Nore najemnine v Ljubljani

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.021
113
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik guardy pravi:

Na pomivalcu je šla neka elektronika ali nekaj takega. Jasno da ga je plačal najemodajalec, saj pa ni stroj moj??? Ni crknila elektronika zaradi malomarne uporabe temveč zaradi dotrajanosti, morda kakšne indukcije ali česarkoli drugega. Luknjo za sliko si pa sam naredim. Je pa v grobem tako, pri najemništvu je ogromno maneverskega prostora in če se ti kot najemnik ne zavedaš kaj dejansko pomeni "najem" in če se pustiš voziti najemodalcu si pa sam kriv. Jaz imam fer odnos, plačujem ponavadi za v 3/4 mesece vnaprej, torej nobenih zamud, slabe volje in smo vsi zadovoljni. Kar se pa tiče popravil pa moraš ločiti kaj pomeni "vzdrževanje" in kaj pomeni "popravilo". Vzdrževanje jasno da je moja dolžnost. Prav tako nekateri najemodajalci zahtevajo da jim najemniki plačujejo razne rezervne sklade in podobno. Pač stvar dogovora oz. stvar tega koliko si butast.

Sorry ampak stroj nebi crknil če ga noben nebi uporabljal. Ergo je napaka zaradi uporabe - strošek najemnika. Popravilo seveda. Ne menjava. Popravi se vse, odvisno le za katero ceno.

Rezervni sklad je od najemodajalca, ampak ti ga tako ali tako zapakirajo v najemnino. Tako ali drugeče
evil.gif
Ce se oddaja stanovanje z opremo potem je strosek popravila opreme strosek najemodajalca. Konec debate. Ker ce nekaj oddajas je vzdrzevanje stvari tvoje razen se izrecno ne dogovoris drugace. Ker po tvoji logiki bi si nekdo izposodil rentacar, avto bi crknil, lastnik bi pa najemniku zaracunal menjavo turbine z razlogom da je on avto uporabljal.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik ThaShizznitt pravi:
V svojem stanovanju si lepo sam uredis kakor ti pase, sam izberes stroj, pipo, whatever.... Ce ti je ravno v kaksnem zivis , pol je najem ok ja.

Živim zgolj v nadstandardnih stanovanjih na nadstandardnih lokacijah, brez skrbi je pipa takšna kot mora biti, prav tako je pohištvo primerno rangu stanovanja (ne ni iz Dipa)
smile-1.gif
Kar si napisal drži do neke mere za novogradnjo, kjer si potencialno lahko vključen pri izbiri materialov v kolikor si pravočasen sicer ne (ampak jasno tudi tam vse tvoje želje lepo višajo ceno).

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik guardy pravi:

Na pomivalcu je šla neka elektronika ali nekaj takega. Jasno da ga je plačal najemodajalec, saj pa ni stroj moj??? Ni crknila elektronika zaradi malomarne uporabe temveč zaradi dotrajanosti, morda kakšne indukcije ali česarkoli drugega. Luknjo za sliko si pa sam naredim. Je pa v grobem tako, pri najemništvu je ogromno maneverskega prostora in če se ti kot najemnik ne zavedaš kaj dejansko pomeni "najem" in če se pustiš voziti najemodalcu si pa sam kriv. Jaz imam fer odnos, plačujem ponavadi za v 3/4 mesece vnaprej, torej nobenih zamud, slabe volje in smo vsi zadovoljni. Kar se pa tiče popravil pa moraš ločiti kaj pomeni "vzdrževanje" in kaj pomeni "popravilo". Vzdrževanje jasno da je moja dolžnost. Prav tako nekateri najemodajalci zahtevajo da jim najemniki plačujejo razne rezervne sklade in podobno. Pač stvar dogovora oz. stvar tega koliko si butast.

Sorry ampak stroj nebi crknil če ga noben nebi uporabljal. Ergo je napaka zaradi uporabe - strošek najemnika. Popravilo seveda. Ne menjava. Popravi se vse, odvisno le za katero ceno.

Rezervni sklad je od najemodajalca, ampak ti ga tako ali tako zapakirajo v najemnino. Tako ali drugeče
evil.gif
Ce se oddaja stanovanje z opremo potem je strosek popravila opreme strosek najemodajalca. Konec debate. Ker ce nekaj oddajas je vzdrzevanje stvari tvoje razen se izrecno ne dogovoris drugace. Ker po tvoji logiki bi si nekdo izposodil rentacar, avto bi crknil, lastnik bi pa najemniku zaracunal menjavo turbine z razlogom da je on avto uporabljal.

Pusti ga, človek bluzi. Ga pa razumem, tudi jaz bi poskusil to "poriniti" najemniku če bi bil sam v situaciji najemodajalca.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.021
113
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
In večina teh, ko bo penzija, bodo samo še tekoči stroški za plačevati. Pr kraj pa nič. Tisti, ki je celo življenje v najemu, bo pa v 99,9% moral plačevati se vedno najemnino + stroške, s tem da tudi pr kraj na bo nič, da bo lažje živel. Ker ni investiral nikamor oziroma se manj uspešno. Eno liability je zamenjal z drugo, se večjo. Ponavadi so to exotični dopusti in avtomobili, npr. Pa trapal o kijofakinsakiju, ker mu je bil všeč stavek - lastna nepremičnina je strošek. To je realnost ne pa neko investiranje ko pol preračunas, da si pa res pametno naredil, ker si bil cel lajf v najemu.
živeti je pa treba - Si sam sebi liability, bog pomagaj. Redko kdo služi samo zato, ker je...

P.s. Drugo pa je do grla. 30 let kredit je lahko do grla, lahko pa tudi ne. Zato da 15 leten ni bil. Pa marsikdo bo še vedno na manjši izgubi na koncu 30 let, kot če bi bil v najemu. To je pa realnost finančne izobraženosti povprečnega Zemljana bi rekla, ne samo Slovenca (z mano vred) Konec koncev, tiste knjige drugače ne bi bilo...
Kijofakingsaki nikoli ni rekel lastna nepremicnina je strosek. Ampak da je za vecino americanov to strosek ki ga komaj sfolgajo. Ker so po vsakem napredovanju vecjo bajto kupili.

Pa mal podcenjujoce ga imenujes glede na to da je v zivljenju nekajkrat vec ustvaril kot vsi mi v tej temi skupaj.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Pardon izrazu. Na živce mi ne gre on, ampak dejstvo da ga vsak ven potegne iz konteksta, ko mu to zapase sem prebrala z veseljem tele očete.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:

Pa mal podcenjujoce ga imenujes glede na to da je v zivljenju nekajkrat vec ustvaril kot vsi mi v tej temi skupaj.

Mislim da ti malo njo podcenjuješ, če pa ve kdo vse na tem forumu in ima vedno prav in vedno sprejema pametne odločitve je pa to res naša Jebe
evil.gif

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Seveda, da si preuredis stanovanje, ko kupis rabljeno. Renoviras, da imas mir vsaj 30 let. Kaj pa je nadstandardno? Da mas pomivalca?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
V svojem stanovanju si lepo sam uredis kakor ti pase, sam izberes stroj, pipo, whatever.... Ce ti je ravno v kaksnem zivis , pol je najem ok ja.

Živim zgolj v nadstandardnih stanovanjih na nadstandardnih lokacijah, brez skrbi je pipa takšna kot mora biti, prav tako je pohištvo primerno rangu stanovanja (ne ni iz Dipa)
smile-1.gif
Kar si napisal drži do neke mere za novogradnjo, kjer si potencialno lahko vključen pri izbiri materialov v kolikor si pravočasen sicer ne (ampak jasno tudi tam vse tvoje želje lepo višajo ceno).
Glej, vse to je meni trobil kolega. No leto dni nazaj mu je najstniški mulc spustil, da zdej se pa naj kar sam seli, da je tega dost. No pa mu je prikapljalo, da se mu pa to res ne da več in se je zapufal. No po 15 letih bo mojih pufov konc, njegovi so se začel. Zadnjih 15 let sva oba plačevala enak znesek, on za najemnino, jest za kredo. Kdo od naju je dons na boljšem? V 15 letih sem pa zamenjal 15 žarnic tri stikala, sušilca in pralni stroj, vse ostalo bo zdržalo še nadaljnih 15.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:

smile-1.gif
Glej, vse to je meni trobil kolega. No leto dni nazaj mu je najstniški mulc spustil, da zdej se pa naj kar sam seli, da je tega dost. No pa mu je prikapljalo, da se mu pa to res ne da več in se je zapufal. No po 15 letih bo mojih pufov konc, njegovi so se začel. Zadnjih 15 let sva oba plačevala enak znesek, on za najemnino, jest za kredo. Kdo od naju je dons na boljšem? V 15 letih sem pa zamenjal 15 žarnic tri stikala, sušilca in pralni stroj, vse ostalo bo zdržalo še nadaljnih 15.

Ti si kupil po jurja takrat.... on je pa sedaj po 2.5-3k€. Ne se sedaj delat pameten, če si mal sreče imel.

Sem že nalimal graf. Da, je razlika če si kupoval okol leta 2000 ali če si prišel na trg dela 2005.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Kje piše, da sem karkoli kupil? Oba sva začela ob istem času pod enakimi pogoji.

Nazadnje urejeno:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Mater vas je lepo gledat kako grizete, pa saj ni nihče rekel da ste naredili karkoli narobe
smile-1.gif
Ne vem, ali ste določeni res butasti ali ne znate prebrati ali imate zgolj težave z razumevanjem tega kar sem v štartu napisal????

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Samo za primerjavo, stanovanje ki ga danes najemam in najemnino ki ga zanj danes placujem glede na trenutno stanje na trgu mi zanj trenutna najemnina zadostuje za ene 27-30 let najema. To je misljeno ce bi sedaj imel kes in ga kupil. Brez bancnih obresti ter brez amortizacije in ostalih davscin.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Sem se, priznam vendar ne v zvezi z odlocitvijo pri nakupu nepremicnine temvec se posmehujem reakciji dolocenih osebkov
smile-1.gif
Saj ves da se tukaj samo pogovarjamo in izmenjujemo svoja stalisca?

Nazadnje urejeno:

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Hja meni je najem dobra matematika (čeprav kot smo ugotovili ni vse vedno v matematiki), pa bilo kaj mi pride v stanovanju pokličem najemodalajca, mojster ne dela to in to, pošlji mi nekoga. Franc tisto, Franc ono. Se ne ubadam s tem, niti z iskanjem mojstrov, niti finančno me to ne briga. .

Seveda ja... Boš pokvaril pralni/pomivalni stroj, sušilca, ipd boš najemodajalca klical? Taprav te bo nekaj poslal...

Ne rečem če je problem z okni/vrati ipd, oz. investicije. Takrat seveda pokličeš lastnika.

Aja, pa ko luknjo v steno nardiš za sliko ga tud pokličeš? Ker bi ga moral če smo čisto dlakocepski
grin1.gif

Če je bil dotični stroj v stanovanju ob pricetku najema, mora okvarjenega seveda najemodajalec popraviti/zamenjati. Ce ga ni bilo in si ga sam dodal je na tebi.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.021
113
Ja, ampak majo npr se klavzulo po kateri najemniku izjemno tezko dvignejo najemnino (tudi sedaj npr ko raste cena najemov v dolocenih zveznih dezelah) in vecina najemov je za nedolocen cas.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Citat:
Uporabnik karamarko pravi:
Zarad tega se npr. v Nemčiji večinoma stanovanja oddajajo brez opreme.
Kolikor vidim in slišim v medijih, se v Nemčiji zadnja leta vedno več starih stanovanj obnavlja, dodaja nadstandardno opremo, itd. Lastniki se poskušajo znebiti starih najemnikov (tudi na grd način). Razlog je pa v tem, da se lahko le na ta način izognejo zakonu, ki omejuje višino najemnin glede na sosesko.