Nesreča s steklokeramiko

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika
Mislim da je ta zadeva bolj kompleksna kot si jo tu predstavljamo in diskutiramo.Kako preboj in zakaj če je bila do sedaj naprava v redu in ni povzročala problema? KJE preboj??Zakaj potem varovalka in fit stikalo ne opravi svojega ??
Tudi sam imam steklokeramičen štedilnik ki je vezan celo na 380 voltov!! sedaj me res skrbi kaj lahko prebije in te ubije. Kolikor poznam notranjost tega mojega štedilnika je lahko vzrok preboja žička od napeljave ki je prišla v stik z ohišjem , ja ampak zakaj potem ni izvrglo varovalko in fit? to mi vse skupaj ne deluje razumljivo in me res zanima kakšna bolj strokovna razlaga.
Vsaj po mojem je zadeva bolj komplicirana kot izgleda.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
tukaj nimaš kaj pametovati- očitno ni bil izpolnjen prvi varnostni ukrep- ozemljitev naprave..ostalo je pa splet drugih okoliščin.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Možno...tisti, ki bi se lotil umora na tak način, je pomoje precej naiven-hitro se vidi, če je kdo prčkal okoli priključka naprave.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Nisem prepričan da je sploh bila steklokeramika... sem ravno na to pomislil ko sem gledal simbolično fotko na 24ur, so nalimali steklokeramiko iz kakega shutterstocka, pa se ustvari vtis da je steklokeramika. Ni nemogoče, ampak mislim da je bil klasičen štedilnik in pripadajoče zadeve.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.184
3.646
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik KarEn pravi:
Nisem prepričan da je sploh bila steklokeramika... sem ravno na to pomislil ko sem gledal simbolično fotko na 24ur, so nalimali steklokeramiko iz kakega shutterstocka, pa se ustvari vtis da je steklokeramika. Ni nemogoče, ampak mislim da je bil klasičen štedilnik in pripadajoče zadeve.
Včasih pomaga, če še kak tekst prebereš po sliko. Konkretno 24ur.com so po sliko steklokeramične plošče na daljevali članek s temi besedami ...

Prve ugotovitve kažejo, da naj bi do dogodka prišlo zaradi udara električnega toka, medtem ko je 34-letnica kuhala. Uporabljala naj bi steklokeramično ploščo.

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik Abomination1 pravi:
Res je, ponavadi se špara in je ta kabelj pri roki in se pač naredi s tem. Me pa zanima zakaj se ne držimo standardov, izrecno je namreč zapisano, da se rumeno/zeleni lahko uporablja izključno in samo za ozemljitev.
En razlog je cena in šparanje, še kaj?
Evo nekaj pravih vezav, ki sem jih uspel najti prejšnji teden
smile-1.gif

2487500-Untitled-1.jpg

Priponke

• 2487500-Untitled-1.jpg
    2487500-Untitled-1.jpg
    259,6 KB · Ogledi: 304

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Tu je šlo več stvari hudo narobe, od priklopa steklokeramike do pomanjkanja zaščite. Po mojem je bla steklokeramika pod fazo, dotik je bil pa z drugo roko na pipo, ki je ozemljena. Najslabši scenarij, tok sklenjen skozi srce. V kolikor bi bil uporabljen delujoč fid bi ga ruknilo ven.
Tko da izvedba menjalnega stikala s klasičnim trifaznim vodnikom je še tanajmanjši problem. Če bi bilo samo to narobe z inštalacijo v stanovanju bi bla ženska še živa.

Nazadnje urejeno:

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Po mojem si blizu. Sam "se bojim" da so bili kovinski deli vezani na nulo, po možnosti je bil to star TN-C sistem in če je na dovodu oziroma v omarici nulo odžgalo (slab stik, karkoli) so naenkrat vsi kovinski deli bili pod napetostjo. Lahko je pa npr prebil grelec v bojlerju, bojler pa seveda neozemljen. Sem že naletel na takšne primere (enkrat me je en model klical da ga trese vsakič ko prime pipo in ga je zanimalo če se gre lahko tuširat! ).

Meni je v enem crap najemniškem stanovanju prek radiatorja prebijalo. Fazenbrifer je svetil, ko sem ga pipnil.

https://www.alter.si/tabla/showflat.php/Cat/0/Number/1360752/page/0/fpart/1/vc/1

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.319
7.343
113
Napacen priklop steklokeramike (NE na L) in je bila faza na ohisju. Ko se je dotaknila necesa kar je bilo zares ozemljeno (pa ne cez fid ocitno) se je pa zgodilo kar se je.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Fida ni bilo, ali je bil pa nedelujoč, ker če bi bil bi ga vrglo ven neglede na to, kako je ali ni bila ozemljena kuhalna plošča in gospa bi bila verjetno še živa. Čez FID ni ozemljeno nič. Fid stikalo primerja vhodni in izhodni tok in izklopi, ko je razlika večja od vrednosti, ki piše na FIDu in to je vsa umetnost FIDA.

Če bi bila plošča ozemljena pravilno, bi ga pa itak metalo ven v trnutku, ko bi se pojavila faza na ohišju.

Nazadnje urejeno:

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika
Če ne bi bilo pravilno priklopljeno bi fit in varovalko že zdavnaj izvrglo, je pa možno nekaj drugega, če je bila plošča počena in je tekočina ?? stekla v razpoko je verjetno sama situacija prispevala ob dotiku posodice k preboju, morda ni pa rečeno, ne poznam se toliko v te reči vendarle se malce že, nekaj izkušenj že imam, pozitivnih in negativnih.

Stik z izpostavljenim prevodnim delom (ohišjem) nastane, če zaradi napake nastane
vodljiva zveza med izpostavljenim prevodnim delom (npr. kovinskim ohišjem) in delom
pod napetostjo. Vodljiva zveza med faznim vodnikom in kovinskim ohišjem električne
naprave lahko nastane, če dovodni kabel pri uvodu v napravo ni zaščiten z izolirno
uvodnico, zato se zaradi drgnjenja poškoduje vodnikova izolacija.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ksz

Upam, da tole temo bere tudi un bučman iz sosednje teme, ko bi rad vtikač malo porezal, da bo lahko pomivalca bolj k steni spravil. Pa sej ne, da mu je prejšnega že stopilo
hysterical-1.gif

Citat:
Uporabnik retro pravi:
Če ne bi bilo pravilno priklopljeno bi fit in varovalko že zdavnaj izvrglo, je pa možno nekaj drugega, če je bila plošča počena in je tekočina ?? stekla v razpoko je verjetno sama situacija prispevala ob dotiku posodice k preboju, morda ni pa rečeno, ne poznam se toliko v te reči vendarle se malce že, nekaj izkušenj že imam, pozitivnih in negativnih.

Stik z izpostavljenim prevodnim delom (ohišjem) nastane, če zaradi napake nastane
vodljiva zveza med izpostavljenim prevodnim delom (npr. kovinskim ohišjem) in delom
pod napetostjo. Vodljiva zveza med faznim vodnikom in kovinskim ohišjem električne
naprave lahko nastane, če dovodni kabel pri uvodu v napravo ni zaščiten z izolirno
uvodnico, zato se zaradi drgnjenja poškoduje vodnikova izolacija.

mislim da če bi bila kriva polita tekočina, bi nastal kratek stik in bi fid ven vrglo. Podoben primer pri kolegici in sušilcu, ko so se ji nekje mucke not nabirale, po določenem št sušenj so se pač te, ki so bile nekej zabasane navlažile in je fid ven metalo

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika
Ja res je dostikrat težko brati nore ideje ki se občasno pojavijo v forumu kot sam navajaš.Moram povedati da pa sem kljub opreznosti pri delu z ektriko bil deležen več stresom vendar hvala bogu sem vse nekako preživel,spomin me veže na prvi stik z napetostjo kot dečka osnovnošolca ko sem pri kolegu prijel za neko lučko ki je imela kovinski oklep in me je tako udarilo da sem letel kar nekaj metrov v zid , pravim da se po potrebi rad igram z kakim popravilom vezanim z elektriko vendarle kaj večjega oz zahtevnejšega prepuščam znancu iz stroke, tako je bolj sigurno.Ta preboj ki je bil smrtonosen za mamico dvojčkov mi ne gre ven iz glave, otroci bojo preskrbljeni vsaj tako upam in si želim, bilo pa bi v redu da nas po preiskavi strokovnjaki opozorijo kaj je bil vzrok napake.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Kaj te skrbi? če je el.instalacija narejena, kot se zagre (da se je štromar držal nekih predpisov), te nima kaj skrbet. Če pride do preboja napetosti na napravi, mora zaščitni element reagirati in odklopiti napetost. Če je pa bilo v temu primeru narejeno po domače, se bo pa že ugotovilo. Znano mi pa je, da je pri tej ženski prišlo do hude aritmije srca po nap. udaru in jo ni bilo mogoče rešiti..če je imela kakšno prirojeno napako na srcu,se pa tudi ne ve javno.
Brezveze zdaj laiki po forumu razpredate. kako in kaj, mešate varovalke in zaščitna stikala (RCD, FID) ali FIT narečno, če ne obvladate, se ne spuščajte v elektriko. Včasih še tisti, ki naj bi obvladal, lahko zaj.ebe stvar..

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.319
7.343
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Fida ni bilo, ali je bil pa nedelujoč, ker če bi bil bi ga vrglo ven neglede na to, kako je ali ni bila ozemljena kuhalna plošča in gospa bi bila verjetno še živa. Čez FID ni ozemljeno nič. Fid stikalo primerja vhodni in izhodni tok in izklopi, ko je razlika večja od vrednosti, ki piše na FIDu in to je vsa umetnost FIDA.

Če bi bila plošča ozemljena pravilno, bi ga pa itak metalo ven v trnutku, ko bi se pojavila faza na ohišju.
Ocitno nisem bil dovolj jasen - fida ocitno ni bilo.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Kot je Gatto napisal, nekaj ni bilo Ok, morda ozemljitev ni bila priklopljena ali pa ..... bodo povedali, pri nas vsak ki si kupi "fazemprifer" misli da obvlada.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.319
7.343
113
Ne sej mislim da sem dost jasno napisal kaj je bilo. Faza je bila povezana na zascitni vodnik in je bila na ohisju stalna faza.