polni s.p. pomeni nosilec. Torej ti sam. Nad 50k boš ddv zavezanec, to je še treba upoštevati pri teh "večjih" zneskih.
polni s.p. pomeni nosilec. Torej ti sam. Nad 50k boš ddv zavezanec, to je še treba upoštevati pri teh "večjih" zneskih.
Ne piši bedarij!
Še enkrat. To sta dve ločeni zadevi. Eno je meja, ki je ne smeš presežt, da lahko ostaneš normiran s.p., drugo je pa maskimalni znesek, ki se še vedno šteje kot normiran odhodek (teh 40 oz 80k).
Če narediš 200k prvo leto, ne bodo normirani stroški 80% od 200k = 160k ampak samo 40k (od ostalih 160k pa plačaš 20% davka) o tem govori zgornji odstavek.
normirani sp, imam 50k€ omejitve zaslužka (oziroma 40k€) odhodkov. letos zna biti, da bom šla čez mejo. tam 55k€.
če jaz to prav razumem, to ni neki znesek, ki bi mi ogrozil status normiranca, ampak odhodkov imam pa največ lahko 40k€, tako da bo 15k€ obdavčenih po 20%.
1) Če ničesar ne spremenim, potem plačam davka za 55k€ zasluženih 20% od 15k€ = 3k€.
2) Če pa bi hotela imeti 80k€ normiranih odhodkov, pa bi se morala z avgustom spraviti na polni sp (5 mesecev en polno zaposlen) pa plačam 5*185€ prispevkov več + 4% od 55k€ = 3125€.
a prav to računam, da se mi pri tem znesku ne splača nič kaj dosti prestavljati in komplicirati. več kot 55k€ pa res ne pričakujem...
Ni nujno da si zavezanec za DDV, to je od drugih stvari odvisno. Plačaš pa 20% davka od izdanih računov nad mejo 50k€.Pozdravljeni, da si malo izposodim tole temo...
Se pravi, imam popoldanski s.p., kjer ni nihče zaposlen.
Vse mi je jasno, kako je z davki, če je letnega prometa do 50.000 EUR. Kaj pa se zgodi, če prag 50.000 EUR presežem (se prvi popoldanski s.p., nihče ne bo zaposlen). Kaj je potrebno narediti? Kolikor vem, moram postati zavezanec za DDV. Kako pa je plača davek, če imam npr. v enem letu 100.000 EUR prihodkov?
Ali še vedno ostanem normiranec?
Hvala.