napitnina pri plačevanju s kartico

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Uporabnik V_power pravi:
Citat:
Uporabnik krava pravi:
Se strinjam - sam dam napitnino res zelo redko. Mora biti res kakšna dobra gesta, da to naredim. Sicer pa je cena na ceniku. Zakaj bi plačeval več.
Podobno kot je nekdo napisal, sem tudi sam že slišal od znanca. Od napitnin zelo dobro živi. V gostilni, na črpalki, trgovini ... meni napitnine niso logične.
Mogoče dam recimo nekaj mehaniku ali serviserju računalnika, če se je po mojem potrudil več, kot je potem zaračunal (ali pa je bila postavka in podobno). Ali pa je zelo dobro naredil delo.

in potem se nekateri čudijo da jih ne obravnavajo povsod enako kot ostale stranke...
smirk-1.gif

A zdej se bo pa "kvaliteta" strank ocenjevala po napitninah? Kolikor jaz vem, naj bi bili vsi gostje enakovredni.

Sicer pa tako deluje v USA, tam te v lokalu ne bodo več postregli, če jim ne daš napitnine. Pri nas pa imajo delavci plačo, napitnina pa gre redko v njihove roke, večinoma v skupno keso. Tako dejansko nekim idiotom šenkaš denar (čeprav se po večini že tako stvari preplačujejo). Za moje pojme je napitnina bolj odraz neke posebne hvaležnosti kot nuja pri vsakem takem poslu.
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Enako mislim. Človek je plačan za svoje delo. Če si res ekstra, ekstra zadovoljen s postrežbo, pustiš napitnino. Sicer pa so cene na ceniku.

Ko ti pa v ZDA že kar natakar reče "plus tip", se mi pa zdi prav neumno. Delodajalec izkorišča njega, on pa naprej stranke.... Neverending story.


Človek je plačan za svoje delo. Ja, negovo delo je lahko tudi to da ko mu rečeš kaj hiša priporoča, ti lahko odvrne "preberite si na drugi strani", ali pa si vzame čas in razloži da je danes brancin svež iz kopra in da je res okusen. Njegovo delo je da ti prinese pivo, ni pa ravno njegovo delo da flašo odpre pred tabo in ti ga natoči v kozarec, predtem ti ugodi da bi mel hladnega ne pa mrzlega, ti tudi lahko zabrusi "vsi so ledeni".

Cene so na ceniku, ampak ko je kelnar prijazen, odsvetuje divjačino ker ni pretirano dobra danes, so pa zato stejki sveži in zelo okusni, malo pove kako pripravijo račja prsa v pomarančni omaki in da so žabji kraki slovenski, tu so pa pol tiste meje, ko ti kelnar lahko iz ene večerje naredi malo ekskurzijo kjer spremljaš divjo raco od neba do tvojega krožnika.

V ZDA redko rečejo plus tip, edino če imaš tako neprepoznaven naglas, da takoj vedo da si z drugega kontinenta.
Delodajalec ne izkorišča kelnarja. On mu pač nudi neko minimalno plačo ala 2 dolarja na uro, ostalo pa je na njem koliko si bo naredil, vsak hoče zaslužit največ možno, zato je treba bit prijazen in ustrežljiv, dviguje se nivo in zadovoljen gost se bo vrnil in z njim denar. Neverending restaurant chain bi jaz temu rekel. In strank ne izkorišča ampak je z njimi prijazen.

Ne pa pri nas ko mi v portorožu pri pici za 8,5e kelnar fukne taler na mizo in mu je težko prinest še smetano ki me bo stala naslednja dva evra.

Tisto ko si rekel da izkorišča delavca, delavec pa stranko, zaradi minimalnih plač, so tudi cene hrane nižje.

Ne pozabi da v raznih ameriških bifejih stane vstopnica $7, eat all you can. To je pet evrov. Na voljo imaš vsaj 10 vrst mesnih izborov,
enkrat toliko zelenjavnih ala pirekrompir, pomfri in 30 zelenjave za solato. Za jebenih 7 dolarjev, to je pri njih revna urna postavka.
Pa idi pri nas jest za 4 evre all you can eat. Pod 10 nimaš dobrega ruskega.

Ta ameriški sistem je med boljšimi. Jedel v 14ih ameriških državah, se mi ni zgodilo da nebi noter stopil in dobil "gud ivning, how are we today, what šuld it be, may i recomend, if you need anything my name is Shelly and im right there for you" čutiš se jebeno dobrodošlega, skos ti dolivajo kavo in sprašujejo če so penkejksi bili dobri, če še bom poskusil jagodni sirup in če je bacon dovolj hrustljav. Američani zmagajo v strežbi (koktejli tudi recimo), njih jebe samo to da nimajo dobre kuhinje kot recimo jugoviči, kitajci, francozi... V vsakem primeru tam na neprijazno kelnarco nisem naletel, polijem ledeni čaj, in ga briše s poda v istem pa mi govori da je to njen fault, ker je postavila kozarec preveč na rob mize. Tega prinas neboš slišal niti pri JB-ju ne, niti pri Ribiču na obali.

Da ne govorim o Hootersu, tam pa tolko da me po kili perutničk kelnarca ne vpraša: What kind of desert would you like; pancakes, brownies, ice cream or just a regular blow job, i swallow.
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Citat:
Uporabnik V_power pravi:
Citat:
Uporabnik krava pravi:
Se strinjam - sam dam napitnino res zelo redko. Mora biti res kakšna dobra gesta, da to naredim. Sicer pa je cena na ceniku. Zakaj bi plačeval več.
Podobno kot je nekdo napisal, sem tudi sam že slišal od znanca. Od napitnin zelo dobro živi. V gostilni, na črpalki, trgovini ... meni napitnine niso logične.
Mogoče dam recimo nekaj mehaniku ali serviserju računalnika, če se je po mojem potrudil več, kot je potem zaračunal (ali pa je bila postavka in podobno). Ali pa je zelo dobro naredil delo.

in potem se nekateri čudijo da jih ne obravnavajo povsod enako kot ostale stranke...
smirk-1.gif

A zdej se bo pa "kvaliteta" strank ocenjevala po napitninah? Kolikor jaz vem, naj bi bili vsi gostje enakovredni.

E brate greška! Ni res. Vsak gost je enak? Ja v kavarni in mekdonaldsu, ko pa si restavracija na nivoju pa si primoran delat razlike med tistim ko ti pride dvakrat mesečno redno s poslovnim na večerjo in zareže stopedeset za dve osebi hrane pa še dvesto za buteljko vina, med tistim ki z ženo pride na 10 obletnico poroke, jesta hobotnico v solati in lignje na žaru zraven pa srkata pol litra domačega refoška. Moraš delat razlike, prisiljen si, dober kelnar pa tega neda videti ostalim, tako da tebi so pred pol ure rekli da čokoladnjega sufleja več ni, medtem ko ga je pa oni gospod z zlato uro ravnokar dobil, ampak glavno da ti tega ne vidiš.

Zapiraš kafano, vstopi familija; še delate; ne žal zapiramo; vstopijo štirje moški; maste henesija x.o? Mamo, izvolte naprej.
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Dobro si argumentiral, ampak žal se ne morem strinjat s tvojim mnenjem.

Natakar je "podaljšek" gostilne. Na lastniku lokala je, da izbira bodisi dobro osebje, bodisi slabo osebje. S tem seveda tudi vnaprej izbere, kakšen vtis bo na strankah pustila strežba. Resnično ne vem, zakaj so natakarji nekakšna vesoljna izjema, da je na gostu, da subvencionira njihovo (povečini sploh v ZDA kar pretirano pocukrano) prijaznost.
Če natakar s svojim vedenjem odganja stranka, se ga pač odpusti. Ne pa da bo zaradi tega dobival nižje napitnine.


Kaj pa vsi ostali poklici? Zakaj oni ne dobijo napitnine, ker tale tvoj hvalospev prijaznosti ameriških natakarjev lahko razširimo še drugam. Če ostanemo samo pri gostilnah - kaj pa kuharji? Ponekod sicer delijo napitnine, ampak kaj pa tam, kjer jih ne? Kaj pa čistilka, ki je tla pod tvojo mizo očistila, da se svetijo, lahko pa mirno pustila kos bruhanja od prejšnjega večera.

Prodajalka v WalMartu, ki ti lepo vse zloži v vrečke?

Prodajalka v trgovini s cotami, ki se ukvarja s tvojimi muhami ob pomerjanju?

Tudi storitev pri zdravniku je lahko kot dan in noč. A si kdaj tippal dobrega, prijaznega in nežnega (operacija npr.) zdravnika? Zakaj ne? A tu je pa samo po sebi umevno, da bodo zaposleni za svojo plačo maksimalno prijazni? Tvoja logika je malo flawed...


Ostajam pri svojem mnenju, da je tippanje (sploh v ZDA) samo ena navadna prikrita podražitev, ki pa je že precej globoko zakoreninjena v glavah potrošnikov (najprej te na računu udari davek, ki ga prej nikjer ni, potem pa še napitnina). Cena mora biti na ceniku. Sicer pa lahko sistem "pay-as-much-as-you-want" razširimo na vse sfere.

Opažam tudi, da se tovrstna mentaliteta razvija tudi pri nas. V Lonely Planetu ne pozabijo omeniti, da je fino pustiti napitnino in že nekaj uporabnikov je omenilo raznovrstne razsipneže.
Sam vedno več plačujem izključno s kartico ravno iz tega razloga. Nejevolja z drobižem včasih vodi v dajanje napitnin, kar je pri evro drobižu lahko globoka past.
 

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.979
40
48
Egzekli! Kot "odjemalec" kjerkoli mi je v interesu, da izpogajam (ce je le mozno) cim nizjo ceno. Ne pa da si jo potem se sam visam z raznoraznimi napitninami in nevemcem se - pri nas je eating out v zadnjih nekaj letih zovizo precenjeno ratalo glede na zivljenjski standard (in, domnevam, place osebja).
(Na take in podobne Lonely Planet nasvete gledam zviska - pa tudi sicer se mi LP ne zdi ena avtoriteta, sploh ce pogledam, kam mecejo Slovenijo in katere besedne zveze uporabljajo, saj je potem jasno, da tudi opisi drugih drzav niso bogvekaj.)
Odpiranje flaske, nalivanje, nosenje kufrov v stanovanje ipd. s strani osebja je mogoce sicer fajn gesta, ampak najveckrat raje sam upravljam s svojimi zadevami - ce drugega ne, ker je ceneje in ker se nocem prevec razvaditi, kar je zlasti "v teh kriznih cajtih" zelo dobrodoslo. :p
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.658
3.165
113
v lokalni ostariji
no malcom mal nabijaš.... ker če boš tkole sortiral stranke se ti zna zataknt hitro...

veš tudi familija ti lahko zapije in poje veliiiiiiiko več kot uni ki bodo vsak srknili 1 štamprle ob enem pa pričakovali VSE zastonj!
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

Jest enako pravim da nimam kelnarju za kej dajat napitnine, ceprav vedno recem da naj zaokrozi da nebom jest tisti kmet ki gleda na 40centov, sam kelnar je placan za svoje delo, kar pa folk ne ve je pa to da v tujini kot ze napisano kelnarja placa napitnina torej nima place ampak zivi od napitnin.

Mislim drekpumparju noben ne daje napitnine, a date napitnino ko recete program 1 v avtomatski avtopralnici, pa vam nekdo se vedno naredi rocno predpranje, pa ga lahko naredi hitro ali se pa malo potrudi zato, ali pa mogoce naredi toliko kot je potrebno da je avto toliko cist kot to podjetje zagotavlja do bo!?

Od kelnarjev pa ne da ne pricakujem, ampak nocem da mi lize rit in se na silo smeje, ampak tolk da je nek normalen nivo komunikacije je pa tudi res da narocim in ne sparusjem kaj pa priporocate danes, kaj je pa to, kaj tisto itd, ampak recem ce je lahko pizza malo bolj pecena pa bolj peceno pizzo dobim tocno do 2x na leto in je to to.

V bistvu, v mobitel centru ko klices bi lahko rekli dober dan zelite, pa jih driblajo da recejo dober dan z vami ta pa ta kako vam lahko pomagam pa nevem kaj se vse in isto ma petrol tankstela zato da so pred konkurenco logo varno na pot in tako zaposlijo studenta da ti spuca steklo pa ceprav si lahko to naredis sam in tistemu na mobitel centru ne das napitnine, seveda pa nimas direktnega stika, ampak je dost podobnih primerov.

Siptar kepica na morju ko narocis 3 kepice in te kepice lahko po luftu letijo par minut k ma svoj show, tudi ni drazja zarad tega,ne?

Se bom pa pocasi probal odvadit teh napitnin sicer zelo majhnih pa vseeno, ker danes je vse drago kot pes potem pa se napitnine in nevem kaj se vse.
 

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
no malcom mal nabijaš.... ker če boš tkole sortiral stranke se ti zna zataknt hitro...

veš tudi familija ti lahko zapije in poje veliiiiiiiko več kot uni ki bodo vsak srknili 1 štamprle ob enem pa pričakovali VSE zastonj!

Sej to je to. Po moje s takšnim odnosom dolgo ne boš fural restavracije.

Že nekdo, ki te utrujen pride prosit za kozarec vode, ti lahko naredi kasneje veliko prometa, če si prijazen in ustrežljiv do njega. In pameten gostinec to ve.
 

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Napitnino ponavadi pustim v restavracijah, ker kelnar pride večkrat okrog in ti še kaj svetuje ipd, tko da se spodobi nekaj viška pustit. No, cicer mi grejo neki kvazi fensi kelnarji na živce, ker ti med večerjo hodi okrog mize in te sprašuje, če je vse OK. Sicer z napitnino ne pretiravam, pustim tam nekje od 1,50€ do 2€ na kosilo/večerjo ... pač zaokrožim mal navzgor.
V navadnih lokalih s pijačo pa se mi zdi butasto dajat tringlt. Kelnar je itak plačan tam najmanj 4€ na uro, kar je čisto dovolj za to, da pride do tebe in reče "živjo, kaj boste" in ti pol to pijačo prinese. Ponavadi ti še takoj izstavijo račun, kar mene osebno ful moti. Všeč mi je, če opazi, da si že spil in te pride vprašat, če boš še kaj in potem bodisi naročiš, bodisi prosiš za račun, ne da samo prideš v lokal pa že takoj colaš.
Marsikje (v trgovini, avtopralnici, cvetličarni, ipd) ti znajo ponudit nadstandardno storitev pa zato še ne boš molil kovanca za 2€ v roke temu delavcu, ker nekako čudno izpade, ampak se mu zahvališ z nasmehom in besedami "najlepša hvala za prijaznost".
Napitnina je zame volja stranke, ne pa neka obveza. saj ne rečem, tudi meni je kakšen kelnar/kelnarca ekstra simpatičen, ker reče kakšno s tabo, te nasmeje, ... takemu itak pustiš ... pa ne zato, ker moraš, ampak ker hočeš. cene so itak že dovolj navite ... če plačam za dve beli kavi 4,40€, ne vem zakaj bi rekla "je že ok" in dala 1200bivših tolarjev za dve pijači, ki sem ju še manj kot 4 leta nazaj plačala max 600 SIT.

lp
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.435
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Če naročiš 2 piva in je razlika do polne cene 40 centov. Pa potem spet 2 piva, pa spet 2 piva, pa spet 2 piva...je malo glup občutek, da vsakič plačaš 40 centov več. Če na koncu računa skupaj nekaj pod 20 EUR, potem pač zaokrožiš.

V restavraciji pa pustim napitnino odvisno od tega kako se kelner obnaša, kakšna je postrežba ipd... Navadno med 2 in 4 EUR, odvisno od cene kosila.

Smo pa tudi že šli poslovno na kosilo v fancy restavracijo, pa je šefe na račun 600 EUR pustil 30 EUR napitnine. Plačal je s kartico, in na računu je bila postavka napitnina, kamor si vpisal znesek.
smile-1.gif



Kolega je delal v casinoju kot kelnar. Je rekel, da je živel od napitnin, plačo je pa lahko celo dajal na stran.
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:





Tudi storitev pri zdravniku je lahko kot dan in noč. A si kdaj tippal dobrega, prijaznega in nežnega (operacija npr.) zdravnika? Zakaj ne? A tu je pa samo po sebi umevno, da bodo zaposleni za svojo plačo maksimalno prijazni? Tvoja logika je malo flawed...

v zdravstvu pa ni "napitnin"?
zakaj pa eni nosijo kavo ipd. ko pridejo k zdravniku na pregled?

kakšni verjetno prinesejo še kakšno kuverto, da pridejo preko vrste na kakšno operacijo
smirk-1.gif

a potovanja v afriko na "izobraževanje" pa ni napitnina ki jo dobijo zdravniki s strani farmacevtov?

zakaj ne bi dal npr. policistu napitnino, ko ti napiše kazen za prometni prekršek
grims-1.gif
 

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Tole je pa res....

pri nas sem slišal... da če kakšen prinese klobase, da letijo v smeti. Da samo denar jemljejo
smile-1.gif


Je pa res, da babica jim je tudi par pršutov nesla in so ji že 2x raka poštimal, da nekaj mora bit na tem
smirk-1.gif
 

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
. No, cicer mi grejo neki kvazi fensi kelnarji na živce, ker ti med večerjo hodi okrog mize in te sprašuje, če je vse OK

Ne me držat za besedo, ampak mislim, da v USA natakarju sploh ne rabiš dati napitnine, če te ne pride vsaj enkrat vprašat, če si zadovoljen z večerjo.

Citat:
Marsikje (v trgovini, avtopralnici, cvetličarni, ipd) ti znajo ponudit nadstandardno storitev pa zato še ne boš molil kovanca za 2€ v roke temu delavcu, ker nekako čudno izpade, ampak se mu zahvališ z nasmehom in besedami "najlepša hvala za prijaznost".

To je pa res. Jaz ne bi nekomu za kakšno dobro uslugo nikoli rinil v roke kovanca, če že, mu daš bankovec. 5€ za eno fajn uslugo je več kot prijazna gesta.

Ko sem delal, sem moral enkrat razkazati nek objekt dvema kao zelo pomembnima gostoma iz Nemčije ter se truditi z mojo polomljeno gimnazijsko nemščino. Po koncu ogleda se mi je mož prijazno in pokroviteljsko nasmehnil ter mi na mizico porinil kovanec 50 centov, kao "na, ker si bil priden". Nisem vedel ali naj se smejim ali jokam.
smile-1.gif
 

krava

Majstr
5. sep 2007
3.671
341
83
www.kacnje.eu
Citat:
Uporabnik V_power pravi:
Citat:
Uporabnik krava pravi:
Se strinjam - sam dam napitnino res zelo redko. Mora biti res kakšna dobra gesta, da to naredim. Sicer pa je cena na ceniku. Zakaj bi plačeval več.
Podobno kot je nekdo napisal, sem tudi sam že slišal od znanca. Od napitnin zelo dobro živi. V gostilni, na črpalki, trgovini ... meni napitnine niso logične.
Mogoče dam recimo nekaj mehaniku ali serviserju računalnika, če se je po mojem potrudil več, kot je potem zaračunal (ali pa je bila postavka in podobno). Ali pa je zelo dobro naredil delo.

in potem se nekateri čudijo da jih ne obravnavajo povsod enako kot ostale stranke...
smirk-1.gif

S tem nimam nobenih težav. Če za nekoga nisem vreden človeškega in poštenega odnosa, si tudi on ne zasluži, da ga obiskujem. On služi s svojo storitvijo in plačam mu po ceniku. Kdaj zaokrožim malo gor, vendar res ne vidim nobenega razloga, da bi plačeval joškarci na črpalki. To čiščenje stekel (recimo) je pač dodatna ponudba črpalke, da me privabi k njim. In že s tem, da sem kupil pri njih, sem jim izkazal čast. Napitnine pa jim zato ne bom dajal. Sunce mu žarko.
 

krava

Majstr
5. sep 2007
3.671
341
83
www.kacnje.eu
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
krava zakaj pa potem ne daš v gostilni natakarju ki se ravno tako potrudi malo več? ne vrže na mizo šnicla in te pošlje u pm? ampak ti lepo postreže z nasmehom...

in še nekaj: kako bi ti plačeval dobrega natakarja? smisel napitnin je ravno to, da dobi boljšo plačo če je seveda prijazen dober...
Če natakar ne bo primernega obnašanja, me pač tja ne bo več. In je zadeva rešena. Bi pač enkrat imel slabo izkušnjo, gostilna pa manj strank
aplauz.gif
njihov problem.
Zame primerno obnašanje enostavno spada k "korporativnem marketingu". Če je šef najel sposobnega natakarja, bo imel več zaslužka. In njegov interes naj bo, da je natakar primernega obnašanja do vseh strank. Kdor pa se ritolizniško obnaša zaradi napitnine, je pa sploh ni vreden
evil.gif

Sistem plačevanja naj uredi lastnik - on vodi gostilno, on je odgovoren za (navsezadnje svojo) uspešnost ...
 
19. jul 2007
2.908
1.621
113
Samo komentar glede Amerike.

Tisto, čemu američani pravijo TIP slovenci pravimo POSTREŽNINA.

V restavraciji plačaš hrano (kar je na ceniku), poleg tega pa plačaš POSTREŽNINO, ki pa znaša 15 % cene hrane po ceniku.

Postrežnino si DOLŽAN plačat, zdi se mi da če nočeš plačat moraš pisno napisat v knjigo pritožb, da si postrežba ni zaslužila imena postrežba in je ne nameravaš plačat.

Napitnina v slovenskem pojmovanju besede pa je, da mu daš 20 %.

Logika je malo čudna, ampak tudi v trgovini imaš napisane neto cene, in ti šele na blagajni obračunajo davek (DDV).
 

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.979
40
48
Kje pa imajo to? Jaz sem "postreznino" do zdaj videl navedeno samo v primeru nekaterih spelunk, ce si narocil navadno vodo, ki naj bi bila brezplacna.
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Tudi jaz prvič slišim za kaj takega. Lahko daš primer slovenske restavracije, kjer lahko v zameno za vpis svojega nezadovoljstva v knjigo pripomb in pritožb dobiš hrano 15% ceneje?
confused-1.gif


Again... prikrita podražitev. Naenkrat si je nekdo izmislil, da postrežba ni všteta v ceno, minila so leta in sedaj je to povsem normalno.


Citat:

Logika je malo čudna, ampak tudi v trgovini imaš napisane neto cene, in ti šele na blagajni obračunajo davek (DDV).

Ta logika sploh ni čudna. Kupec želi na napisu s ceno videti končno ceno, ki jo bo plačal (ne pa da bo potem še ekstra plačeval blagajničarko in čistilko).
 

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Citat:
Uporabnik krava pravi:
S tem nimam nobenih težav. Če za nekoga nisem vreden človeškega in poštenega odnosa, si tudi on ne zasluži, da ga obiskujem. On služi s svojo storitvijo in plačam mu po ceniku. Kdaj zaokrožim malo gor, vendar res ne vidim nobenega razloga, da bi plačeval joškarci na črpalki. To čiščenje stekel (recimo) je pač dodatna ponudba črpalke, da me privabi k njim. In že s tem, da sem kupil pri njih, sem jim izkazal čast. Napitnine pa jim zato ne bom dajal. Sunce mu žarko.

Jaz pa ravno obratno, samo tem "joškarcam" na črpalkah dam "napitnino" ker imam nekako v glavi, da to delajo v glavnem dijakinje/študentke, ki tako zaslužijo za kake počitnice. Bil bi tudi presenečen, če jih bencinski servis kaj oz. kaj veliko plača.
 

krava

Majstr
5. sep 2007
3.671
341
83
www.kacnje.eu
Citat:
Uporabnik geronimo pravi:
Citat:
Uporabnik krava pravi:
S tem nimam nobenih težav. Če za nekoga nisem vreden človeškega in poštenega odnosa, si tudi on ne zasluži, da ga obiskujem. On služi s svojo storitvijo in plačam mu po ceniku. Kdaj zaokrožim malo gor, vendar res ne vidim nobenega razloga, da bi plačeval joškarci na črpalki. To čiščenje stekel (recimo) je pač dodatna ponudba črpalke, da me privabi k njim. In že s tem, da sem kupil pri njih, sem jim izkazal čast. Napitnine pa jim zato ne bom dajal. Sunce mu žarko.

Ja, smo različni. Jaz to gledam tako, da je to dodatna ponudba črpalke kamor sem prišel po gorivo. Nisem prišel gledat teh deklet. S prijaznostjo me bodo prepričali, da se bom raje ustavil tam, kot pri konkurenci. In s tem je njihov (črpalkarjev) namen dosežen.
On naj pač izbirajo in plačujejo ta dekleta, saj imajo oni korist od tega.
Ne vem kako je sedaj, mi je pa pred leti kolegica, ki je delala na frekventni črpalki govorila o velikih zneskih teh napitnin (če temu tako rečemo). Poleg rednega plačila se mi je takrat zdelo veliko. Ne vem pa, kako je sedaj s tem.

Jaz pa ravno obratno, samo tem "joškarcam" na črpalkah dam "napitnino" ker imam nekako v glavi, da to delajo v glavnem dijakinje/študentke, ki tako zaslužijo za kake počitnice. Bil bi tudi presenečen, če jih bencinski servis kaj oz. kaj veliko plača.