NLB pripis obresti in dohodnina

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Zvedel sem, da kljub temu, da mi banka vsako leto pripiše obresti za Modro varčevanje, bodo za davčno upravo pripisane šele po poteku varčevanja (zame to pomeni naslednje leto), in to vse obresti naenkrat za vsa leta varčevanja. To sem ugotovil šele zdaj, ko je baje že prepozno. To seveda pomeni, da bom moral plačati precej več dohodnine kot bi jo sicer, če bi banka davčni upravi sporočala obresti vsako leto. Ima kdo kako idejo, če se da to še kako popraviti? Banka pravi, da ni možno in da bi moral že prej pri njih naročiti tako sporočanje. Seveda, kot da sem že prej vedel, da bo tako.
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

erikson

Guru
25. avg 2007
22.690
6.452
113
Plačal boš enako, le v enkratnem znesku. Razen če bi bil letni znesek obresti manjši od 1000 EUR.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.474
448
83
Žal ima banka prav. Zakon o davčnem postopku v 327. členu pravi:

Citat:

(1) Kadar želi davčni zavezanec uveljavljati možnost v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, da se v davčno osnovo od obresti, doseženih v primeru vezanih denarnih sredstev in varčevanja pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s predpisi v Republiki Sloveniji, z ročnostjo, daljšo od enega leta, pri katerem zavezanec ne more razpolagati s privarčevanimi sredstvi pred potekom datuma vezave oziroma poteka varčevanja brez bistvenega zmanjšanja obresti, vštejejo obresti, obračunane za obdobje davčnega leta, je dolžan o tem obvestiti banko ali hranilnico v Republiki Sloveniji na obrazcu, ki ga predpiše minister, pristojen za finance.

(2) Davčni zavezanec predloži obvestilo iz prvega odstavka tega člena ob sklenitvi pogodbe o varčevanju oziroma vezavi denarnih sredstev, vendar najpozneje do konca davčnega leta, v katerem je bila pogodba sklenjena.

(3) Predlagano obvestilo zavezuje banko ali hranilnico in davčnega zavezanca, da v davčnem letu obračunane obresti davčnega zavezanca, ki predloži takšno obvestilo, obravnavata enako, kot da so bile izplačane. Obvestilo zavezuje banko ali hranilnico in davčnega zavezanca do poteka datuma vezave denarnih sredstev, poteka varčevanja ali do prekinitve pogodbe.

Si pa verjetno to varčevanje sklenil pred spremembami zakona in obdavčitvijo obresti? Ne vem kakšna je bila praksa takrat, verjetno sta tako Durs kot banka dobila kakšna navodila za podobne primere, ki pa jih žal ne poznam. Ampak če si lahko drznem malo ugibanja - verjetno te je banka po uvedbi zakonskih sprememb na to opozorila, vsaj na kakšnem izpisku, ampak ti na to nisi bil pozoren?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Plačal boš enako, le v enkratnem znesku. Razen če bi bil letni znesek obresti manjši od 1000 EUR.
Dohodnino plačaš na obresti nad 1000 EUR letno. Recimo (hipotetično), če bi mi upoštevali vsako leto 1200 € obresti, potem bi plačal v treh letih 3x (1200-1000)x0,20 = 120 € dohodnine. Tako je pa treba (3600-1000)x0,20 = 520 € dohodnine. Razlika je očitna.

@blazs, ja varčevanje je bilo sklenjeno še pred uveljavitvijo tega zakona. Če je pa banka kaj sporočila, je pa moralo biti kje čisto ob robu, posebnega lista za to ni bilo, ker take reči kar pregledam, moja mami pa še 4x bolj, ker je pač iz foha.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.474
448
83
Citat:
Uporabnik erikson pravi:

Ne razumeš. Vzemiva hipotetičen poenostavljen primer, vsako leto na varčevalni račun dobivaš pripisanih 1100€ obresti, ki pa se izplačajo po 10ih letih. Če uveljavljaš možnost, ki jo je keber spregledal, boš vsako leto plačal 20€ davka na obresti (20% od obresti nad jurja), se pravi v 10. letih vsega skupaj 200€.

Če pa te možnosti ne uveljavljaš, se bodo obresti štele za dosežene v letu plačila, t.j. čez 10 let. V tem primeru boš plačal 2000€ obresti [ ((1100€ * 10 let) - 1000€ ) * 20% ], kar je 10x več.

V primeru 900€ letnih obresti pa z upoštevanjem omenjene zakonske možnosti ne plačaš obresti (0€), v nasprotnem primeru pa ti država pobere 1600€.

Razlika torej ni nujno zanemarljiva.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.098
6.936
113
pri taščici
Jep, meni mislim da je tudi za letos zajebala nlb. Nek vecji dolgorocni depozit znajo obresti prebiti jurja.... Sem sel po prvem letu tja da bi dal razmejitev pa je rekel da se ne da vec?! Ob sklenitvi me pa ni na to opozoril.(posiljeval pa z vsemi drugimi njihovimi "produkti")
Mater jim....

natura

Zelenc'
18. avg 2010
7
0
1
Tudi meni se je zgodilo enako. NLB mi na začetku ni predlagala nobenih razmejite obresti pri Modrem varčevanju (5-letno). Dve leti so mi vseeno oddali na davčno letno obvestilo, potem pa so mi letos poslali obresti za tri leta skupaj (na bančni knjižici so obresti prirpisane letno).

Klicala na davčno, se pogajala z NLB, pa so se klicevali samo na zakon, da bi morala oddati obrazec za razmejitev obresti. Je bilo pa tako, da so mi dve leti poslali letno obvestilo, potem pa so 2007 spremenili sistem in od takrat mi niso več pošiljali letnega obvestila (seveda tega nisem opazila, ker sem tako vedela, da v enem letu ne presegam 1000 €). Tako da me je letos doletelo 200 € davka in to samo zato, ker so sešteli tri leta skupaj (letno ne presegam 1000 €). Je še kakšna možnost? Ali naj obupam in plačam?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ne vem niti jaz. Jaz letos še ne bom plačeval, bo pa drugo leto bolj veselo.
Plačat pa itak moraš, sicer je kazen še večja.

Me pa zanima, kako pravno smeš dohodnino plačevati za nazaj, če pa so obresti pripisane vsako leto. To bi bilo vprašanje za kak Zavod oz Združenje ...

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.131
96
48
No, moja bančnica na NLB pa mi je sama predlagala razmejitev obresti in prištimala obrazec, da sem sam podpisal, ravno iz razloga (ne)plačevanja davka na obresti.
Vsaj neka korist...

jello

Guru
22. sep 2008
10.265
3.902
113
Vezal leta 2009 za dve leti, v spominu imam da sem izpolnjeval obrazec za razmejitev obresti, vendar zdaj kar naenkrat nihče ne ve nič več o tem. Letos sem pa dobil pošto da moram prijavit obresti, katerim so prištete še tiste iz leta 2009. Depozit se še iztekel ni, obresti so pa že za plačat (sicer bom drugo leto plačal še več). Kar samo dokazuje to da je bil obrazec izpolnjen. Sicer bi vse obresti poročal šele drugo leto.
bonk.gif

Seveda sem pred vezavo preračunal da znese ravno okoli jurja letno, če bi bilo nekaj evrov čez bi pač plačal tistih nekaj fičnikov davka, da te pojahajo za par sto evrov davka je pa rop.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.098
6.936
113
pri taščici
Tole jello mi pa ni jasno?
Ce nisi lani dobil, potem tudi letos ne mores dobiti za 09 in 2010. Bos pokasiral cez eno leto se za 11 v kpl. (kot jaz)
govorim o istem depozitu. Ce si imel vec depozitov potem imas mogoce od kje drugje kake obresti.

jello

Guru
22. sep 2008
10.265
3.902
113
Imam več depozitov in sem dobil od banke lepo specifikacijo iz katere se vidi da drugi niso problematični. V letu 2010 so mi bile pripisane tudi obresti za leto 2009. Edina varianta, ki mi pade na pamet je to da so tisti moj obrazec za eno leto založili in mi šele lani prijavili razmejitev obresti. Če razmejitve obresti nebi imel bi drugo leto moral prijaviti vse obresti, ker mi depozit poteče šele letos. In letos sploh nebi dobil nobenega obvestila. Oziroma samo obvestila za druge depozite, kjer sem imel razmejitev obresti pravočasno prijavljeno.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.474
448
83
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Me pa zanima, kako pravno smeš dohodnino plačevati za nazaj, če pa so obresti pripisane vsako leto. To bi bilo vprašanje za kak Zavod oz Združenje ...

Dohodnino vedno plačuješ za nazaj, ker si ti obračuna za preteklo koledarsko leto. Ampak vem, kaj si želel reči - zakaj ti obdavčijo prihodke za več kot eno leto nazaj? Zato, ker teh prihodkov (obresti) takrat dejansko nisi dobil, niti si z njimi lahko razpolagal. Da so se ti prištevale v neki evidenci je brezpredmetno. Žal je tako, pravno gledano je vse čisto. Se pa strinjam, da ureditev ni najprimernejša in bi kazalo banko zakonsko obvezat, da pri sklenitvi varčevanja zatheva od komitenta obvezno izjavo - če želi razmejevanje ali če ga ne želi. Ker iz te teme je očitno, da banke komitentov s tem niso dovolj dobro seznanjale. Če pa bi imeli izjavo vseh "nezadovoljnežev" bi bilo jasno, da je bila njihova zavestna odločitev, da ne upoštevajo dane zakonske možnosti razmejevanja obresti.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.474
448
83
jello: po opisanem diši na napako banke. Pogovori se z njimi, z osebnim bančnikom ali vodjem tistega "ki o tem nič ne ve". O tem obvesti tudi Durs, ker *mislim*, da za napake pri davčni napovedi, ki temeljijo na napačnih izpiskih izplačevalcev, ti nisi odgovoren. In vsekakor poročaj, kako se bo stvar razplet(a)la.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Ampak vem, kaj si želel reči - zakaj ti obdavčijo prihodke za več kot eno leto nazaj? Zato, ker teh prihodkov (obresti) takrat dejansko nisi dobil, niti si z njimi lahko razpolagal. Da so se ti prištevale v neki evidenci je brezpredmetno.
Ne bo držalo. Jaz pri Modrem varčevanju lahko vmes ven jemljem. Ne sicer takoj, ko se mi zahoče (mislim da je potrebna predhodna najava dva ali tri mesece prej), ampak vseeno, lahko razpolagam, to pa vključuje vsako leto pripisane obresti.

natura

Zelenc'
18. avg 2010
7
0
1
Ravno tudi meni ni jasno. Imam modro varčevanje, ki traja največ pet let. Ampak vezano vlogo imaš samo prvo leto, ko ne moreš dvigovat sredstev. Ampak po prvem letu pa lahko kadarkoli (tri mesece prej) napoveš dvig sredstev. Do obresti, ki ti jih letno pripisujejo si tako upravičen po prvem letu kadarkoli in ne šele po preteku petih let.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.661
3.939
113
Ljubljana
hmpg.net
Če jih letno PRIPISUJEJO, se potem vsako leto "pojavi" na obvestilu za prejete obresti za DURS.
Če temu ni tako, prijavi ti na DURS vseeno, pa naj potem oni razčiščujejo.

Če pa se razmejujejo (lep izraz mar ne), potem imaš možnost izbire, ki ti jo mora referent predstaviti. Če ti je ni, se lahko slikaš. Zato bi po mojem laičnem mnenju v primeru dolgoročnih depozitov moral depozitar vedno izpolniti obrazec, kjer bi obkrožil željeno opcijo v izogib kasnejšim nesporazumom.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
Če jih letno PRIPISUJEJO, se potem vsako leto "pojavi" na obvestilu za prejete obresti za DURS.
Če temu ni tako, prijavi ti na DURS vseeno, pa naj potem oni razčiščujejo.
DURS je ve za to. Samo nima kaj narediti, itak jim gre v plus.

Kaj bi pa moral referent na banki narediti, je pa druga zgodba. Ampak zdaj kot vem, če bi to reč ugotovil še januarja, bi šlo (ampak do takrat se itak ni dalo ugotoviti). Zdaj je že prepozno.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.661
3.939
113
Ljubljana
hmpg.net
Obresti na DURS prijavlja vsak posameznik. Banka da na DURS kontrolne podatke. V kolikor pride do razlik jih je potrebno razčistiti, morda tudi z davčno pritožbo, kolikor se to smešno sliši "Hočem prijaviti večjo davčno osnovo..."
Vendar, velja za PRIPISANE me RAZMEJENE obresti.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Torej lahko obvestilo od banke (kjer piše premalo obresti) vržem v koš in dodam dosedaj pripisane obresti na dohodninski obrazec?

Ker obresti so dejansko pripisane, lahko potrdi bančni izpisek.