Bravo Nikon, FF aparat za nekoliko bolj sprejemljivo ceno tudi za privatni žep (vendar ne moj
)
Zanimivo bo videti, kaj zmore, čeprav dvomim, da bo razočaranje.
Citat:
Uporabnik Pakul pravi:... pa verjetno se marsikatera leča ne bo ravno najbolje znašla ob taki resoluciji ali pač
Ta 'urbani mit' o neprimernosti starih objektivov pri velikih tipalih sem pred kratkim testiral na treh aparatih drugačnih generacij tipal - 6Mp, 16Mp in 24Mp. Lahko s precejšnjo gotovostjo trdim, da je pomembna le kvaliteta leče, njena starost pa na velikih tipalih nima nobenega negativnega učinka. Primerjave so bile narejene z Minolto 70-210/4 in Sony 70-400 G, obe leči veljata za kvalitetni, med njima pa je 20 let razlike. Razlike v posnetkih na različnih aparatih nisem uspel opaziti, med lečami je ta sicer bila, vendar konstanto enaka.
Citat:
Uporabnik WhiteCell pravi:
upam da nebo sledil z brezveznim večanjem MpIxov....
Ker sem bil še pred nekaj meseci prav tako prepričan v nesmiselnost povečevanja ločljivosti tipal (predvsem na osnovi izkušenj pri kompaktih), sem to svoje mnenje sedaj spremenil.
Prepričalo me je testiranje Sony A 65 (24Mp) pred nekaj meseci:
Primer polnega, neobrezanega posnetka s A65 + Tamron 18-250 pri 250mm:
Uporaben 100% izrez, ki bi lahko bila samostojna slika:
Vem, da se s tem v veliki meri 'kvari' pomen kadriranja, istočasno pa je mogoče uporabno posneti kader, ki bi sicer 'ušel'.
BTW: malo sem preračunaval, koliko bi morala biti goriščnica za prikazani izrez, če bi ta bil poln - presenetljivih približno 1800 mm!
Tukaj se pač da malo zamislit nad večjim številom točk...
LP