NoData imam seveda inštaliran in ga vedno vklopim, ko grem v tujino. Potem za vsak slučaj izklopim tudi samodejno preverjanje email headerjev (kot bi tudi kake druge avtomatske zadeve, če bi jih imela vklopljene). Telefon dam v GSM mode only, tako da 3G ne dela. za vsak slučaj ce bi kaj pozabila in bi NoData zatajil. Gre bolj počasi vse skupaj, pa bi bila skoda manjša (moja logika vsaj) in se baterija dalj časa drži. Tako imam nekako mir ene 10km, takrat se pa vseeno odločim, da grem v nastavitve v povezave. čarovnik mi vedno naredi 2 povezavi: internet mobitel in planet (se mi zdi, da je tako ime) in pri obeh ročno spremenim username in password - ziher je ziher. MMS povezave se ne dotikam. Potem stestiram tako, da grem v Opero in ker seveda nič ne dela se zadovoljna. NoData seveda vedno stestiram en dan prej doma in vedno dela, zato ga vedno zaženem v prvem koraku, ampak mi ne da mira, dokler ne opravim vsega ostalega. Tujina je pač draga.
Nobnega monitorja za prenose nimam, ker ga ne rabim. v povprečju porabim 100MB, pa še to verjetno ne več, in tudi če bi Mobitelov števec kazal 5x več, sem še vedno na sigurnem. Tudi v tem primeru ne vem kaj bi mi pomagal, če ne verjamem, da je takšen prenos prišel z mojega telefona. Na vsakih 5min 32MB prenosa. Mogoče se mi je kdaj sešlo v Kranju in Ljubljani, kjer sem tekom dneva bila, da bi mi v 5min prenesel tako količino podatkov, v Borovnici pa čakam konkretno dalj časa, ker je signal toliko slabši in ob slabem vremenu skače nonstop med EDGE in UMTS. Tudi zdaj se prvič ni zgodilo kaj takega. Drugo pa kar sem že omenila. Začelo se je ob 7h zjutraj in trajalo 25h. Telefon če zjutraj ni bil do konca napolnjen in če bi že kaj takega bilo res, bi njegov glavni hendikep pomenil meni odrešitev, ker bi najkasneje opoldne omagal - pa sem zdajle precej prizanesljiva, ne pa da se sploh ni nič poznalo na porabi. Edini števec, ki mi sedajle pade na um, da bi mi blokiral podatke ob določeni količini, pa da bi imel kaj haska je Mobitelov. Se to da, btw? Da operateju naročiš, da ko pride do določenega prenosa, da ti blokira prenos podatkov. Tudi za Simobil me zanima.
Če se Mobitel odloči, da moram plačati, bom seveda plačala. Še bolj neumno kot to, bi bilo, da se spuščam v kakršnekoli spore z njim. Ker sem pač niko i ništa na itak paketu, to skorajda že pričakujem, profita od mene itak blaznega ni, čeprav bi se ga tekom sigurnih naslednjih nekaj let sigurno nabralo za več kot toliko. Toliko časa so me ujčkali, da sem prilezla iz študentskih let v skorajda 30ta, zdaj bom pa šla. Nobenega izmed naju pa seveda ta izguba ne bo pokopala.
Kar prosim vas, je pa, da se vzdržite komentarjev ala ko ima pa enkrat večji račun, je pa vse operater kriv. Izguba mojega časa, da to berem in vašega, da to pišete. Sem imela že večkrat konkretno večji račun od pričakovanega (v rangu 250 EUR sicer le enkrat, ker pač že, ko ne pazim, si ne morem kaj, da ne bi vseeno malo pazila), samo takrat nisem pisala reklamacij in tukaj spraševala kaj mi je pričakovati ter vsa jeza, ki se je takrat, ali pa tudi ne, nabrala je bila usmerjena samo v mene. Če si pač določen dolg nakopljem, ga tudi plačam. Drugače pa ponavadi ne.