Nemčija - proti vrtenju kilometrov (V Nemščini)

bansh28

Fizikalc
24. sep 2009
2.390
2
36
ORGINAL tm
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Ravno to sem hotel reči: gps cestninjenje bi lahko nekaj tega rešilo. Vendar ne bo, zaradi varstva osebnih podatkov in bla bla. Predvsem zaradi varstva velikih živin. Jaz nimam kaj skrivati. In povprečni Slovenec verjetno tudi ne.
Iz firbca me zanima, če bi se sodoben avto ustavil, če mu števec preprosto odklopiš (senzor, kjer podatek pobira)? Jaz mislim, da verjetno večina ne. Potem bi pač delali to. Za hitrost meriti, si lahko omisliš kak dodatni števec in gremo. Taki, ki naklepajo 700.000 km v nekaj letih, bi se to gotovo šli, tudi če bi bile neke kontrole ob tehničnih pregledih. Aja, pri nas je prvi tehnični po 4-ih letih.

Tisti ki toliko naklepajo se jim tudi jebe za to !

model1a

Fizikalc
14. dec 2008
1.194
41
48
PA tudi to mislim, da ne bo šlo... primer.... Človek naredi s poljubnim avtom 60 000 km ma leto. če predpostavimo, da ima avto na vsakih 15 000 servis, potem je 4x na leto naservisu. Pa če rečemo, da ga do prvega tehničnega vozi na pooblaščenca, kjer si napišejo kilometre in jih recimo potem tudi dostavijo tehničnim pregledom oz. bazi vozil (pa ne o tem razglabljat, sam premilujem
smile-1.gif
)) ). Dko brani vozniku, dane naredi treh servisov "pod kozolcem", pred zadnjim pa zvrti km nazaj na recimo 14800, pa gre veselo na pooblaščenca.... Tam mu stisnejo žig in vse klapa... ko gre avto pvič na terhničnega, ma po servisni knjig 45 000 km (torej potrjena servisna), v resnici pa že 240 000 km..... Tudi če bo kaj takega sprejeto, bo folk pred tehničnim pregledom veselo vrtel kilometre nazaj.
Mislim da tisti, ki ima tak namen, bo to tudi delal... jaz naredim cca 17-18 000 km letno, pa sem zadnji avto, ki je mel 240 000 km brez težav prodal - seveda z realnimi kilometri in nenamišljenimi in vsem sprejemljivini 118 000 km
smile-1.gif

Taka zadeva bi se pomojem res splačala pri precej novem avtu - kot je bilo opisano zgoraj... če bi se 4 leta star avto prodajal z 120 000 kilometrov, nebi niben posumil v to - pa čeprav bi jih lahko imel že krepko čez 250 000...

Res bi se moral poglobiti v to - v smeri, da bi zlorabe zmanjšali na minimum.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.384
2.372
113
Pomurje
Problem je tudi v kupcih. Kako nekomu ne kapne, da 3 leta star BMW 5 z 80kkm ne more stati 22k€.

Je pa zadenj čas, da to tematiko uredijo. Bom takoj nehal nove avte kupovat.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.394
5.675
113
Citat:
Uporabnik Slick pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Če je 4 leta star BMW 530d s 700k km...

/Offtopic

Malo osnovnošolske matematike: 700kkm v 4 letih pomeni 175kkm letno, kar je povprečno 480km na dan (vključeni vikendi) oz. 670 na dan (samo delovni dnevi).
shocked-1.gif

Če ta šofer nima hemeroidov od sedenja, jih nima noben...
hysterical-1.gif

sem zadnjič sedel v kombju starem 1 leto in en mesec. 205000km
če je kak potnik ni blema. že po slo potniki rukajo brez problemov 70-90 k km.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Narobe razmisljate. Avto je osebna lastnina in ce meni gode lahko prevrtim kilometre iz 70k na 700kkm, ker je moj. Takisto si lahko sešijem ovčko na sedeze in prišvasam aluminjaste tepihe. Zakaj bi to policaj preverjal in si pisal v opomnik. To je poseg v osebno lastnino. Policaj brez naloga za preiskavo meni ne sme pod sedez pogledati, ce zavrnem.
Potemtakem je najbolje, da ob registraciji novega ali rabljenega vozila zapovemo crno skrinjico z gps oddajnikom. Tukaj pa potem nismo vec dalec od nineteen eighty-four, Orwell scenarija.
Nad gps cestninjenjem se itak vsi rdeci ze slinite.

Ah ja, še nekdo, ki bi v imenu zaščite osebnih podatkov in človekovih pravic ščitil kriminalce.
Če ti policist po zakonu že sedaj lahko zahteva, da mu pokažeš osebno opremo (a zelo trpijo tvoje človekove pravice?), bi lahko zapisali, da ima tudi pravico pogledati na števec kilometrov.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik model1a pravi:
PA tudi to mislim, da ne bo šlo... primer.... Človek naredi s poljubnim avtom 60 000 km ma leto. če predpostavimo, da ima avto na vsakih 15 000 servis, potem je 4x na leto naservisu. Pa če rečemo, da ga do prvega tehničnega vozi na pooblaščenca, kjer si napišejo kilometre in jih recimo potem tudi dostavijo tehničnim pregledom oz. bazi vozil (pa ne o tem razglabljat, sam premilujem
smile-1.gif
)) ). Dko brani vozniku, dane naredi treh servisov "pod kozolcem", pred zadnjim pa zvrti km nazaj na recimo 14800, pa gre veselo na pooblaščenca.... Tam mu stisnejo žig in vse klapa... ko gre avto pvič na terhničnega, ma po servisni knjig 45 000 km (torej potrjena servisna), v resnici pa že 240 000 km..... Tudi če bo kaj takega sprejeto, bo folk pred tehničnim pregledom veselo vrtel kilometre nazaj.

Saj je že Nigel zgoraj napisal - povprečnemu lastniku se vsekakor ne ljubi ukvarjati s takimi zadevami in tako bo še naprej. Tukaj se jajca priškrtnejo samo goljufivim preprodajalcem...

Ni sicer idealno, bi bilo pa definitivno bolje kot sedaj.

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
ksz
Zadevo bi se dalo povsem enostavno urediti:
- odpre se baza avtomobilov - v bistvu že obstaja
- pri vsakoletni registraciji vozila se v prometno in v bazo napiše št. kilometrov - uradniki morajo(!) preveriti vsaj vsako 10. vozilo
- policisti pri rednih kontrolah zapišejo tudi št. kilometrov, ki se z datumom zapiše v bazo
- pri uvoženih za pravilnost kilometrov jamči prodajalec. Kazen za prevrtene kilometre je 10x prodajne cene avtomobila pri prodajalcu

Na tak način bi odpravili veliko večino vrtenja.

Centralizacija baze podatkov in dostop v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov... ja bi blo možno. Pa še dober biznis za kakšnga prašiča pri davkoplačevalskem koritu, kar je ponavadi predpogoj, da se sploh kaj zgodi (poleg podmazovanja s kuvertami)

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Mis pravi:
... in dostop v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov...

Glede tega ti ni treba prav nic skrbeti - ce bi to uvedli, bi se prodajalci sami potrudili, da bi potencialni kupci imeli vpogled v zgodovino njihovega avta, ravno tako kot zdaj potencialnim delodajalcem ali kreditodajalcem izpovejo svojo zivljensko zgodbo (s placilnimi listami vred). Tisti, ki bo zelel dobiti najvisjo mozno ceno, se bo potrudil podatke razkriti, tisti, ki bo zelel goljufati, se bo pa pac moral sprijazniti z nizjo ceno in temu pripadajocim imidzem.

Samo parim nategunom tak ukrep ne bi ustrezal, zanje mi je pa tako ali tako vseeno ce crknejo.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.345
765
113
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
Citat:
Uporabnik Slick pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Če je 4 leta star BMW 530d s 700k km...

/Offtopic

Malo osnovnošolske matematike: 700kkm v 4 letih pomeni 175kkm letno, kar je povprečno 480km na dan (vključeni vikendi) oz. 670 na dan (samo delovni dnevi).
shocked-1.gif

Če ta šofer nima hemeroidov od sedenja, jih nima noben...
hysterical-1.gif

sem zadnjič sedel v kombju starem 1 leto in en mesec. 205000km
če je kak potnik ni blema. že po slo potniki rukajo brez problemov 70-90 k km.
Videl tudi taxi renault laguno, leto in 3 mesece, 300.000km... na njej oziroma v njej so bili trije vozniki, vsak 8 ur, se pravi 24ur na dan...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Takih je mogoče 1%, da vračajo števce od novega avta, pa še to ne verjamem, ker kdor se tako veliko vozi z avtom ga hitro amortizira in ga proda za male pare. tu pa se začne problem, ker tak avto kupijo dilerji in to po 10 in več avtomobilov in jim potem vrtijo števce nazaj. Se pravi bi bilo treba tem stopiti na prste - preprodajalcem.

LP

sad

Guru
24. avg 2007
21.014
9.661
113
A se mi samo zdi ali je bilo zadnjič po TV omenjeno, da se z marcem uvede pri nas zapisovanje km na tehničnih pregledih?

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Super, se prav veselim. Zdaj bova šele jaz in moj prenosnik imela dela. Grem kar novo Z4 naročit.
grin1.gif

Viper

Pripravnik
31. okt 2011
443
0
16
Citat:
Uporabnik cizy pravi:
Super, se prav veselim. Zdaj bova šele jaz in moj prenosnik imela dela. Grem kar novo Z4 naročit.
grin1.gif

Misliš da ga boš lahko pospravil v omaro in napisal OUT OF BUSSINES

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Ne ne, razmišljam, da je najbolje, da kar nekje zraven tehničnih pregledov eno malo delavnico najamem.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
A je že kdo izračunal, koliko bi država izgubila €€€€€€, če bi res preprečila vrtenje števcev in nategovanje kupcev?
Cene avtomobila bi padle in s tem tudi davki.

Tko da ne pričakujte kaj kmalu kakšnega ukrepa v to smer, ni država neumna da bi si žagala vejo na kateri sedi.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.957
10.691
113
kod Džej-Zija
Od kod ti ideja, da bi cene padle? V resnici ekonomisti predvidejajo vse drugo, in sicer na diferenciacijo med dobrimi in slabimi ponudbami in temu primernimi cenami. Zato bi se ljudem takrat splačalo prodajat dobre rabljene avte, ker bi zanje dobili realno vrednost. Trenutno je pa trg zasičen z limonami in je smiselnost ponujanja dobrega avta na odprtem trgu vprašljiva. Zato raje ostane v družini ali med kolegi. Asimetrija informacij pa take fore. Precej natančno dokazano je, da zmanjševanje asimetrije vzpodbuja rast trga. Cene novih pa s tem ne bi bile niti najmanj prizadete, torej tudi davščine ne bi trpele.
smirk-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.014
9.661
113
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
A je že kdo izračunal, koliko bi država izgubila €€€€€€, če bi res preprečila vrtenje števcev in nategovanje kupcev?
Cene avtomobila bi padle in s tem tudi davki.

Tko da ne pričakujte kaj kmalu kakšnega ukrepa v to smer, ni država neumna da bi si žagala vejo na kateri sedi.
Me lahko razsvetliš s katerimi davki država služi hude zneske pri rabljenih avtomobilih?
Hvala.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Pri nobenem avtu, ki sem ga osebno prodal še nisem priredil kilometrov.
zmaga.gif