Nokia windows phones

SvetIdej

Majstr
20. dec 2011
4.032
353
83
www.svetidej.com
Problem je, da Microsoft z Windows Mobile in Windows Phone poskuša že 10 let povečati tržni delež. iOS in Android sta samo prišla na trg in rezultati so bili vidni pri prodaji takoj.

Samsung povečuje tržni delež, čeprav ima zanič TouchWiz in dela slabo reklamo Androidu.

Lecter

Pripravnik
26. jul 2007
598
0
16
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
hardware se je vcas meril po strojni moci in ne po tem kako zgleda ohisje po uporabi, kajneda? da ima boljsi fotkic se celo delno strinjam...

kar se pa tice os-a. nekaj kar temelji na nt kernelu ki je star k zemlja, ze v startu ne more biti najbolse. da ne govorim o podpori razvijalcev...

Hardware se meri po strojni moci dokler je ta pomembna, dokler ta naredi razliko. Ko ni vec nobene razlike, postane to brezpredmetno in zanimivo samo laiku, otrokom in podobnim.
Ker na WP dela vse tako hitro, nekako ne vidim razloga, da bi gledal kdo ima mocnejsi procesor. Kaj ce mi? Ta problem je torej resen. Naslednji problem je recimo obraba telefona, ohisja in tu je lumia seveda pred iphoneom.

Nic na narobe, ce ze temelji na NT kernelu. Zakaj bi spreminjal rec, ki deluje. In niti ne vem, ce res temelji na njem.

Za fotoaparat se delno strinjas? Samo delno? V zelo redkih razmerah bi bil iphoneov boljsi. V zelo redkih, vprasanje ce napram 1020 sploh lahko najdes pogoje, kjer bi bil iphoneov boljsi. Ko gre za kamero ni nobenega dvoma - Lumija je mnogo boljsa.

Sijan

Fizikalc
3. sep 2007
2.265
0
36
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
no vidis, meni je pa telefon brez notifications centra neuporabn...
Meni je pa šel ravno notification bar, kot ga ima Android najbolj na živce, saj se ti v tisti majhni vrstici rola en kup obvestil... Vse natlačeno, nepregledno
ne-ne-1.gif
Na koncu pa pomemben email ali sms spregledaš...
Na WP pa ima vsaka app svoja obvestila, kar mi bolj odgovarja! Oz. kakor se kaže bo neka vrsta notification centra na voljo tudi na WP v eni naslednjih posodobitev. Urejena na drugačen način kot Android ali iOs.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
nt kernel, rec ki deluje? :D LOL pa prosim pejt ljudem, ki nacrtujejo super racunalnike razlozit, da v bistvu imajo problem v software-u in da je njihovo delo brezveze. in to da os deluje v redu se nic ne pomeni, kaj pa ce je app strojno bol zahteven? recimo ce zelim obdelovati raw fotografije na telefonu/tablici?

sej pravim da se delno strinjam, vendar fotoaparat je zame drugotnega pomena...

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Ta notifications center pride v WP8.1, ampak roko na srce na WP ne bo prinesel nobene večje razlike, ker imaš vsa obvestila že na homescreenu - home screen si lahko oblikuješ v notification center, ČE želiš.

Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
kar se pa tice os-a. nekaj kar temelji na nt kernelu ki je star k zemlja, ze v startu ne more biti najbolse. da ne govorim o podpori razvijalcev...

Hehe, a ti misliš, da NT kernel od leta 93 ni bil nič posodobljen ali kaj? iOS ima tudi korenine v softwaru starem 10 let in več (OSX, Darwin) pa zato tudi "že v startu ne more biti najbolsi"?

Sijan

Fizikalc
3. sep 2007
2.265
0
36
Citat:
Problem je, da Microsoft z Windows Mobile in Windows Phone poskuša že 10 let povečati tržni delež.
No, no... Win mobile boljše, da ne omenjaš, saj nihče od proizvajalcev ni delal poudarka na tem.
Windows Phone pa je na trgu od 2011, s tem, da so začeli proizvajalci (predvsem Nokia) konkretno delati na tem sistemu od leta 2012, oz šele konec leta 2012 so začeli na trg prihajati telefoni bolj množično, ter v zadnjega pol leta.
Čudeži pa ne morejo biti, kot sem že omenil, iz danes na jutri.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
če vsaj približno poznaš nt kernel in mach, ti bo jasno iz kje izhaja ta trditev...

Lecter

Pripravnik
26. jul 2007
598
0
16
Ocitno deluje, ce telefon dela. Ne vem kaj naj ti recem. Da kernel ne deluje, deluje pa telefon?

Raw fotografije bos obdeloval na telefonu?
grin1.gif
Meni je 27" LCD premajhen za to, ti bi pa na 5" fotoshopal. Lahko posnames kaksen video kako ti to dela na iphoneu? Lahko samo nekaj osnovnih zadev kot so WB, sharpening.

S kako velikimi raw fajli pa delas/bi delal?

Vecina uporabnikov trenutno ne kupi telefona z namenom, da bo obdelovala fotografije z najnovejsega DSLRa. Dovolj jim je, da telefon deluje gladko, da so prehodi med aplikacijami gladki, da delajo zahtevne igre. Ti si pac izjema, ki na iphoneu ocitno kompajlira programe za super racunalnike in obdeluje raw fajle. Takih ni veliko. Zate bi bil mogoce boljsi kaksen quadcore android.

Ja pri fotoaparatu, kot sem rekel, se tezko delno strinjas. Tam ni drugega, kot da se strinjas. Pri ohisju bi se mogoce lahko delno strinjal, ceprav po nekaj mesecih uporabe, je ze kar dobro vidna razlika.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
na ipadu 4 brez problema (isti proc kot iphone) obdelujem raw fotke iz nex-5r (16mp). pa ne pozabi da je resoulucija vecja kot na 27ki
wink-1.gif

mas prav, sem sistemski inzenir in it trainer, zato od telefona pricakujem vec kot navadni uporabnik...

ce pogledas teste, v dolocenih zmaga lumia 920, drugje pa ostali, tako da se lahko samo delno strinjam, da je najbolsi. neodvisnih testov od eosa pa se nisem videl.

Lecter

Pripravnik
26. jul 2007
598
0
16
Jaz sem tudi sistemski inzenir
smile-1.gif

Ok. Na tablici je obdelava fotografij ze nekaj lazja, mi govorimo o moci telefonov. Ni edina ovira locljivost. Problem je tudi, ker rabis fotografijo videti na vecjem zaslonu. Za nastavitve osvetlitve mogoce se ne, ceprav je nastavljanje osvetlitve in barv na nekalibriranih zaslonih dosti vprasljiva.
Za resno obdelavo fotografije rabis vecjo povrsino. Na malem zaslonu ne opazis prahu s senzorja, napake, ki jih naredis pri kloniranju so tezje opazne.

920 je kar se tice fotaparata mislim da na tretjem mestu med Lumijami. In ze ta je boljsa od konkurence.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
vem vse to, vendar mi je mobilnost in hitrost objave na prvem mestu... itaq sva pa zasla iz teme... pac point je bil da ne mors kr dolocit da so lumie pa najbolsi telefoni na svetu, sploh pa ne tako pavsalno kot je to naredil darjan...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Nič ni pavšalno, saj sem argumentiral, ti dejansko nisi s ničim argumentiral, zakaj naj lumia ne bi bila najboljši telefon.

Če tebi paše notification center v ios, je to vredno manj kot kaplja v morje.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
a) najslabsa podpora developerjev
b) zastarel proc in gpu
c) se bolj zaprt sistem kot ios
...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
od tega je mogoče zgolj točka a delno upoštevajoč faktor, ostalo nima neke veze. Lahko pa našteješ 10 zelo popularnih programov, ki niso podprti v WP8?

tako, kot da bi rekel, da je BMW najslabši avto, ker ne moreš dostopati do centralnega računalnika. Koji k to briga navadnega uporabnika.

Sijan

Fizikalc
3. sep 2007
2.265
0
36
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
a) najslabsa podpora developerjev - najmlajši sistem, a ni logično? S tem, da je velika večina aplikacij, ki jih uporabniki potrebujejo na voljo. Če pa slučajno še kakšna specifična ni, bo v kratkem dosegljiva.
b) zastarel proc in gpu - težko rečemo zastarel proc, saj deluje bolje kot večina (vsi?) Androidi. Končnemu uporabniku je pomembno zgolj hitrost, odzivnost sistema, ne pa specifikacije na papirju, ki kot smo videli NIČ ne pomenijo
c) se bolj zaprt sistem kot ios - nikakršna ovira, prej prednost. Sploh pa težko rečemo, da je bolj zaprt kot ios, samo 1 primer preko BT prenašamo karkoli, na ios ne gre.
...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Maš podatek pri roki, koliko android/ios uporabnikov ima "rootane" telefone in naložene custom rome, etc?

srv

Fizikalc
27. avg 2008
1.488
29
48
Malo offtopic, ker je tema WP, ampak ker že omenjate androida; ne štekajo vsi androidi. Sam imam trenutno androida in nič ne šteka
ne-ne-1.gif

Pa še to opažam, da veliko folka, ki sploh nima pojma (sam sem tudi med njimi in zato tega ne počnem) kaj dejansko je root, flešanje, etc. in kaj se lahko spremeni s posegom v samo napravo, tudi taki šarijo po svojih phonih, pol pa jamrajo, da vse šteka ...