Novogradnja - ogrevanje

007

Pripravnik
4. sep 2009
707
0
16
Jaz resnično razmišljam o menjavi na vaillant Eloblock, električno peč za talno gretje. Imel sem jo priložnost videt pri prijatelju, gre za dobro izlolirano novogradnjo pri meni, pri njemu je del novogradnje neizoliran in je imel največji strošek januarja - okoli 200€ za dobrih 170 kvadratov. Če primerjam z mojim plinom (zalogovnik), 360€ (veliko bolje izloirane hiše), je tole kar dobra cena, da ne omenjam, da je bila moja plinska peč 2400€, vaillant eloblock pa 600€...
Letos šparamo in še nisem prižgal peči, imam toplozračni kamin, ki mi oba nadstropja segreje kolikor želim in trenutno na tak način varčujemo, resno pa razmišljam o prodaji kondenzacijske plinske peči in nakupu Vaillant Eloblock-a, ker je cena dela minimalna (priklopi in vse je speljano)...
Strinjam se da je TČ prava izbira, marsikomu pa zmanjka na začetku za tako investicijo, ko sem jaz kupoval in končeval tole hiško, so bile dobre TČ okoli 12-15k €, danes je zubadan vidim da že 8-9k, kar je že razlika. Res pa je, da potem zalogovnik za sanitarno vodo in vse skupaj nanese precej €€€ za začetno investicijo.
Da se človek vseli in zaceli vse finančne rane, pa na začetku, po mojem mnenju, ni nič narobe če kupi bojler in Vaillant Eloblock in nato čez nekaj let investira v TČ ali kaj podobnega nizkocenovnega ogrevanja, če bi to vedel 4 leta nazaj bi jaz ubral to pot...

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Pozdreavljeni

Ker sem totalni laik me prosim ne na križ pribiti če bom postavil "noro" vprašanje (čeprav vemo da norih vprašanj ni)
Torej imam staro hišo relativno dobro izolirano. Sedaj se preko radiatorjev ogrevam na olje. Sanitarne vode NE ogrevam preko centralne. Ker toliko berem o TČ me zanima sledeče.
- Kako bi najlaže prešel na ogrevanje s TČ
- A je za to potreben kakšen zemeljski/gradbeni podvig (pri kolegu sem videl, da so mu po parceli napeljali neke cevi)
- Ali obstaja računica za menjavo

Hvala za vaše odgovore

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
grin1.gif
rekla kazala je račun za jurja po dveh letih delovanja jurja in pol vredne TČ. Ni rekla kazala moja babica.

Napiši ti rekla kazala odgovor na moje vprašanje, če želiš. In pa dobra TČ ni 5 jurjev, ampak je za protivrednost celotnega hišnega ogrevanja druge sorte, če še nisi vedel, zato se pa tudi pogovarjamo o tem.

Če bo maral kdo resno odgovorit na vprašanje naj prosim še doda, koliko je za TČ dal pred leti, saj so namreč bile takrat še precej dražje. Hvala.

Hiša mojih staršev v kateri sem sam gor zrastel. Hiša iz leta 86, izolativnost po takratnih standardih, TČ iz leta 94/95....dela še danes bp! Želiš vedeti še kaj? Mogoče drugače, TČ je stara cca 17 let in do sedaj ni bilo servisa oz stroškov vzdrževanja.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
@007 360 je pa huda cena za en mesec ogrevanja

Jah s temi cenami je tako.
Predvsem ne smeš pošlušati prodajalcev.
Tisti na na voda/voda ti bodo prodajali sistem za 25 jurjev in govorili, da je to najbolje. Tisti z zemlja/voda bodo navijali za svoj sistem 15k€. Zrak/voda navadne 10-12 k€, Visokotemperaturne 10 k€, inverterske od 6 navzgor, kitajske, celo od 3-4k€ naprej.
Upam si trditi, da bo katerakoli TČ v redu (razlike med njimi znotraj 10%), če bo izbrana za ustrezne razmere, se pravi inverter za nizkotemperaturno gretje, HT za radiatorje, ...

Jaz imam Daikin Althermo 11 kw, za katero sem pred dobrimi tremi leti dal 6,5 k€ skupaj z s 300l bojlerjem in montažo. Nimam nobenega backupa. Ga niti ne potrebujem.

Zato nabavite, kar vaša denarnica in ego prenese in ustreza vašim potrebam. Še enkrat, ne nasedajte prodajalcem in monterjem.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Citat:
Uporabnik Jodlarcek pravi:
Pozdreavljeni

Ker sem totalni laik me prosim ne na križ pribiti če bom postavil "noro" vprašanje (čeprav vemo da norih vprašanj ni)
Torej imam staro hišo relativno dobro izolirano. Sedaj se preko radiatorjev ogrevam na olje. Sanitarne vode NE ogrevam preko centralne. Ker toliko berem o TČ me zanima sledeče.
- A je za to potreben kakšen zemeljski/gradbeni podvig (pri kolegu sem videl, da so mu po parceli napeljali neke cevi)

Hvala za vaše odgovore

1. Izračun toplotnih izgub, da ugotoviš potrebno moč, potem odločitev za sistem. Glede na to da imaš radiatorje bodo kake nizkotemperaturne pri tebi bolj tenko piskale.
2. Gradbeni poseg ni potreben, oziroma glede na to za kaj se odločiš. V primeru sistema zrak voda, je to na ravni montaže klime (cevna povezava med pozicijo črpalke in kurilnico, betonski podstavek za kompresor).
3. Zate in za tvoj primer najbrž ni pametne računice. Verjetno bi v primeru HT črpalke še vedno prihranil v primerjavi z oljem (nekateri pravijo tudi do 50%, realno najbrž do 30%), vendar je res vprašljivo ali se ti splača cenovno, saj so sistemi od 10-12 k€ po mojem vedenju. Če npr. sedaj za olje daš letno 2000 in potem prihraniš 500€ na leto, je to ohoho let, da prineseš noter. 15+
Načeloma je tako, da več kot porabiš, večji zna biti prihranek ob upoštevanju investicije.

Mogoče je bolj smiselno razmišljati o kakem cenejšem sistemu na biomaso.
Ampak kot sem rekel, najprej toplotne izgube, potem se na podlagi tega odločaj naprej. Ne nasedaj frajerjem, ki ti na oko ocenijo tvoje potrebe.
V bistvu je problem, ker ne vemo, kaj želiš. Cenejše ogrevanje ali še več udobja, kar se ogrevanja tiče.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
...

. Še enkrat, ne nasedajte prodajalcem in monterjem.

[/QUOTE]

očitno so tebe tako ali tako nasrali
hysterical-1.gif
da si že parkrat napisal NE NASEDAJTE
verjetno resnično -obenem pa žalostno
evil.gif

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Mene ne, ampak gornje ugotovitve so nastale na podlagi spremljanja odzivov ljudi na montaže TČ, kar se potem neupravičeno prenese na TČ kot da je z njimi kaj narobe, v bistvu je pa zadaj človeški faktor. Zato je treba ljudi opozorit na strokovnjake, ki obvladajo predvsem lepljenje smeškov in posmehovanje, za kakršnokoli pomoč in nasvet smo pa navadni smrtniki preveč neumni. Vadi pare pa tiho bodi.

Torej, raje trikrat preveč opozorila, kot enkrat premalo. Sej razumeš, nje?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik Jodlarcek pravi:

Neumnih vprašanj ni, so lahko samo odgovori.

Kaj je zate relativno dobro? Napiši debelino in vrsto izolacije na stenah, stropu in tleh. Kaka okna imate. Velikost hiše oz. kvadraturo ogrevanja.
Kako preiti na TČ...načeloma enostavno če imaš denar, se moraš pa najprej pozanimati kaj je zate najbolj primerno glede na lokacijo ter lastnosti tvoje hiše (zgornji del, kar moraš napisat).
Napiši tudi kaka temp. v radiatorjih vam trenutno zadošča da prefurate zimo...od tega je/bo odvisno kaj imaš na izbiro (nizko oz. visoko temperaturene TČ...temu primene bojo tudi cene).

Glede podvigov..odvisno za kak tip TČ se odločiš...trenutno so najbolj IN zrak/voda..torej zunaj ventilator (podobno kot navadna klima) ter noter še en 'hladilnik'...in to je to. Imaš potem voda/voda..kjer pa lahko koristiš podtalnico (rabiš vrtino, potopno črpalko) oz. zemeljski kolektor..torej da položiš cevi po zemlji/vrtu in izkoriščaš toploto zemlje (v grobem grobem so te tri opcije). Tako da...je važno ali imaš podtalnico ali imaš dovolj vrta...vse pa je zapakirano z določenim vložkom.

Računica? Odvisno koliko zdaj porabiš pek zime...če si v mejah normale je vseeno če počakaš da se obstoječa peč izstroši (Ako je še novejša) in nato menjaš za nekaj drugega...v kolikor imaš porabo veliko (3 jurje evrov) potem čim prej na zrak/voda visko temepraturna.

Tako da...pri vsaki stvari je več opcij oz. variant. Ker lahko se odločiš tudi za kombinacijo ogrevanj..npr. sonce/TČ oz. npr. drva/sonce...itd itd.

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Citat:
Neumnih vprašanj ni, so lahko samo odgovori.

Kaj je zate relativno dobro? Napiši debelino in vrsto izolacije na stenah, stropu in tleh. Kaka okna imate. Velikost hiše oz. kvadraturo ogrevanja.
Kako preiti na TČ...načeloma enostavno če imaš denar, se moraš pa najprej pozanimati kaj je zate najbolj primerno glede na lokacijo ter lastnosti tvoje hiše (zgornji del, kar moraš napisat).
Napiši tudi kaka temp. v radiatorjih vam trenutno zadošča da prefurate zimo...od tega je/bo odvisno kaj imaš na izbiro (nizko oz. visoko temperaturene TČ...temu primene bojo tudi cene).

Glede podvigov..odvisno za kak tip TČ se odločiš...trenutno so najbolj IN zrak/voda..torej zunaj ventilator (podobno kot navadna klima) ter noter še en 'hladilnik'...in to je to. Imaš potem voda/voda..kjer pa lahko koristiš podtalnico (rabiš vrtino, potopno črpalko) oz. zemeljski kolektor..torej da položiš cevi po zemlji/vrtu in izkoriščaš toploto zemlje (v grobem grobem so te tri opcije). Tako da...je važno ali imaš podtalnico ali imaš dovolj vrta...vse pa je zapakirano z določenim vložkom.

Računica? Odvisno koliko zdaj porabiš pek zime...če si v mejah normale je vseeno če počakaš da se obstoječa peč izstroši (Ako je še novejša) in nato menjaš za nekaj drugega...v kolikor imaš porabo veliko (3 jurje evrov) potem čim prej na zrak/voda visko temepraturna.

Tako da...pri vsaki stvari je več opcij oz. variant. Ker lahko se odločiš tudi za kombinacijo ogrevanj..npr. sonce/TČ oz. npr. drva/sonce...itd itd.
Hvala za izčrpen odgovor.
Torej hiša ima 5cm fasado, nova PVC izolacijska okna, velikost hiše cca. 160m2 (dve etaži). V radiatorje spuščam hmmm zdaj si me pa našel. Mislim da cca. 70-80'C. Vsekakor visoko temperaturo.
Nekako me najbolj zanima TČ zrak/voda, pa me je zanimalo, če je sploh možno priklopiti na obstoječo inštalacijo oz. če je to sploh primerno zame. Kolikor sem razbral, bi potreboval visokotemperaturno TČ. V kakšnih cenovnih okvirjih se to giblje?

Hvala

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
hm hm hm...vidiš, tu je zdaj problem..relativno dobro, je zate.
wink-1.gif
Če jaz gledam tvojo izolacijo...bi rekel: 'boh se usmil'. Sumim da se je izolacija delala cca. 15 do 20 let nazaj je bilo to za takrat (napram ostalim, ki so bile brez nje) super stvar.

Nisi napisal letne porabe (zneskovno)...a ker imaš vseeno izolacijo te imam na sumu da shajate z okoli 1.200 EUR letno. Če za silo drži...potem se ti trenutno investicija v TČ (Ja, rabil bi visoko temepraturno, ki bi te prišla cca. 11 jurjev) ne splača...torej da menjaš peč samo zato da greš na drug energent. Ni pa načeloma narediti menjave noben problem (sploh pri zrak/voda). Eno peč odklopiš ter drugo priklopiš. En dan dela.

Na tvoje stanje...ko izolacija je, pa po svoje tudi ni, ko ne gre zapretirano veliko kvadraturo verjetno ne tudi pretirano veliko letno porabo...bi ti raje svetoval da kupiš najboljšo klimona trgu (to praši Igija oz. pobrskaj stare teme...torej proizvajalca Mitsubishi, Toshiba, daikin...njih top modele) pa si jo šutni v pritličje (tam se verjetno največ zadržujete, zgoraj so spalnice) in njo vklopi v jeseni, ter spomladi izklopi (razen ko 1 x tedensko čistiš filter jo izklopiš). Za temperiranje posameznih sob pa še vedno uporabljaš obstojčeo peč (a s temp. vode med 40 in v najhujši zimi 50 stopinj)
Tako daš (ugibam) 1.200 EUR za TČ zrak/zrak in si ob vestni uporabi le te (24 ur dnevno) sesuješ proračun ogrevanja za 30 do 50 %.

Ali enostavno počakaš da se obstoječa peč iztroši, ter nato ob menjavi pogeldaš za takrat možnimi opcijami (torej kaka TČ oz. peleti).

Seveda je pa tudi opcija...da pojačate debelino izolacije (plus 15 cm), ter na tak način pridete do manjšega zneska za ogrevanje...stane tudi 11 jurjev, poraba se zmanjša...lahko pa ob naslednji nabavi peči, kupiš toliko švohnejšo (cenejšo) oz. nabaviš nizkotemperaturno TČ (ki pa stane 6 jurjev..torej 5 prihranka).

Opcij kar nekaj...finance in volja/želja pa odločijo.
wink-1.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Če bi povečal izolacijo iz 5 na 20 cm bi letno prihranil ekvivalent tam 400 l olja. Ob trenutni ceni olja bi se investicija povrnila v 30 letih?!

PS- vsekakor je pri novogradnji ali adaptaciji fasade dati izolacijo kolikor je največ možno. Nikakor pa ni ekonomsko opravičljivo povečevanje debeline izolacije izključno z namenom nižanja izgub. Saj strošek ni le cena cm izolacije ampak tudi premazi, zaključni sloj, okenske police, oder, prireditveni material... k

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Če bi povečal izolacijo iz 5 na 20 cm bi letno prihranil ekvivalent tam 400 l olja. Ob trenutni ceni olja bi se investicija povrnila v 30 letih?!

PS- vsekakor je pri novogradnji ali adaptaciji fasade dati izolacijo kolikor je največ možno. Nikakor pa ni ekonomsko opravičljivo povečevanje debeline izolacije izključno z namenom nižanja izgub. Saj strošek ni le cena cm izolacije ampak tudi premazi, zaključni sloj, okenske police, oder, prireditveni material... k
Do takšnega izračuna sem tudi jaz prišel...zato pa sem iskal alternativo temu

eCoyote

Pripravnik
21. apr 2009
500
0
16
Fun4Days.Com
Nekaj me zanima glede Vaillant eloBlock peči-kako se jo ugasne? Vezana je direkt na 3faze in sicer zdaj ne deluje.. A display pa ves čas gori?