nova jedrska katastrofa!!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:

The largest tsunami ever recorded occurred on 9 July 1958 in Lituya Bay, Alaska. An earthquake measuring 8.3 on the Richter scale resulted in a massive tsunami which reached a height of 1,720 feet or 40 feet short of a third of a mile (524 metres, or over half a kilometre).

Recimo tole je realna krožnja NE Krško!
evil.gif

Realno pa so cunamiji na japonskem nekako doma in je precej uradnih pa tudi neuradnih pričevanj o precej večjih cunamijih.

Tale ne steje. Ta ni nastal zaradi potresa, ampak ker se je celo pobocje hriba v hipu sesulo v vodo in jo izpodrinilo. V bistvu ni bil val, ampak pljusk.

In ne, na japonskem vecji cunami, kolikor sem bral na netu, ni bil izmerjen - seveda govorimo o visini cunamija na normalni ravni obali, ne na koncih kakih dolgih ozkih kanalov.

Kaj pa vem, tule je par primerov nepsoredno povezanih za japonsko:
1952 - 15-18m
1960 - 10m+ (potres v Čilu, višina valov na japonskem)
1993 - 32m

.. torej valovi veliki 30m niso ob močnem potresu nič posebnega. V trenutni situaciji je bil problem da je bil potres precej stran od obale in se je cunami razširil na dosti veliko območje (celotna vzhodna obala japonske). Če bi bil potres bližje bi bil cunami precej višji, je pa res da bolj lokalne usmeritve.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.568
5.131
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:Kakšen problem pa? To, da bo prišel 10m cunami v evropo in opustošil elektrarne? Kdaj že?
Verjamem, da so Japonci pred enim tednom javnosti še zatrjevali, da ga ni problema, ki ga njihove elektrarne ne bi zdržale. Sedaj pa je slika malce drugačna. Ne dvomim, da obstajajo jedrske elektrarne v Evropi, kjer poklicani vedo za kakega "okostnjaka". Če ne drugega, se zaradi boljše dobičkonosnosti preskočijo kaka vzdrževalna dela. Ali misliš, da se tam prav nič ne varčuje? Kaj če ti denimo x dizelskih generatorjev, če jih noben ne spravi v življenje nekaj ur, ker so mogoče zaradi konzervirani, da bo manj stroškov z vzdrževanjem, ker se tako ali tako nikoli ne rabijo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.366
7.061
113
Ampak to pomeni nima ravno veze s dogajanjem na japonskem. Če pa kdo do danes ni vedel, kako nevarne so lahko JE, pa ravno ne sodi v bruselj.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Če je kje na svetu stvar pri kateri se ne špara (ker se ne sme, ker so večstopensjki nadzori, ...) je to v jedrski industriji. Pri letalu lahko en servis izpustijo ali pa ga zamaknejo pri nuklearki tega ne morejo. Servisi so znani za celotno dobo nuklearke, tako kot tudi vsa ostal vzdrževanja ..

Toje bolje kot je skoraj ne more bit, vsaj ne brez da nebi podražali elektrike za 3x. Je pa tudi res da podalševanje delovanja NE ni dober varnostni ukrep, ker je iz varnostnega stališča precej bolje narediti novo nuklearko z najsodobnejšo tehnologijo. (recimo za slo bi ti pomenilo da se vzporedno z novim blokom starega zapre)

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Citat:

The largest tsunami ever recorded occurred on 9 July 1958 in Lituya Bay, Alaska. An earthquake measuring 8.3 on the Richter scale resulted in a massive tsunami which reached a height of 1,720 feet or 40 feet short of a third of a mile (524 metres, or over half a kilometre).

Recimo tole je realna krožnja NE Krško!
evil.gif

Realno pa so cunamiji na japonskem nekako doma in je precej uradnih pa tudi neuradnih pričevanj o precej večjih cunamijih.

Tale ne steje. Ta ni nastal zaradi potresa, ampak ker se je celo pobocje hriba v hipu sesulo v vodo in jo izpodrinilo. V bistvu ni bil val, ampak pljusk.

In ne, na japonskem vecji cunami, kolikor sem bral na netu, ni bil izmerjen - seveda govorimo o visini cunamija na normalni ravni obali, ne na koncih kakih dolgih ozkih kanalov.

Kaj pa vem, tule je par primerov nepsoredno povezanih za japonsko:
1952 - 15-18m
1960 - 10m+ (potres v Čilu, višina valov na japonskem)
1993 - 32m

.. torej valovi veliki 30m niso ob močnem potresu nič posebnega. V trenutni situaciji je bil problem da je bil potres precej stran od obale in se je cunami razširil na dosti veliko območje (celotna vzhodna obala japonske). Če bi bil potres bližje bi bil cunami precej višji, je pa res da bolj lokalne usmeritve.

Prvi ni na japonskem (pa še vidi se, da je na koncu zaliva, ne na ravni obali, kar je velika razlika), zadnji je po datumu gradnje (oz projektiranja) omenjenih elektrarn. Srednji je pa 9,5 ...
Saj ne trdim, da se ne bi dalo naredit drugače, da bi zdržalo več. Ampak potem pa ekonomika ne bi vzdržala. Jebiga, treba je najt kompromis - še dovolj projektirane varnosti za še sprejemljivo ceno.

Citat:
Če je kje na svetu stvar pri kateri se ne špara (ker se ne sme, ker so večstopensjki nadzori, ...) je to v jedrski industriji. Pri letalu lahko en servis izpustijo ali pa ga zamaknejo pri nuklearki tega ne morejo. Servisi so znani za celotno dobo nuklearke, tako kot tudi vsa ostal vzdrževanja ..

Toje bolje kot je skoraj ne more bit, vsaj ne brez da nebi podražali elektrike za 3x. Je pa tudi res da podalševanje delovanja NE ni dober varnostni ukrep, ker je iz varnostnega stališča precej bolje narediti novo nuklearko z najsodobnejšo tehnologijo. (recimo za slo bi ti pomenilo da se vzporedno z novim blokom starega zapre)
467716-post_slo.gif

Nazadnje urejeno:

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Pizdarija, pa vi ste totalno zblojeni. Tam dol poka po vrsti, vi pa fantazirate o tem kako so te zadeve varne? Saj ne morem verjet ...
Pol pa imate jajca smejat se men in mojim fantazijam. Mater, moje fantazije še niso povzročile evakuacije, vaše pa pa to pravkar počnejo.

Aja, cunami je edina reč, ki lahko razjebe tak reaktor? Jezus .....

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Aja, cunami je edina reč, ki lahko razjebe tak reaktor? Jezus .....
Cunami po novem ne bo več med takimi stvarmi, v to si lahko 100%.

Drugače pa so tukaj še teroristični napadi, totalna vojna, izbruh novega vulkana ob reaktorju, udarci asteroidov, napadi vesoljcev in pobegli nanoroboti. Ne, cunami ni edina reč.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Aha, opažam. Ta trenutek se menda kadi iz vseh reaktorjev. Hvala lepa za tako delovanje ...
uf-1.gif

Nazadnje urejeno:

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Meni nekako tole ni smešno. Saj vem, čuden sem. Pustimo ob strani kebrov smisel za sarkazem; kar nekaj od naštetih možnosti je verjetnih. In poleg osnovne pizdarije se je treba ubadat še s svinjarijo iz reaktorja? Zato ker vaše stvari delujejo in je to za vas končni dosežek tehnike v energetiki? Blagor ubogim (kjerkoliže) ....
cheer.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
A ti se kdaj sploh upaš na cesto it? Tam so nevarne nesreče hudo pogosta reč.

V glavnem, 100% varnosti NI. Mi ni logično, zakaj jo sploh pričakuješ. Cunami bo zahteval 10 in več tisoč življenj, pa nobenega ne zanima, samo tisti dim je važen. V vseh jedrskih nesrečah dosedaj (vključno s trenutno) je z vsemi posledicami vred (rakava obolenja) umrlo manj ljudi kot pa jih v enem letu umre na cestah Francije in Italije.

(Wikipedija je vir)

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
đizs...
Verjemi mi, da je absolutno večja verjetnost, da "vtrga" vse elektrarne na Dravi kot da "pušne" reaktor v NEK. Pa če se to zgodi (dravske elektrarne), verjemi, da bo Duplek v tem primeru po novem tam v Halozah.
Pa poglej si tisti 100+ m visok jez na oni strani Kozjaka v Avstriji...

Ja, kot je napisal Keber in večina ostalih, drži. In ja, boj se Zelenih.

Ðizs krajst, kaka panika naenkrat. Predvsem od takih, ki za cunami in JE do sedaj niti slišali niso.
bonk.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Saj vem, čuden sem.

Prva pametna stvar, ki si jo napisal v tej temi.

Saj vem, neskončno mi bo žal, ko bo tvoj perpetuum mobile postal rešitev za vse energijske težave človeštva. Ampak zmeniva se, da ti pridem osebno čestitat v Stockholm, prav?
smirk-1.gif

bvader

Fizikalc
14. jan 2010
2.054
0
36
Določeni se bojite sami sebe in svoje klobase v sekretu. Preden kdo daje butaste komentarje naj se prej pozanima kako JE delujejo in zakaj prihaja do nesreč kakršnim smo že bili priča...Ko tole berem se počutim, kot da sem obkrožen (ne vsi, večina pa) s samimi psihiči, ki bi se najraje zaprli v škatlo, da jih še sonce ne bi doseglo, ker od sonca lahko dobite opekline veste?

V černobilu je bil krivec človek in takratna tehnologija, na otoku treh milj enako, na japonskem pa je bila kriva neka višja sila in stara tehnologija. Greenpeace pa se mi zdi da niso tako zeleni, ampak da bolj kadijo zeleno, vsaj glede na njihove paranoje. Če se mene vpraša bi zgradil še 5 nukleark, magar mi ena stoji za bajto. Že dolgo živim zelo blizu tiste v KK, pa je tudi pri nas že prišlo do nezgode in kakšne so bile posledice? Posrani nevedneži...In zakaj so bili posrani? Ker nimajo pojma o zadevi o kateri se potem spravijo pametovati prvemu sosedu. Mediji so itak, samo da se prodaja. V savi je umrl 50kg težek som, zihre je kriva NEK, je tako?

Vsaka stvar je nevarna, tudi zrak če ga prehitr dihaš, tako da vam svetujem da dihate malo bolj počasi da boste lahko gledali na te stvari iz pravega vidika in ne iz svojih zafrustrirano namišljenih pogledov.

Komaj čakam da zraste pri nas NEK 2, tokrat upam da samostojen projekt in ne v sodelovanju s Hrvati. Tako bomo v malo boljšem položaju glede električne energije.

Ker vem, da sem s svojim postom veliko ljudi zadel ravno tam, kjer najbol peče in špika pa sem pripravljen odgovarjati na vsa vprašanja kar se tiče jedrske energije, pa naj bojo še tako butasta in kompleksna
wink-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ljudje so pač postali odvisni od senzacionalističnih novic. Nimajo praktično nobene pametne naravoslovne izobrazbe, mediji pa jim bedarije servirajo hitreje, kot jih uspejo prebavljat.

Včeraj je 3/4 ljudi na jutranji troli buljilo v časopis z naslovnico "Radioaktivni oblak na poti k nam". Čisto po pravici me je kar malo strah, kako bo svet zgledal čez 20 let. Idiocracy!

Kakor mi je bila včasih všeč svoboda govora na internetu, tako se mi vedno bolj dozdeva, da je zadeva ultimativno slaba, saj povprečen človek ni sposoben ločevati relevatnega od irelevantnega, mediji pa te funkcije zavoljo večjega dobička ne želijo opravljati več.

Slovenija rabi NEK 2 in takoj zatem je treba počasi začeti razmišljati o NEK 3 ali pa FEK 1 (fuzija).
evil.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
A mi lahko nekdo pove, o kakem PM to govorite?
rolleyes-1.gif

Top secret. Verjetno pa lahko vložiš denar v to. 1000% donos v roku 12 mesecev zagotovoljen.
tongue-1.gif