Nenavaden pojav padca temperature

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.107
4.099
113
Pred pol ure sem se peljal od Domžal, po trzinki, proti Ljubljani. Pri bencinski črpalki na začetku Domžal se je začel pas megle iz praznega nič. Zapeljem na glavno cesto in se peljem proti Depali vasi. Zunanja temperatura je v trenutku padla iz -3°C na -9°C. Ko se je začela dvopasovnica, je nenadoma bilo megle konec, temperatura pa je nazaj narastla na -3°C.
Isto se je zgodilo na poti nazaj v Domžale.

Od kod tak mraz samo v pasu parih 100 metrov?

juris

Fizikalc
12. sep 2008
1.635
0
36
Kaj nisi opazil, da se je v tistem trenutku mimo tebe peljal Janez Janša?

Nazadnje uredil moderator:

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.637
215
63
Kranj
THE DAY AFTER TOMORROW
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.303
7.071
113
pri taščici
Podobo se ti bo zgodilo na AC med Dragomljem in šentjakobom. Mogoče ne toliko, vendar nekaj stopinj zagotovo, pa ni treba da je megla.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
najbrž je bil alfa Pingvin na obisku......

Nazadnje uredil moderator:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.662
2.701
113
še v SLO - ampak komaj
To je zaradi megle.
grims-1.gif

Da ne bo kdo po meni - megla je nastala zaradi bustveno hladenješega zraka in posledično izločanja zračne vlage. Ni pa to nič tako čudnega, da včasih od kod "hladno potegne".

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Avto zamenjaj, ker ti termometer ne dela dobr.
V trenutku je padlo za 6 stopinj?
smirk-1.gif
Yeah, right.
V koretah termometri ne kažejo sprotne temperature, ampak povprečje v določenem času. Povprečje se osvežuje na minuto ali pa še več.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.859
2.154
113
Prej je bilo obratno, da je zaradi padca temperature nastala megla. 6 stopinj se mi sliši preveč, lokalen padec za stopinjo ali dve pa ni fizikalno nič posebnega. Naprimer vdor hladnega zraka s kakšnega pobočja, kar je kratkotrajen a zaznaven pojav.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.107
4.099
113
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
smirk-1.gif
Yeah, right.
V koretah termometri ne kažejo sprotne temperature, ampak povprečje v določenem času. Povprečje se osvežuje na minuto ali pa še več.

Koreta ja.
bonk.gif

In senzor dela čisto v redu, še vedno je točno kazalo, avto je star pol leta.

In v obe smeri na istem območju padec na enako temperaturo. Pa sej ni padlo v trenutku iz -3 na -9, ampak po korakih, ampak pred meglo je bilo -3, potem je padalo in nekje na sredi do konca megle je bilo -9, potem pa spet začelo rasti. Žal mi je, da nisem naredil posnetka. Pred in po megli je bilo popolna vidljivost, znotraj megle pa vidljivost cca. 10 metrov.
Ampak megla je bila posledica hladnega zraka. Pač, tista vlaga v zraku, ki je bila, je tam zameglila.

Nazadnje urejeno:

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Ne ukvarjaj se s forumskimi telepati, ki so iz svojega fotelja bolje videli cifro od tebe, ki si bil tam.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.107
4.099
113
Imaš prav.

Mi pa tudi punca ni verjela, ko sem njo in hčerko pobral pri tašči v Ljubljani, dokler se nismo nazaj grede (ko sem ju peljal domov. Tja sem šel sam.) zapeljali v to lokalno meglico.

Sej, kako sem sploh postal pozoren na to, ker drugače sploh opazil ne bi. Pri Amperi se za gretje kabine, pri temperatudi pod -4°C vključi bencinski motor, da poleg električnega grelca, zagreje hladilno tekočino. Do te meglice je bilo -3°C, tako da je gretje delalo le na električni grelec. Kar naenkrat pa zalaufa bencinski motor in sem si rekel 'wtf?'. Potem sem pogledal zunanjo temperaturo in je pisalo -9°C. Še sam nisem mogel verjeti. Na dvopasovnici je meglica izginila in temperatura se je vrnila na -3°C. In ta vaja, da se je zagnal bencinski motor, se je ponovila tudi nazaj grede.

Nazadnje urejeno:

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.573
484
83
Najnižji teren in prost prehod naprej. S severa se je "pripeljal" občutno hladnješi zrak. Megla je nastala zaradi ohlajanja.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Pred pol ure sem se peljal od Domžal, po trzinki, proti Ljubljani. Pri bencinski črpalki na začetku Domžal se je začel pas megle iz praznega nič. Zapeljem na glavno cesto in se peljem proti Depali vasi. Zunanja temperatura je v trenutku padla iz -3°C na -9°C . Ko se je začela dvopasovnica, je nenadoma bilo megle konec, temperatura pa je nazaj narastla na -3°C.

Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
smirk-1.gif
Yeah, right.

Koreta ja.
bonk.gif

In v obe smeri na istem območju padec na enako temperaturo. Pa sej ni padlo v trenutku iz -3 na -9 , ampak po korakih, ampak pred meglo je bilo -3, potem je padalo in nekje na sredi do konca megle je bilo -9, potem pa spet začelo rasti. Žal mi je, da nisem naredil posnetka. Pred in po megli je bilo popolna vidljivost, znotraj megle pa vidljivost cca. 10 metrov.
Ampak megla je bila posledica hladnega zraka. Pač, tista vlaga v zraku, ki je bila, je tam zameglila.

Kaj zdej: v trenutku, ali ne v trenutku?
confused-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
žep mrzlega zraka, nič takega, zaradi tega je tam tudi megla. 6 stopinj razlike niti ni tako veliko, imaš lahko tudi 10 in več.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Meni je tudi včeraj v logatcu kjer se gre na avtocesto iz -6 na -11 padlo na tisti ravnini. Do krožišča pri Mol-u je bila megla potem je bilo pa čist jasno pa temperatura je padla. Okoli 21.30 je bila ura.

Nič čudnega
17758-icon_confused.gif

Nazadnje urejeno:

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.107
4.099
113
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Pred pol ure sem se peljal od Domžal, po trzinki, proti Ljubljani. Pri bencinski črpalki na začetku Domžal se je začel pas megle iz praznega nič. Zapeljem na glavno cesto in se peljem proti Depali vasi. Zunanja temperatura je v trenutku padla iz -3°C na -9°C . Ko se je začela dvopasovnica, je nenadoma bilo megle konec, temperatura pa je nazaj narastla na -3°C.

Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
smirk-1.gif
Yeah, right.

Koreta ja.
bonk.gif

In v obe smeri na istem območju padec na enako temperaturo. Pa sej ni padlo v trenutku iz -3 na -9 , ampak po korakih, ampak pred meglo je bilo -3, potem je padalo in nekje na sredi do konca megle je bilo -9, potem pa spet začelo rasti. Žal mi je, da nisem naredil posnetka. Pred in po megli je bilo popolna vidljivost, znotraj megle pa vidljivost cca. 10 metrov.

Kaj zdej: v trenutku, ali ne v trenutku?
confused-1.gif

To je bilo mišljeno tako, da pač ne v roku 10 minut, ampak v roku pol minute - pač, koliko potrebuješ od bencinske pri začetku Domžal, pa do pol poti do dvopasovnice trzinke. Pri bencinski sem šel videl -3°C, ko se mi je pa zagnal bencinski motor in sem gledal zakaj se mi je prižgal, sem videl zunanjo temperaturo -9°C.
Nazajgrede, ko sem bil pozoren, pa sem videl padanje, na vsakih cca. 10 sekund za par stopinj - z -3°C do -9°C.

Nazadnje urejeno:

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
No, to se pa že sliši realno.
smile-1.gif

Mene je zmotilo tisto "v trenutku" v tvojem uvodnem postu.
nahrung002.gif

frisk

Pripravnik
25. sep 2007
735
18
18
Domžale
Ni zastonj mengeško polje idealen teritorij za razvoj zanimivih vremenskih pojavov. Tam so že videli mini tornado, poleti se pa navadno nad njim nameša tista štala, ki potem v obliki za jajce velike toče razsuje pol Kamnika.
crazy1.gif
Jaz občasno skrijem avto v garažo pod šparom, če na vremenski karti vidim, da se tam kaj sumljivega dogaja.