Nesreča s steklokeramiko

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Glej, pišete bedarije na kvadrat. Razen, če družino kdo res osebno pozna in je tip bil res malomaren.
Najprej, malokdo tu je pisatelj, pa piše komentarje. Vsak se vozi z avtom sam, zakaj ne najame profesionalca? Ko pa bo nesreča, pa bi vsi še živeli, če ne bi sam vozil. Saj taxi ni tak drag.

Največjo bedarijo si napisal ti. Pisanje tukaj ne ogroža nobenega življenja, za vožnjo avtomobila imam pa dokazilo o usposobljenosti (izpit). Lahko mojster, ki je ubil ženo pokaže kakšno dokazilo usposobljenosti ali je kavč električar, kot večina vseznalcev? Če električar (s.p., d.o.o,...). narobe nekaj zveže in nekoga ubije, nosi odgovornost, saj je dokazano usposobljen to narediti brezhibno. Kavč mojster pač ni, samo da misli, da je. In tak si zasluži dobiti po prstih za svojo neumnost.
Igraj kavč mojstra s stvarmi, ki ne ogrožajo življenj in pusti profesionalcem, da naredijo ostalo. Vem, v Sloveniji je to nepredstavljivo ko pa je vse čisto preprosto in poceni, če naredim sam.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.087
113
Ali si tako usposobljen za vožnjo vozila kot profesionalni voznik?
Ali so profesionalni gradbeniki naredili severno obvoznico tako, da bi bila alter scena zadovoljna? Je kdo odgovarjal?
Ali so profesionalni električarji naredili led razsvetljavo v trojanskih tunelih tako, da je delovala več kot kako leto in potem ni bilo omejitve hitrosti skozi tunel? Je kdo odgovarjal?
Verjamem, da je človeku, ki je to naredil daleč najtežje. Ampak če bi inštalacija imela vse, kar bi naj sodobna inštalacija v večstanovanjski hiši imela, potem ne bi nihče umrl zaradi njegovega neznanja. In ta del so naredili profi električarji.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Ali si tako usposobljen za vožnjo vozila kot profesionalni voznik?
Ali so profesionalni gradbeniki naredili severno obvoznico tako, da bi bila alter scena zadovoljna? Je kdo odgovarjal?
Ali so profesionalni električarji naredili led razsvetljavo v trojanskih tunelih tako, da je delovala več kot kako leto in potem ni bilo omejitve hitrosti skozi tunel? Je kdo odgovarjal?
Verjamem, da je človeku, ki je to naredil daleč najtežje. Ampak če bi inštalacija imela vse, kar bi naj sodobna inštalacija v večstanovanjski hiši imela, potem ne bi nihče umrl zaradi njegovega neznanja. In ta del so naredili profi električarji.

Če nihče ne odgovarja, je napaka sistema oz. Slovenijastana. Ampak to ne zmanjša dejstva, da morajo določene stvari delati profesionalci. In še posebej zato, ker že ti zajebejo kup stvari, nimaš ti kaj šarit za njimi, saj samo še potenciraš možnost katastrofe. To, da nihče ne odgovarja za napako ti ne daje pravice, da malo sam pošariš po sistemu, v bistvu samo dokazuje, da imamo jebivetre s papirji in tudi brez njih.

Če smo spet pri avtih, je očitno, da ne razumeš. Jaz imam izpit, da sem usposobljen za vožnjo avtomobila v prometu. Lahko obstajajo boljši, ampak jaz imam dovoljenje, da to počnem z vso mojo odgovornostjo. Profi voznik ima enako dovoljenje za isto stvar, brez razlik. Kavč električar nima ničesar in tu je razlika. Bi bila žena manj mrtva, če bi priklop narobe naredil profi? Ne. Ampak možnost, da profi opazi napako prejšnjih profijev oz. bolj pravilno priklopi mašino v sistem je pa precej večja od domačega vseznalca. In sedaj pričakujem plaz vseznalcev, ki 100% bolje naredijo od ostalih, ker bolje poznajo domač teren. Super za vas, enako je mislil gornji mojster in še kar nekaj časa bo.

Lej, bodi domači mojster kjer se le da. Ko pa pridemo do stvari, ki so potencialno smrtno nevarne pa 2x premisli. Kolikokrat smo že slišali za težave zaradi napačnih priklopov štedilnikov? Veliko prevečkrat.

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
ksz

Pri moji materi je človek, ki ima narejeno srednjo elektro (poklicno se sicer ukvarja z elektroniko) zvezal elektriko tako, da sem se samo za glavo držal.

Ker je kupila reflektorsko stropno luč z dvema reflektorjema, je hotela, da se reflektorja prižigata ločeno. No, tip namesto enojnega vgradi dvojno stikalo, nato pa - da ne vleče še ene žice za drugi reflektor uporabi kar obstoječo rumeno-zeleno žico. Seveda je bila na njej faza.

To sem ugotovil, ko sem ji pleskal stanovanje. Dobro, da sem najprej odmontiral stikalo in mi je padlo v oči, kaj rumeno-zelena žica dela na stikalu.

P.S.: Vse, kar vem o elektriki, sem se naučil sam iz knjig in spleta.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.026
11.149
113
kako pa boš drugače uporabil žico? jo prebarval,žica je žica, malomarnost je edino neoznačenje ...Lahko greš pa štemat pa še ene kable noter vlečt...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
profi bo vzel fazenbrifer in zadevo preveril, amater se pa zanaša na barvo.

lej pepe, tukaj nimaš prav. za sodelovanje v prometu imaš vozniško (šel si v avtošolo, naredil izpit torej si PROFI), sosedov jaka pa tega ni naredil ker "njega ne bo noben učil". sedaj, ali se lahko vozi po cesti? ali boš jezen, če ti nekdo brez izpita zbije ženo? pa sej zna vozit in tudi driftat okoli rondojev bolje kot marsikdo?

[cenzura] ga, tukaj se je zadeve lotil po sistemu "sej ni nč kej tazga 4 žice zvezat" pa je šlo v maloro. sem popravljal že nakej traktorjev in strojev, kjer so po forumu in internetu pobrali slike in vezali... dobro da ni kaj zgorelo....

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
kako pa boš drugače uporabil žico? jo prebarval,žica je žica, malomarnost je edino neoznačenje ...Lahko greš pa štemat pa še ene kable noter vlečt...

Dost prostora je bilo v kanalu. BP bi potegnil še eno zraven.

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik alfabet pravi:
ksz

Pri moji materi je človek, ki ima narejeno srednjo elektro (poklicno se sicer ukvarja z elektroniko) zvezal elektriko tako, da sem se samo za glavo držal.

Ker je kupila reflektorsko stropno luč z dvema reflektorjema, je hotela, da se reflektorja prižigata ločeno. No, tip namesto enojnega vgradi dvojno stikalo, nato pa - da ne vleče še ene žice za drugi reflektor uporabi kar obstoječo rumeno-zeleno žico. Seveda je bila na njej faza.

To sem ugotovil, ko sem ji pleskal stanovanje. Dobro, da sem najprej odmontiral stikalo in mi je padlo v oči, kaj rumeno-zelena žica dela na stikalu.

P.S.: Vse, kar vem o elektriki, sem se naučil sam iz knjig in spleta.
To ni čisto nič novega, vidim v svojem poslu na skoraj dnevni bazi takšne stvari. To je klasika tam, kjer so namesto posamičnih vodnikov v cevi polagali kable.

Ko sem enkrat takšno zadevo omenil enemu električarju, pa je rekel, da kompliciram.

Sem pa ravno danes bil v enem blokovskem stanovanju, kjer je lastnik želel menjati nekaj vtičnic in starih stikal z novimi. Na koncu smo ugotovili, da ima nekatere vtičnice vezane direkt mimo varovalk, o kakšnem RCCB (FID) stikalu itak ni govora.... steklokeramiko mu pa je električar pred letom dni vezal samo s fazo in ničlo - PE žice pa niti ni priklopil. Bil pa je monter pogodbenik z Big Bangom.....

Toliko o tem.

Pa da raje ne pokažem fotografij "izdelkov", ki jih vidim po terenu....

neo32

Pripravnik
23. okt 2010
635
0
16
"Profi bo vzel faznbrifer..."
hysterical-1.gif

Dej drzte se stvari k jih obvladate, rumene/zelene zice pa pustite naj sluzijo svojmu namenu...

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
Zdaj govorim laicno in ne me zjebat s prve
wink-1.gif

Ce vgradne steklokeramicne plosce ne ozemljis. Kaksne so lahko posledice, ce tako ali tako nima kovinskega ohisja oz. vsaj nam ni dostopno z roko naprimer

Abomination1

Pripravnik
22. okt 2012
298
0
16
Očitno nisi slišal za primer, o katerem se govori v tej temi. Preberi in poišči si povezavo malo nazaj v tej temi.

Tam notri so nazorno predstavljene posledice, nepravilno priključene naprave.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik yamahafazer pravi:
wink-1.gif

Ce vgradne steklokeramicne plosce ne ozemljis. Kaksne so lahko posledice, ce tako ali tako nima kovinskega ohisja oz. vsaj nam ni dostopno z roko naprimer

V idealnih pogojih ni posledic.

Ampak ...

Padejo ti rorzange na ploščo ko privijaš pipo in poči. Potem pa ženka da kuhat makorone in jih pozabi za 5min, tako da skozi razpoko pride voda v stik z grelci. Če imaš ozemljeno bo slejkoprej voda naredila stik na ohišje/ozemljitev in bo vrglo varovalke/fid ven. Če nimaš pa zna voda postat električna, lonec z makaroni tudi in naslednji dan je žena v črni kroniki.

neo32

Pripravnik
23. okt 2010
635
0
16
Tocno. Zelo slana voda zavre, vzkipi, baba gre pa z mokro viledo brisat, pri prizgani SK plosci, ki se jo ne ugasnit, ker je voda polita po touch tipkah. Po moznosti je baba bosa in se zravn naslanja na kovinski del ozemljene pecice oz. pipe...

Ko te enkrat zagrabi krc od elektrike, pod tapravimi pogoji, ne mors kr tko spustit vsega...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
neo32 kaj točno ti je smešno?

ne ukvarjam se s hišnimi napeljavami mi je pa normalno, da bi preveril zadevo preden bi čačkal, vsaj če nisem jaz delal vsega skupaj...

vsak, mojster bo najprej "spoznal" napravo/objekt potem pa delal... na pamet itd delajo amaterji

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
To že, vendar je probirka zelo nezanesljiva zadeva
wink-1.gif

Pred kakšnima 2 mesecema sem renoviral stavbo, v kateri so bile izključno rumena, siva, zelena, viola in oranžna žica.

Enkrat je zelena za ničlo, enkrat za fazne vodnike, enkrat je oranžna faza, enkrat.... ehhhhhh

neo32

Pripravnik
23. okt 2010
635
0
16
Barve oz. številke na vodnikih so zato, da se upoštevajo. Faznbrifer je zgolj in samo indikator napetosti in če že omenjaš profije, se ne zanašajo na faznbrifer, ker ti lahko sveti tudi na nuli al pa na zemlji in pol nimaš pojma kje si.. Sploh je pa odlična kombinacija, da po bajti nimaš nule oz. da je nula slaba in ti je faznbrifer cist brez pomena...

Amater, ki gre za amaterjem popravljat, je pa sploh kombinacija za uspeh.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
neo32, torej ti trdiš, da je faznbrifr popolnoma brez pomena in da se moraš zanašat na barve? da samo barve so pomembne?

kolikor sem jaz imel možnost videti profije pri delu, so najprej s faznbriferjem zadevo preverili, potem raziskoval (s pomočjo še česa drugega...)i na koncu reševali. seveda so bili to stari mački, vajeni vsega hudega ne pa modrovalci in teoretiki...

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik yamahafazer pravi:
wink-1.gif

V idealnih pogojih ni posledic.

Ampak ...

Padejo ti rorzange na ploščo ko privijaš pipo in poči. Potem pa ženka da kuhat makorone in jih pozabi za 5min, tako da skozi razpoko pride voda v stik z grelci. Če imaš ozemljeno bo slejkoprej voda naredila stik na ohišje/ozemljitev in bo vrglo varovalke/fid ven. Če nimaš pa zna voda postat električna, lonec z makaroni tudi in naslednji dan je žena v črni kroniki.

Hvala za odgovor

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.026
11.149
113
Pri menjalnih in križnih stikali moraš uporabit vsako žico, ki je na voljo ,barva gor ali dol.
Zato pa trdim, da se zadeve ustrezno označijo, da je že v štartu jasno da ni tako kot so recimo barve, plus testiranje vodnikov.

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Pri menjalnih in križnih stikali moraš uporabit vsako žico, ki je na voljo ,barva gor ali dol.
Zato pa trdim, da se zadeve ustrezno označijo, da je že v štartu jasno da ni tako kot so recimo barve, plus testiranje vodnikov.

ne-ne-1.gif

Za menjalna in križna stikala se ne vleče kablov z rjavo (črno), modro in rumeno žilo, ampak se vleče posamične vodnike, ustreznih barv.

Pogojno se lahko povleče kabel, če so vsi vodniki črni, označeni s številkami. Vse ostalo je hvatanje krivin in ni v skladu s predpisi - trenutno TSG-N-002/2013. Če rabiš bolj podrobno, razlago, preberi TSG str.20, točka 3.6.1.

Žalostno je samo to, da dosti električarjev v inštalacije vleče PGP kable, na koncu pa jim za barve "dol visi".

Nismo več v obdobju jugoslavije, ko ni bilo moč dobiti kablov v ustreznih barvah.