Novo pri Tušmobilu X.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
V Črešnjevcu ob Dravi žal drugo kot 2G nisi mogel sprejemat, zato je tudi delalo počasi. Simobil pa ima UMTS oddajnik sredi Selnice, zato tudi dela kot mora. No, samo da si porihtal!

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
Da vsako stran odpira eno minuto ni normalno niti za 2g, sedaj pa odpira izredno hitro za mobilni inter
Po mojem nekaj ni vredu z modemom, je slabe kvalitete ali nevem pac

22. jul 2007
13.556
1.743
113
124
Naredi še speedtest na telefonu in potem primerjaj rezultat
grims-1.gif

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
Da vsako stran odpira eno minuto ni normalno niti za 2g, sedaj pa odpira izredno hitro za mobilni inter

Ja kak hitro pa bi ti odprl stran, ki je velika vsaj 1MB (prej 5MB dandanes) s 15 kb/s, kolikor leti preko EDGE? A misliš, da bo pa pri kateremkoli drugem modemu ali operaterju preko EDGE šlo hitreje?
rolleyes-1.gif

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Kaj Tušmobil kaj preureja v okolici Planeta Tuš v MB?

Sem tako blizu, da če ni vetra lahko " pljunem " do njega pa imam zadnje 3 dni signala samo 2 črtici od 5 in pa vsake toliko med klicom vse utihne in je potem potrebno pogovor pekinit in poklicat nazaj.

map

Guru
6. jul 2008
7.850
1.959
113
najrajš na babi
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:

Ja kak hitro pa bi ti odprl stran, ki je velika vsaj 1MB (prej 5MB dandanes) s 15 kb/s, kolikor leti preko EDGE? A misliš, da bo pa pri kateremkoli drugem modemu ali operaterju preko EDGE šlo hitreje?
rolleyes-1.gif

Ne vem, če ravno pri modemu. Pri EDGE je SIMOBIL pred kakšna pol leta precej hitreje odpiral, kot edge na TUŠ. Sem ravno takrat menjaval operaterja in sem preizkusu. Na SI je odpiral, kot edge, na TUŠ kot GPRS. Še danes, če hočem preko PLAYstora al kaj je že tisto androidno sranje posodobit aplikacijo me na tušu ven vrže, ker ima enostavno prevelik ping. Na simobil edge, tega nikoli ni bilo. Roko na srce. Pri simobilu vsaj edge dela, če že ostalo ne, na TUŠU WCDMA, dela, ampak slabo, predvsem upload je v "*****". Na Simobil dela oboje OK, jebejo pa govorne komunikacije na 3g, prekinjanje, mrtvi klici, itd. Vglavnem sem z tušem zadovoljen, ampak daleč od popolnega omrežja. Pri nas je to Mobitel, vse ostalo je še nekaj let zadaj.

SvetIdej

Majstr
20. dec 2011
4.032
353
83
www.svetidej.com
Citat:
Uporabnik popotnik pravi:
Kaj Tušmobil kaj preureja v okolici Planeta Tuš v MB?

Sem tako blizu, da če ni vetra lahko " pljunem " do njega pa imam zadnje 3 dni signala samo 2 črtici od 5 in pa vsake toliko med klicom vse utihne in je potem potrebno pogovor pekinit in poklicat nazaj.
AKtivirana je bila nova bazna na Megafonu (blizu Planeta). prav tako je bila aktivna ena bazna na vzhodu Maribora (verjetno na Sončnem domu). Bi znalo biti, da nekaj delajo.

SvetIdej

Majstr
20. dec 2011
4.032
353
83
www.svetidej.com
Citat:
Uporabnik map pravi:
Ne vem, če ravno pri modemu. Pri EDGE je SIMOBIL pred kakšna pol leta precej hitreje odpiral, kot edge na TUŠ. Sem ravno takrat menjaval operaterja in sem preizkusu. Na SI je odpiral, kot edge, na TUŠ kot GPRS. Še danes, če hočem preko PLAYstora al kaj je že tisto androidno sranje posodobit aplikacijo me na tušu ven vrže, ker ima enostavno prevelik ping. Na simobil edge, tega nikoli ni bilo. Roko na srce. Pri simobilu vsaj edge dela, če že ostalo ne, na TUŠU WCDMA, dela, ampak slabo, predvsem upload je v "*****". Na Simobil dela oboje OK, jebejo pa govorne komunikacije na 3g, prekinjanje, mrtvi klici, itd. Vglavnem sem z tušem zadovoljen, ampak daleč od popolnega omrežja. Pri nas je to Mobitel, vse ostalo je še nekaj let zadaj.
Si.mobil ima za tretjino večji spekter 900 MHz, prav tako ima SI.mobil večji spekter in kapaciteto na 2100 MHz.

Tušmobil ima hitre bazne (HSPA+) le na optiki, tiste bazne na relejnih linkih pa imajo pomanjkanje kapacitete. Širino relejnih linkov imata Si.mobil in Telekom za do 3x večje kot Tušmobil. S tem Tušmobil veliko prišpara pri plačilu frekvenc državi. Zaradi take optimizacije od tega leta dela dobiček.

Od te jeseni pa Tušmobil tiste UMTS bazne, ki jih nadgradi pa naj bo to na relejnih linkih ali optiki omogoča HSPA+ (do 21 Mbit/s), tudi v vukojebinah. Odkar dela dobiček si kot kaže sedaj to lahko privošči.

map

Guru
6. jul 2008
7.850
1.959
113
najrajš na babi
Citat:
Uporabnik SvetIdej pravi:
Citat:
Uporabnik map pravi:
Si.mobil ima za tretjino večji spekter 900 MHz, prav tako ima SI.mobil večji spekter in kapaciteto na 2100 MHz.

Tušmobil ima hitre bazne (HSPA+) le na optiki, tiste bazne na relejnih linkih pa imajo pomanjkanje kapacitete. Širino relejnih linkov imata Si.mobil in Telekom za do 3x večje kot Tušmobil. S tem Tušmobil veliko prišpara pri plačilu frekvenc državi. Zaradi take optimizacije od tega leta dela dobiček.

Od te jeseni pa Tušmobil tiste UMTS bazne, ki jih nadgradi pa naj bo to na relejnih linkih ali optiki omogoča HSPA+ (do 21 Mbit/s), tudi v vukojebinah. Odkar dela dobiček si kot kaže sedaj to lahko privošči.

V končni fazi me kot uporabnika, tehnične navedbe baznih postaj niti ne zanimajo. samo ali zadeva dela, ali ne, ter ali je primerljiva z konkurenco ali ne. Sem zadovoljen z TUŠEM da me nebi kdo narobe razumel. Za moje mobilne potrebe čisto OK. Večinoma sam pregledam maile, kako internet stran odprem itd. zadeva laufa. če pa SPEEDTEST odprem mi pa "mrak na oči pade". Po desetletju niso mogli kej več od tega skup spacat. Ne se zagovoarjat na državo pa predpise. Če bi bil interes podjetja v tej skorumpirani državi, bi lahko komu kej v žep padlo, pa bi bil v enem letu na nivoju telekoma. Najmanj 75 posto za šalabajzarstvo je na strani operaterja, ostalo je pa v predpisih, lokalni civilni družbi, itd. Je pa res, kar sem v nekaj postih pred časom že poudaril. Mislim da je ta LTE oz predpis EU o obveznem LTE poguba za TUŠ. Prvo veliki dnarji samo za frekvence. Z tem denarjem bi lahko UMTS zrihtali "u piko". Ko bo dnar šel za LTE frekvence, se bo verjetno razvijal sam LTE, mogoče še kakšne bazne UMTS v planu, ampak ne več kot enoletnem. In če postavijo LTE v vsako vas v roku enega leta je to OK, če ne pa bankrot podjetja, ker LTE povsod ne b, o UMTS pa bo ostal na današnji ubogi ravni. Ker enostavno so uporabnike z ugodnimi naročninami vezali za 2 leti. Marskikdo je po kakem mesecu spoznal, da so storitve neprimerlive z prejšnjimi operaterji, ampak vztraja zaradi vezave. In če v teh 2 letih ne bo LTE in UMTS na nivoju bodo šli drugam. Nekako tako je bilo pri SI ko so ustavrili neke ugodne pakete. Velik priliv uporabnikov, omrežje je klecnilo, po 2 letih velik odliv. Če bi bili vsi ovce pa bi imeli telefone na standby v 2g bi še šlo, ampak raja je hotela izkoristit kaj jim v paketih nudijo ( zakupljene količine, predvsem podatkov). In potem je ratala štala. Par tisoč uporabnikov na eni bazni in vsi bi imeli hitri internet. Teoretično ja, praktično ne. Če to pri obeh operaterjih primerjam z določili KZ RS mi zadeva meji na goljufijo. Ko so jih privabljali so obljubljali vse, ko so jih privabili preveč, zadeva klecnila na celi črti, posledično storitve v "*****" in niti približno na nivoju oglaševanja. Vglavnem preagresivni marketing in snobizem, ter želja za čistim dobičkom brez pretiranega vložka.

Nazadnje urejeno:

SvetIdej

Majstr
20. dec 2011
4.032
353
83
www.svetidej.com
Citat:
Uporabnik map pravi:
V končni fazi me kot uporabnika, tehnične navedbe baznih postaj niti ne zanimajo. samo ali zadeva dela, ali ne, ter ali je primerljiva z konkurenco ali ne.
Če bi bilo po tvojem bi Tušmobil pred leti že bil v stečaju in imeli bi samo 2 operaterja in okoli 100-300% višje cene položnic.

Si.mobil ima 30 mio € dobička na leto (Avstrijci vseh 30 mio € dvignejo kot dividende in gre via Avstrija), Telekom ima 40 mio € čistega dobička na leto in ta 2 si lahko privoščita take nadgradnje na hitro. Kljub nadgradnjam imata toliko dobička.

Za 3 operaterja pa je najpomembnejše:
1. delanje dobička. kljukica
2. iz čistega dobička pokriti staro izgubo preteklih let
3. šele na to pride kvalitetno omrežje

Marca je dražba za nove frekvence (leta 2016 potečejo vse frekvence, razen na 2100 MHz), v kateri bo Tušmobil moral dati med 30-50 mio € za vse frekvence. Govori se, da bodo dokapitalizirali Američani preko Telemacha, da bi imeli 45% tržnega deleža v Tušmobilu. Prav tako se nekaj govori, da bosta verjetno Tušmobil in T-2 na dražbi nastopila skupaj. Če Tušmobil ne bo dobil podaljšanja frekvenc bo moral leta 2016 ugasniti GSM 900/1800 in UMTS 900. Velja tudi za Si.mobil in Telekom to. Torej dražba ne bo samo za LTE frekvence ...

Brez denarja se ne da zgraditi omrežja, brez 3. operaterja pa se cene podražijo za 100-300% (čisti dobiček SI.mobila bi v tem primeru zrasel iz 30 na 100 mio €). Glede na primerjavo drugih operaterjev v izgradnji omrežja se Tušmobil zelo dobro drži:
http://www.mobilna-telefonija.com/mobilni-informator/239-poslovni-rezultati-po-letih-delovanja.html

Tudi Si.mobil je šele po poplačilu 120 mio € dolga iz prejšnjih let začel resneje nadgrajevati omrežja. Pa tudi prihod Tušmobila ga je to prisilil. Glede na stanje razmer ima Tušmobil odlično omrežje.

Pa tudi mislim, da uporabniki niso na Tušmobilu zaradi kvalitete omrežja temveč zaradi poceni paketov, kjer lahko uporabnik prihrani tudi za 3x. Podobno je veljajo za Si.mobil pred prihodom Tušmobila.

Nazadnje urejeno:

map

Guru
6. jul 2008
7.850
1.959
113
najrajš na babi
Še vedno trdim, da v vsem tem času bi zadeva lahko bila boljša. Ne trdim da je ne vem kako slaba ampak lahko bi bila veliko boljša. Bolj me skrbi kaj bo v prihodnje. Glede na obvezen LTE mam občutek da bo 2g/3g stagniral na današnjem stanju. Tako kot si rekel bodo drage fekvence, kar bo podjetje spet pahnilo v velike dolgove, nato je še gradnja omrežja. Če bodo LTE gradili tako dolgo kot 3g lahk že danes vse zaprejo, ker ko bodo splavali iz dolgov, bodo drugi ene 3 korake spredaj. In vedno bodo 2 koraka zadaj, začaran krog.

Nazadnje urejeno:

SvetIdej

Majstr
20. dec 2011
4.032
353
83
www.svetidej.com
LTE ni obvezen, vsak operater sam odloča če bo zgradil LTE. Obvezna gradnja LTEja je samo v primeru, če kupiš frekvence 800 MHz, sicer ne.

Dolgovi niso pomembni, če podjetje prinaša čisti dobiček konec leta.

Vsaka bazna, ki bo imela 4G bo imela tudi 3G. Telekom in Tušmobil imata okoli isti procent pokritost prebivalstva z UMTS omrežjem (okoli 90-91% pokritost). Pa je Telekom začel leta 2003, Tušmobil 2008).

Si.mobil je začel delati dobiček v 7 letu delovanja, poplačal dolgove v 11. letu delovanja in sedaj Si.mobil prinaša zlata jajca. Se mi zdi, da je sedaj naj dobičkonosno podjetje v skupini Telekom Austria. Lahko pa bi leta 2005 Si.mobil zaradi 120 mio € totalne izgube zaprli.

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Citat:

AKtivirana je bila nova bazna na Megafonu (blizu Planeta). prav tako je bila aktivna ena bazna na vzhodu Maribora (verjetno na Sončnem domu). Bi znalo biti, da nekaj delajo.

Hvala za info, potem je bilo to krivo za moje težave.
Danes dela vse Ok bom pa videl kaj bo zvečer, ko grem na daljši sprehod, če bo zopet kje med potjo mrknilo.

Supergirl

Pripravnik
1. feb 2008
321
0
16
Citat:
Uporabnik popotnik pravi:
...in pa vsake toliko med klicom vse utihne in je potem potrebno pogovor pekinit in poklicat nazaj.

Meni se to dogaja že kak mesec in to pri polnem signalu. Al pa imam med pogovorom polni signal in mi naenkrat, brez da bi se premikala, pade na nulo, tako da me vrže ven...
rolleyes-1.gif

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
LTE ni obvezen, vsak operater sam odloča če bo zgradil LTE. Obvezna gradnja LTEja je samo v primeru, če kupiš frekvence 800 MHz, sicer ne.

Obvezno je zaradi 'glupih' ljudi, ki bodo šli k operaterju, ki ponuja LTE, pa čeprav ga ne potrebujejo. Ker je 4G sedaj moderen.

Primer: Mi zadnjič reče en kolega če mu poiščem kak dober LTE telefon, da gre iz Simobila na Mobitel, ker ne misli imet več tak počasnega interneta, da se mu minuto strani odpirajo. Ga gledam čudno, kak ima sredi MB lahko tak slab prenos, pa ugotovim, da ima na '2G only' nastavljeno
bonk.gif

Supergirl

Pripravnik
1. feb 2008
321
0
16
Nova vas, v bližini OŠ Tabor 1, najbližja bazna postaja je Tuš na Streliški, oddaljen dobrih 600 m. Mogoče ga mede ves beton okrog...
crazy1.gif

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.