neprilagojena hitrost 2

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.878
107
63
štajerska
ksz
ne vem ali ste tako butasti ali pa neodgovorni in zaplankani
to je bil poklicen voznik, ne pa nek nedeljski voznik. avtobus ni imel verig. verjetno tudi ne zimskih gum.
jaz sicer razumem, da se take nesreče dogajajo. načeloma se lahko vsakemu. ampak to še ne pomeni da dečko, ki je vozil ni kriv.
tudi meni se je zgodilo, da sem z novimi letnimi gumami v 1 cm snegu namesto, da bi lepo zvozil ovinek šel kar naravnost, ker pač gume niso prijele. Kdo je bil kriv ? gume ? cesta ? nope. sam. ker sem namesto 15 na uro vozil s 30 na uro. seveda sem klel gume
drugo bi bilo, če bi cesta bila samo poledenela brez snega. po zakonu si verjetno sam kriv, realno pa tam nimaš šans , ker takega ledu sploh ne moreš videti.
če je cesta poledenela lahko samo tožiš uoravutelja oz vzdrževalca cest. uspeh pa ni ravno zahotovljen
žal

gr69

Guru
15. dec 2009
11.569
2.612
113
še v SLO - ampak komaj
A si kdaj vozil kaj težjega kot tono pa pol težak avto? In to po klancu navzdol.

Pa še enkrat - jaz ne pravim, da voznik ni nič kriv - to kar me najbolj moti je, da je pri nas že vsak tak strokovnjak, da zna povedati, da je bila "neprilagojena" hitrost - manjka pa podatek katera hitrost bi bila prilagojena. In to v km/h in ne v izjavi: "Ja taka, da pač ne bi zletel s ceste".

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.635
6.698
113
pri taščici
Moja izkušnja:
Po ne zelo strmem klancu ( s kolesom recimo 8 kmh navzgor kolesar brez posebne kondicije) peljem navzdol. Prvi del v makadamu, drug asfalt. Peljem v prvi prestavi brez gasa(sem na dvorišču 200k prej videl da bo ”zanimivo”). Po makadamu ok, ko pridem na asfalt čez nekaj časa opazim da grem vedno hitreje, kljub temu da se gasa nisem pipnil. Zavora ni prijela nič, namenoma sem zapeljal s ceste v travo, kjer sem se ustavil. Potem pa nadaljeval vožnjo po bankini. Z lahkoto bi končal tako kot voznik avtobusa, če bi imel graben ob cesti.
Avto na srečo lažje loviš kot avtobus s potniki.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.522
2.891
113
v lokalni ostariji
razni pametnjakoviči ki razen maminga cliota še niso nič drugega vozili! ne boš verjel tudi traktor npr zna "plesat" ali pa kamion... da o tem avtobusu ne govorimo

kar se posipanja tiče:
posipa se PRED sneženjem!!!! tukaj je zajebal vzdrževalec (ker izvajalcu ni naročil posipa... pluženje je bilo na meji... načeloma se tolikomalo ne pluži samo posipa...)

voznika nebi smeli nikakor ovadit v kolikor so pogledali tahograf in je hitrost veliko nižja od omejitve... (ker v trikotniku Cesta-Avto-Voznik je tukaj celotna krivda na cesti) ampak je pa zihr najlažje rečt neprilagojena hitrost... da bi še pihnil 0.1 (od včeraj) pa bi bil še morilec...

je pajeba... ko enkrat prideš na led te samonese...

pametnjakovič s ketnam: trasa 10km, na 9,5km je cesta kopna oziroma ustrezno posipana. 500m je rizične in ti bi natikal ketne?

sad

Guru
24. avg 2007
21.033
9.668
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Kadar se to zgodi policistom, dobi kazen upravljalec ceste.
Točno to. Če ste videli video, ko je policist samo stal in je drsel po tistem klancu dol. In kazen dobi seveda tudi šofer za neprilagojeno hitrost. Ni kaj, super država. Če bi policisti se tam skantali bi pa itak bil samo vzdrževalec ceste kriv.
Zakaj ni voznik provide dobil kazen takrat pri Kranju, ko se je skantal?

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.507
942
113
Zanimivo, bo, ko bodo gledali tahograf.

Verjetno bo kazal hitrost 0 (Nula).

Šofer se je pa z avtobusom z blokiranimi kolesi pripeljal v graben.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.474
5.004
113
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:
Uporabnik Pepe pravi: Kadar se to zgodi policistom, dobi kazen upravljalec ceste.
Sicer si se zlagal ampak hej, na alterju smo.
Ne bom se preveč matral z iskanjem originalnih poročil, imam pa v spominu, da se je o taki situaciji res poročalo. Mogoče sem se tudi zmotil. ( vir):
Citat:
aljazh :: 27. jul 2009, 08:29
Dejansko res...pri nas SPLOH ne obstaja prometna nesreča, ki je bila posledica slabe ceste.
Obstaja, obstaja. Pred par leti, ko je bilo verižno trčenje na poledeneli gorenjski avtocesti, v katerem je bilo udeleženo policijsko vozilo "provida", je bil (po poročanju medijev) vzrok za nesrečo poledica, krivec pa Dars.
In ko se je na štajerski avtocesti prevrnil vojaški terenec, je bil (po poročanju medijev) vzrok zanjo oljni madež na cestišču.
Ali kdo prepozna vzorec? >:D

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.095
4.063
113
KSZ,

ne vem kje vi živite ampak tole ni ne klanec ne oster ovinek. Pri nas v hribih avtobus (recmo mu šolski) vozi vsak dan, tudi danes ko sneži, tudi jutri ko bo pol metra snega.

Zanimivo da ko se na vozišču nabere dovolj snega voznik ustavi in namesti verige (ja sam ker je sam v avtobusu). Zaradi tega pridela 30min zamude ampak verjetno zato ne konča v grabnu. Lani ko je 2x zasipalo 50cm+ snega je bil avtobus na cesti in je vozil normalno, celo par klancev je prevozil z dodatnimi potniki ki s svojimi avti niso mogli/znali zvozit!

Za avtobuse, sploh za šolske kolikor vem velja zakon o obvezni zimski opremi tako da ni izgovora. In avtobus mora uporabit verige oz. se izločit iz prometa, kot to velja za vsako vozilo v prometu.

Šoferj je tako kriv, zato ker bi kot profesionalec moral vedet kakšne so razmere in kako se v njih vozi. Oz. če vozilo ni bilo ustrezno opremljeno za take razmere bi moral ustavit in poklicat cestarje oz še bolje ustrezno vozilo (kombi) ki bi nadaljevalo pot. Če bi piloti delali tako kot ta voznik potem bi letala vsak dan padala z neba.

Aja kazen oz. odgovornost za vzdrževalce cest se mi zdi pa najbolj butasta od vseh. Zakon določa kdaj morajo biti ceste splužene (količina snega) pa še to ni obvezno oz. se upoštevajo objektivne okoliščine. Če je znak da je možna poledica/zimske razmere, oz. spolzko vozišče bi se to avtomatično moralo ušpoštevat kot razbremenitev odgovornosti upravljalca ceste. Res ne vem kam smo prišli, pozimi so bile ceste VEDNO poledenele in spolzke, danes je pa samoumevno da je čista ko solza in sveže posoljena ker če ni je že kaos na cestah in cestarji so krivi za vse (samo budale ki ne znajo vozit ne).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.635
6.698
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Sicer si se zlagal ampak hej, na alterju smo.
Mogoče je sedaj drugače, vemo so kako in zakaj so bili cestarji krivi na gorenjski ac pred leti.
No daj povej, da bomo se ostali vedeli to kar vi vsi veste.

Sicer pa stvar ni tako zelo dramaticna. Njemu s eocita povzrocitev PN iz malomarnosti pri kateri se je hudo telesno poškodoval udelezenec. Sodisce mu more dokazat, da je kriv za to nezgodo. Ce bo na sojenju ugotovljeno, da z nobenim svojim dejanjem ne bi mogel prepreciti te nesrece potem pac ne bo kriv.

ko se že vsi spominjamo te "edine" nesreče zaradi poledenele ceste, bom napisal sledeče
16.12.2004
http://www.avtomobilizem.com/forum/viewtopic.php?t=24218
http://forum.bmwslo.com/archive/index.php/t-4824.html

več poročil bodo našli pa tisti ki znajo google na pamet.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.474
5.004
113
Hanzi ne piši tega. Apollo8 je rekel, da sem se zlagal in to je dejstvo. Vse ostalo so natolcevanja.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.522
2.891
113
v lokalni ostariji
tako je...

s tem, da pred nesrečo provide so določeni kasiral kazen za neprilagojeno hitrost (ker so zletel iz ceste)...

ampak to bo spet laž domnevam;)

utiševalec: dej nenakladej! tukaj cesta ni bila ustrezno vzdrževana! posip se ni vršil (ker so mislili sej bo... pač po andy1-jevo ki se je pizdil zakaj posipajo od rondoja tomačevo mogoče berejo alter...). in jenastala "poledica". snega ravno ni za pluženje... je pa taka situacija izjemno zahrbtna.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Ne vem, kaj koristnega narediš, ko suho trzinko posuješ s soljo in je posledično ravno zaradi tega mokra, vse ostale ceste pa ostanejo suhe čez cel dan. Ampak, po tvoje je trzinka zraven Save.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.158
6.996
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
ja tule si se zlagal. to je dejstvo. ker imam sodelavce ki so kasirali kazni zaradi neprilagojene hitrosti na spolzki cesti. Ti si pa apc napsial da kadar se to zgodi policistom je pac kriv vzdrzevalec. no to je laz.

Aja se to - tudi navadni obcani so ze sli s ceste pa niso dobili kazni zaradi neprilagojene hitrosti. kazni ni dobil niti vzdrzevalec ceste ker pac ni mogel predvidet da bo tam poledenelo. Smo pisali objektivni vzrok za nesreco in je bilo to to.

Ampak sej sem ti napisal - to je alter, tu lahko posplosujes, lazes pol pa se jokas ko te nekdo opozori na to.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.158
6.996
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
.
.
Sicer pa stvar ni tako zelo dramaticna. Njemu s eocita povzrocitev PN iz malomarnosti pri kateri se je hudo telesno poškodoval udelezenec. Sodisce mu more dokazat, da je kriv za to nezgodo. Ce bo na sojenju ugotovljeno, da z nobenim svojim dejanjem ne bi mogel prepreciti te nesrece potem pac ne bo kriv.

Ni tako enostavno. Voznik bo moral kot prvo podati zahtevo za sodno varstvo, če bo ta zavrnjena (IMHO - bo, ker na samo dikcijo v zakonu ne gre drugače saj je evidentno izgubil oblast nad vozilom), potem se mora pritožiti in šele potem bo na sodišču.
Če bi iz katerega koli razloga pa plačal položnico za očitan mu prekršek pa s tem prizna krivdo (to se ponavadi zgodi, da se izogne "dodatnim" stroškom - "polovička", odvetnik). In če je še delodajalec pravno nepodkovan oz. ga boli uho za delavca se hitro zgodi, da se pač kazen plača in potem išče pravica.
Potem pa neprijetno presenečenje - zavarovalnica regresira, poškodovanci terjajo odškodnino in imaš uničeno življenje.

Da ne pomote - policist na licu mesta ni imel druge možnosti, ker je v zakonu ni. IMHO bi bilo treba zakonsko drugače urediti - danes izpade tako, da je pri nas vsak policist strokovnjak iz prometne varnosti in fizike, saj samo z ogledom lahko oceni "neprilagojeno" hitrost.
V takem primeru bi bilo treba takoj (ne preko pritozb) vključiti "višjo inštanco" (ki pa je ustrezne nimamo
crazy1.gif
).

K sreči se ni kdo resneje poškodoval in upam, da bo voznik dovolj pameten in svojo "pravico" iskal na sodišču.

Mimogrede - komu pa policija prijavi "neustrezno" očiščeno cestišče?
Glej, brez zamere ampak ocitno je, da pojma nimas o cem pises. Kako zahtevo za sodno varstvo? Voznik avtobusa bo kazensko ovaden na sodisce. Nobenega placilnega naloga ni dobil. In na sodiscu mu bo tozilec ocital povzrocitev prometne nesrece iz malomarnosti. In tam mu bodo krivdo morali dokazat. ce se izkaze, da je v ovinek pripeljal pocasi, da je celo pot vozil skrbno in prilagojeno dejstvu da je cesta zasnezena, potem ne bo kriv, ker nobeno od njegovih ravnanj ali opustitev dolznih ravnanj ni vzrok za nesreco.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.522
2.891
113
v lokalni ostariji
andy1 če nebi posipali in bi se zgodil enak scenarij kot sedaj v prekmurju bi pa jokal kje so in zakaj niso posipal!!!!

apollo8 saj vemo, da je najlažje posploševat... vsi privatniki krademo, vsi "tajužni" so nevarni in vsi komunisti so barabe...

je pa res, da veliko miličarjev najraje napiše neprilagojenahitrost (kar tudi dejansko je... če bi bila prilagojena se nesreča enbi naredila;))

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.878
107
63
štajerska
ksz
če se ne motim je policija ovadila vzdrževalce AC po tisti nesreči zaradi nevzdrževanja ali nekaj takega. Ampak AC je vseeno nekaj drugega kot regionalka.
regionalke nikoli niso tako vzdrževane kot bi naj bile recimo AC. Ne vem če kje piše da semora ob sneženju cesto posipavati .
Bodimo zadovoljni, da v avtobusu ni prišlo do smtrnih žrtev ali pa da ni kdo pohabljen za celo življenje.
Kriv za nesrečo pa je vseeno šofer.
In vem da je težje uloviti avtobus kot os vozilo Ampak če ni zimske opreme potem pač nimaš šans.
Nekoč sem zabremzal na ledu ker ga nisem videl- zimske gume nove - pa sem letel v grabo. Ko sem imel na vozilu verige v praktičnio enaki situaciji pa ni bilo težav

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
andy1 če nebi posipali in bi se zgodil enak scenarij kot sedaj v prekmurju bi pa jokal kje so in zakaj niso posipal!!!!

apollo8 saj vemo, da je najlažje posploševat... vsi privatniki krademo, vsi "tajužni" so nevarni in vsi komunisti so barabe...

je pa res, da veliko miličarjev najraje napiše neprilagojenahitrost (kar tudi dejansko je... če bi bila prilagojena se nesreča enbi naredila;))

Kako lahko primerjaš tole zasneženo klančino v Prekmurju s suhimi dnevi in nočmi, s suho cesto in zunanjo temperaturo nad 3°C v Trzinu?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.522
2.891
113
v lokalni ostariji
enostavno! ker najbrž tudi drugje po prekmurju je bila cesta ok ta odsek pa je rizičen! (kot tam pri trzinu)... paniso preventivno posipali (ker se jim je zdelo neumno kot tebi;))

posledice sovidne...

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Pretiravaš. Tukaj imamo že napovedano nekaj dnevno sneženje, v primeru trzinke pa napovedano nekaj dnevno suho vreme, s temperaturam nad 0°C.