Občasen smrad iz vtičnice

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Pa en kontakt naj odšraufa pa pogleda, če niso žice slučajo iz Al. Smo se ravno zadnjič pogovarjali, da so ljudje hodili pred leti na Madžarsko, ker so bili cenejši kabli doma pa ugotovili, da so iz Al.
rolleyes-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
Pa dobro 7kW.... A to to smrdi ko laufaš pečico + VSE plošče na steklokeramiki?

In 7kW je 30A.... kakšne pa imaš varovalke na tej liniji?

Dej ti preden greš štemat vseeno še enkrat preglej zadeve, kje gre kaj narobe.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Razmišljam:
Če je na drugi strani kuhinja in če so vodniki speljani po ceveh, obstaja možnost, da se nekaj pregreva na kuhinjski strani, vonj pa 'potegne' v spalnico.
Lahko da je slab stik v podometni razdelilni dozi, ki je primerno zatesnjena in je edini izhod vonja vtičnica.
Ali pa da je nekdo 'malo improviziral' in je vtičnico uporabil tako, kakor razdelilno dozo, se pravi da je potegnil vodnike še kam naprej.

Pri montažah kuhinj se včasih tudi kaj dogaja, recimo moje izkušnje iz Ljubljanskega Štepanjskega naselja so zelo zanimive: cevi za posamezne končne elemente (vtičnice, stikala itd) so vrli mojstri potegnili diagonalno, po najkrajši poti. Imel sem celo priložnost srečati enega teh mojstrov, ki je priznal, da so 'na črno' privarčevali nekaj kilometrov materiala, ki ga seveda niso vrgli v smeti
wink-1.gif

Vsekakor pa - čim prej strokovnjaka v hišo, da ne bo lepega dne kaj hudo narobe.

P.S.: kar malo nerodno se mi je oglašati v tej temi, glede na to, da sem še pozimi imel probleme v delavnici, ko so 'tresli' vsi stroji, razlog pa je bila moja pretirana improvizacija s priklopi.
d055.gif

Da se razumemo...tako imenovano šivanje ni nobena improvizacja.

Steklokeramika in indukcija sta problem, ker sta ogromna porabnika, če je pa v kombinaciji še pečica pa sploh. S tvojim štromarjem malo zategnita kontakte, kaj dosti pa ne boš rešil. Ta štromar, ki ti je rekel, da je zadeva v odličnem stanju najbrš ni predvideval, da boš butnil not steklokeramiko.
Koliko varovalk imaš za kuhinjo, če jih imaš več, preklopi pečico na drugo varovalko, kot je steklokeramika? Imaš tri faze ali samo eno?

V dozi na sliki so očitni znaki pregrevanja kabla zaradi slabega stika na spojkah. V kolikor imaš stvar na 16 amperski varovalki bi kabel moral zadevo lepo prenesti. Moj prvi nasvet je, da zamenjaš spojke predno boš štemal pol stanovanja.

PS: V 30 čet starih stanovanjih se štrom vedno zamenja, ker imamo danes bistveno več porabnikov po stanovanju, predvsem v kuhinji kot nekoč.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
A so kabli položeni v kanale? Če ja, je lahko zelena snov detergent ali pa "mast" ki se uporablja za lažje vlečenje kablovja po kanalih. Sicer se zelo rekdo uporablja tak postopek pri prvi vgradnji (se kable položi prej v kanal in potem fiksira) ampak nikoli ne veš.

Sicer pa na razvodu/-ih tokovne klešče pa se preveri kakšen tok teče po kablu ko se prikjuči XX porabnik, žal ni druge kot it na izločanje in iskat na tak način. Druga stvar je preverit in za vsak slučaj popravit vse spoje. Tole vse skupaj imaš sam rešeno v enem dnevu, če nimaš pojma kaj pa kako pa plačaj enemu električaju. Smrad po plastiki je nevaren zaradi COja ki se sprošča pri nekaterih plastikah pri taljenju, še bolj nevarni pa so nekateri plini začenši s klorom ki ga vsebuje skoraj vsaka plastika.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.637
727
113
Citat:
Uporabnik blackberry pravi:
In sedaj mi ne preostane drugega kot postemat pol stanovanja, ki je bilo pred 3emi leti v celoti obnovljeno, razen elektrike, ker je bila po zagotovilu elektricarja v odlicnem stanju...

Jebemu mu mater

Kaj sedaj ne vem???

najprej menjal električarja
potem začni razmišljat o popolni obnovi elektro inštalacije.
Ampak to pot strokovno.
Naj ti nekdo sprojektira in za tem stoji.

Kako imaš izvedeno razdelilno omarico? Lahko prilepiš sliko.

ps: svinjarija, štemenja, kitanje, barvanje, ploščice,....
frown-1.gif

blackberry

Pripravnik
29. jul 2008
409
0
16
Hvala za info fantje

Trenutno nisem doma, vam vec napisem zvecer.

Sem izjemno slabe volje, ker sem pred 3leti v celoti obnovil to stanovanje, razen zic nisem menjal...

Imam obcutek, da so v steni pregreti kabli, oziroma so se pregreli in sedaj zadeva smrdi...

Na tej liniji je 16A varovalka...

Naj gre vse v 3pm, ce samo pomislim koliko casa in $ sem porabil za obnovo, sedaj pa zopet razbijat, cistit, itd...

Vec napisem zvecer, ko pridem domov.

Black

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
16A varovalka ti dovoli max 3600W, kar je za žico 2,5mm čez glavo dovolj varno. Tukaj je nekaj drugega narobe. Morda samo slabi spoji
confused-1.gif

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik blackberry pravi:
Ker pa je stena med spalnico in kuhinjo, ugotoviva, da je dovodni kabel za steklokeramicno in pecico nekdo pred 30leti, ko so gradili blok, napeljal kar skozi steno v kuhinjo.

Na tem dovodnem kablu so vezane vticnice v spalnici potem pa naj bi ta kabel sel v kuhinjo.

Seveda je 7kw prevec za 2.5kabel in se je verjetno zacela taliti izolacija...

Black

Pred 30 leti instalacija NI bila planirana za tako velik porabnik kot je steklokeramična !
Na to vtičnico je bil planiran štedilnik z max 3kW in 16A varovalko in je bil kabel 2,5mm čisto ustrezen
wink-1.gif

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Za štedilnik potegni nadometni kabel direkt iz omarice seveda če se da , sicer pa tudi sam menim da so kabli dovolj močni in je problem v spojih posebno ko vidim to nalimano vtičnico .

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Šele sedaj sem videl vse odgovore.
Kabla tukaj ne boš zlepa menjal, ker je PPR in je direktno vzidan (ni v ceveh)
tongue-1.gif

Pokliči enega drugega električarja in naj ti vse doze vsaj do kuhinje in kopalnice, kjer predvidevam, da je pralni stroj, bojler,... preveže na "Forbox sponke". Na sliki je videti ,da se je močno pregrevala črna žica, ki je zgoraj sama. Prav tako pri teh dozah ne moreš dovolj zategniti vijaka in posledično je slabši spoj,...
wink-1.gif

sponke_vrstne_enoredne_c110_zaprte_2x10_0mm_prozorne_forbox_10p_pc.jpg

BDW: Žice na sliko se nekam čudno svetlikajo.
Ali je v stanovanju toliko vlage ali je kakšen "strokovnjak" šprical z WD40
10.gif

Nazadnje urejeno:

blackberry

Pripravnik
29. jul 2008
409
0
16
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Šele sedaj sem videl vse odgovore.
Kabla tukaj ne boš zlepa menjal, ker je PPR in je direktno vzidan (ni v ceveh)
tongue-1.gif

Pokliči enega drugega električarja in naj ti vse doze vsaj do kuhinje in kopalnice, kjer predvidevam, da je pralni stroj, bojler,... preveže na "Forbox sponke". Na sliki je videti ,da se je močno pregrevala črna žica, ki je zgoraj sama. Prav tako pri teh dozah ne moreš dovolj zategniti vijaka in posledično je slabši spoj,...
wink-1.gif

sponke_vrstne_enoredne_c110_zaprte_2x10_0mm_prozorne_forbox_10p_pc.jpg

BDW: Žice na sliko se nekam čudno svetlikajo.
Ali je v stanovanju toliko vlage ali je kakšen "strokovnjak" šprical z WD40
10.gif

Lp

Zice se svetlikajo samo tiste za katere sumim, da so se pregrele.

Svetijo se tiste, pri kopalniškem bojlerju in pa tiste, ki peljejo do steklo-keramične plošče.

presek je 2.5 , 16A varovalka

Bomo menjali sponke v dozah, vendar sem 99% da bom postemal stare žice ven in potem lepo v kanale nove.

So pa žice vzidane, ni kanalov
bonk.gif

Se v spalnici prav voha plastiko

blackberry

Pripravnik
29. jul 2008
409
0
16
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
16A varovalka ti dovoli max 3600W, kar je za žico 2,5mm čez glavo dovolj varno. Tukaj je nekaj drugega narobe. Morda samo slabi spoji
confused-1.gif

upam, da so samo spoji...

Vendar se voha plastiko in tiste žice, ki so bile bolj obremenjene se svetlikajo in so mastne...

Black

blackberry

Pripravnik
29. jul 2008
409
0
16
Citat:
Uporabnik retro pravi:
Za štedilnik potegni nadometni kabel direkt iz omarice seveda če se da , sicer pa tudi sam menim da so kabli dovolj močni in je problem v spojih posebno ko vidim to nalimano vtičnico .

Upam, da bo tako...

Če pa bo treba bom pač stemal

Varnost je na prvem mestu

blackberry

Pripravnik
29. jul 2008
409
0
16
Še glede vlage: stanovanje je staro 30let v Lj, v celoti prenovljeno, tudi elektro omarica in varovalke so nove (magnetne), vlage v stanovanju ni, pozimi moramo še vlažiti zrak, ker je tako suh...

Žice se svetijo samo tiste, za katere sumim, da so se pregrele.
confused-1.gif

Sem odprl vse doze po stanovanju in svetijo se samo tiste žice, ki vodijo k velikim porabnikom (kopalniški bojler in pa steklo-keramična plošča.
13.gif

Black

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Ni logično, da bi se kabel 2,5 mm2 pri 16 A varovalki lahko pregreval, saj bi v hišnih instalacijah lahko bil varovan celo z 20 A. Če bi bile sponke popolnoma razrahljane potem bi prihajalo do prekinitev tokokroga, pri malo manjši potegnjenosti pa takšnega pregrevanje pri 16 A ne more priti
.
Iz slike nekako dvomim, da so kabli 2,5 mm2. Stari kabli so namreč imeli precej debelejšo PVC izolacijo. Prej gre tu za 1,5 mm2 kabel in 16 A varovalko. za takšno situacijo pa je opisana težava simptomatična. Pri dolgotrajnejših obremenitvah (kuhanje kosila, peka pečenke v pečici...) se kabel pregreje in smrdi, pri kratkotrajnih obremenitvah (pogrevanje juhe, kuhanje kave..) pa stvar deluje brez problemov. V tem primeru pa ne bo druge, kot nov kabel. Najbolje 4 mm2 in 20 A varovalko pri enofazni obremenitvi.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
Če ti 16 amperske varovalke ne zabriše ven, je kabel dovolj močan in se zaradi obremenjenosti niti slučajno nebi smel pregrevati, ker je 16A na 2,5 kvadrat kar lepo pretiravano, kar je z vidika varnosti super.

Tebi se stvar pregreva zaradi zanič spojk in posledično zanič spojev. Takole kot imaš ti v dozi se ti zaradi slabega stika oziroma spoja recimo komot pregreje glanc nov kabel pri stikalu za luč, pa je lahko gor obešena samo 60 watna žarnica. Kable očistit, če je možno celo odcvikat in na novo slečt in potem gor spojke, ki so malo višje na sliki in se ne bo več pregrevalo

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
Tud 1,5 kvadrat kabel se nebi smel pregrevat na 16 amperih, sploh ne tako, da bi smrdelo. Po sliki se lepo vidi, da je kabel pregret od spojke navzgor. Res pa je, da če so 1,5 kvadrat kabli, kar dvomim, potem obvezno menjat vsaj tega za steklokeramiko.

Pa še nekaj, štromar, ki ti je rekel, da je dvožilna inštalacija brez varovanja v odličnem stanju si ne zasluži imena štromar.

Nazadnje urejeno: