Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Enako mislim. Človek je plačan za svoje delo. Če si res ekstra, ekstra zadovoljen s postrežbo, pustiš napitnino. Sicer pa so cene na ceniku.
Ko ti pa v ZDA že kar natakar reče "plus tip", se mi pa zdi prav neumno. Delodajalec izkorišča njega, on pa naprej stranke.... Neverending story.
Človek je plačan za svoje delo. Ja, negovo delo je lahko tudi to da ko mu rečeš kaj hiša priporoča, ti lahko odvrne "preberite si na drugi strani", ali pa si vzame čas in razloži da je danes brancin svež iz kopra in da je res okusen. Njegovo delo je da ti prinese pivo, ni pa ravno njegovo delo da flašo odpre pred tabo in ti ga natoči v kozarec, predtem ti ugodi da bi mel hladnega ne pa mrzlega, ti tudi lahko zabrusi "vsi so ledeni".
Cene so na ceniku, ampak ko je kelnar prijazen, odsvetuje divjačino ker ni pretirano dobra danes, so pa zato stejki sveži in zelo okusni, malo pove kako pripravijo račja prsa v pomarančni omaki in da so žabji kraki slovenski, tu so pa pol tiste meje, ko ti kelnar lahko iz ene večerje naredi malo ekskurzijo kjer spremljaš divjo raco od neba do tvojega krožnika.
V ZDA redko rečejo plus tip, edino če imaš tako neprepoznaven naglas, da takoj vedo da si z drugega kontinenta.
Delodajalec ne izkorišča kelnarja. On mu pač nudi neko minimalno plačo ala 2 dolarja na uro, ostalo pa je na njem koliko si bo naredil, vsak hoče zaslužit največ možno, zato je treba bit prijazen in ustrežljiv, dviguje se nivo in zadovoljen gost se bo vrnil in z njim denar. Neverending restaurant chain bi jaz temu rekel. In strank ne izkorišča ampak je z njimi prijazen.
Ne pa pri nas ko mi v portorožu pri pici za 8,5e kelnar fukne taler na mizo in mu je težko prinest še smetano ki me bo stala naslednja dva evra.
Tisto ko si rekel da izkorišča delavca, delavec pa stranko, zaradi minimalnih plač, so tudi cene hrane nižje.
Ne pozabi da v raznih ameriških bifejih stane vstopnica $7, eat all you can. To je pet evrov. Na voljo imaš vsaj 10 vrst mesnih izborov,
enkrat toliko zelenjavnih ala pirekrompir, pomfri in 30 zelenjave za solato. Za jebenih 7 dolarjev, to je pri njih revna urna postavka.
Pa idi pri nas jest za 4 evre all you can eat. Pod 10 nimaš dobrega ruskega.
Ta ameriški sistem je med boljšimi. Jedel v 14ih ameriških državah, se mi ni zgodilo da nebi noter stopil in dobil "gud ivning, how are we today, what šuld it be, may i recomend, if you need anything my name is Shelly and im right there for you" čutiš se jebeno dobrodošlega, skos ti dolivajo kavo in sprašujejo če so penkejksi bili dobri, če še bom poskusil jagodni sirup in če je bacon dovolj hrustljav. Američani zmagajo v strežbi (koktejli tudi recimo), njih jebe samo to da nimajo dobre kuhinje kot recimo jugoviči, kitajci, francozi... V vsakem primeru tam na neprijazno kelnarco nisem naletel, polijem ledeni čaj, in ga briše s poda v istem pa mi govori da je to njen fault, ker je postavila kozarec preveč na rob mize. Tega prinas neboš slišal niti pri JB-ju ne, niti pri Ribiču na obali.
Da ne govorim o Hootersu, tam pa tolko da me po kili perutničk kelnarca ne vpraša: What kind of desert would you like; pancakes, brownies, ice cream or just a regular blow job, i swallow.