napitnina pri plačevanju s kartico

fantom20

Pripravnik
8. jun 2008
102
0
16
Zanima me kako je pri napitninah kelnarjem pri plačevanju s kartico. Recimo da pride večerja 56 EUR in plačaš s kartico. Recimo , da hočeš zaokrožiti na 60 EUR. Kako je potem če se dejanski račun in tisto potrdilo iz terminala ne skladata več? Kelnar v tem primeru tudi ne dobi več direktno denarja itd...
Mi lahko kdo to malo razloži prosim?
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.202
3.562
113
Marlbor
Kelnar si lahko vzame napitnino iz blagajne. Njemu mora (gotovina + pos terminal) štimati.
 

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.181
1.169
113
Pred leti, ko še ni bilo teh terminalov, se je pri plačevanju s kartico (eurocard, visa,...)
podpisal tisti slip, in tam je bilo eno dodatno polje za dodatno plačilo (kao napitnina).
Kelnar je v okvirček "cena" napisal znesek računa, dal stranki za podpisat,
stranka pa je lahko v tisti okvirček dopisala znesek.
 

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Same amerikanade..... tam zivijo od napitnin, tukaj pa imajo place.

Men noben nič ekstra ne da, če ležaj preračunam.
 
Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.656
2.695
113
še v SLO - ampak komaj
jaz raje (ko plačam s kartico) dam za napitnino cash zraven - tako sem vsaj deloma siguren, da pride v prave roke (tistemu, kelnerju, ki ime je stregel)

glede tega da mora skupna vsota v blagjani štimati (POS + gotovina) pa ni čisto res - že prevčkrat doživel, da so ratali živčni, ko si naprej rekel, da boš plačal s kartico potem pa potegnil gotovino (ali obratno) - dostikrat mora natakar ob izpisu računa "potrditi" način plačila (čemu sicer to služi lahko samo ugibam)

drugače pa tukaj dober prispevek o napitnini
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.658
3.165
113
v lokalni ostariji
zakaj mora potrditi način plačila? ker moraš dnevni izkupiček položiti na banko. moraš vedeti koliko imaš gotovine... al boš raje 500 računov na roke kontroliral a je gotovina al kartica...

je pa tko da se zaradi varnosti ne uporabljajo več podpisi ampak PIN koda... imajo pa eni še an listek glih zarad podpisa...

konc koncev pa lahko razvijalec sw za gostinstvo kej več napiše.
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.656
2.695
113
še v SLO - ampak komaj
sorry, da nisem nakazal "sarcasm ON"
tongue-1.gif


seveda je glavni razlog, da poenostaviš računo-, knjigovodstvo in seveda samo operativo ob zaključku blagajne (in seveda kontrolo ali imaš vse pokasirano ali ne)

zato pa pravim - dajte napitnino kot cash - bodo imeli vsaj kaj od nje
wink-1.gif
 

fantom20

Pripravnik
8. jun 2008
102
0
16
No casha nimas vedno s seboj ali imas pa recimo samo bankovce po 20 EUR. Potem je men glupo dat bankovec za 20 EUR, pa recti, dajte si vzeti 4 EUR napitnine, pa vrnite mi 16 EUR?!?

LP
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Enako mislim. Človek je plačan za svoje delo. Če si res ekstra, ekstra zadovoljen s postrežbo, pustiš napitnino. Sicer pa so cene na ceniku.

Ko ti pa v ZDA že kar natakar reče "plus tip", se mi pa zdi prav neumno. Delodajalec izkorišča njega, on pa naprej stranke.... Neverending story.
 

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Uporabnik fantom20 pravi:
No casha nimas vedno s seboj ali imas pa recimo samo bankovce po 20 EUR. Potem je men glupo dat bankovec za 20 EUR, pa recti, dajte si vzeti 4 EUR napitnine, pa vrnite mi 16 EUR?!?

LP

Zakaj? Meni se pa ravno to zdi fajn gesta. Pride račun 3.64, plačaš z 20€ in rečeš "4, prosim ...". Ponavadi sledi "Oh, hvala!".

Imam pa eno kolegico, ki zelo rada daje napitnine. Gre v trafiko po čike, ki stanejo 3.20, ona da 3.50 in "v redu je". Jo vprašam "koji [censored] ti je, da tako denar mečeš?" in odgovori "eh, saj ne bom propadla zaradi tega".
bonk.gif


Najboljši so pa tisti, ki kovancev sploh ne uporabljajo. Šop dvajsetakov v žepu, gre na kebab, plača z 20 in reče "obdržite drobiž".
grin1.gif
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.658
3.165
113
v lokalni ostariji
u bistvu je namen napitnine NAGRAJEVANJE zaposlenega... in zakaj bi moral delodajalec nagrajevati oz itak ne ve koga... če je natakar dober ga bo nagradila direkt stranka ker bo zadovoljna s storitvijo.... zato pa eni natakarji (kvalitetni) od napitnine živijo... slabi pa jamrajo da kako se ne da zslužit v gostinstvu
 

B81

22. jul 2007
37.845
11.075
113
Kolega, ki dela v kao elitni restavraciji je rekel, da že 3 mesece ni plače dvignil
smile-1.gif
 

krava

Majstr
5. sep 2007
3.671
341
83
www.kacnje.eu
Se strinjam - sam dam napitnino res zelo redko. Mora biti res kakšna dobra gesta, da to naredim. Sicer pa je cena na ceniku. Zakaj bi plačeval več.
Podobno kot je nekdo napisal, sem tudi sam že slišal od znanca. Od napitnin zelo dobro živi. V gostilni, na črpalki, trgovini ... meni napitnine niso logične.
Mogoče dam recimo nekaj mehaniku ali serviserju računalnika, če se je po mojem potrudil več, kot je potem zaračunal (ali pa je bila postavka in podobno). Ali pa je zelo dobro naredil delo.
 

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik krava pravi:
Se strinjam - sam dam napitnino res zelo redko. Mora biti res kakšna dobra gesta, da to naredim. Sicer pa je cena na ceniku. Zakaj bi plačeval več.
Podobno kot je nekdo napisal, sem tudi sam že slišal od znanca. Od napitnin zelo dobro živi. V gostilni, na črpalki, trgovini ... meni napitnine niso logične.
Mogoče dam recimo nekaj mehaniku ali serviserju računalnika, če se je po mojem potrudil več, kot je potem zaračunal (ali pa je bila postavka in podobno). Ali pa je zelo dobro naredil delo.

in potem se nekateri čudijo da jih ne obravnavajo povsod enako kot ostale stranke...
smirk-1.gif
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.658
3.165
113
v lokalni ostariji
krava zakaj pa potem ne daš v gostilni natakarju ki se ravno tako potrudi malo več? ne vrže na mizo šnicla in te pošlje u pm? ampak ti lepo postreže z nasmehom...

in še nekaj: kako bi ti plačeval dobrega natakarja? smisel napitnin je ravno to, da dobi boljšo plačo če je seveda prijazen dober...
 

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
natakarje ki so študenti bi lahko plačevali preko napitnin.
urna postavka bi bila npr. 3€/h ostalo napitnina pa bi se videlo kdo se trudi in kdo ne.
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.658
3.165
113
v lokalni ostariji
hja sej nekje imajo tako samo kaj ko eni joškarci ne morš dopovedat da če se bo bolj trudla bo več zaslužla k itak misli da je ona vse... one and only...
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Kelnarju poves da naj zaokroži in da je ostanek njegov, on bo potegnil kartico za 56e in za 4e. Napitnina ni obdavčena, ponekod vodja strežbe oz. lastnik kar iz svojega žepa da napitnino še isti dan. Imajo posterminali fukncijo napitnina, tako da ni problema.

Boljše restavracije pa ko prineseš račun, (prej se vpraša gotovina ali kartica), ko ti reče kartica, prineseš knjižico z izpiskom zapitka, in tam spodaj je nato še postavka napitnina (tipp) in tam ti s kulijem napiše cifro, katero nato snameš z njegove kartice.