Najemnine in naše plače, katastrofa, obup

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Tud to smo že videli.

Pomankanje stanovanj lahko zelo enostavno rešiš. Popis je bil narejen, evidenca obstaja. Samo lepo posortiraš po številu m2 na lastnika in recimo zgornjih 10 al pa 15 tisoč postreliš in zmečeš v kako brezno al pa tankovski jarek.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
ne sej nisi preglup ampak res uporabljaš dvojna merila. Trditve v stilu "točno se ve kaj je luksuz" so na ravni peskovnika. Ker to je isto kot če bi enega na gobec sunil, pred sodiščem pa bi trdil: točno se ve da si je zaslužil! =)

OK, zdaj ste pa že malo tečni. Bom dal samo 2 enostavna primera (da ja ne bo pretežko), in boš povedal ali je za povprečnega Slovenca luksuz (ki si ga pa lahko nekdo privošči, če hoče) ali ni:
- ura: Omega Constellation 1112.10.00 (4K€) (+ vse ure nad 2K €)
- avto: ne bom pisal znamk - vsi avtomobili v epsilon okolici 35K € in več

Utemelji zakaj ja in zakaj ne in ne nabijaj samo. Tvoja primerjava je pa totalno mimosunjena.

Nazadnje urejeno:

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Po sskj je luksuz kar presega zadovoljevanje potreb
povprečnega človeka, razkošje

Tko, da ni treba postavljat mejo za ure na 2 kiloevra...
smile-1.gif
))

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Tako se mi zdi neumno ko se folk spreneveda. Kmalu bom moral komu definirat kaj je to internet, ker to je pa ja blazno nedefinirana zadeva. Folk misli, da je najbolj pameten, v bistvu pa izpade totalno budalo z vprašljivim IQ-jem. Zakaj ne moremo komentirat resno in argumentirano brez obtoževanj in raznih slabšalnic ?

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Luksuz je pri nas še vedno greh in sramotna boržuazna razvada.
Zato ljudje pač raje razlagajo kako nujno rabijo velik in varen avto, ker so veliko na cesti, al pa da majo klavstrofobijo v majhnih stanovanjih... pa da jakuzi rabjo zarad revme itd...

edin za švicarske ure še nism slišal nobenga pametnega izgovora...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.021
113
Ne lej nemoreš govoriti o resni debati če stalno uvajaš neka subjektivna merila. Živimo v demokraciji in kot si že sam omenil (oz nekdo drug res ne vem kdo je bil) nikogar ne briga če ti sam živiš v stanovanju z 80 kvadrati. Prav tako nikogar ne briga če se ne kdo pač vozi vsako leto z novim audijem. jaz se popolnoma strinjam s teboj da je veliko pametneje kupiti stanovanje kot pa vsako leto novega audija. Ja prav imaš, tak kekec z novimi audiji nima kaj jokat da so stanovanja draga (kaj pa ni prej mislil na nakup) ampak ne moreš (daj preberi še enkrat: NE MOREŠ) pa postavljati meril na podlagi tako imenovane "zdrave pameti". Ker se lahko vsak odloča kako bo zapravil svoj denar. Saj jaz razumem kaj ti želiš povedat ampak tvoje utemeljitve so za lase privlečene. Ker vbzakon oz. pravilnik ne moreš napisat do kje še ni luksuz od kje naprej pa je. Ker če naredimo to, potem se pa naj naredi progresivna obdavčitev po razmerju kvadratura/stanovalci. Ker a veš tko kot sva si midva lahko edina da se en vaški šerif nima kaj okoli sam vozit v avtu s prostornino 3.0, je on verjetno prepričan da midva nimava kaj za živet sama, vsak v svojem 100 kvadratov velkem stanovanju.

Sicer pa smo totalno zašli.

Morda bi lahko le še izpostavili odnos nekaterih lastnikov stranovanj do najemnikov. Namreč imam občutek da večina misli da najemniku dela uslugo ker slednji lahko živi v njihovem stanovanju. Kar pa je popolnoma zgrešena miselnost glede na to da najemnik za bivanje plačuje.

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
se popolnoma strinjam. noben ti nima pravice reči oz. določiti kaj je luksuz. Za nekoga je že luksuz da ima računalnik, zate je recimo računalnik osnova da sploh lahko opravljaš svoje delo. Že tu se podre celotna definicija. Isto je pri avtih. Nekdo avto dejansko uporablja za delo, drugi ga pa ima da se odpravi v 2km oddaljeno službo, na vlak, avtobus...Prvi rabi dober (in zanesljiv) avto, drugemu je zadosti že popolnoma sesuta katrca ali pa petka.

davek na nepremičnine ne sme pridit v veljavo. če bo, bo pač treba referendum naredit.
sem prepričan da noben človek pri zdravi pameti ne more podpreti uvajanja novih davkov.
In vsi nekaj govorijo o tujini ipd...Nekam čudno so pa tiho o tem, da v tujini ni nič nenavadnega da dve ali več generacij živi pod eno streho. Ne, pri nas MORA vsak vse imet
bonk.gif

Vsi hočejo it na svoje, kar je razumljivo, ampak če si NE MOREŠ tega privoščit, boš moral pa alternativo iskat, ne pa jamrat kolk je vse drago!

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.191
1.198
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
OK, zdaj ste pa že malo tečni. Bom dal samo 2 enostavna primera (da ja ne bo pretežko), in boš povedal ali je za povprečnega Slovenca luksuz (ki si ga pa lahko nekdo privošči, če hoče) ali ni:
- ura: Omega Constellation 1112.10.00 (4K€) (+ vse ure nad 2K €)
- avto: ne bom pisal znamk - vsi avtomobili v epsilon okolici 35K € in več

Utemelji zakaj ja in zakaj ne in ne nabijaj samo. Tvoja primerjava je pa totalno mimosunjena.
Ne in ne. Ker točen čas kaže vsak ura, tudi tiststa za 50 EUR in so potemtakem luksuz vse, ki so dražje in ker se štirje lahko peljejo v rabljeni kanti za 1000 EUR, pa je vse ostalo že luksuz. Ne?
Potem pa zato, ker ima pač nekdo rad znamko omega in ker za 35K pri avtih ne dobiš nič iz visokega rezreda (BMW5, A6, S80, tudi SUVi so čez).
In še enkrat: nehaj z dvojmimi merili. Ker potem na tvoj seznam sodi tudi več kot 80 kvadratov za štiričlankso familijo, TV z več kot XX cm diagonale itd ...
Ne dojameš, ne? Očitno se pri besedi, ki te je zmotila, nisem zmotil ...

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Saj počasi bomo prišli do skupne točke. Ne grem se dvojnih meril, kot mi to očitaš. Hotel sem samo pokazati, da je dodatno obdavčevanje "praznih" stanovanj totalni nesmisel. Razni nevoščljivci bi obdavčili nekoga, ki ima več stanovanj samo zato, ker ima "nekaj več", ker je to luksuz, ker je to nesprejemljivo. Zakaj je nesprejemljivo? Ja ker oni nimajo stanovanja! (kdo jim je kriv?! - oni, ki ima n-stanovanj gotovo ne)

Če se že gremo grdo obdavčevat stanovanja (in se to smartra kot luksuz), potem dajmo obdavčit tudi kaj drugega! Ko je vojna, je vojna za vse. Ti si prišel z neko idejo o obdavčevanju praznih stanovanj, ne jaz! Potem si se pa v vsakem prispevku bolj vlekel ven in na koncu prišel na idejo, da nič ne bi smeli obdavčit. Ampak ne pozabi, kaj je bil tvoj prvi post.

Uporabnik Fonzl ti je lepo napisal, kaj je definicija luksuza. Preberi še 1x. Ja, vse kar je nadstandardno predstavlja do neke mere luksuz. Pa saj ga plačaš, mar ne? (sem spada tudi praznih n-stanovanj, ki jih nekdo ima in pa tvoj "varen udoben" in življensko pomemben avto).

Vse bol razmišljam o besedi, ki me je zmotila, da bi jo uporabil za kakega uporabnika ...

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Vsak lahko denar zapravi za karkoli hoče. Če pa vse zapravijo za lahko življenje, avtomobile ženske in podobno (nisem uporabil besede luksuz), naj potem ne vpijejo, kako bi bilo treba obdavčiti ljudi, ki živijo skromneje in na ta način raje kaj ustvarijo.

Če jaz ne morem določat, kaj je luksuz, tudi kdo drugi ne more določat koliko mi bo obdavčil "prazno" stanovanje. To je bistvo in tukaj se je vse začelo. Pa imam samo eno stanovanje, da bo jasno.

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Z luksuzom ni nič narobe. Narobe je samo to, da je luksuz "zastonj". Nekdo, ki porabi x-krat več energije kot nekdo drug, ki je varčen in se zaveda, da je dandanes potrebno varčevat z energijo, plačuje isto ceno za bencin, plin, elektriko... kot tisti, ki je x-krat bolj potrošen. Ampak to je druga tematika.
/
Nazaj na temo. Nasprot mene v centru Maribora je v novem bloku en nabavu 12 stanovanj po ceni 1500€/m2 in jih oddaja (verjetno okol 300€ (s stroški) za garsonjero 35m2). Nevem sicer kako se mu izzide računica, ker verjetno jih je kupil na kredit. Če je pa skeširal pa kapo dol.
grin1.gif

Evo sem mal poračunal:

eno 35m2 stanovanje tukaj pride okol 55k€. Če je kupu 12 takih na kredit pride 650k€.
Računal sem pri Probanki:

Znesek kredita: 660.000,00 EUR
Obdobje (mesecev): 240

Anuiteta: 5.167,01 EUR

Obrestna mera: Šest mesečni EURIBOR = 5.126 + 2 = 7.126%
Datum črpanja: 20.06.2008

Stroški odobritve kredita: 1% = 251,00 EUR (maximalni znesek)
Stroški zavarovanja kredita: 2.4% = 16.972,87 EUR
Stroški skupaj: 17.223,87 EUR
Interkalarne obresti: 1.414,45 EUR

EOM: 7.74%

Obrok pride 5167€ / mesec, od najemnim pa dobi ven 2400€, če odštejemo stroške. More met kr lepe dohodke, da bo to odplaču.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Kdor porabi več energije jo tudi več plača, kdor porabi več bencina, ga več plača. Če mu to ustreza tukaj ni nobene težave. Ne bi se strinjal, da kdor manj porabi, plača isto.

Če je nekdo kupil 12 stanovanj - fizična oseba - se je verjetno skeširal.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Že v štartu si narobe zastavil - luksuz seveda ni zastonj. Obdavčen je vsaj po isti stopnji in glede na to da stane več... saj znaš računat, ne? Kdo plača več davka - kupec cliota ali mečke?

Ta, da je luksuz bolj energetsko potraten je pa sploh bosa... Kje misliš, da skurijo več štroma na m2? V eni stolpnici v Fužinah al v kakšni od "luksuznih" sosesk? hehe... pa tud japonske ure pokurijo več energije kot švicarske...
wink-1.gif

Sicer pa - potrošnjo energentov bi normalen človek začel omejevat z obdavčitvijo le teh.
In če te že to skrbi - namreč energija - zakaj se raje ne začneš zavzemat recimo za to, da se likvidira Talum?

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
In zakaj bi več?
Zato ker ma mečko? Al pa miele pomivalca namest gorenja?

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik Fonzl pravi:
Ta, da je luksuz bolj energetsko potraten je pa sploh bosa... Kje misliš, da skurijo več štroma na m2? V eni stolpnici v Fužinah al v kakšni od "luksuznih" sosesk?

Ja verjetno skurijo manj štroma v fužinah. Če bi vse tiste družine iz enega bloka v fužinah naselil vsako posebej v individualno hišo bi verjetn porabl več štroma kot pa če so v bloku. Al se motm?

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik Fonzl pravi:
In zakaj bi več?
Zato ker ma mečko? Al pa miele pomivalca namest gorenja?

Men je vseen če ma mečko al miele. S tem ni nč narobe. Problem je če porabi 20l/100km. Miele pomivalc mislm da porab isto štroma kokr gorenje tko da tukaj res ni pomembn. Prihaja do čezdalje večjega pomankanja energije in bo potrebno z njo varčevat. In če nekdo varčuje naj se ga nagradi s tem, da plačuje manj (na liter, kW...) kot tisti, ki "razmetava" z energijo.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Moral bi napisat "energija" ne štrom.
Skratka, seštevek vseh energentov...

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Sej je že nagrajen, manj zapravi. Zakaj bi ga dvakrat? Motivacija je že.
Zakaj bi enega dvakrat nagradil, drugega pa dvakrat kaznoval?

kaj bi pa pol naredil s tovornjaki? Veš kolk šele to žre bencina in svinja okolje?
Ampak, ker ni luksuz, je ok?

Lahko edino uvedeš kakšne spodbude za varčne oz. ekofrendli aparate, stroje itd...