Neurja 2010!

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
Če narediš tak model, da bo 99% natančno napovedal vreme si najbogatejši na svetu.
Najbogatejši boš, ko boš iznajdel način umetnega gojenja jurčkov in lisičk in jih sveže prodajal celo leto.
evil.gif

V bistvu se da, ampak ne na tak način kot šampinjone ali pa sitake.
grims-1.gif

karel

Pripravnik
14. jun 2010
58
0
6
31
polhov gradec (kranj-dijaški dom)

tukej ne vidm prou velik odgovorou
rajš bi vidu če bi mi lahko ker iz prve roke kej povedu
mislm da je takih oblačnih neviht take podobe zelo redko videti v sloveniji
jaz sem v 2 letih mogoče 4 ali pa 5
smile-1.gif

pa še to sta bile 2 v italiji in se jih je dalo videti od tukaj če si le odšel na malo višji hrib(8.6.2010 in 2.8.2009) ena pa je potovala mimo ljubljane proti novemu mestu (31.5.2010) za druge pa se ne spomnem točne lege

Nazadnje urejeno:

SnuffyZ32

Pripravnik
11. okt 2007
199
0
16
Obišči stran
> kaj je razlika med kopastimi nevihtnimi oblaki in pa tem ki pa so na vrhu poravnani in širši od spodnjega dela??

Kopasti nevihtni?

Kopasti oblaki so oblaki druzine cumulus in glede na obliko imajo zraven dodatek.

Cumulus fractus je ena razcefek, cumulus humilis je majhna kepica, cumulus congestus je tak ki ze v visino raste in se lahko razvije cumulunimbus. Tolk se jih se spomnim. Gori se pa cumulunimbus razsiri zato ker zadane v tropopauzo v kateri temperatura z visino spet narasca in se ne more vec dvigat, tko kot se balon na topli zrak nebi mogel dvigat visje ce je visje zrak toplejsi od balona na topli zrak.. Potem pa se veter mal pihne v gornjem sloju in dobi lepo textbook obliko nakovala. Visina je nekje 11+km, odvisno od zemljepisne sirine, etc. na zemlji, do 20+km okoli ekvatorja afaik.

Za razvoj oblaka je pomemben padec temperature z visino. Hitreje ko pada, bolj agresivno se obmocje toplega zraka ki je nad nekim podrocjem v tej masi dviguje. Recimo mas crno zorano njivo med gozdovi, ta njiva bo bolj ogrela zrak kot gozd okoli, zato bo ta kolumen toplega zraka se tam zacel dvigat. Ala balon. Oblak je pa se zacne tam kjer pri ohlajanju dvigajocega vlaznega toplega zraka doseze temperaturo rosisca in se izloca vlaga/voda. Ce zrak ohladis lahko v sebi nosi manj absolutne vlage, zato se ta izloci. Pri tem se kancek ogreje in se se hitreje dviga v okolici s padajoco temperaturo z visino, zato oblak sam po sebi 'zauga' gor ko enkrat zacne nastajat. Tko nekak kompresirano vse kar je treba vedet
smile-1.gif

Praviloma so "kopasti nevihtni" vsi kumulunimbusi, ker se samo v takem proizvede energija in vertikalni veter da ratajo toce in resne nevihte. Drugac pac sam mal dezuje iz oblaka dokler ne razpade, preden se razvije v kumulunimbus. Mas pa resne nevihte tud iz drugacnih razlogov lahko, recimo posledica agresivne fronte,...

lp,
Sasa

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik karel pravi:
a kdo ve kje se da najdet nadgradnje za fotoaparat Sony Cyber-shot DSC-HX1 da bi se dal slikat strele (zaznavanje premika) al pa če ta model mogoče to funkcijo že ima
Za slikanje zvečer tega ne rabiš (ker z zaznavanjem premika bi bil itak prepočasen). Lepo ISO na minimum, fotoaparat na stojalo, nastaviš na Tv in čas na cca 20s, pritisneš in čakaš.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Jaz sem dobil alarm od Tuša - možnost neurja na lokaciji Vrhnika (ob 12.40)

karel

Pripravnik
14. jun 2010
58
0
6
31
polhov gradec (kranj-dijaški dom)
Citat:
Uporabnik monaco pravi:
Citat:
Uporabnik karel pravi:
a kdo ve kje se da najdet nadgradnje za fotoaparat Sony Cyber-shot DSC-HX1 da bi se dal slikat strele (zaznavanje premika) al pa če ta model mogoče to funkcijo že ima
Za slikanje zvečer tega ne rabiš (ker z zaznavanjem premika bi bil itak prepočasen). Lepo ISO na minimum, fotoaparat na stojalo, nastaviš na Tv in čas na cca 20s, pritisneš in čakaš.

čas lahko nastavim samo na 10 sekund
ja in kok možnosti maš da ob istem trenutku slika kot se zabliska??

SnuffyZ32

Pripravnik
11. okt 2007
199
0
16
Obišči stran
Za jadralno letenje moras nekaj meteorologije dat skoz. Se mi pa zdi tako dost splosno znanje, za katerega bi blo prav, da bi ga vsak imel. Zato tudi rad razlagam ljudem kolikor vem o tem, ce jim je do poslusanja. Pride prav ucas, da nis moker, ce ne drugega
smile-1.gif

Za fotkanje strel pa kot pravijo. Naceloma nastimas nizek ISO, zaprta zaslonka, da mas cim vec sekund exposure (10, 20, 30) in potem sam zaporedno klikas dokler ne ujames. Pa ce so strele dost blizu upostevas, da bo strela sama po sebi kot en blitz, tko da ce ni strele na posnetku, naj bodo mal podosvetljeni, da potem strela nebo presvetljena.

Moji fotki. Streli:
http://mencphoto.com/gallery.aspx?image=Sunsets-Night/IMG_1820.jpg
Cumulunimbus v casu soncnega zahoda:
http://mencphoto.com/gallery.aspx?image=Sunsets-Night/IMG_2514.jpg

No znanje tud pride prav, da kaj ujames na foto tu pa tam. Ta cumulunimbus ni ujet ker sem slucajno tam stal s foticem, ampak sem se ene 20min. prej vozu domov in sem videl kaj nastaja, se ni bil tako visok, samo enga gmota kepe in sem vedel da bo priblizno s soncnim zahodom sovpadalo in kako bo, ce bo slo po sreci, zgledalo. Sma s punco preskocila nekaj kar bi morala se napravit, da sem prisel domov do fotica in hitel slikat
smile-1.gif

lp,
Sasa

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik karel pravi:
čas lahko nastavim samo na 10 sekund
ja in kok možnosti maš da ob istem trenutku slika kot se zabliska??
Boš pa večkrat probal, kar v prvo ti res ne bo ratalo. Pa počakaj na kako bolj nevihtno in polno bliskov noč, trenutno takih še ni bilo letos. Če pa imaš rapid shooting (ali kako se pač reče na tvojem aparatu), pa lahko to narediš kar z roke ob dnevni svetlobi, ko se zelo pogosto bliska. Recimo tale primer je narejen z 1/80 sec, za to sem rabil okoli 20 slik (kar je zneslo vse skupaj dobro minuto dela) in evo je:
grims-1.gif

953033-P7230247.JPG

Priponke

• 953033-P7230247.JPG
    953033-P7230247.JPG
    42,5 KB · Ogledi: 146