napitnina pri plačevanju s kartico

19. jul 2007
2.908
1.621
113
Saj sem napisal v prvi vrstici - glede AMERIKE . Še enkrat preberi cel odstavek.

Tudi glede cen v trgovini se nismo razumeli. V trgovini v ZDA namečeš za 50 $ v nakupovalni voziček. Na blagajni plačaš pa potem npr. 55 $ (50 $ + 10 % davka (5 $), davki so itak različni od države do države).

Citat:
Kupec želi na napisu s ceno videti končno ceno,

Včasih bi bilo pametneje, da bi kupec videl koliko da za produkt, koliko si pa država vzame
smirk-1.gif

Blaz

Pripravnik
4. avg 2007
353
0
16
V bistvu je joškarca plačana samo od napitnine, in z samo ponudbo črpalke, razen da ji je navoljo lokacija nima nič
wink-1.gif

krava

Majstr
5. sep 2007
3.671
341
83
www.kacnje.eu
Včasih ni bilo tako, povsem možno pa je, da sedaj je.
Potem je pa to bolj slab biznis, vendar pri meni to ne spremeni ničesar. Njihova storitev je zame le dodatek pri črpalki. Kot to, da imajo recimo bankomat - je pač večja verjetnost, da zavijem tja. Da pa bi jim zato plačeval ...
stupid-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Že pred leti je bilo tako. Sem to počel svojih 20 let nazaj. Praktično vsak da nekaj drobiža (ali pa reče, da ne šipe čistit), če pa ne, se pa stvar hitro reši z malo blata (vsaj včasih je bila taka "kazen" za kamionarje, ker si se res ubil, da si mu šipo sčistil) ...

Sicer pa: napitnino dam če sem ali res zadovoljen s stritvijo ali pa če vem, da bom od nje kaj imel.
Recimo pri frizerju: se mi še ni zgodilo, da bi čakal ali da se ne bi mogel naročit ob želeni uri (je že kdo počakal na ta račun). Tisti, ki pa pridete k frizerju, pa vam rečejo "samo še 10 minutk, da tega dokončam", pa malo pomislite, če ni tisti pred vami morad človek, ki pisti kak evro napitnine ...

In ne, niso vse stranke enako vredene - tiste, ki porabijo več, so vredne več. Pa je vseeno, ali gre za tipičen primer letalskih kart, za kupovanje avta ali pa za večerjo. In prav je tako.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.671
341
83
www.kacnje.eu
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Že pred leti je bilo tako. Sem to počel svojih 20 let nazaj. Praktično vsak da nekaj drobiža (ali pa reče, da ne šipe čistit), če pa ne, se pa stvar hitro reši z malo blata (vsaj včasih je bila taka "kazen" za kamionarje, ker si se res ubil, da si mu šipo sčistil) ...

Sicer pa: napitnino dam če sem ali res zadovoljen s stritvijo ali pa če vem, da bom od nje kaj imel.
Recimo pri frizerju: se mi še ni zgodilo, da bi čakal ali da se ne bi mogel naročit ob želeni uri (je že kdo počakal na ta račun). Tisti, ki pa pridete k frizerju, pa vam rečejo "samo še 10 minutk, da tega dokončam", pa malo pomislite, če ni tisti pred vami morad človek, ki pisti kak evro napitnine ...

In ne, niso vse stranke enako vredene - tiste, ki porabijo več, so vredne več. Pa je vseeno, ali gre za tipičen primer letalskih kart, za kupovanje avta ali pa za večerjo. In prav je tako.

Moj avto je toliko na terenu, da vedno rečem, da naj ga kar pustijo pri miru - je bolj ekološko
evil.gif

No, kolega mi verjetno ni lagal - on je bil plačan preko študenta na Petrolu, saj sva skupaj čakala na napotnice, ko so jih uvedli. In tudi dvomim, da bi dobili obleko Petrola (ali OMVja) brez tega, da bi imeli sklenjeno kakšen dogovor. Ne bom pa trdil, da je še danes tako.

Razlika med strankami je, vendar jo jaz (ki sem zelo tipičen neplačevalec kakšnih napitnin) opazim bolj zaradi "nekompatibilnosti" stranke in uslužbenca. Če si nista simpatična, bo napitnina le ritolizništvo (ponudnika). Če pa sta si simpatična, pristop odprt in človeški, pa nikoli nimam nobenih težav. Navsezadnje kot družba ne smemo stremeti k požrtnosti za vsako ceno. Prijazen pristop, nasmeh, dobra volja in odprto srce, pa ni nobenih težav.
Nekateri imajo stalno neke spore, drugi praktično nikoli (pa ne mislim tebe SJTV1).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Treba je ločit med tem, da "porabijo več" in pa "plačajo več".

To, da se za enako storitev plačuje različna cena, je zame enostavno nesprejemljivo. Če bom pri frizerju moral čakati, čeprav sem bil naročen... grem drugam. Niti pod razno ne bom pomislil, da bi si z nekakšno "podkupnino" kupoval nekaj, kar bi moralo biti vključeno že in the first place.

frenky666

Pripravnik
23. nov 2009
181
0
16
Novo mesto
Natakarji/natakarice delajo v sektorju imenovanem "turizem", kjer so plače med najnižjimi v državi. Resnično mizerne plače. Ne mislim tukaj na študente in kafiče, ampak pravo gostinstvo. Delo ob vikendih, ponoči, prazniki, deljeno... . Še trgovka v mercatorju ima boljši delovnik, pa nekje isto plačo.
Veliko bi radi dobili od turizma, pa ne bomo nikoli bili dobri v njem, ker so plače mizerne, od delavcev se pa pričakuje, da se bodo smehljali zraven in bili ne vem kako prijazni. Žalost.
Seveda pa to ne velja za mestne kafiče...

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:

Ko sem delal, sem moral enkrat razkazati nek objekt dvema kao zelo pomembnima gostoma iz Nemčije ter se truditi z mojo polomljeno gimnazijsko nemščino. Po koncu ogleda se mi je mož prijazno in pokroviteljsko nasmehnil ter mi na mizico porinil kovanec 50 centov, kao "na, ker si bil priden". Nisem vedel ali naj se smejim ali jokam.
smile-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

To, da se za enako storitev plačuje različna cena, je zame enostavno nesprejemljivo. Če bom pri frizerju moral čakati, čeprav sem bil naročen... grem drugam. Niti pod razno ne bom pomislil, da bi si z nekakšno "podkupnino" kupoval nekaj, kar bi moralo biti vključeno že in the first place.

Če te prav razumem, pri frizerju zaradi 10 minut čakanja greš drugam? Tudi prav. Ti se sprehajajo od frizerja do frizerja, jaz sem pri moji navrsti prkatično kadarkoli hočem. Veš kaj reče? Daj prileti, te bom nekam stisnila. Pa nekoga malo hitreje konča, drugega 10 min kasneje začne in je to to. Za XY stranko te usluge ni ...

In ja, za enako storitev se vedno plačuje različna cena. Boljše stranke bodo vedno plačale manj. Za avto stalni kupec plača manj kot nekdo XY, podjetje, ki kupi nekaj 100 letalskih kart jih dobi po drugi ceni, kot eden z ulice, če imaš letno pogodbo z avtopralnico bo eno pranje cenejše kot za xy stranko. Če si stalna stranka pri frizerju, zna bit kak % nižja cena za isto stroritev. Tako pač je. Lahko se delaš da tega ni, lahko se pa prilagodiš in imaš kaj od vsega skupaj.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.671
341
83
www.kacnje.eu
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
krava

že dolgo petrol itd ne plačuje več študentov za pomivanje stekel.

Povsem možno. Kot sem napisal, je tako bilo takrat. Danes pa je to potem res bolj podobno čiščenju čevljev na ulici (z vsem spoštovanjem, da se razumemo).

krava

Majstr
5. sep 2007
3.671
341
83
www.kacnje.eu
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Če te prav razumem, pri frizerju zaradi 10 minut čakanja greš drugam? Tudi prav. Ti se sprehajajo od frizerja do frizerja, jaz sem pri moji navrsti prkatično kadarkoli hočem. Veš kaj reče? Daj prileti, te bom nekam stisnila. Pa nekoga malo hitreje konča, drugega 10 min kasneje začne in je to to. Za XY stranko te usluge ni ...

In ja, za enako storitev se vedno plačuje različna cena. Boljše stranke bodo vedno plačale manj. Za avto stalni kupec plača manj kot nekdo XY, podjetje, ki kupi nekaj 100 letalskih kart jih dobi po drugi ceni, kot eden z ulice, če imaš letno pogodbo z avtopralnico bo eno pranje cenejše kot za xy stranko. Če si stalna stranka pri frizerju, zna bit kak % nižja cena za isto stroritev. Tako pač je. Lahko se delaš da tega ni, lahko se pa prilagodiš in imaš kaj od vsega skupaj.

Pri poštenem človeku nimam nikoli težav s tem - in to brez vseh napitnin. Kdor hoče, pa naj jih kar deli. Meni pa se zdi neumno. Tako je bilo včasih v socializmu, ko je narod nosil klobase na občino, pršut policaju, krompir mesarju ...
Piše koliko stane, toliko mu daš. Če se ti zdi preveč (ali preslaba storitev), greš drugam. Če si zadovoljen se vračaš in je nosilec dejavnosti zadovoljen.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Sej pa ti nihče ne zvija roke če nedaš napitnine. To je pač pri njih običaj. Poješ za $20, pustiš $22.

Kuhar, čistilka, restaurant manager res nimajo napitnin, nimajo pa postavke ala $2/h ali $500 fixa ki ga imajo kelnarji.
Kelnarji so najmanj plačani, pokasirajo pa napitnine.

isto daš napitnino bellboyju, ti v velikih hotelih sploh nimajo plače (isto kot punce pri nas na OMV-jih, petrol pa je revščina 3€,
stem da še police nalagajo, brišejo tla...)

In nevem zakaj mu nebi dal napitnine če je res uslužen, teh 10%, glede nato da ti itak dolivajo v kofišopih kavo do onemoglosti
(kje pa pri nas dobiš đabe refill?), in kelnar je bolj na tvoji strani kot pa na gostilniški, če tisti dan recimo riba ni dobra ti po bo potihem povedal,
ker če hrana nebo dobra bay-bay tipp. Pri nas pa komaj čaka da ti uvali kake yamržene lignje od predvčerajšnim, samo da gredo z zaloge.

V portorožu imaš še dnevno/večerni list, kjer se cene razlikujejo tudi za 30%.

Tipping je kul, sicer pa ti ni treba dat, nihče te ne sili.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Commodore pravi:
Egzekli! Kot "odjemalec" kjerkoli mi je v interesu, da izpogajam (ce je le mozno) cim nizjo ceno. Ne pa da si jo potem se sam visam z raznoraznimi napitninami in nevemcem se - pri nas je eating out v zadnjih nekaj letih zovizo precenjeno ratalo glede na zivljenjski standard (in, domnevam, place osebja).
(Na take in podobne Lonely Planet nasvete gledam zviska - pa tudi sicer se mi LP ne zdi ena avtoriteta, sploh ce pogledam, kam mecejo Slovenijo in katere besedne zveze uporabljajo, saj je potem jasno, da tudi opisi drugih drzav niso bogvekaj.)
Odpiranje flaske, nalivanje, nosenje kufrov v stanovanje ipd. s strani osebja je mogoce sicer fajn gesta, ampak najveckrat raje sam upravljam s svojimi zadevami - ce drugega ne, ker je ceneje in ker se nocem prevec razvaditi, kar je zlasti "v teh kriznih cajtih" zelo dobrodoslo. :p

Klasična izjava slovenčka.

Nemci vem do so šuft in da nedajo tistega evra z roke kar tako, pa vednar so oni tisti ki so k nam prinesli "trinkgeld".

In tisto ko ti prinesejo kufre v sobo, ko te pred vhodom hotela čaka bellboy z ohlajenimi vlažnimi brisačkami in mu vržeš dolar,
mej občutek da si na dopusut, naj bo nekj tokrat lažje, sej pa če greš 10x ven jest, si zapravil za napitnine 10$, pa saj te nebo vrah vzel,
nekdo pa s tem denarjem doma hrani otroke, se šola.

A klošarjem pa date, ker so bogi in ne delajo ničesar vam v dobro
stupid-1.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik krava pravi:
Včasih ni bilo tako, povsem možno pa je, da sedaj je.
Potem je pa to bolj slab biznis, vendar pri meni to ne spremeni ničesar. Njihova storitev je zame le dodatek pri črpalki. Kot to, da imajo recimo bankomat - je pač večja verjetnost, da zavijem tja. Da pa bi jim zato plačeval ...
stupid-1.gif

Ja pol pa hodi na petrol, pa imej umazane šipe (recimo). Sicer pa reči "ni treba prat, hvala".

Jemlji to z vidika, da ona pere šipe zato da boš ti varno prispel na cilj in neboš česa spregleda.

Res nas nebo pobralo od teha če joškasti frcnemo vsaj 50 centov.

Pri 18ih sme delal na petrolu, jaz sem tem mamikam natankal, olje pregledal, žarnico menjal, počistil šipe, čeprav je moje delo bilo samo wapanje avtomobilov. In sem si lepo dinarje delal. Takega "servisa" pri nas uradno ni že vsaj 15 let in če ti to naredi nek študent, dela to
iz dobre volje, ta ti olajša opravek, in pa seveda da mu frcneš pedesetko pa srečno.

Mesečno potalam kakih 15€ napitnin, in moj kapučino kamor običajno zahajam zgleda lepši kot tisti na sosedovi mizi, pa tut kak bombon več se znajde ob šalici.

Ko umre recimo nekod, pa imajo mašo, mora pol tudi recimo sin plačat to mašo in gre na račun k župniku, vmes pa ostali žalujoči tudi morajo v mošnjo natočit nekaj denarja..., zakaj, če pa tako gredo svojci na račun. Neobdavčen seveda.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.658
3.165
113
v lokalni ostariji
hja u bistvu se strinjam s mlacomx-om

dejstsvo je povsod, da če delaš s stranko in če dobiš smotano stranko (sæ) potem se ne boš potrudil. nej se jebe. pa nej se matra itak je vso pamet sveta požrl. če dobiš dobro potem ima vse privilegije pa še kaj zraven. če je prijazna, olikana, komunikativna... tako je... na žalost... USandA imajo pa sploh über... kar se napitnin in kelnarjev tiče... koliko jih v slo reče tole priporočam. tole bi se splačak spit. tole vam pa damo zravn... .mal... isto drugod... ker imamo balkanske navade..

pri meni dobi kelnarca/pralka šip whatever tringeld (dinar za pijačo uni ki ne poznajo nemšku)... nej si še ona ekj prvošči... kreteni ne dobijo nič... ne an eni ne na drugi strani