Nikon D5100 - mnenja

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Sorry, nimam se za novopecenega uporabnika, ampak ce bi sedaj na novo nabavljal, sigurno to ne bi bil Pentax ali Sony. Po vsej verjetnosti, khm, khm, Nikon - najvisji rang.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.921
10.650
113
kod Džej-Zija
Ampak ti si profesionalec, če se ne motim.
17758-icon_confused.gif
BTW, kaj fali Sonyjevi Alphi 900, razen visokega ISO?

Za začetnika je v resnici popolnoma vseeno, katero znamko izbere, vse so več kot dovolj dobre za začetniške potrebe.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Za zacetnika - se popolnoma strinjam. Nekdo, ki kupi DSLR + dzk in po vsej verjetnosti ne bo nikoli vec nadgrajeval opreme, mu je popolnoma vseeno katero znamko kupi. Nekdo, ki se ima pa namen profesionalno ukvarjati s tem bo pa vsekakor posegel h Canonu ali Nikonu. Tisti procent ali dva, ki pa ne, se pa kasneje tolce po glavi in mora vloziti precej vec denarja v novo opremo.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Kaže, da se bi moral tolči po glavi...
Pa se ne.

Začel sem sem pri KM 5D, nadgradil z 7D, nato pa A700. Sedaj večinoma uporabljam A55, sin, ki prav tako fotografira zadnje čase pa je kupil A850 in A500. Ker imava vso paleto objektivov za praktično vse vrste načinov fotografiranja, v razponu od 8 do 500 mm, vse skupaj 19, polovica jih je svetlobno močnih, nekaj pa tudi stare klasike, na primer 50/1.7 maxxum, ni doma nobene potrebe po tolčenju po glavi.
Ena zadnjih pridobitev je Sony 70-400 4-5,6 G, ostrina na vseh aparatih pa naravnost neverjetna.
BtW - vsi bodiji so še doma...in bodo doma tudi ostali, čeprav na polici v omari.

Nazadnje urejeno:

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Ne razumem zakaj se zmeraj predvideva, da se bo nekdo pa profesionalno ukvarjal s fotografijo in da zato mora NUJNO razmišljat o canikonu. Jaz sem dolgo let uporabljal službenega canona 20d, potem sem si namislil svojega pentaxa za na izlete pa tako, zdaj mam pa dost tega. Kar sem mel objektivov sem jih prodal, ruzak tudi, in grem počasi na mirorlessa. Namesto kil opreme bom pa odslej s sabo nosil sendviče pa ohlajen hmeljev zvar.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Poglej, canon in nikon imata daleč najširšo paleto objektivov, bodyev in raznih drugih zadev. Rabljene opreme za ta dva sistema je ogromno. Ker ima velika večina folka ta dva sistema, je tudi izposoja od prijateljev, znancev najlažja, če imaš to. Neodvisni proizvajalci delajo objektive, fleše, radijske sprožilce, zagotovo za canon in nikon, za ostale pa ali ja, ali pa tudi ne. V slo imaš servis in najboljšo podporo ravno pri teh dveh, tu prednjači rumeni. Če imaš kakršnekoli težave, gugl pa garant najlažje najdeš rešitev za can in nik.

Okej, če nekdo kupi 2 kit zooma in mogoče še kak fiksni, en body in fleš in drugega ne bo potreboval, ima lahko nekaj drugega in bo verjento povsem in čisto zadovoljen. Hudir pa je, da večina, ki gre na dslr, kaj kmalu hoče nekaj več, tu se pa potem začnejo težave.

V profi vodah pa v dslr sferi dilem mislim da ni...rdeči, rumeni, kak zelo osamljen modri, drugega še nisem videl.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Nisem rekel, da se predvideva. Vsak se sam odloci kaj bo z njim pocel in kaj so mu prioritete. Jaz pa na poroko ne morem uletet z nekim mirrorless aparatom. Poglej, vse je odvisno od potreb.
Pri nas imamo poleg razvijanja tudi prodajo aparatov. In ko stranka zeli aparat, jo najprej vprasas, zakaj ga potrebuje. Ce ga za to, da ga bo imel za v hribe in za na izlete in gleda dslr-je mu ponavadi svetujemo, naj premisli, ce ga bo nosil s seboj ali bi raje malo boljsega kompakta. Ker poleg vse opreme za hribe, bo moral imeti se eno malo vecjo torbico in dodatni kilogram. Poleg tega pri kompaktu dobi prav tako siroki kot in dober zoom. Pri dslr ponavadi to pomeni dodatni objektiv. Ce se vedno vztraja pri dslr-ju mu svetujemo dalje, vecina pa res spozna, da bi naredila napako in se odloci za kaksnega kompakta iz visjega ranga. Pac ni samo, da prodamo nekaj.. Precej strank je pa tudi, ki so nezadovoljne s samo sliko, ces da je prejsnji kompakt delal boljse slike. Ok, pa to je malo izven celotne teme..

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Jaz sem dosti let prenašal okrog steklovino in železje, ker kompakti ne pridejo blizu niti najbol bednim dslrjem s kit objektivi. Seveda imajo kompakti komot lepši razpon goriščnic, so majhni, ampak vsakič ko sem prišel s potovanja mi je bilo hudo za moje slike in spomine
smile-1.gif
Zato se zdaj navdušujem nad brezšpeglariji - dobra kvaliteta v majhnem pakiranju. Slr je bil pač leta nujno zlo, ki pa ni več potrebno. Po mojem preveč nadebudnih fotografov za brezveze gleda za vstopnimi dslrji namesto za čim takim...

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Ja se strinjam, da je izbira pri canikonu največja in da ni problem za rabljeno in izposojo. To še ne pomeni, da je pa drugje tako slabo. Pentax še vedno živi tudi zato, ker na njem super delajo tudi stari manualni objektivi in ker ima odlično limited serijo fiksnih objektivov. Pač celotna filozofija zadaj je malo posebna... Seveda si ne predstavljam profija, da bi se mučil s pentaxom, ki niti ff bodyja noče naredit. Imajo pa MF digitalca, ki je druga zgodba...

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Jaz pa na poroko ne morem uletet z nekim mirrorless aparatom.

ta del bi nekako še lahko šel. tudi družabna kronika bi še lahko šla. ampak, recimo - point je v tem.

delam za manjšo slovensko fotoagencijo, za tujo plesno in za večjo svetovno tiskovno agencijo. pokrivam svega in svašta, v vseh možnih vremenskih razmerah, ob vseh možnih delih dneva. in enostavno ne morem uletet na neko plesno tekmovanje z mirorlesom. ajde, ostali trije še mogoče, ampak jih tudi že počasi zmanjkuje. ali pa na fuzbal tekmo z mirorles zadevico. ali Sonyjem oz. Pentaxom. Olympus tukaj mogoče še ... ker ne bom mogel naredit tega, kar se od mene pričakuje. čeprav bi ob malce več matranja z mirrorlesom spravil skupaj fotko, na kateri ne bi moral reči, da je narejena z mirorlesom.

sicer Olyumpus od ostalih treh še najbolj ven štrli, ker je še najbližje, ampak je problem v tem, da je blazno omejen - 2x krop faktor je po eni strani fajn, tudi leče imajo, ki ta krop faktor znajo narediti kvalitetno širok, ampak to, da je 2x krop faktor pomeni, da je senzor toliko manjši, kar pomeni, da ga v večernem delu mojega delovnika kar zmanjka. že res, da sem bil enkrat precej presenečen, ko sem delal hokej v Hali z E-3, ampak kar naprej sem pomišljal o dveh stvareh: 1. zakaj zavraga je tako kompliciran 2. samo 6 fps!? na smučariji pogoriš. in v Sloveniji Olympus nima uradne podpore oz. servisa!!

tako da, če si zastavil svojo fotografsko pot vsaj malce ambiciozno, z željo po nečem več, ti ne ostane drugega, kot Canon in Nikon. žal. čeprav ima vsak od ostalih treh predstavnikov dobre zadeve v svoji liniji, dobre inovacije. konec koncev - Olympust in Dust Reduction. Pentax in Shake Stabiziacija. Sony in Live View? to so dobre zadeve, škoda, da jih niso znali še bolje izkoristit in implementirat v nekaj boljšega, bolj uporabnega.

mirorles - za zraven, top zadevica. da bi samo z njim delal - zaenkrat še ne. zaenkrat! kaj bo čez pet let pa mislim, da samo izumitelji vedo ...
wink-1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.921
10.650
113
kod Džej-Zija
Strinjam se z napisanim, konec koncev gre tu za profesionalno agencijsko delovanje. Na tem področju manjši definitivno pogorijo v Sloveniji.

Popravek glede inovacij: dust buster in LiveView sta Olympusovi inovaciji, za anti-shake v bodyju je pa zaslužna Minolta z modelom 7D.