Novo pri Mobitelu III.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

tamau

Zelenc'
21. nov 2008
28
0
1
A se da kako pri Mobitelu spremljati, koliko si recimo v tekocem mesecu ze klicaril? To je u bistvu kar nuja, ce imas kak paket kot je Itak Džabest, da lahko vidis, kolk minut ti je se ostalo do konca meseca.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Crashburn itd
Subvencija je odvisna od obdobja vezave, saj to pa je menda ja logično, a ne?
Si se vprašal ZAKAJ ima SImobil tudi za GSM telefone 24 mesecev? In zakaj so GSM telefoni ravno pri Mobitelu ponavadi manj ugodni kot drugje? Tudi zaradi pol krajše vezave ki omogoča manjše subvencije.
Potem pa se vprašaj koliko bodo stali UMTS aparati ob 12 mesečni vezavi. Naj ti povem. Stali bodo še več kot GSM aparati ob 24 mesečni.
Sedanja logika je da se poišče najcenejša opcija za sodobne mobilnike in to omogoča zgolj 24 mesečna vezava. Seveda Mobitelu ni problem ponuditi tudi 12 mesečne vezave za UMTS, bo pa potem en kup ljudi skakalo v zrak z obtožbami da so se mobilniki podražili, obenem pa jih bodo še bolj primerjali s cenami pri drugih operaterjih kjer je vezava 24 mesečna.

Kako bo z vezavami v prihodnosti ti ne vem povedati. Po svoje pa sem ti odgovoril že malo prej. Zanimivo je, da nikogar ne moti dejstvo, da Simobil ponuja v 2 letih nakup zgolj enega mobilnika, bodisi GSM ali pa UMTS. Vezava je 24 mesecev v obeh primerih. Po drugi strani pa Mobitel ponuja dva modela, 12 in 24 mesecev. Prvi je rezerviran že za ob nabavi cenejše GSM aparate kjer tudi 12 mesečna subvencija omogoča zelo nizko ceno, drugi pa za UMTS telefone kjer je še vedno cena višja (ravo zato ker so v rangu GSM telefonov res osnovni modeli, v rangu UMTS pa bistveno zmogljivejši od povprečnega sodobnega GSM aparata). Zaradi višje cene je smotrna 24 mesečna vezava saj 99% ludi ob nakupu gleda le tiste listke s ceno kjer piše 1 EUR. Malokdo pa se obremenjuje z dobo vezave.
Se pa strinjam da bi v nekaterih osamljenih primerih bilo pripravneje ponuditi 12 mesečno vezavo za UMTS telefon, seveda ob višji ceni kot posledici nižje subvencije. Bi pa to rušilo percepcije o nizkih cenah in vnašalo zmedo v cenike saj bi se vsem sedanjim cenam telefonov (v odvisnosti od izbranega naročniškega paketa) pridružila še ena spremenljivka, ki bi vplivala na ceno - doba vezave.

To jaz vse razumem, vendar še vedno nisem dobil odgovora na vprašanje. Zakaj je doba vezave sploh pogojena s tehnologijo aparata (UMTS oz. GSM) in ne s ceno / višino subvencije? Tegale jaz ne razumem. Saj je lahko višina subvencije GSM aparata višja ali enaka subvenciji UMTS aparata. Torej - prejšnji primer - imamo 2 aparata (GSM in UMTS), oba v redni ceni 200€. Zakaj razlika v vezavi, če bosta v akciji stala enako? Nisem požrl vsega znanja tega sveta, zato me tole res zanima, če ni še kakšne druge spremenljivke tule notri, ki bi stvar naredila bolj smiselno? Zame je najbolj logična povezava višina subvencije <> čas vezave.

Glede zmešnjave se pa ne strinjam, ker tole govorim vse zaenkrat o ponudbi za POSLOVNE uporabnike, kateri ne lovijo akcij in podobnih fint. Vem, da se tega zavedaš. Ravno tako nisem nikjer omenjal cen aparatov, niti se pritoževal o (pre)visoki ceni le-teh. Govorim samo, da bi bilo fino, če bi UMTS aparate nižjih cenovnih razredov ponujali vsaj z obemi možnostmi vezav - 12 mesecev 100€, 24 mesecev 50€ npr. Tole mislim da ni nič posebnega, še raje bi pa seveda videl, da se rang do 50€ spusti na 12-mesečno vezavo.

Glede Simobila pa samo kratek komentar - sem uporabnik Mobitela in me zato zanima Mobitel. Če bi bil uporabnik Simobila, bi tole vprašal v sosednji temi. Vseeno pa mislim, da sprašujem zelo realne zadeve in ne neumnosti v stilu 1€ aparati z 12 mesečno vezavo in naročnino 5€ za rajo.

Hvala za odgovore.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Poglej. Zaenkrat je ponudba takšna kot je. 24 mesecev za večino sodobnih telefonov, ki imajo praviloma tudi UMTS. Mogoče je to relikt preteklosti, ko so bili UMTS ekstremno dražji. Ampak se je prijel. Seveda so danes na voljo tudi cenejši UMTS telefoni in prav pri teh se ta nižja nabavna cena odrazi v akcijski ceni 1 EUR tudi pri manjših paketih. Včasih tega ni bilo.

Razumem tvojo potrebo, verjetno nisi povsem edini ki bi pogosteje nabavljal UMTS telefone. Ampak zaenkrat je pač takšna poslovna politika, mogoče se bo kdaj v ponudbi znašel tudi kakšen UMTS telefon z opcijo 12 ALI 24 mesečne vezave. Prej ali slej pa bo moralo priti do sprememb saj se GSM aparati umikajo iz proizvodnje v roku enega leta.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Pa mislim da so pri tej delitvi zadaj tudi določene ovire povezane z Uradom za varstvo konkurence. Natančno se ne spomnim tedanjega dogajanja in pravnih for, končalo pa se je s tem, da sta se uvedli dve kategoriji telefonov, ena GSM, druga UMTS. In sprejemljivo je bilo, da aneksa za GSM in UMTS tečeta vzporedno, za dva GSM ali dva UMTS pa hkrati vzporedno ne moreta teči.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Aha, tega pa seveda nisem vedel. Zanimivo. Upam, da se bo kmalu kaj ukrenilo v tej smeri, ker še zdaleč nisem edini, ki bi raje kupil večkrat cenejše UMTS mobilnike.

Še enkrat hvala za odgovore.

tamau

Zelenc'
21. nov 2008
28
0
1
Citat:
Uporabnik Lateral pravi:
Lahko na Planetu, na moj.mobitel.si, ali pa prej M:Namiznika.
A pa vidis ce si narocnik, koliko minut si klicaril v ostala omrezja in koliko v Mobitel omrezje al je samo podatek, ki ti kaze stevilo minut klicev skupa za vsa omrezja?

Chipmunk

Pripravnik
30. jun 2008
366
0
16
Citat:
Uporabnik tamau pravi:
Citat:
Uporabnik Lateral pravi:
Lahko na Planetu, na moj.mobitel.si, ali pa prej M:Namiznika.
A pa vidis ce si narocnik, koliko minut si klicaril v ostala omrezja in koliko v Mobitel omrezje al je samo podatek, ki ti kaze stevilo minut klicev skupa za vsa omrezja?
Vidiš količino neporabljenih minut v posamezno omrežje (M@, ostala) in neporabljenih SMS, MMS, količine prenosa podatkov.

Marburg

Fizikalc
18. avg 2007
978
63
28
Zdi se mi, ampak res zdi se mi, da je bilo nekako takole.

Simo se je pritozeval, da so pri Smrdotelu lahko do trije aneksi za GSM terminale po 24 mesecev (nekatereopcije vezav so bile celo 36 mesecev) in da so s tem posledicno uporabniki vezani na rdecega operaterja tudi 6 ali celo 7 let in da prehod k konkurenci ni mozen.
Potem je nastopil APEK in redecemu "zaukazal", da je lahko samo en aneks v trajanju 12 mesecev za GSM terminal. Po 12 mesecih se lahko ponovno vezes z nakupom GSM-a.
Rdeci so nasli luknjo in omogocili vezavo za GSM terminal za 12 mesecev, lahko pa si kupil se en UMTS terminal, kjer si se moral vezati za 24 mesecev. Ker te vezave UMTS APEK ni predvidel, je dejansko vsak uporabnik pri rdecih vezan za 24 mesece.
Naj me kdo dopolni, ce sem kaj narobe "zmontiral".

Lp

o0o0ki

Pripravnik
21. apr 2008
323
0
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik tamau pravi:
A se da kako pri Mobitelu spremljati, koliko si recimo v tekocem mesecu ze klicaril? To je u bistvu kar nuja, ce imas kak paket kot je Itak Džabest, da lahko vidis, kolk minut ti je se ostalo do konca meseca.

Napiši SMS sporočilo "poraba" in ga pošlji na 1919 - dobil boš sporočilo, koliko si v tekočem mesecu že porabil
Napiši SMS sporočilo "poraba k" in ga pošlji na 1919 - dobil boš štiri sporočila, kjer bo pisalo, koliko še imaš prostih minut v mobitel in ostala omrežja, koliko imaš še prostih smsjev in koliko še imaš prenosa, itaq paket ima namreč 1GB zastonj prenosa!
smile-1.gif

Mirror

Pripravnik
29. okt 2007
273
0
16
APEK jim ni nič "zaukazal", pripni uradni dokument, če ga poznaš. Sicer je pa kar nekaj uporabnikov (poslovnih) Mobitela, ki imajo tudi UMTS aneks z 12 mesečno vezavo.

dufus

Fizikalc
13. okt 2007
1.927
60
48
kar se mene tice bi bilo povsem prav, da bi se tudi umts aprati ponudili ob 12-mesecni vezavi. seveda ob primerno visji ceni, pa naj se potem vsak sam odloci.

tamau

Zelenc'
21. nov 2008
28
0
1
A se da na kak način videt, ali ima določena oseba v tvojem imeniku Mobitel, Simobil ali katerega drugega operaterja? Ker zdej kolikor vem imaš lahko tudi na Simobilu 041 ali 031, če preneseš telefonsko številko.

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik tamau pravi:
A se da na kak način videt, ali ima določena oseba v tvojem imeniku Mobitel, Simobil ali katerega drugega operaterja? Ker zdej kolikor vem imaš lahko tudi na Simobilu 041 ali 031, če preneseš telefonsko številko.

*130*041700700# - na Mobitelovih omrežjih
*789*040300300# - na Simobilu (za naročnike)

Deluje tudi za fiksne številke.

Lahko pa si vklopiš tudi ODZIVNIK (M@ na 1918) oziroma z *789# na Simobilu (za naročnike).

tamau

Zelenc'
21. nov 2008
28
0
1
A pri tem ODZIVNIK-u je tako, da ko ti klices nekoga, ki ima 041 in je to stevilko prenesel na simobil, te govorno pred samim klicem obvestijo? Ce prav to razumem...

Chipmunk

Pripravnik
30. jun 2008
366
0
16
Citat:
Uporabnik tamau pravi:
A pri tem ODZIVNIK-u je tako, da ko ti klices nekoga, ki ima 041 in je to stevilko prenesel na simobil, te govorno pred samim klicem obvestijo? Ce prav to razumem...
Ja, ko pričneš klicat, ti (pred vzpostavitvijo zveze) odzivnik pove: "kličete v drugo omrežje." Enako te obvesti pri vseh prenešenih številkah, neglede na to iz kje in kam so bile prenešene (tudi pri stacionarnih številkah).

vellno

Pripravnik
10. jan 2009
383
0
16
Opazil sem novo nagradno ingro na Mobitelu. Delili bodo telefone: 5 Omni-j,10 Motorol V9 in 10 Nokij 7900. Spada v sklop razširitve ponudbe s točk povezanosti, v kateri bodo člani z zbiranjem točk deležni zastojn klicanja in dodatnih ugodnosti.

vellno

Pripravnik
10. jan 2009
383
0
16
V nagradni igri lahko sodelujejo tudi tisti, ki niso Mobitelovi naročniki, kar je super, ne razumem pa kaj bo počel nenaročnik s 300 točkami.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.