Pa sploh ni težave, jaz podpiram da se kupi nov avtomobil določenega pametnega razreda. Jasno, novo je novo, tudi doma pri hiši kupujemo nove avtomobile ranga do max. 20kEUR in potem doma ostanejo lep čas. Da še povem svojo zgodbo o svojem prejšnjem A6 ki sem si ga lastil 9 let.
Pripeljal sem ga iz Luksemburga, takrat je bil star nekaj manj kot 2 leti, imel je točno 150t km. Z vsemi stroški me je prišel takrat cca. 16.000-17.000EUR. Cena novega je bila malenkost okoli 50kEUR. Ko sem ga dobil je dišal še po novem, avtomobil notri brez praskice (vozen samo po AC, jasno glede na starost in km). Vetrobransko steklo veni popikano od avtoceste, prav tako sprednji odbijač, kakšna pika na havbi. Skrtaka kaj hočem povedati... V 9 letih sem ga nabil do cca. 400tkm. Vmes sem vložil vanj 30EUR za DPF senzor, cca. 800EUR sem dal za vse 3 nove lopute (kar je takrat crknilo prav pri vseh med 150-200tkm) ter 900EUR me je prišla nova turbina z delom. Turbina je delala OK ampak spuščala je tiste grdbe piskajoče visokofrkvenčne zvoke kar me je motilo, jebatga. Mehanik ko jo je snel je rekel da bi še lep čas delala saj ni imela zračnosti in mi je še za tisto potem nekaj iztržil... No pa lani čist na koncu sem dal novi klima kompresor saj je štekal, cca. 300EUR z delom. Predlani konec leta sem ga tudi potem prodal za dobrih 5000EUR.
Kar se pa tiče zavarovanja za takšen avtomobil, kasko z vsemi kombinacijami in 1% odbitno franšizo, AO+, zavarovalna vrednost na 55.000EUR je bil vedno okoli 850-900EUR. Gume enako kot na Civicu ter Daciji. Gori so bile original 16, vedno Michelin.
Zdaj pa vprašanje? Kaj se splača in kaj se ne izplača? Takrat bi za tak denar dobil novega oskubljenega Golfa. Koliko sem vložil in koliko sem izgubil? Zelo malo. Stvar okusa, vsakemu svoje. Zato sem tudi lani šel v Nemčijo po drugi A6, ki pa je nov stal krepko čez 60t EUR, po dveh letih sem ga plačal zgolj pol nabavne cene z 70t km, v garanciji, prav tako brez praske, sicer ga ne bi vzel.
Torej kdor misli da to verižno crkuje in da je to nek višek tehnologije se pač moti. In kot je nekdo rekel za nekoga, da ga je bolela glava koliko je plačeval za popravila. Se strinjam da te lahko boli glava če ga postaviš na pooblaščenca in rečeš naj uredijo. Če si nesposoben pač plačuj, edino pravilno.