napitnina pri plačevanju s kartico

krava

Majstr
5. sep 2007
3.671
341
83
www.kacnje.eu
No, saj smo se lepo pogovorili. Smo pač različni. Sam sem veliko na cesti (recimo kakšni 60 kkm/leto) pa mislim, da sem doslej še vedno zavrnil čiščenje. Pač nimam potrebe ali pa očistim sam (no, takrat ko je potrebno - pozimi - jih itak ni nikjer
stupid-1.gif
). Če že kdo začne, pa se mu lepo zahvalim. Na črpalko sem prišel po gorivo ...
Enostavno se mi zdi to le še korak od vsiljevanja v filmih, ko ti v križišču priletijo in čistijo šipe. Pa zahtevajo napitnino/plačilo.

Aja - to me zanima čisto tako. Pa kaj ti študentje potem delajo kar tako? Brez napotnic in pogodb in imajo obleke podjetja? To se mi zdi čudno, da nekdo od zunaj predstavlja podjetje. Vem pa res ne.

Napitnine pri meni -
ne-ne-1.gif

Tudi, če že kdaj dam, sem imel občutek, da sem izpadel bolj trapast kot ne. Kot, da človeka podcenjujem in mu dajem vbogajme (tako so temu včasih rekli). Ali pa, da sem dal premalo ... pa nisem ravno škrt. Raje kakšno prijazno rečemo.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.405
7.510
113
danes bil na petrolu in je vodja servisa rekla da ne placujejo folka ki pere sipe, ker uni ze napitninami dobijo 7 do 10 eur na uro. Je pa v ljubljani servis

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.214
113
Krava vse lepo in prav ampak tisto vsiljevanje iz filmov je tudi v reallife. Sicer ne pri nas ampak v Mehiki na primer kar stalnica.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik krava pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Treba je ločit med tem, da "porabijo več" in pa "plačajo več".

To, da se za enako storitev plačuje različna cena, je zame enostavno nesprejemljivo. Če bom pri frizerju moral čakati, čeprav sem bil naročen... grem drugam. Niti pod razno ne bom pomislil, da bi si z nekakšno "podkupnino" kupoval nekaj, kar bi moralo biti vključeno že in the first place.

Če te prav razumem, pri frizerju zaradi 10 minut čakanja greš drugam? Tudi prav. Ti se sprehajajo od frizerja do frizerja, jaz sem pri moji navrsti prkatično kadarkoli hočem. Veš kaj reče? Daj prileti, te bom nekam stisnila. Pa nekoga malo hitreje konča, drugega 10 min kasneje začne in je to to. Za XY stranko te usluge ni ...

In ja, za enako storitev se vedno plačuje različna cena. Boljše stranke bodo vedno plačale manj. Za avto stalni kupec plača manj kot nekdo XY, podjetje, ki kupi nekaj 100 letalskih kart jih dobi po drugi ceni, kot eden z ulice, če imaš letno pogodbo z avtopralnico bo eno pranje cenejše kot za xy stranko. Če si stalna stranka pri frizerju, zna bit kak % nižja cena za isto stroritev. Tako pač je. Lahko se delaš da tega ni, lahko se pa prilagodiš in imaš kaj od vsega skupaj.

Pri poštenem človeku nimam nikoli težav s tem - in to brez vseh napitnin. Kdor hoče, pa naj jih kar deli. Meni pa se zdi neumno. Tako je bilo včasih v socializmu, ko je narod nosil klobase na občino, pršut policaju, krompir mesarju ...
Piše koliko stane, toliko mu daš. Če se ti zdi preveč (ali preslaba storitev), greš drugam. Če si zadovoljen se vračaš in je nosilec dejavnosti zadovoljen.

Lej, ti kar po svoje. Plačaš po ceniku in dobiš standard. Pa tu pa tam se mnoraš prilagodit ... Jaz raje dam kako napitnino, pa dobim nadstandardno storitev za standardno ceno + malenkost za napitnino ...

krava

Majstr
5. sep 2007
3.671
341
83
www.kacnje.eu
Če moraš plačevati za "nadstandard", potem plačuj. Sam ne čutim čisto nobene potrebe po tem.

Kako pa plačevalci napitnin določite komu plačate? Plačate tudi zdravniku, učitelju vašega mulca v šoli, policistu, ki vas še zadnjega prijazno spusti skozi križišče, gasilcu, bosanskemu delavcu, ki slučajno ureja pločnik pred vašo hišo, komunalcu, ki pride po smeti ...? Če dosledno plačujete napitnino, me zanima, kako določite vrednost napitnine - da je ravno prav - da ni žaljiva. Se vam zdi 2 evra pri zdravniku dovolj? Plačate "bosancu", ki ureja pločnik ali njegovemu šefu, ker je namignil, da naj naredi tam malo bolje?

Da se razumemo - tega ne sprašujem, da bi provociral, res me zanima, kako gledate na to. Sam sem res popolnoma proti napitninam in jo tudi sam zavrnem, saj se mi zdi podcenjujoča. Zaračunal sem toliko, kot sem cenil svoje delo. Da mi nekdo podarja še dodaten evro, pa je za moj okus tako, kot bi jaz beračil in zavijal z očmi, da mi plača več.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik johan_blond pravi:
Včasih bi bilo pametneje, da bi kupec videl koliko da za produkt, koliko si pa država vzame
smirk-1.gif

Glej... mene zanima samo neto znesek. To je denar, ki ga dobim in to je denar, ki ga porabim. Karkoli se dogaja vmes, je sicer lahko še nevemkakšna svinjarija, ampak na to nekako bolj ali manj nimam vpliva. Vseeno mi je, koliko denarja gre za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, ker se še predobro zavedam, da bom oboje moral plačevati iz lastnega žepa, ko bom dejansko rabil kaj iz tega fonda.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

V bistvu sem pri isti frizerki že vrsto let. Ob prvih znakih nižanja kvalitete storitev za isto ceno - grem drugam. In če bi VSI delali tako, ne bi nihče niti pomislil, da bi se v storitveni dejavnosti šel preferenčne storitve. Quid pro quo. Tudi frizerka bo kdaj rabila storitve iz kakšne druge branže, kjer se ne pričakujejo napitnine in - glej ga šmenta - bo pričakovala enako kvaliteto storitev, kot jo dobijo vsi.

Ker to, o čemer ti govoriš, ni napitnina, ampak podkupovanje. Če prav razumem, ti ne pustiš denarja v znak zahvale za kvalitetno storitev, ampak kot podkupnino za kvalitetno storitev v prihodnosti!

Prav tako mešaš single buy in bulk buy. To nima zveze z napitninami.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Samo poglej odgovore pred tabo. Nekateri so celo navdušeni nad tem, da tisti, ki puščajo napitnino, dobijo kvalitetnejšo storitev (seveda samo v nekaterih branžah). In potem praviš, da mi nihče ne zvija rok?

Naj napitnino vključijo v ceno izdelka / storitve in naj se gredo konkurenco.

Kar pa se običajev tiče:

Citat:
Tradition - Just Because You've Always done it that way doesn't mean its not incredibly stupid

Ta slogan še kako drži. Tradicija je izgovor za množico idiotizmov, ki se dogajajo širom po svetu samo z enim samcatim razlogom - zato, ker je že od nekdaj tako.
bonk.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Tudi meni je to neznanka. Storitvenih dejavnosti je malo morje, a vendar se napitnine očitno pričakujejo samo pri parih. Kje in kakšna je meja za to?

Zakaj ni potem napitnin v zdravstvu, birokraciji, policiji
evil.gif
... ??? Zakaj se jim tam reče podkupnina in je to celo sodno preganjano?

19. jul 2007
2.908
1.621
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Citat:
Uporabnik johan_blond pravi:
Včasih bi bilo pametneje, da bi kupec videl koliko da za produkt, koliko si pa država vzame
smirk-1.gif

Glej... mene zanima samo neto znesek. To je denar, ki ga dobim in to je denar, ki ga porabim. Karkoli se dogaja vmes, je sicer lahko še nevemkakšna svinjarija, ampak na to nekako bolj ali manj nimam vpliva. Vseeno mi je, koliko denarja gre za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, ker se še predobro zavedam, da bom oboje moral plačevati iz lastnega žepa, ko bom dejansko rabil kaj iz tega fonda.

Popolnoma razumem logiko tvojega odgovora, ampak si me vseeno razočaral.
frown-1.gif

Z tem razmišljanjem res nimaš vpliva na to, ampak z malo drugačnim odnosom bi se pa tudi to spremenilo.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Kar sem hotel povedati je, da ni popolnoma nobene razlike, če se zavedam, zakaj lahko za 100 "prisluženih" evrov kupim samo za okoli 30-40 evrov dobrin (neto plača - DDV dobrin). Dejstvo je, da nimam na voljo 100 evrov, ampak precej manjšo cifro, ki je edina pomembna.

In ne, to bi se spremenilo samo z veliko, veliko drugačnejšim odnosom (v smislu revolucije sistema). Kdo pa v zahodnem svetu sploh še kaj proizvaja? 5% ljudi? Pa zraven lahko dodaš še 10-20% nujnih storitev. Vse ostalo so "parazitski poklici", ki pri ljudeh zagotavljajo občutek koristnosti in obenem preprečujejo brezdelje (in s tem povezanimi težavami za sistem).

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Zakaj ni potem napitnin v zdravstvu , birokraciji, policiji
evil.gif
... ??? Zakaj se jim tam reče podkupnina in je to celo sodno preganjano?

Kaj pa tiste čokolade, bonbonjere, flaše, klobase in ostale zadeve, ki jih starejše gospe, pa verjetno še kdo drug nosijo zdravnikom ? A ni to neke vrste napitinina ?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Bombonjere?
Klobase?

Bi te rad videl, da daš frizerki eno hrenovko (pa to ni mišljeno v prenesenem pomenu) ob koncu striženja. Če bi že rad vedel, te zadeve končajo v kakšnih omarah. Nekaj se jih poje, večina pa jih roma v kanto, ko se jim izteče rok uporabnosti.

Sicer pa je tega (na srečo) vedno manj. Sedaj je v Sloveniji mentaliteta (če še nisi opazil), da so plače v zdravstvu itak previsoke in da mora vsak za tisti mizerni mesečni prispevek, ki se imenuje zdravstveno zavarovanje dobiti 24/7 oskrbo v stilu House-a. No matter the costs.

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Torej se lahko strinjamo, da so tudi v zadravstvu napitnine, samo pač ne v denarni oblik ? In ne, ni samo mišljenje o visokih plačah krivo, da je tega manj, ampak to , da si vsaj velika večina, glede na odnos in kakovost storitev tega ne zasluži !!

Sicer pa sem tisto o klobasah in ostalem govoril za zdravstvo, pri frizerju, gostilni in tudi pri ostalih zadevah pač primakneš kakšen evro več, če si zadovoljen s storitvijo in ne vem kaj imate eni toliko proti temu. Če napitnin ne daješ pa tudi marsikje ne pričakuj kaj več kot rutinski postopek. Kakovost storitve bo brez napitnine brez dvoma na nivoju, z napitnino pa še verjetno malce boljša
grims-1.gif

krava

Majstr
5. sep 2007
3.671
341
83
www.kacnje.eu
Jaz res ne opazim prav nobene razlike v primeru, da napitnine ne dam. In se mi zdi malo podcenjujoče, da dajete vbogmajne.
Pa še to le nekaterim, ne pa vsem, ki ti nudijo storitve. Skoraj ne vem za nikogar, ki bi ob vsakem pregledu dal napitnino svojemu zdravniku, ko stakne prehlad. Pa verjetno več naredi za vas, kot frizer
stupid-1.gif

Tudi policaju malo ljudi doda napitnino
evil.gif
pa kakšni prijazni uslužbenki na občini ...
No, saj je vaš denar. Sam se sedaj iz debate umikam, da ne bo postalo preveč neproduktivno. Smo pač različni.
Aja - za tiste, ki plačujete napitnine - če pridete v moj revir, vas bom prav tako dobro postregel, če mi napitnine ne boste ponudili. Po pravici povedano, je niti ne bi vzel, saj s svojo ceno povem, koliko je stvar vredna. Vse ostalo je podcenjujoče.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ne, ne moremo se strinjat. Napitnino prejme oseba, ki je vršila storitev. V primeru zdravstva pa se, kot sem že napisal, manjši delež te hrane poje na oddelku, ostalo pa roma v smeti. Ljudje nekako ne morejo živeti od čokolade, kaj?

Glede kakovosti storitev... imej v mislih, da je delo zaposlenih samo en del te kakovosti, medtem ko le ti na vse ostalo nimajo nevemkakšnega vpliva (dotrajanost stavb in opreme, varčevanje pri materialu).

Pa ne posplošuj preveč z "ostalimi zadevami". Kdaj si že dal denarno napitnino komu izven naštetih poklicev?

Edina težava, ki jo vidim, je pojav mentalitete, da se mora kvaliteta storitve razlikovati glede na to, koliko napitnine pusti kdo. To bi morali regulirati tako stranke kot lastniki storitvene dejavnosti... ne pa zaposleni s svojim (ne)delom.

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
A zdravniki ne opravljajo storitev ?
Napitnino dajem tudi še ne naštetim poklicem za dobro opravljeno delo in ne zaradi tega, da bom naslednjič pričakoval ne vem kakšen luksuz in ugodnosti. Mi je čisto vseeno, če me bom naslednjič obravan isto kot "netringelaši". Ugodnosti so ali pač ne, odvisno od posameznika. Zamerim ne nobenemu.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

V bistvu sem pri isti frizerki že vrsto let. Ob prvih znakih nižanja kvalitete storitev za isto ceno - grem drugam. In če bi VSI delali tako, ne bi nihče niti pomislil, da bi se v storitveni dejavnosti šel preferenčne storitve. Quid pro quo. Tudi frizerka bo kdaj rabila storitve iz kakšne druge branže, kjer se ne pričakujejo napitnine in - glej ga šmenta - bo pričakovala enako kvaliteto storitev, kot jo dobijo vsi.

Ker to, o čemer ti govoriš, ni napitnina, ampak podkupovanje. Če prav razumem, ti ne pustiš denarja v znak zahvale za kvalitetno storitev, ampak kot podkupnino za kvalitetno storitev v prihodnosti!

Prav tako mešaš single buy in bulk buy. To nima zveze z napitninami.

Vidiš, meni se pa ne da iskat novega frizerja, pri katerem bo vse tako, kot sem vajen.
In ne, ni podkupnina, je napitnina. Pustim jo, ker mi je naradila uslugo in me vzelka, ko prkatično ni imela časa (in bi lahko mirno rekla, da naj pridem naslednji dan). Se pa v taki situacijah meja zabriše - za radi te napitnine me bo še naslednjič vzela mimo vrste ipd ...
In ne mešam single buy in bulk buy. Samo trdim, da ni res niti nujno niti OK, da za isto storitev ali izdelek plačaš enako.
Če pridem svoj 3 avto iste znamke v isti salon kupit, ga bom dobil ceneje kot nekdo, ki kupi prvega ... In ko je treba na srevis, je stalna stranka ali stranka z dražjim avtom pač v prednosti. In prav je tako. Veče denarja (naenkrat ali zaporedoma skozi leta), več muzike.