nova jedrska katastrofa!!

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.921
662
113
Ja ne moreš reci da ni nič od njih... Do konca leta bodo povečali proizvodnjo iz 20MW/letno na 115MW. Verjetno vseh teh celic ne mečejo stran ane. Pa glede na to da sta med glavnimi investitorji Sergey Brin in Larry Page tudi nekaj pove ane.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.174
11.082
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Jodlarji nas že veselo vlačijo po novicah, kako je tudi NEK blazno nevarna zadeva
bonk.gif

Jodlarji so itak vsekanci. Že nekaj let nazaj so nas vlačili po novicah, češ da imamo elektrarno sovjetskega tipa in kako nevarna da je.
bonk.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Sklepam da zaradi tega, ker proizvodnja sončnih celic stane več, kot pa v življenjski le-teh dobi dobiš nazaj
smile-1.gif

To seveda že dolgo ne drži več. Problem je, da energija, ki pride na Zemljino površje v najboljših pogojih ni ravno enormna, izkoristki sončnih celic pa tudi niso ravno zavidljivi. Kot dodatni vir bodo vsekakor pomembne, kot glavni nikoli.
In to je to
467716-post_slo.gif

Še komu ni kaj jasno??

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Odgovarjal se Lanosu, ker je potegnil ven kolektorje, čeprav se je do tedaj govorilo o voltaiki (ali pa sem jaz narobe razumel).

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Primerjaj, koliko daš za elektriko, če sanitarno vodo greješ, ko je nižja tarifa in investicijo v kolektorje.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.921
662
113
Prav si razumel.

No samo na kratko o kolektorjih. Mi imamo doma na bajti kolektorje že vsaj 15 let, se ne spomnim več kak strošek je to bil takrat ampak ni moglo bi grozno veliko. Je pa prva liga, ko imaš celo pomlad, poletje in jesen toplo vodo, brez da bi enkrat zakuril.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
sem..racun za elektriko je 82 evriæa z vsem. 3*30 varovalke
poraba vode..20 kubikov na mesec. tople je ne vem kok
uporabljam termotehnika tč 2000W, 300l, plin ni v uporabi.
dobil sme ponudbo za kolektorje, primerne..2500 evriæa. manjka bakler, manjka zalogovnik, amnjka vse za povezavo streha-kurilnica. garancija 5 let.

ti pa zdej deli matematiko.
aja
elektriko nuca indukcija, sušilni, 4 bobne, pralni, 58 plazma, 42 lcd, dve skrinji, dva hladilnika, pečic ani glih v uporabi, pegla tudi ne preveč.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.366
7.061
113
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Prav si razumel.

No samo na kratko o kolektorjih. Mi imamo doma na bajti kolektorje že vsaj 15 let, se ne spomnim več kak strošek je to bil takrat ampak ni moglo bi grozno veliko. Je pa prva liga, ko imaš celo pomlad, poletje in jesen toplo vodo, brez da bi enkrat zakuril.

Še enkrat...velemesta. Rešitev?

Slo in njeno selo od ljubljane je kapljica v morje. Podaj ideje kako boš s sončno energijo oskrboval Tokio, New York, etc...

Lahko pa greš v izračun, so podatki javni, koliko elektrike rabi NY in koliko kvadratnih "metrov" sončnih celic bi potreboval za oskrbovanje.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.568
5.131
113
Kot prvo bi moralo gospodinjstvo plačati elektriki po najvišji ceni, ker je taka logika pri vseh ostalih izdelkih na trgu. Najmanjši kupec ima najvišjo ceno, ker so z njim tudi največji stroški. Zakaj pri nas industrija plača za kWh več kot gospodinjstvo, mi ni bilo nikoli jasno
confused-1.gif

Ko to uskladimo, potem ima šele smisel delati neke primerjave, kaj se doma splača in kaj ne.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik softi pravi:
na pamet..fotovalika je dražja od kolektorjev..moje predvidevanje..kolekotr s ene izzide..kako torej fotovalika.

ce sem se zmotil..se opravičujem..
očitno se nismo razumeli. Se opravičujem!!

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Odgovarjal se Lanosu, ker je potegnil ven kolektorje, čeprav se je do tedaj govorilo o voltaiki (ali pa sem jaz narobe razumel).
Zgleda da sem jaz. Se opravičujem!!
nahrung002.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.366
7.061
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Kot prvo bi moralo gospodinjstvo plačati elektriki po najvišji ceni, ker je taka logika pri vseh ostalih izdelkih na trgu. Najmanjši kupec ima najvišjo ceno, ker so z njim tudi največji stroški. Zakaj pri nas industrija plača za kWh več kot gospodinjstvo, mi ni bilo nikoli jasno
confused-1.gif

Ko to uskladimo, potem ima šele smisel delati neke primerjave, kaj se doma splača in kaj ne.

Tudi za ceste plačajo navadni avtomobili manj, kot pa tovornjaki. Podbna logika, kot pri elektriki, jasno zakaj.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.568
5.131
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:Tudi za ceste plačajo navadni avtomobili manj, kot pa tovornjaki. Podbna logika, kot pri elektriki, jasno zakaj.
Vsaka čast tvoji pameti, če ti je to podobna logika
cheer.gif
.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.568
5.131
113
Saj ni važno, sploh pa ne v temi o jedrski katastrofi.
Kolikor spremljam, japonske težave niso čisto nedolžne. So pa mi mimo izjave evropskih politikov, ki sedaj na vrat na nos govorijo o zapiranjih, o dodatnih testih... Ko tako stvar rečejo, naj bodo še toliko fer, da povedo časovni horizont in kje je denar za te posege. Ker ljudje to potem razumejo, da se bo "jutri" nekaj zgodilo. Sicer problem ni za ignorirat in gotovo se zmeraj da nekaj novega narediti za dodatno varnost.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.366
7.061
113
Kakšen problem pa? To, da bo prišel 10m cunami v evropo in opustošil elektrarne? Kdaj že?

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Mene je pri temle filmčku nekaj zmotilo... kje so dobili podatke (slika), če pa v posnetku (okoli 1:30) reče "nearly as efficient as silicon"??
grin1.gif

Problem pri solarni energiji (trenutno "dobavljiva" tehnologija) je, samo če računaš z realnimi podatki, torej, da ti izmeriš dejansko osvetlitev svoje parcele kjer misliš zidat to elektrarno. Pri nas je povprečna amortizacija investicije ~10 let (ergo, po 10 letih (pri trenutni ceni in z upoštevanjem subvencije o odkupni ceni, buhnedaj da ukinejo subvencioniranje!) s prodajo elektrike zaslužiš toliko kolikor si plačal za celice), življenjska doba pa nekje 25 let. S tem da ob 25 letih uporabe izkoristek že možno pade...

Nekaj časa nazaj se je govorilo da se bo dobilo strešnike ki jih boš povezal skup in ne boš več rabil grdih panelov, ampak nekih prektičnih realizacij na žalost ni, vsaj ne na tržišču, pustimo laboratorijske prototipe...

Lp

Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:
sončne celice so pač..nerentabilne..google it. brez subvencij se ti an hiši nikoli ne pvorne. poglej strošek izdelave, transporta, potem uničenja, razgradnje..
Vem da si brihten ampak včasihh pa tud mimo vsekaš.
evil.gif

Si že slišal za Nanosolar? Tiskajo sončne celice kot cajtng papir.
grin1.gif

"Energy Payback: < 1 month
Cena je pa 30 centov / watt
Izkoristek zadnje generacije je 16%

nano.png

Trenutno jih sicer ne moreš kupiti v Merkurju ker je vsa proizvodnja razprodana v naprej ampak tudi to se bo sigurno enkrat spremenilo.
<object width="640" height="505"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/38uMoU9VB1o&hl=en&fs=1&hd=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/38uMoU9VB1o&hl=en&fs=1&hd=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505"></embed></object>