Novogradnja - ogrevanje

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik krentip pravi:
Svetujem ti da tule ne kompliciraš. Upoštevaj naslednje:
Če bo hiša dobro izolirana in kolikor toliko zrakotesna potem imaš s zemeljskim plinom 600 -700 € na leto (sanitarna voda+ogrevanje). Torej - sam bi dal talno gretje+kurilnico, ki nebi bila predraga. Npr: plinska kurilnica te stane cca 4000 €, na drva pa prek 10.000 €. Kljub vsej tehnologiji pa moraš na takšno peč še vedno nalagat drva. Če se na zemeljski plin ne moreš priklopit potem glej za kurilnico, ki bo čimbolj avtomatizirana. Torej - pritisneš na gumb in pozabiš. Na spodnjem linku pa imaš primerjavo cen energentov. Obvezno pa vzemi v zakup da npr peči na pelete iz spodnjega in srednjega cenovnega razreda nimajo takšnih izkoristkov kot piše tule.
http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html

Glede na cenovno primerjavo energentov in izolacijo tvoje bajte je precej nepomembno za kaj se odločiš - cenovno morda UNP štrli iz povpračja... Bistvo je v gradnji bajte.

meni ni potrebno svetovanje
evil.gif

ne kompliciram
evil.gif
glede kurjave bajto že ogrevam

pozdrav.gif

Nazadnje urejeno:

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik krentip pravi:
...

Glede na cenovno primerjavo energentov in izolacijo tvoje bajte je precej nepomembno za kaj se odločiš - cenovno morda UNP štrli iz povpračja... Bistvo je v gradnji bajte.

Tukaj pa krepko v temo brcaš. Izolacija je seveda pomembna, a jaz kljub temu pokurim 4,5t pelet na leto, kar je za mene 1.200 EUR (ja vem, dobijo se tudi cenejši); z ELKO bi bil na 2.200 EUR.

1000 EUR/leto meni ni nepomembno

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.133
96
48
Novogradnja? Talno. Pika.
Če hočeš v štartu prihraniti in pušiti na dolgi rok, lahko razmišljaš o elektro varianti (Zorman ipd.). Odpade dimnik, peč, zalogovniki... Samo termostat v vsako sobo in to je to.
Če razmišljaš 10+ let vnaprej se moraš odločiti s čim boš ogreval vodo v ceveh talnega in kako boš zadevo krmilil (vremenska regulacija, zalogovnik itd).
Za vir ogrevanja pride v poštev TČ (verjetno zrak-voda), drva (če imaš svoj gozd ali se ti da ukvarjat s pripravo, spravljanjem, nalaganjem...), peleti, sekanci (skladiščenje?) ali zemeljski plin (če je priključek na voljo).
Vse ostalo je škoda razmisleka.

Pa hkrati reši še pripravo tople sanitarne vode (zalogovnik-bojler, kolektorji, STČ...).

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Citat:
Pa še glede toplih nog in hladne glave: ugodje v prostoru je največje ob talnem ogrevanju, ko ima človek tople noge in hladno glavo. Po vseh raziskavah se takrat največji odstotek ljudi v prostoru počuti ugodno.
Eno laično vprašanje. Pa je talno ogrevanje dovolj za temperaturo cca. 22'C, ali moraš imeti še kakšne dodatne radiatorje?

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.133
96
48
omfg... Ja, odvisno od bajte, ane? Za trinadstropno bajturo iz 70tih brez izolacije bo malo težka, za novo pasivno hišo pa je itak TV + iPad dosti da jo segreje na 25 stopinj.
V glavnem, za novo hišo, zgrajeno skladno z zakonskimi zahtevami (PURES), je dovolj. Več kot dovolj.

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Dovolj. Delati novo bajto s kombinacijo talnega in radiatorskega ogrevanja je brezveze. Približno tako brezveze kot imeti 8 gum na avtu.
smile-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Jodlarcek pravi:
Citat:
Pa še glede toplih nog in hladne glave: ugodje v prostoru je največje ob talnem ogrevanju, ko ima človek tople noge in hladno glavo. Po vseh raziskavah se takrat največji odstotek ljudi v prostoru počuti ugodno.
Eno laično vprašanje. Pa je talno ogrevanje dovolj za temperaturo cca. 22'C, ali moraš imeti še kakšne dodatne radiatorje?

Brez najmanjših težav, razen če imaš peč (oz. izvor ogrevanja vode) poddimenzionirano, kar pa ni zelo verjetno. Poleg tega daje talno zaradi višinskega temperaturnega profila pri 21°C v prostoru enak občutek, kot radiatorji pri 23°C v prostoru.

Novogradnja brez talnega - kot nov avto brez klime.

Radiatorji so smiselni kvečjemu v kopalnici, lojtre, in še to bolj zaradi sušenja brisač in prijetnega občutka ogrete brisače, kot zaradi dogrevanja; razen če ima koplnica res majhno površino. Za te radiatorje imaš lahko svoj ogrevalni krog, ali pa vanje enostavno vtakneš električni grelnik.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Perica pravi:
Mislim da si ti zgrešil glede cene ET 0,06896€ za kWh-elektro MB, brez paketa.
Potem pa za vsako kWh prištej še 0,0424 omrežnine + 0,0031 trošarine+0,1893 po 64. členu + 0,0331 po 15. členu + 0,0005 po 67. členu energetskega zakona. Pa ne pozabi vsemu skupaj dodati 20% DDV.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.347
113
Dodatek. Radiatorsko ogrevanje je smiselno tudi v primeru, ko imaš v zgornjem štuku (mansardi) samo spalnice. Namreč otroških sob čez teden tako ali tako ne boš ogreval, za spat je 18°C vrh glave, če pa šolarju s talno nabiješ v sobi čez vikend na 21 / 22 se bo pa še celo noč kuhal.

V nobeno sobo in hkrati spalnico (sploh če se potrebuje samo 2 do 3 dni na teden) ni smiselno dati talnega gretja.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi

V nobeno sobo in hkrati spalnico (sploh če se potrebuje samo 2 do 3 dni na teden) ni smiselno dati talnega gretja.

tu po moje napačno razmišljaš
tongue-1.gif

če imaš na vsaki veji oz. sobi regulacijo ki ga krmili sobni term. si vse rešil
kombinacije talno -radiatorsko je vstran vržen denar sem to delal eni stranki pa je po dveh letih sama priznala da radiatorskega ogrevanja nikoli ne vklopi saj ji talno zadostuje .

pozdrav.gif

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.347
113
Jaz nisem nikjer rekel, da bi v omenjeno sobo dal hkrati talno in radiator. Samo radiator. Če imaš vejo že za letve v kopalnici pa potegneš še drugo vejo z lastno pumpo v sobe/spalnice v mansardi in na radiator daš termostatski ventil in nobenih cirkusov. Magari timer na pumpi ali pametna pumpa.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Jaz nisem nikjer rekel, da bi v omenjeno sobo dal hkrati talno in radiator. Samo radiator. Če imaš vejo že za letve v kopalnici pa potegneš še drugo vejo z lastno pumpo v sobe/spalnice v mansardi in na radiator daš termostatski ventil in nobenih cirkusov. Magari timer na pumpi ali pametna pumpa.

vem da nisi rekel samo štos je v tem da pri talnem rabiš tem.težim 35-45 stopinj ,pri radiatirskem 70-90 stopinj
peč pa mora delati na višjem režimu stroški ogrevanja večji zato ni smiselno imeti te kombinacije v bajti nasploh pa še sistem te pride dražji ker rabiš več avtomatike oz. mešalnih krogov .

pozdrav.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
@Jurga: 45C v talno gretje? Katerega leta? Cevi na pol metra? Pri meni v talno ne gre 35C pri največjem mrazu

@Valhall: kje se pa tvoji otroci učijo? Imajo otroške sobe samo za spalnice? Edina soba, ki je lahko hladnejša je "od ata in mame" ampak tudi tam je talno; je pa veja toliko bolj priprta. Pri meni temperaturo dotoka talnega ob 22:00 spustim za 3C; otroci pred spanjem prezračijo sobe (malo se ohladi + svež zrak za spanje) in to je to.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Citat:
Uporabnik tesfalar pravi:
Novogradnja? Talno. Pika.
Če hočeš v štartu prihraniti in pušiti na dolgi rok, lahko razmišljaš o elektro varianti (Zorman ipd.). Odpade dimnik, peč, zalogovniki... Samo termostat v vsako sobo in to je to.
Če razmišljaš 10+ let vnaprej se moraš odločiti s čim boš ogreval vodo v ceveh talnega in kako boš zadevo krmilil (vremenska regulacija, zalogovnik itd).
Za vir ogrevanja pride v poštev TČ (verjetno zrak-voda), drva (če imaš svoj gozd ali se ti da ukvarjat s pripravo, spravljanjem, nalaganjem...), peleti, sekanci (skladiščenje?) ali zemeljski plin (če je priključek na voljo).
Vse ostalo je škoda razmisleka.

Pa hkrati reši še pripravo tople sanitarne vode (zalogovnik-bojler, kolektorji, STČ...).

Točno. S tem da ne razmišljaj o zemeljskem plinu za "back up". Pride predrago, če ga ne potrebuješ, saj boš imel vsak mesec fiksnih stroškov za dobrih 30€. Za podporo bi jaz razmislil o olju ali drvih/peletih. Ali pa o ničemer, ker imajo TČ itak rezervne grelce.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Če še sam pristavim piskrček;
Nova hiša, sezidana po zadnijh kriterijih kvalitete bivanja zahteva tudi drugačen način ogrevanja in/ali hlajenja samih prostorov. Verjetnost, da bomo sezidali/kupili novo hišo, ki ni energijsko varčna je verjetno zelo majhna.
Na kakšen način bomo vzdrževali temperaturo je najbolj odvisno, kot vedno od denarnice (in žene; pogojeno z denarnico
smile-1.gif
).

Sam sem se odločil za montažno hišo (po izgubah je na meji s t.i. pasivno hišo), ogrevam jo z TČ Zubadan 11kW. Kakšna je zunanja temperatura me ne zanima, saj Zubadanka deluje odlično. Letos februarja, ko je bilo par noči konkretnih -20 je bilo za nas enako, kot pri 0 stopinj; deluje.
Strošek ogrevanja je mizeren;

tomi

Guru
1. sep 2007
18.706
9.908
113
40
MB
maš števec porabe na varovalki od toplotne? lahko izraziš mizeren v evrih
grin1.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Ne. Vodim pa evidenco dejanske uporabe elektrike. Plačujem mesečni pavšal 75€, elektro ljubljana. V tej ceni "gori" 5,6 let stara plazma cca 6 ur dnevno, comp cca 6 ur dnevno in ostala gospodinjska periferija.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.347
113
Dvorežimski sistem te ne pride dražji, če upoštevaš, da si en cel štuk odpravil z radiatorji namesto s talnim ogrevanjem. In pa v kopalnici ti potem letve delajo vsaj tako kot se zagre, ne da so mlačne ali pa, da jih dogrevaš z elektriko.

@Nigel, otrok še nimam, gradil bom na vasi, kar pomeni, da bo efektivno hiša prazna 4-5 dni, vseh 6 mesecev kurilne sezone. Torej je ceneje tudi za uporabo dvorežimski (ali pa celo samo radiatorski sistem, glede na to, da tudi naju ne bo vsak dan najmanj 10 ur doma), kot pa da so celotne plate razgrete, da je toplo ko prideš domov.

Ogrevanja se ne da primerjati z avtom in klimo sploh, če gre za eno gospodinjsko novogradnjo, kjer bo mlada familija doma povprečno vsega 40% dneva. Treba je upoštevati dinamiko domačih.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.347
113
Do TČ sem skeptičen zaradi teh dveh bistvenih točk:
- upam, da se ti investicija ne ponovi leta 2021 (cca. 10 let delovanja TČ do generalne obnove kompresorja) oz, da boš v vseh teh letih plačevanja položnic za elektriko priznal tudi stroške servisiranja TČ
- in da bo cena elektrike v letih do 2021 na podobni ravni.

Kakor padeš na eni izmed teh dveh točk, je investicija v TČ propadla. Z ugodjem in nič dela pri topli hiški se ti pa primerja samo ogrevanje na olje/plin, torej popolno udobje.