nova jedrska katastrofa!!

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
moram..sori

če si gradbeni ing..mi povej kako to, da so bile palice tako debele in tako angosto, da se ni videlo čaz.. kako so bile 'zapičene'

btw
a si gradbeni ing..al nekoč boš?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.128
-8.786
113
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Crknjene ribe so kvečemu zaradi strašno ekološke papirnice v Krškem. Tisto pa je res svinjarija

Pred časom je bila res debata, ali NEK povzroča pogine rib, gre za poletni vodostaj, ki je običajno precej nizek, pretoka nekje dobrih 40 kubikov na sekundo, voda je pri Krškem že močno segreta, potem pa svoje 2-3 stopinje prispeva še NEK, in lahko bi bila štala. Ampak po vseh raziskavah se ni dalo določiti NEK kot dejanski vzrok za pogine.

Verjetno misliš na celulozo v Krškem.(tovarna celuloze in papirja) Se strinjam, Je smrdel po celulozi celo mesto. Pa tudi izpusti v Savo so bili grozljivi.
Kar se tiče segrevanja zaradi NEK. Ne vem kolko mora biti pretoka, in kolko se na določen pretok v določenem času segreje Sava.
Čez NEK jo pač mora it tolko in tolko kubikov.... ostalo gre mimo. In tudi razmerje mora biti točno določeno...... kot doma na pipi.... malo hladne malo tople, če hočeš imeti tapravo temperaturo.
NEK se samo delno hladi preko Save. Delno se preko lastnih hladilnih stolpov.
NEK2 se bo hladil le na hladilne stolpe.
ampak še vedno je odvisna od Save!!. Od kje druga voda. Al se motim??
Pri NEK2 bo Sava le za občasno dopolnitev zalog, kolikor vode pač izpari.
Komplet TEŠ ima enakovredno termično moč, kot NEK, pa mimo njega teče le potoček
grims-1.gif
Pri NEK so žal šparali na hladilnih stolpih, tako da je ob polni moči potrebno dodatno hlajenje iz Save. Ob zaustavitvi pa Sava niti malo ni potrebna

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.921
662
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
sončne celice so pač..nerentabilne..google it. brez subvencij se ti an hiši nikoli ne pvorne. poglej strošek izdelave, transporta, potem uničenja, razgradnje..
Vem da si brihten ampak včasihh pa tud mimo vsekaš.
evil.gif

Si že slišal za Nanosolar? Tiskajo sončne celice kot cajtng papir.
grin1.gif

"Energy Payback: < 1 month
Cena je pa 30 centov / watt
Izkoristek zadnje generacije je 16%

nano.png

Trenutno jih sicer ne moreš kupiti v Merkurju ker je vsa proizvodnja razprodana v naprej ampak tudi to se bo sigurno enkrat spremenilo.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Sklepam da zaradi tega, ker proizvodnja sončnih celic stane več, kot pa v življenjski le-teh dobi dobiš nazaj
smile-1.gif

To seveda že dolgo ne drži več. Problem je, da energija, ki pride na Zemljino površje v najboljših pogojih ni ravno enormna, izkoristki sončnih celic pa tudi niso ravno zavidljivi. Kot dodatni vir bodo vsekakor pomembne, kot glavni nikoli.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Jaz poznam nanosolar....povej mi kam dajo te celice? Zakaj ima vlagatelj (google) na svojih stavbah klasične celice?

I

Izbrisan uporabnik #488

Ma kakšna tajnost, še jaz kot otrok sem si lahko ogledal gradnjo, sicer ne iz neposredne bližine, a vseeno. To je bila tedaj pravzaprav atrakcija.

Še slike imam nekje.

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.616
88
48
Solarna energija je predraga.
Izračunaj si investicijo za hišo, amortizacijo, zavarovanje, ...
Potem pa poglej, po kakšni ceni kupuješ električno energijo.

LP

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Nisem bil tam, nisem videl načrtov, pač fotr je najbrž tudi malo pretiraval. Hočem samo povedati, da gradnja NEK ni bila neka strašno stroga tajnost, kot hočejo nekateri tukaj prikazati. Je pa res, otrok z vrtcev niso tja vlačili.

Sem pa enkrat eno sliko videl gradnje (je ne najdem), no, vidi se skozi palice, so pa res na gosto postavljene. Ampak iz ene ČB slike je težko reči iz spomina, kaj je bilo dejansko.

btw
sem.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Si že slišal za Nanosolar? Tiskajo sončne celice kot cajtng papir.
grin1.gif

"Energy Payback: < 1 month
Cena je pa 30 centov / watt
Izkoristek zadnje generacije je 16%

Trenutno jih sicer ne moreš kupiti v Merkurju ker je vsa proizvodnja razprodana v naprej ampak tudi to se bo sigurno enkrat spremenilo.
Zakaj teorijo ven daješ? Ko bo naprodaj v Merkurju, pa spet prezentiraj. Do takrat pa lahko enakovredno tudi jedrsko fuzijo zraven vlečeš.

Je bilo že vse preveč teh "fantastično zmogljivih" "ultrapoceni" čudes tehnike, pa nikoli nikjer nič od njih.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.366
7.061
113
Vprašanje tukaj je še, kolikšna je "marža" pri izdelavi sončnih celic, če sedaj firme pač računajo na subvencije in imajo zaradi tega namerno višje cene....kaj pa, če je dejanska izdelava relativno poceni in se samo rabi nek player, ki bi zadevo izdeloval masovno, za male pare... China powah.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Malce pobrskaj kaj se vse rabi za izgradnjo dobrga panela (žlahtni materiali ipd.) potem vidiš, da je podobno kot pri električnih avtomobilih, kjer tudi proizvodnja baterij kontra udari.

Taki nanosolar paneli bi to rešili, sam je to že 10 let na fakin jutubu, uporablja se pa nikjer ne. Če bi blo to oh in sploh, zakaj niso vsaj prvi projekti vidni.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Nisem bil tam, nisem videl načrtov, pač fotr je najbrž tudi malo pretiraval. Hočem samo povedati, da gradnja NEK ni bila neka strašno stroga tajnost, kot hočejo nekateri tukaj prikazati. Je pa res, otrok z vrtcev niso tja vlačili.

Sem pa enkrat eno sliko videl gradnje (je ne najdem), no, vidi se skozi palice, so pa res na gosto postavljene. Ampak iz ene ČB slike je težko reči iz spomina, kaj je bilo dejansko.

btw
sem.

no..ttorej mal pretiravanja je lahko v igri. kot dipl ing grad pa veš, d apretiravanje je v igri. sej imaš tablico, ki pove kako debelo palico obliva koliko betona in kako se vežejo, postavljajo..drži?

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik softi pravi:
tok pametnejsega dela imam..ampak ok

povsod na gradbiščih je isto. seveda je na nek se malce strozje, pa na vojasnicah tudi..nekak logično.

sončne celice so pač..nerentabilne..google it. brez subvencij se ti an hiši nikoli ne pvorne. poglej strošek izdelave, transporta, potem uničenja, razgradnje..

kr pametnejše delo potem delaj, če ga imaš.
Nisi znal razložit. Pričakoval sem drugo.
Kot kupec kolektorjev me te stvari naj ne bi zanimale (strošek izdelave, transporta, potem uničenja, razgradnje) To je vse v ceni.
Cena je pa takšna kot je. Višja (malo) kot na kur. olje, pa tu nekje plin. Subvencije te pripada, ger uporabljaš obnovljivi vir energije.
In če živiš na Kredarici, se ti verjetno ne splača, ker je manj toplo (pa transport bi bil tukaj res drag).... če živiš pa na morju.... se pa iskoristek večji in dalj časa uporaben. Še kaj??? A ti še predračune in računa pokažem???? V (skoraj) pol stoletja bi pa lahko mal znal primerjat pa računat Al ??
Sicer pa .... tvoje mnenje... tvoje izkušnje (če jih imaš) .... tvoj denar..... tvoja pamet... itd.
zdej pa dlakocepte dalje

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
no dej cene, dej logiko..

če bi to bilo rentabilno, bi vsi imel na strehah. ze ogravnje vode s sončno energijo, kot primer varčevanja z leketriko se ne izide. mnogim.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.128
-8.786
113
Jodlarji nas že veselo vlačijo po novicah, kako je tudi NEK blazno nevarna zadeva
bonk.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
na pamet..fotovalika je dražja od kolektorjev..moje predvidevanje..kolekotr s ene izzide..kako torej fotovalika.

ce sem se zmotil..se opravičujem..