5
0
1
Direktno iz antenske vtičnice smrdi in to po cigaretih. Sej nimam nič proti kadilcem, sem tudi sam bil za kratek čas
smile-1.gif
Ko sem zadnjič šel dol vprašat in je odprl vrata, me je dim skoraj zalil dobesedno, tko da zakaj nebi moglo pridet na en štok višje? To je lahko samo 2m poti, če je kje zgoraj kakšna luknja.