Nategatorji !!!!

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
ksz

lahko se vsi pod nosom obrišete pri prevrtenih kilometrih, NIČ nobenemu ne morete, ker nimate dokazov, dejanje je treba dokazati in treba je dokazati pravi osebi, dolgotrajen proces, ki je samo zguba denarja in ni na koncu nič iz tega. kot dokaz pa šteje račun oz. to, da se osebo zaloti pri dejanju in še tukaj mora obstajati kakšen fizični dokaz (slika, video...)

... ste pa sami krivi slovenceljni, dokler se bo tako razmišljalo ob nakupu se bodo kilometri vrteli. tako je.

kamela213

Fizikalc
9. mar 2011
1.099
44
48
Citat:
Uporabnik INKVIZITOR pravi:
Kje piše da ni kaznivo?!

Dej mi link!

ti pa nisi pretirano možgansko razvit, vsaj ne kar se tiče neke logike kajne? Naj ti zastavim tvoje vprašanje na drugačen način, da boš potem mogoče dojel kaj ti hočem povedati. Kje piše da ni kaznivo jesti papriko? Kje piše da ni kaznivo plezat na drevo? Kje piše da ni kaznivo prebarvat svojga avta? Kje piše da ni kaznivo v svoj avto lukne v streho narest. evo ti par banalnih primerov o tem kje piše kaj ni kaznivo. Si dojel? Pri kaznivih dejanjih nikjer ne piše kaj ni kaznivo, temveč kaj je kaznivo...

aja, hočeš link? evo ti ga ZAKON, če boš vse to prebral boš videl kaj je kaznivo in upam da boš na podlagi tega potem lahko sklepal naj ni kaznivo , pa dobro si ga preberi in večkrat da boš dojel.

Citat:
Pa še to: ti lahko doma celi familiji vsak teden nazaj vrtiš kilometre ob spremljavi Avsenikovih viž. Vse lepo in prav.

Takoj ko boš pa prodajal avto (ne prodal, prodajal) je pa to kaznivo dejanje. Ok?

a res al kaj, tega pa nisem vedel... katero kaznivo dejanje pa? a mogoče goljufija? glede na to da jo tako rad omenjaš? hja bolj težko, ker tu manjka par dejavnikov... eden od teh je definitivno naklep... sam če je temu tako, bi potem moral tvoj stavek zgledati ne tako kot si ga napisal, temveč tako:

Če nekdo znižuje kilometre na vozilu ki ga prodaja z namenom preslepitve kupca je kaznivo dejanje.

Ker če jaz na svojem avtu zbijem kilometre in to povem kupcu ni kaznivo dejanje...
Tak da, malo si preberi zakonodajo, potem pa pametuj po forumu.
pa lep dan še naprej.

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Ti si zdej to argumentiral na ravni osnovnošolske debate!

Ker mešat prevrtavanje kilometrov (in ja, to je v večini urejenih držav kaznivo dejanje)in papriko ter luknje v strehi je
bonk.gif

Proizvajalec PREDPIŠE servise pri DOLOČENEM številu kilometrov. Če se tega ne UPOŠTEVA lahko pride do določenih mehanskih POŠKODB, katere pa lahko vodijo do PROMETNIH nesreč. In takrat ko boš ti imel pizdarijo zaradi paprike in vrtanja lukenj, takrat se bom pa jest spet pojavil in debatiral s tabo!

Zdej mi pa povej, a si samo ti tak [censored], da bi pervrtaval kilometre (s tem bi se recimo postavljal v bifeju), kupcu bi pa povedal da si jih prevrtel
hysterical-1.gif
svašta....

Ne mi limat 1500 strani. Ti mi pokaži kje TOČNO piše, da to NI kaznivo dejanje.

p.s. pa upam da sva si na jasnem o čem govoriva. Prevrtavanje kilometrov in prodaja! To, kaj ti s stricem Tončkom delaš na golfu II za lastne potrebe je to tvoj problem.
Razen če ga potem ne prodajaš teti Francki iz sosednje vasi, pa o vsem tvojem početju (spet si zraven poslušal govejo musko) molčiš!

Nazadnje urejeno:

kamela213

Fizikalc
9. mar 2011
1.099
44
48
omg... še kar nisi dojel čemu je bila primerjava? v KZ-1 ni členov ki bi govorili o tem katera dejanja niso kazniva dejanja temveč govori o tem katera dejanja SO kazniva dejanja. A si zdej dojel? Upam da si no, ker če si potem razumeš zakaj ti ne morem pokazati člena, ki bi govoril o tem da prevrtavanje kilometrov ni kaznivo dejanje.

Ja imaš prav, proizvajalec PREDPIŠE servise pri DOLOČENEM številu kilometrov in tudi prav imaš da če se tega ne UPOŠTEVA lahko pride do mehanskih POŠKODB, katere lahko vodijo do PROMETNE nesreče. Hkrati pa tudi PREDPISI proizvajalca niso OBVEZUJOČI. In kaj boš ti, ko ti bo zaribal avto ker prejšnji lastnik ni menjal olja naredil? Lahko boš probal s civilno tožbo in pri temu bo tudi ostalo.

In sploh se ne gre tu za to ali bi prodajalec povedal kupcu da je prevrtel kilometre ali ne. Jaz sem se s svojimi komentarji usmeril samo na tvoj odgovor na moj komentar :
MOJ:
Glej, če ti ne znaš brat ne obremenjuj še nas s tem. V zadnjih petih komentarjih je bilo jasno povedano da samo vrtenje kilometrov ni kaznivo je pa kaznivo če nekdo hoče avto s "polepšanimi" kilometri prodati naprej, brez da bi o tem obvestil kupca in z namenom da kupca s tem zavede, tak da res nevem kaj ti ni jasno tukaj...
TVOJ
Citat:
Kje piše da ni kaznivo?!

Dej mi link!

In glede na tvoj ps. tebi ni jasno o čem se pogovarjava, zato ti svetujem da si najine dialoge prebereš od začetka.

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
A misliš da moramo vsi še 1X prebrat tko kot ti?

p.s. civilne tožbe v primeru kot ga ti omenjaš uspejo.

Pa pozno je že zate. Lahko noč.

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Joj, sem vedel da sem nekaj pozabil....

Če bi meni kdo prodal avto, pa se bi kaj zjebalo zaradi razloga vrtenja kilometrov (bog ne daj da bi bilo še kaj hujšega), mu zlomim tilnik.

kamela213

Fizikalc
9. mar 2011
1.099
44
48
LOL, človeku vse lepo razložiš, se spustiš na njegov nivo, pa očitno še kar ni dovolj oz. še kar nabija z glavo v zid. No ja važno je da je večini jasno kaj sem hotel povedat, s posamezniki se pa potem drugi, bolj strokovno usposobljeni ukvarjajo.

Zdaj bom pa raje ignoriral, ker vidim da si ti pravi kostolomac
wink-1.gif

In ja, zadeva je približno taka, da bi se goljufijo s prevrtenimi kilometri težko dokazalo na sodišču, ker bi za to potreboval nek trden dokaz da je nekdo kilometre prevrtel z namenom, da bi s tem preslepil kupca. Upam da bo kmalu tudi pri nas tako kot je v tujini da na tehničnih pregledih vpisujejo tudi prevožene kilometre, sicer to nebi v celoti izkoreninilo prevrtavanja, je pa bolje kot nič...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik kamela213 pravi:
In ja, zadeva je približno taka, da bi se goljufijo s prevrtenimi kilometri težko dokazalo na sodišču, ker bi za to potreboval nek trden dokaz da je nekdo kilometre prevrtel z namenom, da bi s tem preslepil kupca.

O nasi sodni praksi ne morem govoriti, ker nimam izkusenj z njo, a upam si domnevati, da bi v vsaki normalni druzbi zadoscalo dejstvo, da je na pogodbi napisana cena zraven kilometrov, iz nje se pa da sklepati na take parametre vozila, kot je kilometrina, ce sicer ni z vozilom nic narobe. Npr. takintak avto z 200K kilometri stane 10000 EUR, enak avto z 120K kilometri pa 13000 EUR. Ce ga ti prodajas s 120K kilometri za 10000 EUR, obenem pa ni z avtom nic narobe, bo to milo receno neumno od tebe, ce ima res toliko kilometrov, kar bo meni vzbudilo vsaj kaksen vprasajcek v glavi ali z avtom res vse stima. To vidim kot edino opcijo, da bi nekdo, ki je vrtel kilometre na svojem vozu, lahko glumil gljivo in rekel "saj jaz nisem nikogar ogoljufal, niti poskusal, tak avto z 200K km je vreden deset jurjev in toliko sem tudi zahteval zanj, ceprav je imel stevec obrnjen na manj", ob tem pa odnesel celo glavo.

Ce mi ti tak prodajas avto iz zgornjega primera, ki ima na stevcu 120K kilometrov za 13000 EUR, jaz pa ugotovim (dokazljivo) da so kilometri prevrteni, je za moje pojme na tebi breme, da dokazes, da me nisi poskusal ogoljufati (enako, kot ce bi mi prodajal npr. en ukraden mobitel ali sliko ali kaj podobnega - tebe bodo za usesa, ce te jaz pri tem zalotim in prijavim, pa bos sam moral dokazovati, da nisi ti kriv da dilas ukradeno robo). Jaz bom namrec vlozil ovadbo zaradi zlaganih kilometrov, ce si potem ti nedolzen, bos to dokazal (npr. da si res kupil avto z enako ali manj kilometri ze od prejsnega posrednika); ce pa ne mores dokazati, te bodo pa pac pohopsali ... in edino prav je tako.

Se motim ? Ne zanimajo me gostilniski odgovori o "banana republiki". Ce te lahko za ukraden mobitel pohopsajo, bi pa menda lahko se za prestopke za vecje zneske ...

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Citat:
Joj, sem vedel da sem nekaj pozabil....

Če bi meni kdo prodal avto, pa se bi kaj zjebalo zaradi razloga vrtenja kilometrov (bog ne daj da bi bilo še kaj hujšega), mu zlomim tilnik.

Prjatu, nič mu ne moreš, popolnoma nič. Kako bi mu pa dokazal?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
V eni reviji avtomobilistični reviji sem prebral cel članek, kjer na osnovi stanja motroja (kakšne zvoke spušča, etc) majster zelo natančno ugotovi dejansko kilometrino avta. Strošek takega pregleda pa ni neko bogastvo... Pa še kot strokovno mnenje velja na sodišču...
evil.gif

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Citat:
Uporabnik Maci pravi:

Prjatu, nič mu ne moreš, popolnoma nič. Kako bi mu pa dokazal?

• Tule je potrebno biti bolj natančen in ločiti dve stvari:
  • Odgovornost prodajalca kot storitelja prevrtavanja kilometrov in namernega prikrivanja tega - goljufanja.
    Tole je v praksi res težko dokazljivo.
  • Odgovornost prodajalca za stanje avtomobila v kakršnem je.
    Prodajalec je odgovoren za stanje avtomobila ob prodaji, ne glede na to, ali je sam zakrivil tako stanje ali ne (npr. prevrtel kilometre), ter ne glede nato, ali ve da je avto v takem stanju. Zato je kupec ob ugotovitvi prevrtavanja kilometrov upravičen do delnega povračila kupnine, stvarna napaka... itd.

Avtohendlerji nas v drugem primeru radi prepričujejo, da niso oni tega naredili, niso vedeli... vendar so kljub temu odgovorni za to in ozaveščeni kupci se ne bomo dali odpraviti. Seveda gredo avtohendlerji lahko naprej po verigi odgovornosti, k tistemu, od kogar so oni odkupili avto in tako dalje... le da tisti, ki je prevrtel kilometre tega ne more storiti... in težava je v tem, da se ta člen se pojavi "nepričakovano" hitro.

Nazadnje urejeno:

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Tehnično usposobljeni ljudje ti v miže povejo, kaj in kako se pri avtomobilu določeni sklopi obrabijo pri določenem številu kilometrov.

Pa raznorazne manipulacije računalnika v avtomobilu se tudi odkrijejo. Pa servis ti pove kaj in kako je bilo servisirano...

Veliko je načinov.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Ja, načinov je že veliko. Ti moraš pa še dokazati prodajalcu, da je on prevrtel kilometre.

Primer.

Jaz kupim od tebe avto, ki ima 150.000km.
Ti si kupil avto od prodajalca vozil, ko je imel avto 100.000km.
Prodajalcu vozil je dala v račun stranka, ki je kupila novo vozilo, prodajalcu ga je prodala ko je imel 100.000km.
Stranka, ki je dala avto v račun prodajalcu je dala lokalnemu mehaniku za pivo in ta je zbil kilometre za 70.000km.
In zdaj?

Jaz ugotovim, da si mi prodal avto s prevrtenimi kilometri, jaz te tožim. Ti praviš da tega nisi naredil, da si avto s toliko km kupil oz. ti ne morem dokazati. Lahko da je to storil prodajalec pred tabo. Ti moraš tožiti njega in mora tudi on dokazati, da ni zbijal kilometrov. On lahko toži stranko, ki je avto pripeljala in dala v račun in ji je potrebno dokazati, da je zbijala kilometre...

Če nimaš trdnega dokaza, torej nekega računa, slike, priče... se lahko obrišeš pod nosom.

In tudi nihče se ne bo šel teh verižnih tožb, ker so izgube časa in denarja.

kamela213

Fizikalc
9. mar 2011
1.099
44
48
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:

Jaz bom namrec vlozil ovadbo zaradi zlaganih kilometrov, ce si potem ti nedolzen, bos to dokazal (npr. da si res kupil avto z enako ali manj kilometri ze od prejsnega posrednika); ce pa ne mores dokazati, te bodo pa pac pohopsali ... in edino prav je tako.

Ne bo držalo, policija mora v tem primeru dokazovati da je osumljeni storil kaznivo dejanje.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Prikladno iz v citatu izpustil del, kjer sem napisal "... jaz pa ugotovim (dokazljivo) da so kilometri prevrteni ...", in tisti del kjer je predpostavka, da je cena prilagojena prevrtenim kilometrom in ne dejanskim. Vse skupaj ni tako neverjetno tezko dokazati, kot se slisi, saj vsake toliko pride naokoli kdo, ki prepozna svoj stari avto in opazi, da je podatek o prevozenih kilometrih spremenjen, cena pa goljufiji primerno visja.

Ti bi pa ljudem posiljal cokoladne mini rulade namesto mobitelov, potem se pa poskusal izgovarjati s tem, da jih nisi ti dal v kuverto
ne-ne-1.gif

Ce bi slo to po tvoji logiki, ne bi mogli ukrepati prav za nobeno goljufijo, saj nikoli ne stojijo storilcu za hrbtom in spegajo cez ramo ce morda slucajno v tistem trenutku koga ne goljufa
bonk.gif
Ne gre to tako; pohopsali bi tebe, saj se ti poskusas okoristiti, potem pa ti isci izgovore.

kamela213

Fizikalc
9. mar 2011
1.099
44
48
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Prikladno iz v citatu izpustil del, kjer sem napisal "... jaz pa ugotovim (dokazljivo) da so kilometri prevrteni ...", in tisti del kjer je predpostavka, da je cena prilagojena prevrtenim kilometrom in ne dejanskim. Vse skupaj ni tako neverjetno tezko dokazati, kot se slisi, saj vsake toliko pride naokoli kdo, ki prepozna svoj stari avto in opazi, da je podatek o prevozenih kilometrih spremenjen, cena pa goljufiji primerno visja.
nope, zadeva je ista, še vedno jaz pod predpostavko da sem jaz storilec goljufije, ne rabim dokazovati svoje nedolžnosti, temveč mora za to pristojen organ dokazati mojo krivdo. če je krivda dokazana je nadaljnja debata brezpomenska. to pa da je cena vozila s prevrtenimi kilometri enaka ceni vozila z dejanskimi kilometri pa ni noben dokaz. Nikoli ni bil, nikoli ne bo... Žal. Po naši zakonodaji nikoli ni potrebno dokazovati svoje nedolžnosti. Edini približek temu kdaj mora nekdo dokazovati svojo nedolžnost je 233. člen zakona o varnosti c. p. s sprem. in dop., pa še to je pogojeno.
Prav tako, tvoja izjava da nekdo prepozna svoje vozilo in vidi da so kilometri spremenjeni še ne dokazuje namena goljufije. Oz. če ga, se zelo težko dokaže da je posameznik (kateri?) to storil z namenom preslepitve druge osebe.
Tukaj se marsikaj zdi kristalno jasno, ampak ko pride do postopka dokazovanja se zadeve močno spremenijo.

Success

Fizikalc
5. sep 2010
538
185
43
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Razumem tvojo bolečino in če je odnos takšen res ni lepo od njih. Ampak pri odsluženi 15 let stari razvalini za 690€ pa res ne more vse štimat in tudi oni najbrž pojma niso imeli, kaj se je s kanto dogajalo. Verjamem, da jim dol visi in za kanto in za tebe, sploh če si dovolj tečno nastopil.

Ne gre za avto na linku, pač pa samo za Avtohišo, če temu lahko tako rečemo. Jaz sem kupil peugeota 407 letnik 2008!

B81

22. jul 2007
36.924
10.498
113
In kaj je bilo s tem peugeotom?

Niso enkrat kazali, ko so motor vzeli narazen in gledali obrabljenost batov ali česa že?

Podobne teme