Novogradnja - ogrevanje

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Do TČ sem skeptičen zaradi teh dveh bistvenih točk:
- upam, da se ti investicija ne ponovi leta 2021 (cca. 10 let delovanja TČ do generalne obnove kompresorja) oz, da boš v vseh teh letih plačevanja položnic za elektriko priznal tudi stroške servisiranja TČ
- in da bo cena elektrike v letih do 2021 na podobni ravni.

Kakor padeš na eni izmed teh dveh točk, je investicija v TČ propadla. Z ugodjem in nič dela pri topli hiški se ti pa primerja samo ogrevanje na olje/plin, torej popolno udobje.

Zanimivo razmišljanje; TČ praktično ne potrebuje vzdrževanja; ok, pred sezono dolijem par deci vode v sistem. To je vse kar naredim.
Po drugi strani je pri ogrevanju na olje/plin zgodba popolnoma drugačna. Tu je redni letni servis, zamenjava šob pri gorilcih, pregled, čiščenje dimnika (!). Že sam obisk dimnikarja 2x letno stane toliko, kot en mesec ogrevanja s TČ.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Dvorežimski sistem te ne pride dražji, če upoštevaš, da si en cel štuk odpravil z radiatorji namesto s talnim ogrevanjem. In pa v kopalnici ti potem letve delajo vsaj tako kot se zagre, ne da so mlačne ali pa, da jih dogrevaš z elektriko.

@Nigel, otrok še nimam, gradil bom na vasi, kar pomeni, da bo efektivno hiša prazna 4-5 dni, vseh 6 mesecev kurilne sezone. Torej je ceneje tudi za uporabo dvorežimski (ali pa celo samo radiatorski sistem, glede na to, da tudi naju ne bo vsak dan najmanj 10 ur doma), kot pa da so celotne plate razgrete, da je toplo ko prideš domov.

Ogrevanja se ne da primerjati z avtom in klimo sploh, če gre za eno gospodinjsko novogradnjo, kjer bo mlada familija doma povprečno vsega 40% dneva. Treba je upoštevati dinamiko domačih.

Vseeno ga biksaš. Otroci tudi zrastejo, začnejo hoditi v šolo in ščasoma so vse več po svojih sobah. Drži, da boš z radiatorji v mansadi nekaj prihranil; ampak bo to samo investicija. Poleg tega bo tistim v mansardi zelo neudobno, če boš ogreval samo ko bodo prisotni. Sevanje hladnih sten je zelo neudobno. Posledično bo zrak v sobi imel 26C, osebe v nnjen bo pa še vedno hladilo. Varčuješ na napačnem koncu.

BTW: tudi jaz sem na vasi - razen če s tem misliš, da si toliko oddaljen, da bodo otroci šli v dijaške/študenske domove. Še vedno bodo celo OŠ doma, in tudi talno daš lahko na dva ogrevalna kroga, če je že na tem, da nameravaš ogrevati samo za konec tedna.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
možakar...tule si pa krepko v zmoti. Če se odločaš za tip ogrevanja izberi en režim oz. sistem grelnih teles, kakor imaš kombinacijo imaš....precej drražje postrojenje, da ti zadevo uravnava, štima, fila, kot drugi si ožiš nabor naprav, ki bi ogrevale tvojo hišo oz. imaš na ta konto večjo porabo. Poleg tega imaš povsem drugačno odzivnost in moraš stalno prilagajati peč (katerakoli že je) da ustreza obem sistemom...radiator začne takoj greti (na višji vstopni temepraturi), medtem ko estrih šele po parih urah postane topel (nižja vstopna temepratura..torej ni ista voda v obeh sistemih)....in ko je radaior že zdavnaj hladen talno še vedno oddaja toploto. Seveda je to problem v prehopdnih obdobjih ko se ne kuri 24 ur dnevno, samo je še dodaten 'problem', ker v dobro izoliranih objektih je to prehodno obdobje že polovico zime (torejmorajo biti povrpečne zunanje temepratura okoliničle ali manj da se ti sploh splača kurit 24 ur dnevno...in trenutno to prehodno obdobje še kar traja).

Tako da...dandanes v novogradnji ni za dajat drugega kot talno, če želim maksimalno udobje za minimalne stroške.

Pri nas imamo kombinacijo (pač prenova in si omejen) pa lahko samo rečem da je sam piz.darija s tem, poleg tega da je več stalo vse skupaj (dodatni razvodi, dodatne mešalne enote, časovna odzivnost) kakor bo tudi samo ogrevanje dražje kot bibilo izključno s talnim.

Servis TČ?...hm..kaj pa naj bi pri TČ servisiral? In od kje tebi podatek da rabi kompresor obnovo po 10ih letih? Doma imaš sigurno hladilnik, skrinjo..koliko časa ti delujejo in kolikorat letno pokličete servis za ti dve zadevi....temu ustrezno (ker gre za identičen tip delovanja z malo bolj sofisticiranimi deli) kličeš tudi redni servis za TČ. Po drugi strani..plinske peči ne rabiš servisirat? (moraš jo), dimnika (peč na drva) nisi dolžan čistit (seveda...s strani dimnikarja?)..isto je z oljnimi kotli...nastavitev gorilca, šoba, filtri, čiščenje peči.

S tega vidika..tekočega vzdrževanja je TČ daleč najcenejša.

Za moje ojme je optimum z vidika ogrevanja ali les (tu je spet več možnih 'oblik' glede na tvoje preference) in TČ. Vsak ima svoje prednosti in slabosti - na katere spet veliko vplivajo ak človek si in kaj želiš doseči s kurilno napravo (komoditeta).
Seveda...če vse skupaj kombiniraš še z zastonj ogrevanjem - soncem, si pa itak zmagal (sploh na področjih izven LJ kotline).

Miks je velik s tisoč spremenljivkami, vse skupaj zapakirano še v finančno konstrukcijo.

In včasih je dobro poslušati ljudi, ki ti povejo iz lastnih izkušenj...in če vsak pravida ne mešat sistemov, upoštevaj jih...ker je bilo rečeno dobronamerno.

Saj veš kako pravijo: Največ se naučiš iz svojih napak. Jaz dodajem..še bolje pa se je učiti iz napak drugih (če jih hočeš slišat seveda).

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.347
113
Dimnikar pride enkrat letno, stane 30€ in običajno vse skupaj nič ne naredi. Torej moraš sam. Ne vem pa zakaj to pišeš? Jaz sem samo udobje primerjal, če moraš kurit sam, to pač ni udobje.

Če si TČ montiral leta 2011 in ti bo leta 2021 ob konstantni uporabi 6 mesecev na leto brez obnove kompresorja še vedno delala in še to brez servisov... Zato sem skeptičen. Ob podobni ceni elektrike. Zato moraš imeti korajžo in verjeti, da se ti bo izšlo. Tu so še genialci z vrtinami. Kdaj se bo njim investicija povrnila? To ni primerjava s teboj...

Če pa v novogradnjo nisi vdelal dimnika... To pa je prava korajža.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Kolikor jaz vem pride dimnikar 2x letno; če to drži je to cca 60€...veliko denarja za 15 minut dela.
smile-1.gif

Vincent ti je lepo napisal v prejšnjem postu in se mu pridružujem.

In ja, moja hiša nima dimnika !
smile-1.gif
Ga ne potrebujem. ( Ok, imam predpripravo zanj, nikoli se ne ve...:)

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.347
113
Hočem slišat. Zato sem v odločanju in spremljanju teh tem. Do TČ sem skeptičen, ker nisem še videl delujoče po 10 letih. Montiral je ne bom, ker ne verjamem v ceno elektrike po 10 letih in današnji izračun. Primerjave s hladilniki niso na mestu. Prepucavanja glede na potrebe družine tudi ne. Sevanja hladnih sten tudi pri radiatorjih ni, če ti stalno dovajaš toploto v prostor, itd. To je vse relativno. Potem pa zakuriš kamin v pritličju (kar je moja želja in bo 100% realizirana) in se vsa teoriziranja podrejo in jovo na novo. Bom cenovno točneje preveril in se na koncu sigurno odločil samo za en režim ogrevanja. Hvala za nasvet.

Za delovanje TČ 6 mesecev na leto, 10+ let sem pa samo skeptičen in vam vseeno želim vse dobro, ne se počutiti prizadeto. Če se pa servisirajo in obnavljajo kompresorji pri TČ za sanitarne vode (in se), se pa najbrž tudi za TČ za ogrevanje.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.347
113
Še 3x napiši in si boš verjel. Dimnikar pride 1x na leto. Če pa kuriš na drva in si želiš dobro, boš pa tudi sam pucal raufnk 2x na leto. Tudi servisa peči na olje ni vsako leto in menjave šob in tako naprej. Same fame.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
tole je vse kar potrebuješ okoli grelnih teles (plus kar je skrito v estrihu)
wink-1.gif

1632312-SDC16408r.jpg

Priponke

• 1632312-SDC16408r.jpg
    1632312-SDC16408r.jpg
    151 KB · Ogledi: 121

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Glede režima ogrevanja...če si boš dobro izoliral hišo potem nobena peč ne bo rabila delovati 24 ur dnevno, ker ne bo nobene potrebe. Tako da katerakoli že bo...bo v najboljšem primeru delovala maks. 4 mesece letno (če štejemo da je 3 mesece v 24 urnem delovanju) in en mesec občasno za dogrevanje.
Pri nas se trenutno zakuri peč (povsem navadna) 1 x dnevno, efektivno gori ogenj maks 2 uri. Pa je cela hiša med 21 in 23 stopinjami. Trenutno če bi 24 ur dnevno v etažo kjer so radiatorji pošlijlal vodo s 30 stopinjami bi bila prehuda ( v talno se zvečer ko zakurimo spusti ccca. 3 ure nekje 35 stopinj, v radiartoje pol ure cca. 60 stopinj, čez noč vse izklopljeno, prek dneva pa v radiatroje par ur med 35 in 30 stopinjami (odvisno koliko je nafilan zalogovnik). naslednji večer spet ponovimo vajo.
Pa je trenutno naseljena samo ena etaža od treh (1 oseba), ko bomo še mi uleteli (4 komadi s svojo porabo el. energije in pribitki) bo tudi tako ogrevanje prehudo.

Da bi zdajle gonili toplotno 24 ur dnevno...čisti nesmisel (mi je sploh še nismo vklopili). Pa tudi če bi se greli z njo bi delovala par ur zvečer in par prek dneva.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Vidiš, jaz imam pa 24/7 toplotno prižgano, itak je na stand byju, se prižge ko je potrebno. Zanimivo, se kar pogosto prižiga, na cca 5 minut, očitno je potreba po dogrevanju vode.

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Citat:
Dvorežimski sistem te ne pride dražji, če upoštevaš, da si en cel štuk odpravil z radiatorji namesto s talnim ogrevanjem. In pa v kopalnici ti potem letve delajo vsaj tako kot se zagre, ne da so mlačne ali pa, da jih dogrevaš z elektriko.

@Nigel, otrok še nimam, gradil bom na vasi, kar pomeni, da bo efektivno hiša prazna 4-5 dni, vseh 6 mesecev kurilne sezone. Torej je ceneje tudi za uporabo dvorežimski (ali pa celo samo radiatorski sistem, glede na to, da tudi naju ne bo vsak dan najmanj 10 ur doma), kot pa da so celotne plate razgrete, da je toplo ko prideš domov.

Ogrevanja se ne da primerjati z avtom in klimo sploh, če gre za eno gospodinjsko novogradnjo, kjer bo mlada familija doma povprečno vsega 40% dneva. Treba je upoštevati dinamiko domačih.

Tole razmišljanje je, po moje, v novogradnji z izolacijo narejeno po današnjih predpisih napačno, ker ne upoštevaš akumulacije samega objekta. Časi, ko se je kurilo z visokotemperaturnim ogrevajem od dveh popoldne, do desetih zvečer, so minili. V dobro izoliranem objektu ogrevaš ves čas, pa zato račun za ogrevanje ne bo pomembno višji.

Pred 30imi leti je imela podobno dilemo teta, ko se je odločila za talno gretje po vsej hiši (novogradnja), kar je bilo takrat drago, ampak je z vsem skupaj že ves čas zelo zadovoljna. Danes te velike cenovne razlike med talnim in radiatorskim sistemom ni več, in zato je vgrajevati oboje draga kombinacija, s katero bo samo štala.

Še glede otroških sob: saj dokler so otroci majhni bodo že večino časa preživeli v dnevni sobi, ampak enkrat se bo to nehalo (in bodo ta stari za vse zahojeni in sto let za leseno žlico
cool-1.gif

Glede življenjske dobe toplotne črpalke pa tako: zadeva je zelo podobna klimi oz. hladilniku... In imel sem avto, ki je imel kompresor klime star 20 let, pa je še vedno delal... Za to me sploh ne skrbi, cene takšne tehnike se pa po definiciji s časom vedno zmanjšujejo.
Kar se tiče elektrike: se strinjam da bo cena rastla, vendar najverjetneje premosorazmerno z BDPjem države (in, če bog da, tudi z našimi plačami
tongue-1.gif
). Tudi če bi cena v 10 letih zrasla za 100% (pa po moje to ni realno, ker imamo pri nas elektrike dovolj), je takšno ogrevanje še vedno cenejše od nafte...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Hočem slišat. Zato sem v odločanju in spremljanju teh tem. Do TČ sem skeptičen, ker nisem še videl delujoče po 10 letih. Montiral je ne bom, ker ne verjamem v ceno elektrike po 10 letih in današnji izračun. Primerjave s hladilniki niso na mestu. Prepucavanja glede na potrebe družine tudi ne. Sevanja hladnih sten tudi pri radiatorjih ni, če ti stalno dovajaš toploto v prostor, itd. To je vse relativno. Potem pa zakuriš kamin v pritličju (kar je moja želja in bo 100% realizirana) in se vsa teoriziranja podrejo in jovo na novo. Bom cenovno točneje preveril in se na koncu sigurno odločil samo za en režim ogrevanja. Hvala za nasvet.

Za delovanje TČ 6 mesecev na leto, 10+ let sem pa samo skeptičen in vam vseeno želim vse dobro, ne se počutiti prizadeto. Če se pa servisirajo in obnavljajo kompresorji pri TČ za sanitarne vode (in se), se pa najbrž tudi za TČ za ogrevanje.

Glej, se oproščam, če si dobil občutek, da se prepucavam. Želel sem ti samo svetovati na podlagi lastnih izkušenj... ampak, če meniš da veš več, s tem nimam težav.

Kje nimaš hladnih sten? V prostorih, kjer nameravaš greti dva dni v tednu? Če pa stalno dovajaš toploto v prostor, potem pa tvoj argument proti talnemu odpade. Zakaj bi dajal radiatorje v prostore, ki jih stalno ogrevaš.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
@Jurga: 45C v talno gretje? Katerega leta? Cevi na pol metra? Pri meni v talno ne gre 35C pri največjem mrazu

da še ti enkrat razložim ker vidm da ne razumeš naših strokovnih izrazov
tako nam piše v načrtih ko delamo talno ,vem pa da se ne spušča v sistem 45 stopinj razen izjemoma ko se estih suši smo že kurili na 50 stopinj po navodilih izvajalcev estihov in to 7 dni pol pa smo tem spuščali postopoma na 30 stopinj .je pa hudič če si laik pa ne poznaš sistema in pišeš to baba rekla baba čula.

pozdrav.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Dvorežimski sistem te ne pride dražji, če upoštevaš, da si en cel štuk odpravil z radiatorji namesto s talnim ogrevanjem. In pa v kopalnici ti potem letve delajo vsaj tako kot se zagre, ne da so mlačne ali pa, da jih dogrevaš z elektdoma), kot pa da so celotne plate razgrete, da je toplo ko prideš domov

ma daj ne seri da te ne pride dražje !
bonk.gif

naredil nalo morjr ponud in sistemov da se še tebi sanja ne pa nekaj filozofiraš
stupid-1.gif
pa brez zamere.

pozdrav.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Laik ja, to bo...

Ko se izračunava toplotna moč, se predvideva tudi temperaturni režim, ki bo potreben za pokrivanje izgub, pri minimalni zunanji temperaturi, kot je predvideno v predpisih - v večini Slovenije -13C. Pri tej temperaturi se izračunajo izgube stavbe oz. prostorov; na podlagi teh izgub pa se dimenzionira velikost grelnih teles v prostoru.

Verjamem, da "mojstri" znajo vse določiti "od oka" in, da še nikogar ni zeblo - in taki še vedno mislijo, da pri radiatorjih še vedno obstaja režim 70-90, ki je razen redkih izjem opuščen že vsaj desetletje nazaj... No, in taki tudi pribijejo tako o režimu 35-45 v talnem, čeprav se je že desetletja nazaj pokazalo, da je tem primeru temperatura estriha krepko preseže 28C, kar pa že škoduje zdravju...

Ampak, kdo se jaz, da bom učil strokovnjaka...

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Laik ja, to bo...

Ko se izračunava toplotna moč, se predvideva tudi temperaturni režim, ki bo potreben za pokrivanje izgub, pri minimalni zunanji temperaturi, kot je predvideno v predpisih - v večini Slovenije -13C. Pri tej temperaturi se izračunajo izgube stavbe oz. prostorov; na podlagi teh izgub pa se dimenzionira velikost grelnih teles v prostoru.

Verjamem, da "mojstri" znajo vse določiti "od oka" in, da še nikogar ni zeblo - in taki še vedno mislijo, da pri radiatorjih še vedno obstaja režim 70-90, ki je razen redkih izjem opuščen že vsaj desetletje nazaj... No, in taki tudi pribijejo tako o režimu 35-45 v talnem, čeprav se je že desetletja nazaj pokazalo, da je tem primeru temperatura estriha krepko preseže 28C, kar pa že škoduje zdravju...

Ampak, kdo se jaz, da bom učil strokovnjaka...

ja res si laik
hysterical-1.gif

kdo si da boš učil strokovnjake na področju strojnih instalacij
bonk.gif

pozdrav.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
A poleg smeškotov zmoreš še kakšen argument?

kje in kdaj se dobiva da ti malo rasvetlim strojne instalacije
in te navsezadnje povabim k sodelovanju glede projektov ki jih imam za naslednje leto ki bodo v teku

pozdrav.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Ti kar sem napiši katere moje trditve so napačne.

pa kaj se bojiš sestati z mano
sprasujem se.gif

da pišem na dolgo in široko nimam časa
čas za da se srečam stabo pa se bo našel pa še svetoval nama boš z projektantom

pozdrav.gif