Nesreča s steklokeramiko

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Nisem od foha in sem bil kar malo presenečen/začuden, kako je lahko prišlo do preboja, da se je zgodilo kar se je.

Glede na to, da se tukaj pogosto pojavljajo vprašanja nojstrovalcev v zvezi z priklopi elektrike in da se tema s tem v zvezi še ni pojavila me zanima, kaj je tukaj pravzaprav šlo narobe, ter kje je lahko sploh prebila elektrika.

Lp

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Tipičen primer napake: klik

Torej:
- neozemljena naprava + prebitje faze na ohišje iz bilokaterega razloga
- nepravilna izvedba ozmeljitve in faza na ohišju

Steklokeramika ima tu malo veze ker steklo ne prevaja elektrike, ubilo bi te lahko tudi na "gašperčku" če ti ga kdo priklopi na elektriko.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.128
6.952
113
pri taščici
http://www.delo.si/novice/kronika/udar-elektrike-usoden-za-zensko-iz-domzal.html
Glede na to da je zdravstveni cez cesto jo je moralo res dobro stisnit.
frown-1.gif

roza.gif

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Če prav zastopim je prijela kovinski del štedilnika?

Ker iz naslova teme sem najprejpomislil da je kaj rpebijalo preko same (vgradne) plate, kjer sploh ni kovinskih delov.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Vseeno je potem imela veliko nesrečo oz. splet nesrečnih okoliščin. Ali je vmes držala še za pipo, nova instalacija nima FIDa, slučajno je bilo narobe vse zvezano ... in nihče ni opazil ves ta čas!
rolleyes-1.gif

Ker recimo ohišje pod napetostjo pa da nisi dobro ozemljen te ponavadi ne ubije, oz. dnevno tako strese elektrika par ljudi pa so vsi še živi. Lahko je seveda posredno še kakšna druga zdravstvena težava bila vmes.

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
to se je meni zgodilo. plata, napa in pecica so bili nareobe ozemljeni. Ker imam dva kabla ven iz stene, mi je majster (uradno placal z racunom) sel ozemljitev delat na fazo (nisem siguren, ampak naslednji majster je rekel da je bilo narobe in kateri norec je to delal), s tem da je mene rukalo prek pecice in nape. 2 krat me je vrglo, enkrat pa tako da ni manjkalo pa bi tudi jaz sel. Pomival sem po tleh keramiko, z bosimi nogami sem sel potem do pecice in se z roko naslonil na napo in s stegni fronte pecice. Sekundo, dve me je treslo, da sem cutil srce kot da je na elastiki in me vrze nazaj in se zabijem v hladilinik. Pomoje je bilo isto v tem primeru. Sranje ta elektrika.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.026
11.149
113
včasih tudi kdo ozemljitveni kabel uporabi za fazo, potem pa imaš idejo da boš gor priklopil zemljo pa seka potem

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.546
276
83
Kakšno pa bi lahko imel povezavo požar, ki si ga imeli nekaj časa nazaj le eno nadstropje višje? Kakšna voda?

Abomination1

Pripravnik
22. okt 2012
298
0
16
Da bi bila elektrika narobe zvezana 3 leta in jo je ubilo po treh letih? Ne vem kako je to možno, da je ni že prej treslo? Nekaj ne gre skupaj?

damo

Majstr
4. sep 2007
1.024
153
63
Problem je v tem, ker se obicajno za dovod uporabi 2 kabla 3x2.5, ki imajo rumeno-zeleno, modro in pa rjavo zico. Veze se tri faze, tako da moraš za eno fazo uporabit ru-ze vodnik. Ampak za nekatere mojstrovalce je to prevelika znanost in priklopijo narobe. Sem ze popravljal za takimi, pa so po izobrazbi el. tehniki.

Abomination1

Pripravnik
22. okt 2012
298
0
16
No zanimivo. Sem ravnokar kupil stanovanje in imam za priklopiti steklokeramično naslednji teden. Imam tudi samo 3x4mm2 kabelj. Ampak ne verjamem da je to trofazna inštalacija.
Ponavadi sta za priklop potrebni recimo dvefazi in nula, ker so notri dva navitja, ki delujeta na 220V in zato potrebujo nulo. Lahko da je nulo priklopil na ozemljitev in je preko močnega porabnika na nulo prišla napetost? Ne vem kako bi se to lahko drugače zgodilo?

Steklo je izolator, guma prav tako, les bi tudi rekel da je izolator, ne vem kako hudiča jo je lahko streslo. Zdaj če je bila kje kakšna razpoka in zraven še voda pa zraven dodakne še rosfrei korita pa si tam.
Da bi PE vodnik priklopil narobee malo močno dvomim, potem bi imela 24h/7dni doma aktivnega pastirja.

p.s. EH sem spregledal, napisal si 2x 2.5, kar je logicno, videl sem samo 1x. Bomo videli kaj bodo odkrili.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik damo pravi:
Problem je v tem, ker se obicajno za dovod uporabi 2 kabla 3x2.5, ki imajo rumeno-zeleno, modro in pa rjavo zico. Veze se tri faze, tako da moraš za eno fazo uporabit ru-ze vodnik. Ampak za nekatere mojstrovalce je to prevelika znanost in priklopijo narobe. Sem ze popravljal za takimi, pa so po izobrazbi el. tehniki.

Glavni problem pri štedilnikih je da pridejo samo s sponkami (brez prikjučnih kablov) in dopuščajo več možnosti vezave. Enako napeljava iz zida ponavadi ni na vtičnico ampak preko "doze" (oz. večinoma samo žice visijo iz stene). Tako da glava družine samsvoj mojster nadvse pameten, kupi poceni štedilnik v X štacuni, ga privleče domov, el. sheme itak ne razume ampak kaj če bit narobe. Pogleda malce drate po občutku (barva je le barva!), malo na pamet poveže, če ima sreči v tretje ne vrže nobene varovalke ven in delajo vse funkcije štedilnika. Potem zadovoljen sam s sabo veselo odpre pir, rukne še en šnopc in žena mu še bolj vesela skuha večerjo ....

Glede barve kablov je pa itak tako da ne moreš bit štomar če se zanašaš na barve, vsaj dolgo ne. Glede na to da vsi nekaj prčkajo po elektriki bi bilo najbolj varno dat vse kable enake barve, potem bi amaterji samo izbuljili oči in šli klicat usposobljenega majsta. Tako ko so barve mislijo pa da so legokocke, rumeno/zelena je ozemljtev in jo lahko primeš .. do prvega menjalnega stikala ko spoznaš zmoto!
tongue-1.gif

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Včeraj so rekli, da jo je streslo, ko se je dotaknila "grla" sifona, se pravi je možno, da je bila ozemljitev izvedena preko vodovoda, oz. odtočnih cevi, ki so včasih bile svinčene, sedaj pa ljudje obnavljajo in dajo plastiko not, pa se ozemljivev prekine.

In veliko starejših blokov nima niti slučajno dve ali celo tri faze v kuhinji, če iamš dve varovalki za eno fazo si že zmagovalec, zato je tudi v navodilih za priklop štedilnikov (tudi steklokeramičnih plošč) možnost priključitve zgolj na eno fazo. Tudi obnova instalacije po požaru nebi tu nič pomagala, če niso v stanovanju spreminjali.

Se bojim, da je šlo celo za kako "domačo" priključitev, konec koncev vsak mesec kdo tu na forumu sprašuje kako se kak stroj priključi ali celo predela.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Po mojem si blizu. Sam "se bojim" da so bili kovinski deli vezani na nulo, po možnosti je bil to star TN-C sistem in če je na dovodu oziroma v omarici nulo odžgalo (slab stik, karkoli) so naenkrat vsi kovinski deli bili pod napetostjo. Lahko je pa npr prebil grelec v bojlerju, bojler pa seveda neozemljen. Sem že naletel na takšne primere (enkrat me je en model klical da ga trese vsakič ko prime pipo in ga je zanimalo če se gre lahko tuširat! ).

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Glede barve kablov je pa itak tako da ne moreš bit štomar če se zanašaš na barve, vsaj dolgo ne. Glede na to da vsi nekaj prčkajo po elektriki bi bilo najbolj varno dat vse kable enake barve, potem bi amaterji samo izbuljili oči in šli klicat usposobljenega majsta. Tako ko so barve mislijo pa da so legokocke, rumeno/zelena je ozemljtev in jo lahko primeš .. do prvega menjalnega stikala ko spoznaš zmoto!
tongue-1.gif

barve kablov BI MORALE veljat, tako pri majstrih kot fušarjih... Kaj maš rumenozeleno za vlečt med menjalnimi/križnimi stikali?? Tako kot ne boš dizla v bencinarja tankal.. Jebiga, sprehodiš se do prve trgovine z elektromaterilom in kupiš črni, rjavi, sivi kabel
13.gif

Je pa res, da zase bo vsak rekel, da vedno dela po predpisih in da so ostali pa vsi šalabajzerji. Dejstvo je, da bi moral vsak vedno preverit in premerit, kaj je kaj, preden nekaj priklapljas. In tudi vedet, kaj si lihkar pomeril, ne pa nekaj v tri krasne, po tem je pa nesreca in vsi v luft KAKO je pa lahko prislo do tega.

Pa, da ne bo pomote, ne podpiram "naredi si sam" nacina pri zadevah, ki niso trivialne, ampak vseeno bi se pa marsicemu izognili, ce bi se vsi drzali pravil in varnostnih predpisov.

damo

Majstr
4. sep 2007
1.024
153
63
Še v vseh bajtah ki sem kaj delal (vkljucno s tistimi, kjer sem delal jaz instalacijo) so menjalni in križni stiki narejeni s standardnim kablom.

Itak pa se ni za zanasat na barve, sploh če delaš za kom drugem. Za to so pa instrumenti, da se pomeri, kje je kaj.

Abomination1

Pripravnik
22. okt 2012
298
0
16
Res je, ponavadi se špara in je ta kabelj pri roki in se pač naredi s tem. Me pa zanima zakaj se ne držimo standardov, izrecno je namreč zapisano, da se rumeno/zeleni lahko uporablja izključno in samo za ozemljitev.
En razlog je cena in šparanje, še kaj?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Razlog je da so večžilni kabli v ovoju lažji za manipulirat kot posamezni (že pri kanalčkih je problem, če jih pa daješ pod omet pa sploh). V ovoju dobiš pa kaj? Še modro-rjavo kombinacijo brez ozemljitve težko najdeš, tako da si obsojen na klasiko. Če imaš recimo menjalno stikalo za luč pa ne boš kupoval npr. 5 žilnega kabla kjer imaš potem odveč žice (še slabše), 3 žilnega s kombinacijo recimo vseh rjavih (ali pa bilokakšnih toplih barv) pa še nisem videl, še manj pa da bi imel majster vso to šaro v avtu pri montažah.