Nove cene vinjet

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
E ma zdaj ko zrihtajo AC bom šel probat ,pa ga posnamem na sport tracker....obe smeri...pa bomo vedli za sigurno
grin1.gif

Zanimivo je to smo se pri cestnini za AC mi peljali na AC....prijatelj za mano pa je šel po stari cesti...oba proti Logatcu.....no pa da ga bomo malo zaj.... smo vozili s 170......in hudiča smo se srečali na križišču kjer zaviješ za Idrijo.Pa on je imel kliota.

Pa ni blo še tistih radarjev..in krožnih križišč po Postojni.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
- "smo vozili s 170" na AC
- njegov frend pa po stranskih cestah kdo ve kako hitro, po omejitvah verjetno ne.

Se čudimo potem, zakaj so nesreče? JJ kriv? Ceste krive?

kihko

Pripravnik
15. sep 2007
474
0
16
Eh, dokler ni 200+ se je brez veze pogovarjat......

....... bi bmw fahrer vedel povedat.
grims-1.gif

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
Kakor se je pred tednom ubil dol na primorski AC, a ne? In potem jok in stok na drevo, ceste krive?!

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Samo res, zdaj se jim pa že pošteno fuzla. Najprej na lizing nabavljajo tovornjakov za pol Evrope, zdaj ko je pa kriza, so pa cestnine krive za njihove probleme.
stupid-1.gif

Ko bodo tako zaporo nekega dne skinili z buldožerjem ... to bo dan, kot ga še ni bilo.
cheer.gif

Žal ne v Sloveniji.
rolleyes-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Takih lobijev je v Sloveniji še ogromno...

Sicer so pa vsaj vsi naklonjeni ti vladi, tko da se bodo že zmenil, da bodo oboji ostali veliki zmagovalci pogajanj.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.286
4.112
113
Američani bodo uvedli GPS cestninjenje vseh cest Američani se zaradi visokih cen goriva vse bolj otepajo velikih in požrešnih avtomobilov, ki na 100 prevoženih kilometrov porabijo tudi do 20 litrov bencina. Kar se je onkraj luže nekoč zdelo nezaslišano, pa zdaj postaja realnost - Američani postajajo vedno bolj pozorni na porabo oziroma le-ta postaja zelo pomemben dejavnik pri izbiri novega avtomobila. Ker pa se z občutno manjšo porabo novih energetsko učinkovitejših avtomobilov v državno blagajno nateče manj denarja od davka in trošarin na goriva, država že snuje načrt, kako obdavčiti vožnjo po ameriških cestah.

Tamkajšnji časniki poročajo, da naj bi do leta 2020 namesto sedanjega davka na gorivo uvedli davek na prevoženo razdaljo. Zato bodo najkasneje čez 11 let morali biti avtomobili opremljeni z GPS sistemom, ki bo sešteval prevožene razdalje ter podatke prenašal v zbirni center, ki bo nato enkrat mesečno izstavil račun za prevože kilometre oziroma milje. Predvideno je, da bi za vsako prevoženo miljo morali plačati 1-2 centa.

Organizacije za zaščito človekovih pravic ob tem opozarjajo, da sistem, ki bi sproti sporočal lokacijo avtomobila, ni dopusten. Zavzemajo se za rešitev, ki bi prevožene kilometre seštevala v sami napravi v avtomobilu, nato pa v zbirni center posredovala zgolj podatek o prevoženi razdalji. Zaenkrat kaže, da je takšni rešitvi bolj naklonjena tudi vlada. Spisal: brezocnikj
Povezava: http://dne.enaa.com/index.php

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik CLIO15 pravi:
Američani bodo uvedli GPS cestninjenje vseh cest Američani se zaradi visokih cen goriva vse bolj otepajo velikih in požrešnih avtomobilov, ki na 100 prevoženih kilometrov porabijo tudi do 20 litrov bencina. Kar se je onkraj luže nekoč zdelo nezaslišano, pa zdaj postaja realnost - Američani postajajo vedno bolj pozorni na porabo oziroma le-ta postaja zelo pomemben dejavnik pri izbiri novega avtomobila. Ker pa se z občutno manjšo porabo novih energetsko učinkovitejših avtomobilov v državno blagajno nateče manj denarja od davka in trošarin na goriva, država že snuje načrt, kako obdavčiti vožnjo po ameriških cestah.

Koliko pa stane bencin v Ameriki? A tvišja trošarina ni rešitev?

Citat:
Uporabnik CLIO15 pravi:
Organizacije za zaščito človekovih pravic ob tem opozarjajo, da sistem, ki bi sproti sporočal lokacijo avtomobila, ni dopusten. Zavzemajo se za rešitev, ki bi prevožene kilometre seštevala v sami napravi v avtomobilu, nato pa v zbirni center posredovala zgolj podatek o prevoženi razdalji. Zaenkrat kaže, da je takšni rešitvi bolj naklonjena tudi vlada. Spisal: brezocnikj
Povezava: http://dne.enaa.com/index.php
Seveda. Sej takšno napravo, da sešteva kilometre ima vsak avto, ni treba zato satelitskega sistema. Števec se mu reče po slovensko.

Tud ameriško vlado mika popoln nadzor nad državljani, zato bi rada snemala, kam se je kdo kdaj peljal. Drugač bi bilo lažje, da bi uredili, da števec pošlje kilometre, samo potem nebi vedeli kje je kdo bil.
Ja, za začetek bi ljudi preslepili s tem, da bi rekli da bo bi naprava sama računala, in poslala samo kilometražo, kar bi se pa z majhno popravko softwara brez vednosti uporabnika lahko spremenilo, pa bi tista škatlica poslala še koordinate in pa cajt. Kar bi bil najmanjši problem.

BigBoss

Pripravnik
12. okt 2007
192
0
16
Posavje
Če bi se cestninile vse ceste, bi bilo to res. GPS naprava, ki bi sama računala kilometre, pa bi vedela, kdaj se vozič po cestninjenih cestah in kdaj ne in temu primerno priredila izračun.

Ne me narobe razumet. Tudi sam se ne strinjam s cestninjenjem na tak način, saj bo slej kot prej prišlo do zlorab, vendar pa ni vse tako črno-belo kot si hotel ti predstavit.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik BigBoss pravi:
Če bi se cestninile vse ceste, bi bilo to res. GPS naprava, ki bi sama računala kilometre, pa bi vedela, kdaj se vozič po cestninjenih cestah in kdaj ne in temu primerno priredila izračun.
Američani pač govorijo o cestninjenju vseh cest, tako je v članku.
Če pa bi želeli pokasirat samo določene plačljive ceste, bi bil pa naš ABC sistem povsem zadosten.
Tako kot bi bil GPS obvezen, bi lahko bla ABC tablica obvezna.

Kje bi pa dobili nove karte za nove odseke, pa nove cene? Bi se update naredil avtomatsko, tako kot software?
A tako kot ti siol šari po modemu in komunikatorju kakor se jim zdi? Ti ukinejo vmesnik siol in aktivirajo siol plus? pa delajo popravke, resete menjajo software in ne vem kaj še vse, brez moje vednosti?

Citat:
Uporabnik BigBoss pravi:
Ne me narobe razumet. Tudi sam se ne strinjam s cestninjenjem na tak način, saj bo slej kot prej prišlo do zlorab, vendar pa ni vse tako črno-belo kot si hotel ti predstavit.

Najbrž je zadeva še precej bolj črna, kot smo mi danes sposobni dojeti.
Ta sistem se pomoje uvaja prav zaradi vohunjenja za državljani, cestninili bi lahko pravtako učinkovito na druge in cenejše načine.

Zloraba? zagotovo bodo. hehe, bodo malo popravili zakon, pa ne bo več zloraba ampak vse legalno.
Če se spomniš, so policaji pred leti tud govorili, da darsovih kamer policaji ne bodo uporabljali za ugotavljanje in iskanje prekrškarjev, pa se je pri toči na Trojanah izkazalo, da to ni res.

Pa je bil folk pomirjen, ok dobro, naj kamere bodo zaradi varnosti, če bi vedli da so zaradi iskanje prekrškarjev bi se kdo pobunil.
Tud zdej folk misli, super je satelitsko cestninjenje, bo bolj pravično cestninili, saj poti pa hitrosti pa ne morejo gledat, ker jim naprava tega ne pošilja. Ampak bo en naredil remote software update bo pa znala naprava tud to.

Sicer pa že danes na LPP operater vsak trenutek točno vidi, kje se nahaja kak avtobus, pa tud izračunat se da, kolk hitro se je avtobus premaknil iz točke A v točko B. To, kar pravijo da ne bo, in da ne more biti, na LPP že lepo laufa.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Mene taki sistemi ne bi preveč motil. Nimam kaj takega skrivat. Tudi povprečnega državljana po mojem ne bi, če se mu prav prikaže. Motilo pa bi seveda nekoga, ki bi mu lahko dokazali, da se je denimo pred podpisom pogodbe nekajkrat srečal s tem in tem, da se je verjetno dobival z ljubico itd...
Če bi moj avto mene "avtomatsko oglobil", ker sem se peljal prehitro (dvomim, da bi bil sicer sitem tak, temveč bi avto ne hotel peljati prehitro), bi pa se tega slej ko prej navadil. Ko sem bil otrok, sem policaja (pardon - miličnika) videl, če sem šel v kako mesto. Sedaj ko grem na obisk, jih vidim vsakih nekaj ur zaradi bližine meje. Ene državljane (ob državni meji) se lahko nadzoruje preko vsake mere, drugi pa so nadzora prosti.
Sicer pa mislim, da ti danes lahko določijo lokacijo dokaj natančno in jo tudi določajo. Ker kjer je tvoj mobilni telefonl, si tudi ti. Vprašanje pa je, če se to zlorablja.
Zagovarjam princip, da se čimveč pavšalnih davkov ukine in da se plačuje po konkretni porabi. Ker imamo veliko tranzita bi za Slovenijo to morala biti priložnost, ne pa da javkamo, kje so zastoji in da so potrebne nove ceste itd... Kjer so vozila bi moral biti denar, ki strošek ceste in vzdrževanja pokrije.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
To satelitsko cestninjenje bi bil popoln nadzor nad vozniki.....pol še policije ne rabiš.

Ga ne odobravam....naj bo ABC...je čisto dovolj.............v vsakem primeru pa mislim da bi ble spet polne vse lokalne ceste.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Ne vidim razloga, zakaj bi se cestninile samo nekatere javne ceste. Različna cena na km že, ampak ni razloga, da bi se lokalne ceste vzdrževale iz davkov, avtoceste pa iz cestnin. Kdor rabi cesto, jo plača. Seveda to pomeni, da jo plačaš tudi ko kupiš jabolko v trgovini ampak tako pač je. Saj sedaj ni nič drugače, le da je sedaj davčni pavšal višji kot je potrebno.